Гърция затваря клиники заради неваксинирани медици

Гърция затваря клиники заради неваксинирани медици

© Associated PressГърция започна да реструктурира здравната си система, за да я нагоди към намалелия брой медици, след като влезе в сила изискването за задължително ваксиниране на медицинския персонал. Гръцките здравни работници имат срок до полунощ да се ваксинират, като в противен случай ще бъдат уволнени.


Министерството на здравеопазването се подготвя за предстоящо "голямо напускане" на персонал поради уволненията с широк спектър от превантивни мерки за запълване на празнините, пише в. "Катимерини".


Сред тях са пренасочване на здравни работници, сливане на клиники и отделения, подмяна на тези, които са отстранени с помощен персонал, и партньорства с частния сектор за услуги като кетъринг, грижи и др. Всички отпуски са спрени от 1 септември.
Сряда е последният ден за персонала да получи поне първата доза ваксина срещу COVID-19. Правителството е решено да приложи строго законодателството за задължително ваксиниране на работещите в здравния сектор.


Освободени от разпоредбите на законодателството са преболедувалите са през последните шест месеца и хората, които имат противопоказания за ваксиниране. Неосвободените, които не са ваксинирани, ще бъдат отстранени. Властите вече поискаха отказващите да се ваксинират да върнат изплатените им аванси за последните две седмици.


Нови протести


Гръцкият синдикат на работещите в болниците призова в сряда членовете си да си насрочат часове за ваксинация, за да не бъдат освободени.


"Апелираме към колегите да си вземат час за ваксиниране дори в последните дни", се казва в призив, разпространен в сряда.


Профсъюзът обяви, че в четвъртък членовете му ще спрат работа между 10 и 15 ч и че ще протестират пред здравното министерство в Атина, както и в Солун. Върховният административен съд отхвърли в началото на седмицата иска на синдиката за отлагане или отмяна на закона за задължителната ваксинация.

"Не приемаме пълната дезорганизация на националната здравна система вследствие на задължителната ваксинация, която беше въведена безпричинно", се казва в позицията на Общогръцкия синдикат на работещите в болнични заведения.

Генералният секретар за здравните услуги Янис Коциопулос съобщи в радиоинтервю във вторник, че около 10 хил. здравни работници ще бъдат освободени от работа. По последни данни над 90% от лекарите и 80% от медицинските сестри са се ваксинирали. Процентът на имунизираните сред останалия персонал е по-нисък.


Нови мерки


Във вторник премиерът Кириакос Мицотакис подмени ръководството на здравното министерство заради незадоволителните темпове на ваксинационната кампания. Над 64% от гърците вече са със завършен ваксинационен цикъл.


Министърът на развитието Адонис Георгиадис отхвърли възможността за въвеждане на нова национална карантина, като заяви, че това ще бъде избегнато дори с цената на разширяването на задължителната ваксинациа и към други професионални групи.


"В момента икономиката ни се справя много добре, туризмът имаше много добър сезон, растежът върви много добре. Не би ли било жалко всичко това да се взриви, защото някои хора не искат да бъдат ваксинирани", каза Георгиадис пред Mega TV.


Той омаловажи твърденията на антиваксърите, че ваксините срещу COVID-19 не са достатъчно изучени, като заяви, че всичките им странични ефекти вече са проучени. Всяко лекарство има странични реакции, но ползите са по-големи от рисковете, смята министър Георгиадис.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK