Извънредно положение, Полша се готви за провокации на руски военни маневри в Беларус

Мигранти са накарани да седнат от полски войници, след като са преминали от Беларус на полска територия в село Унар Горни. Полското правителство поиска от президента да обяви извънредно положение по границата с Беларус.

Мигранти са накарани да седнат от полски войници, след като са преминали от Беларус на полска територия в село Унар Горни. Полското правителство поиска от президента да обяви извънредно положение по границата с Беларус.Полша предприема всички необходими мерки за противодействие на всякакви заплахи, които могат да възникнат по време на военни учения в Беларус, организирани от руската армия, които ще започнат на 10 септември. Това съобщи в четвъртък министерството на отбраната.


Президентът Анджей Дуда подписа почти едновременно указа за обявяване на извънредно положение в две воеводства, граничещи с Беларус, след рязко увеличаване на мигрантите от Ирак и Афганистан, които се опитват да преминат границата. Ученията "Запад-2021" добавиха напрежение, съобщава "Ройтерс".


"Използваме всички възможни средства за наблюдение на това учение. Предприемаме всички необходими (политически и военни) мерки за неутрализиране на евентуални заплахи или провокации", се казва в съобщение на полското министерство на отбраната. В него се добавя, че няма да бъдат дадени подробности за естеството на мерките.
В ученията "Запад-2021" ще участват хиляди военнослужещи, включително от ръководения от Москва член на отбранителния блок - Казахстан, както и танкове, артилерия и самолети.


Във вторник полският премиер Матеуш Моравецки поиска от президента да въведе извънредно положение за 30 дни в граничната зона на Подлаското и Любелското воеводство. Става дума за Полша трикилометрова зона, обхващаща 183 населени места по границата с Беларус.


Извънредната мярка ще позволи на властите да наблюдават и контролират придвижването на хора, съобщи полското радио.


"По тази гранична зона няма да могат да се организират никакви пътувания, събития и демонстрации", каза полският вътрешен министър Мариуш Камински


Миналата седмица Полша започна да строи ограда с бодлива тел по границата, за да спре идващият от Беларус поток от мигранти от страни като Ирак и Афганистан.


Полша, Литва и Латвия са обект на засилен миграционен натиск от Беларус. От началото на годината на границата между Литва и Беларус са задържани над 4000 незаконни мигранти, което е почти 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г. По данни на полското вътрешно министерство от началото на август са регистрирани над 3000 опита за незаконно проникване от Беларус в Полша.


ЕС обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че води "хибридна война", използвайки мигрантите, за да оказва натиск за отмяна на санкциите, които бяха въведени срещу негови приближени след отвличането на пътническия самолет на "Райънер" през май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK