ЕС препоръчва трета доза срещу COVID-19 само за рискови групи

ЕС препоръчва трета доза срещу COVID-19 само за рискови групи

© Associated PressЕвропейските държави трябва да започнат да подготвят планове за поставяне на трета (усилваща, бустерна) доза срещу COVID-19 на уязвими хора. Това се казва в съвместно съобщение на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), разпространено в четвъртък.


"Въз основа на настоящите доказателства няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози ваксини на напълно ваксинирани индивиди в общата популация. Вече трябва да се обмислят допълнителни дози за хора със силно отслабена имунна система като част от тяхната първична ваксинация", се казва в съобщението.


Експертите на двете здравни агенции на ЕС смятат, че четирите разрешени за използване ваксини показват "силна защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19".
Според тях, при положение че все още един от трима пълнолетни европейци не е ваксиниран, първостепенен приоритет трябва да е ваксинацията на неваксинираните и спазване на мерките за физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища и носене на маски на места с висок риск.


Здравните експерти на ЕС призовават "да се прави разлика между бустерни дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система", като според проучванията за втората група допълнителна доза може да подобри имунния отговор. Като възможни категории за допълнителна ваксинация се посочват пациенти с трансплантирани органи, които не са изградили силен имунитет, и по-възрастни крехки хора, най-вече живеещи в затворени помещения, като обитатели на заведения за дългосрочни грижи.


EMA добавя, че продължава да оценява данните за ефекта от бустерните дози. В същото време се уточнява, че решението за начина на ваксиниране остава прерогатив на националните власти, които ръководят кампаниите за ваксинация във всяка държава от ЕС.


"Тези органи са в най-добра позиция да вземат решение предвид местните условия, включително разпространението на вируса (особено всички варианти на безпокойство), наличието на ваксини и капацитета на националните здравни системи", се казва в съобщението на двете европейски здравни агенции.


Мнението има само препоръчителен характер. Властите в страните от ЕС могат да решат да го следват или да следват собствени критерии за допълнителна ваксинация на населението си. Европейската комисия съобщи в сряда, че достатъчно количество ваксини са осигурени и за следващата година в случай на нужда от ваксиниране на нови групи от населението или за поставянето на бустерни дози. Брюксел сключи договор за доставка на 1.8 млрд. дози от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" и преговаря с "Модерна" и още няколко производители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK