Полша ще бъде глобена заради независимостта на съдиите

Полски активисти протестират пред Конституционния съд във Варшава на 31 автуст с плакати, които казват "Това не е съд" и "Ние сме европейци". Конституционният трибунал отложи за 22 септември решението си за това дали европейското право има върховенство над националното, въпреки че въпросът е уреден в Лисабонския договор.

© Associated Press

Полски активисти протестират пред Конституционния съд във Варшава на 31 автуст с плакати, които казват "Това не е съд" и "Ние сме европейци". Конституционният трибунал отложи за 22 септември решението си за това дали европейското право има върховенство над националното, въпреки че въпросът е уреден в Лисабонския договор.Полша ще бъде глобена заради отказа й да се съобрази с разпореждане на Съда на ЕС да се откаже от нова система за налагане на дисциплинарни наказания и за назначения на съдиите, която според ЕС позволява намеса на изпълнителната власт в съдебната. Европейската комисия поиска във вторник от Съда на ЕС да определи размера й.


Стъпката идва, след като Варшава не изпълни нареждане на Съда на ЕС от юли да разпусне незабавно камарата, която се занимава с кариерното развитие на магистратите, и да се съобрази с решението на съда за спирането на други разпоредби от полското законодателство, засягащи независимостта на съдебната власт.

"Решенията на Европейския съд трябва да се спазват в целия ЕС. Това е задължително за изграждане и подхранване на необходимото взаимно доверие между държавите членки и гражданите. Последните решения на Европейския съд относно независимостта на полските съдии не са изпълнени напълно в Полша", заяви вицепрезидентът за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова.


Европейската комисия иска от съда да наложи на Полша санкция, която ще се начислява ежедневно, докато мерките, наложени със заповедта на съда, не бъдат изпълнени изцяло. Тя обаче не използва правото си да предложи размер на глобата, оставяйки това на висшите магистрати на ЕС, съобщи говорител в Брюксел.
През юли комисията постави ултиматум на Полша да изпълни решението на Съда на ЕС, който изтече на 16 август. Ден по-рано първо председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, а по-късно и премиерът Матеуш Моравецки заявиха, че камарата ще бъде разпусната в рамките на по-широка съдебна реформа, която ще бъде предложена през есента. И двамата не дадоха подробности за естеството на новите промени.


В своите мотиви до висшите магистрати на ЕС в Люксембург, с които искат да бъде наложена финансовата санкция, Еврокомисията пише, че "Полша не е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изцяло разпореждането на съда", както и че разпоредбите в полското законодателство, които Съдът на ЕС оцени като противоречащи на европейското право, продължават да се прилагат. Посочва се, че след излизането на решението на Съда на ЕС полските власти са започнали ново дисциплинарно разследване срещу съдия, както и че дисциплинарната камара продължава да работи.


По отношение на политическите уверения на Качински и Моравецки, които бяха направени в интервюта за полски медии, Комисията посочва, че те не са били последвани от действия за разпускане на камарата, която е продължила да назначава първоинстанционни състави за дисциплинарните съдилища. За това на Варшава отделно е изпратено второ предупредително писмо, като се посочва, че то ще бъде последвано от предявяването на още един съдебен иск срещу Полша.


На 15 юли Съдът на ЕС постанови, че полското законодателство за дисциплинарния режим спрямо съдиите не е съвместимо с европейското, като ден по-рано издаде определение камарата, гледаща такива дела, да преустанови работа. И двете решения не бяха изпълнени, а полският Конституционен трибунал излезе с решение оспорващо върховенството на европейското право спрямо националното в случаи, свързани с полската съдебна власт.


Наказателната процедура срещу Полша започна в края на 2019 г., а през март беше подаден иск срещу Варшава в Съда на ЕС от Еврокомисията, която е задължена да следи за спазване на европейското законодателство.


Европейските магистрати разпоредиха незабавно да бъде преустановено свалянето на имунитети на съдии, както и да се спрат назначенията, освобождаването и пенсионирането на съдии от Върховния съд. Основните възражения на ЕС срещу новия процесуален ред за назначенията и наказанията на магистратите са липсата на срокове за разглеждане на делата, както и влиянието на изпълнителната власт върху определянето на магистратите, които се занимават с кариерните въпроси в съдебната власт на Полша.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK