Полша ще бъде глобена заради независимостта на съдиите

Полски активисти протестират пред Конституционния съд във Варшава на 31 автуст с плакати, които казват "Това не е съд" и "Ние сме европейци". Конституционният трибунал отложи за 22 септември решението си за това дали европейското право има върховенство над националното, въпреки че въпросът е уреден в Лисабонския договор.

© Associated Press

Полски активисти протестират пред Конституционния съд във Варшава на 31 автуст с плакати, които казват "Това не е съд" и "Ние сме европейци". Конституционният трибунал отложи за 22 септември решението си за това дали европейското право има върховенство над националното, въпреки че въпросът е уреден в Лисабонския договор.Полша ще бъде глобена заради отказа й да се съобрази с разпореждане на Съда на ЕС да се откаже от нова система за налагане на дисциплинарни наказания и за назначения на съдиите, която според ЕС позволява намеса на изпълнителната власт в съдебната. Европейската комисия поиска във вторник от Съда на ЕС да определи размера й.


Стъпката идва, след като Варшава не изпълни нареждане на Съда на ЕС от юли да разпусне незабавно камарата, която се занимава с кариерното развитие на магистратите, и да се съобрази с решението на съда за спирането на други разпоредби от полското законодателство, засягащи независимостта на съдебната власт.

"Решенията на Европейския съд трябва да се спазват в целия ЕС. Това е задължително за изграждане и подхранване на необходимото взаимно доверие между държавите членки и гражданите. Последните решения на Европейския съд относно независимостта на полските съдии не са изпълнени напълно в Полша", заяви вицепрезидентът за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова.


Европейската комисия иска от съда да наложи на Полша санкция, която ще се начислява ежедневно, докато мерките, наложени със заповедта на съда, не бъдат изпълнени изцяло. Тя обаче не използва правото си да предложи размер на глобата, оставяйки това на висшите магистрати на ЕС, съобщи говорител в Брюксел.
През юли комисията постави ултиматум на Полша да изпълни решението на Съда на ЕС, който изтече на 16 август. Ден по-рано първо председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, а по-късно и премиерът Матеуш Моравецки заявиха, че камарата ще бъде разпусната в рамките на по-широка съдебна реформа, която ще бъде предложена през есента. И двамата не дадоха подробности за естеството на новите промени.


В своите мотиви до висшите магистрати на ЕС в Люксембург, с които искат да бъде наложена финансовата санкция, еврокомисията пише, че "Полша не е предприела всички необходими мерки, за да изпълни изцяло разпореждането на съда", както и че разпоредбите в полското законодателство, които Съда на ЕС оцени като противоречащи на европейското право, продължават да се прилагат. Посочва се, че след излизането на решението на Съда на ЕС полските власти са започнали ново дисциплинарно разследване срещу съдия, както и че Дисциплинарната камара продължава да работи.


По отношение на политическите уверения на Качински и Моравецки, които бяха направени в интервюта за полски медии, комисията посочва, че те не са били последвани от действия за разпускане на камарата, която е продължила да назначава първоинстанционни състави за дисциплинарните съдилища. За това на Варшава отделно е изпратено второ предупредително писмо, като се посочва, че то ще бъде последвано от предявяването на още един съдебен иск срещу Полша пред Съда на ЕС.


На 15 юли Съдът на ЕС постанови, че полското законодателство за дисциплинарния режим спрямо съдиите не е съвместим със законодателството на ЕС, като ден по-рано издаде определение камарата, гледаща такива дела, да преустанови работа. И двете решения не бяха изпълнени, като полският Конституционен трибунал излезе с решение оспорващо върховенството на европейското право спрямо националното в случаи, свързани с полската съдебна власт.


Наказателната процедура срещу Полша започна в края на 2019 г., а през март беше подаден иск срещу Варшава в съда на ЕС от еврокомисията, която е задължена да следи за спазване на европейското законодателство. Европейските магистрати се произнесоха само за три месеца, като разпоредиха незабавно да бъде преустановено свалянето на имунитети на съдии, както и да се спрат назначенията, освобождаването и пенсионирането на съдии от Върховния съд Дисциплинарната камара. Основните възражения на ЕС срещу новия процесуален ред за назначенията и наказанията на магистратите са липсата на срокове за разглеждане на делата, както и влиянието на изпълнителната власт върху определянето на магистратите, които се занимават с кариерните въпроси в съдебната власт на Полша.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Популистите , навсякъде по света - без значение дали от ляво или от дясно първо посягат на независимостта на съдебната система и медиите!!!

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  "На 15 юли Съдът на ЕС постанови, че полското законодателство за дисциплинарния режим спрямо съдиите не е съвместим със законодателството на ЕС"

  Очаквайте от тук нататък всяка държава да има само едно законодателство диктувано от Брюксел. Ако си мислите, че собствените Ви закони и съдилища са от значение е време е да се събудите. Пътят към ЕССР е отворен......Политбюрото в Брюксел ще решава какво може и не може.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Пишиш си ги ей тъй колкото да не заспиш ....В Полша съдиите са зависими , но не от Качински , а от Брюксел ...Всичкият рев е , защо той иска да го промени ... А как се стигна до тук съдиите , както навсякъде искат да са си каста , и в лицето на Брюксел намериха покровител , който им каза не ни интересува какво правите вътре в Полша стига да не накърнявате нашите интереси и те радушно приеха сделката.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  А пък нашата съдебна система е ок, убийци го пускат а кой е крал повече от 1млн. практически е недосегаем!
  ЕС е рай!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Планът на Брюксел е , ние няма да се месим в страните пряко в изборите за изпълнителна власт , това е ненужно и несигурно , стават изненади , а чрез съдебната ще обезмислим демокрацията , тогава няма значение кой , как и за какво гласува ....

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Нас това не ни засяга защото ток се периферни, САЩ имат правомощията да влизат в частна собственост и да насочват оръжия към простолюдието и ако кажат ,че е грешка значи могат да продължават с колониалните си дейности а нашите закони за тях неважат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  А България, пък, ще бъде наградена за независимостта (от законите)
  на Главния прокурор.

 8. 8 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 891 Неутрално

  "На 15 юли Съдът на ЕС постанови, че полското законодателство за дисциплинарния режим спрямо съдиите не е съвместим със законодателството на ЕС"Очаквайте от тук нататък всяка държава да има само едно законодателство диктувано от Брюксел. Ако си мислите, че собствените Ви закони и съдилища са от значение е време е да се събудите. Пътят към ЕССР е отворен......Политбюрото в Брюксел ще решава какво може и не може.
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Според мен , е неизбежно ЕС да се развие в един вид — ще го нарека Федерация , ако иска да съществува. В този си формат може би вече е изчерпан. Логично е да има единна валута , валиден за всяка държава- член съд , отворени граници , банка и общ митнически контрол — това е факт. Но предстоят още редица промени в структурата му , които да позволят ефективно да се управлява развитието. Такива са собствени армия , полиция, данъчен закон и т.н , тоест системи за управление присъщи за една независима държава.
  Така че ,който иска да е част от ЕС ще трябва да се съобразява с това.

 9. 9 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#8] от "strymski":

  Това за което е пишеш е така , но е невъзможно да се реализира ... езиковата бариера , колкото и да изглежда елементарно, но е задължително , без един общ език официален да се изучава в училищата като роден , няма да стане , ако се опита ще стане като Вавилонската кула. Имам и още няколко забележки , но първото е езика , без него армии , полиции , съдилища и тн може и да се направят , но ще са неефективни...

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Весело

  Две-три години ги дундуркаха

 11. 11 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1210 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Бягай докато е време, като за начало откажи се от италианското си гражданство, а след това никога повече не стъпвай на територия на ЕС. То направо стеашно става там...

 12. 12 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Значи корумпираните съди са недосегаеми от закона по ец правила като гешев несменяеми а?Напускайте моментално такав съюз на мошениците и си гледаите как независими да си решавате вътрешните проблеми като англия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK