Зелените облигации на ЕС забранени за АЕЦ, ограничени за газа

Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан.

© European commission (audiovisual service)

Еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан.Европейската комисия обяви във вторник, че през октомври ще емитира първите си зелени облигации, с които ще могат да се финансират разходи, свързани с климата по Механизма за възстановяване и устойчивост.


Миналият септември еврокомисията съобщи, че планира да събере 30% от средствата, необходими по 750-милиардната й програма за икономическо възстановяване "Следващо поколение ЕС" ( NextGenerationEU), чрез емитиране на зелени облигации и да използва приходите за финансиране на зелени инвестиции и реформи, за да докаже, че е решена да допринесе срещу промените в климата. Предвижда се тяхната стойност да достигне 250 млрд. евро.


"Намерението на ЕС да емитира до 250 милиарда евро зелени облигации между сега и края на 2026 г. ще ни направи най-големият емитент на зелени облигации в света. Това е израз и на нашия ангажимент за устойчивост и поставя устойчивото финансиране в челните редици на усилията на ЕС за възстановяване", заяви еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан.
Според еврокомисията зелените облигации са много търсени на световните пазари, ще разширят достъпа ѝ до по-широк кръг инвеститори, ще укрепят еврото и ще насърчат и други емитенти да пуснат такива финансови инструменти.


Част от законовата рамка на облигациите, приета във вторник от еврокомисията, е и механизъм за докладване, чрез който наети от Брюксел експерти ще оценяват климатичния и екологичен ефект от проектите, които кандидатстват за финансиране чрез зелени облигации. Те ще съобщават периодично на инвеститорите за постигнатото с парите им за намаляване на въглеродните емисии, уточни Хан. Отделно според правилата за плана за възстановяване всяка държава трябва да докладва на комисията за зелените разходи, които прави, а Брюксел ще използва информацията, за да покаже на инвеститорите как приходите от зелени облигации са били използвани за финансиране на зеления преход. Първите доклади ще бъдат публикувани година след издаването на облигациите.


Еврокомисарят обаче посочи, че със зелените облигации няма да могат да се финансират проекти, свързани с ядрената енергетика, а тези за газови инсталации ще бъдат ограничени. Европейската комисия още не е издала своите указания дали ядрената енергетика и природният газ могат да се смятат за зелени енергии, като Хан потвърди, че работата по оценката им продължава и ще бъде приключена преди края на годината. Еврокомисарят заяви, че комисията няма намерение да преразглежда позицията си за ядрената енергия. Допустимостта на проектите, свързани с изграждане на газови турбини, газови централи и др., ще зависи от конкретните обстоятелства, като тези, свързани с производството на енергия за отдалечени райони, биха могли да получат средства чрез тях, поясни еврокомисарят.


Хан подчерта, че природният газ може да се разглежда евентуално само като преходно гориво. В очакване на позицията на еврокомисията основно източните държави от ЕС, включително България, настояват той да бъде допуснат по Европейския зелен пакт, за да се облекчи енергийният преход в страните, силно зависими от въглищата. ЕС си поставя за цел да постигне въглеродно неутрална икономика до 2050 г., заради което държавите трябва да заменят въглищната енергия с други източници в енергийния си микс.


Еврокомисията определя девет категории, които ще могат да се финансират чрез зелените облигации, сред които енергийна ефективност на сградите, възобновяема енергия и чистият транспорт, имат най-голям дял.


Законовата рамката е приведена, доколкото е възможно,с европейския стандарт за зелени облигации, който еврокомисията предложи през юли. Хан заяви, че за приемането на стандарта от евроинституциите ще са нужни 1-2 години и дотогава европейските зелени облигации няма да отговарят напълно на качеството, което ЕС си поставя като цел. Част от допустимите инвестиции по Механизма за възстановяване и устойчивост обаче са интегрирали критериите за технически скрининг на таксономията на ЕС, увери еврокомисията.


Финансирането на плана за възстановяване


Европейската комисия потвърди, че тази година ще заеме на световните пазари общо 80 млрд. евро, за да финансира възстановяването си. Това ще стане чрез емитирането на дългосрочни облигации. През юни и юли вече бяха набрани 45 млрд. евро, с които от август се правят авансовите плащания към държавите, чиито национални планове за възстановяване и устойчивост са одобрени от еврокомисията и съвета. 16 държави имат зелена светлина, като 10 вече си получиха парите за тази година. А България и Нидерландия още не са представили своите планове в Брюксел.


Програмата за търгове на комисията ще започне на 15 септември.


Кога ще дойдат европейските пари - всичко, което искате да знаете, е тук


По-късно службата на говорителите на Европейската комисия направи следното уточнение: "Не е възможно проекти, свързани с природен газ, да получат финансиране по линия на рамката за "зелени облигации". Това, което комисарят Хан обясни, е, че правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост позволяват при определени обстоятелства газови проекти да бъдат включени от държавите членки в техните национални планове за възстановяване и устойчивост, когато целят плавно преминаване от по-замърсяващи източници на енергия, като въглища, към по-малко замърсяващи изкопаеми горива, а именно природен газ. Но тези проекти по никакъв начин не могат да бъдат финансирани от рамката за "зелени облигации" NextGenerationEU".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  И правилно АЕЦ когато спре да работи Броячът тръгва за хиляди години и милиярди разходи.
  Който е на друго Мнение да покаже как спирането на Четри Блока в Козлодуй е довело до намаляване на Персонала.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Супер е! Междувременно Русия и Китай примерно понеже им е през... сетете се коя част на тялото за "зелените" глупости на европейските нео комунисти ще продължават да мачкат икономически докато ние плащаме сметката за подобни безумни експерименти. А най-скапаното е, че хем ще сме по-бедни, хем пак ще дишаме мръсен въздух, ще ядем боклуци и ще пием замърсена вода защото дори цялата Европа да е от зелена по зелена, Китай и Русия все още заемат около 150 пъти по-голяма територия от повърхността на планетата.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Ако зеленясване!
  Със 750млрд. евра ЕС може да направи собствени 100 АЕЦ с безплатен за европейците ток с което да отложи с 50 години масовото зеленясване от перки и фотоволтаици които за момента със сигурност не са достатъчно умно измислени , още не е ясно какви щети на природата ще нанесат! Знаем само за промените в ладшафра, ерозията и термичниоте потоци на въздуха ....а дългосточно ще е по-зле от хидрафракинга!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":


  "Китай и Русия все още заемат около 150 пъти по-голяма територия от повърхността на планетата."


  Около 25 пъти си надул нещата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ЕС започва да става вреден за цивилизацията.

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  точно така! вятър, слънце и водород.

 7. 7 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  И правилно АЕЦ когато спре да работи Броячът тръгва за хиляди години и милиярди разходи.Който е на друго Мнение да покаже как спирането на Четри Блока в Козлодуй е довело до намаляване на Персонала.
  —цитат от коментар 1 на dedoliben


  Персонала в АЕЦ е константна величина през периода на експлоатационния срок, който обикновеено е над 40 години. Спирането на даден АЕЦ, намалява оперативният персонал значително. След което има персонал по извеждането от експлоатация, който може да трае над десетилетие.

  Разходите за персонал разделени на целия екслоатационен срок, спрямо количеството на произведената енергия и в пъти по-малко, спрямо разходице за подръжка + изграждане на вятърни централи + необходимите съоръжения за складиране на енергията.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 8. 8 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  От текста "Част от законовата рамка на облигациите, приета във вторник от Еврокомисията, е и механизъм за докладване, чрез който наети от Брюксел експерти ще оценяват климатичния и екологичен ефект от проектите, които кандидатстват за финансиране чрез зелени облигации."

  То без експерти не може, но като знам какви са заплатите в Брюксел, се чудя каква част от събраните пари ще отидат за бюрокрация. А и тези решения все повече ми напомнят за решенията на Партията очертаващи светлото бъдеще.

 9. 9 Профил на jlq22498938
  jlq22498938
  Рейтинг: 221 Неутрално

  При АЕЦ-а се изисква много голяма инвестиция и няма друг вариант освен държавата да участва, но при ФЕЦ-а и ВяЕЦ-а почти всеки може да инвестира свои средства или да вземе заем от банка според личните си възможности и да печата банкноти от слънцето и вятъра. Като е толкова евтин/изгоден токът от алтернативните източници, защо частните инвеститори искат да увиснат на шията на държавата. Да пуснат конкурентен продукт на пазара и лесно ще изгонят и ТЕЦ-овете, и АЕЦ-ите. Ако обаче не могат, е много по-разумно да се насочим към АЕЦ.

 10. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело


  А най-скапаното е, че хем ще сме по-бедни, хем пак ще дишаме мръсен въздух, ще ядем боклуци и ще пием замърсена вода защото дори цялата Европа да е от зелена по зелена, Китай и Русия.
  —цитат от коментар 2 на Драгомир Дончев


  Тролетариата трябва да е по-аргументиран!
  С родните професионални "зелени" и политическата задруга на статуквото у нас, китайци и руснаци за какво са ни? След като от дълги години тук се изгарят канцерогенни вещества с боклук от Европа, секат се поголовно гори, концесионерите копаят за злато и редки метали а водата с отрови и радиация от хвостовете се смесва с питейната?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Ще си направим фотоволтаици и перки искаме не искаме ,пак ще си е за наша сметка .

 12. 12 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 553 Неутрално

  При АЕЦ-а се изисква много голяма инвестиция и няма друг вариант освен държавата да участва, но при ФЕЦ-а и ВяЕЦ-а почти всеки може да инвестира свои средства или да вземе заем от банка според личните си възможности и да печата банкноти от слънцето и вятъра. ....
  —цитат от коментар 9 на jlq22498938  https://www.nei.org/resources/statistics/us-nuclear-plant-owners-and-operators

  В САЩ на практика има частни АЕЦ. Пречката да има частен АЕЦ в България и само и изключително законодателна. За съжаление заради липсавата на прозрачност в правенето на бизнес на руснаците аз не бих инвестирал в правена от тях централа

  'progressives' is the politically correct word for communists
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Весело

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  До коментар [#2] от "Драгомир Дончев":

  Дончев а ако се поръчат 100 АЕЦ от китайците и руснаците на едро, може и да се спестят половин трлн. евра с които да се подобри живота и сигурността на европейците от мириканския инженеринг на хуманитарни кризи и миграции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  да бе ше печатаме евра, да ги дадем на сулю у пулю, а няма да си ги харчим у дома. зелените и социалистите като пенсионират меркел и гледай какво става

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Тя природата ни е дала ресурса-вятър, слънце и водород. Който е умен, ще ги използва.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  .... дори цялата Европа да е от зелена по зелена, Китай и Русия все още заемат около 150 пъти по-голяма територия от повърхността на планетата.
  —цитат от коментар 2 на Драгомир Дончев


  ЕС 4 233 255 кв. км
  РФ 17 098 246 кв. км
  Китай 9 596 961 кв. км
  27 055 207 / 4 233 255 = 6,39 пъти

  И само за сведение повърхността на планетата е 510 067 420 кв. км. Русия заема 3,4% от тази повърхност.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Некст женерейшънът може да няма ток, ама ще има да плаща облигациите. Честито му.

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Само дето водородът, не е така достъпен, като вятъра и слънцето.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Правилно тълкуват ядрената енергия!!Цената за построяването на един реактор е оскъпена с 300-500% заради ядреният отпадък и скъпоструващите системи за сигурност.За риска от авария ...цена няма!!Зарадин нашенските некадърници вкопчени в печалбарството и колениченето пред Масква ще платим безумна цена за преминаването към чиста енергия.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  До коментар [#7] от "AllLivesMatter":

  Тъй ли?
  Я сметни Заплатата на само ЕДИН пенсиониран Старшина 500€ дето условно ще ги пази 100 000 години?
  Защото те ще бъдат Супер Дупер застъклени и безвредни.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Каква е Цената да живееш на сравнително чисто място?
  И дали точно Китай и Русия трабва да са ни за пример?
  Няма как да е и евтино и чисто.
  Това се разбра отдавна затова Кошчето се премести в друга Къща.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Видя ли статия от Йовка - мога да съм сигурен, че е тежката пропагандна бомбардировка - или с гретенизъм или с ковидизъм.

 23. 23 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  ...Като е толкова евтин/изгоден токът от алтернативните източници, защо частните инвеститори искат да увиснат на шията на държавата. Да пуснат конкурентен продукт на пазара и лесно ще изгонят и ТЕЦ-овете, и АЕЦ-ите...
  —цитат от коментар 9 на jlq22498938


  Ааа - не може тъй - ЕС е твърдо против свободния пазар - те обичат да налагат квоти, ограничения за едни, субсидии и гаранции за други - иначе как ще оскъпят енергията и производствените разходи в Европа та да могат техните корпоративни шефове да изнесат всичката индустрия в Китай...

 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "със зелените облигации няма да могат да се финансират проекти, свързани с ядрената енергетика"

  Може ли поне да финансират руските атомни реактори, които са на склад, да се преместят на сянка в курника в Банкя?

 25. 25 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#23] от "jazzdevil":

  точно днес се чудех как да пратя 10тина лева на димон да си купи новия айфон и дали има нафта за яхтата на рогозин и братовчедите им,

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Какво крадене се задава с тези "зелени" облигации просто не е истина. Само да попитам като им дойде падежа откъде ще се вземат парите, за да се платят?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Какво крадене се задава с тези "зелени" облигации просто не е истина. Само да попитам като им дойде падежа откъде ще се вземат парите, за да се платят?
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Как откъде - от богатите! Средната класа и бедните за пръв път в историята няма да платят масрафа - така обясниха и никой няма съмнения, че точно така и ще стане...

 28. 28 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  До коментар [#7] от "AllLivesMatter":

  Всички съвременни АЕЦ поколение 3+ строени от Китайци , Руснаци и Южнокорейци са с минмален срок на Експлоатация 60 години с възможност за продължение ако тестовете в края на експлоатацията покажат , че все още се намират в задоволително техническо състояние . 29. 29 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  До коментар [#26] от "padrino":


  Какво крадене се задава с тези "зелени" облигации просто не е истина. Само да попитам като им дойде падежа откъде ще се вземат парите, за да се платят?
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Е как , откъде ? От печатницата във Франкфурт .

 30. 30 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#26] от "padrino":


  Какво крадене се задава с тези "зелени" облигации просто не е истина. Само да попитам като им дойде падежа откъде ще се вземат парите, за да се платят?
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Ти ме разплака , бе . Да не би да твърдиш , че в Брюксел седят банди от корупционери , които чрез непазарни методи , а именно държавни субсидии и дотации манипулират пазара и извличат изгода за компаниите и корпорациите , които са ги корумпирали тотално за сметка на простите ама много прости европейски данъкоплатци .

  Не аз туй последното изобщо не го вярвам . Туй трябва да е долна Руска манипулация и пропаганда . Ти си платен Руски агент , бе . Сигурност ти плащат по 15 Рубли за пост . Трябва да са те зарина ли в Рубли . 31. 31 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "Зелената сделка" и нулевите въглеродни емисии са утопия поне в следващите 100г. Това ще го разбере следващата ЕК, когато изтече мандата на тази.

 32. 32 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  А как се рециклират композитните крила на вярърните турбини?

 33. 33 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Колко CO2 изпускат АЕЦ ?

 34. 34 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Еко фанатиците и затоплистите са по-големи коне с капаци от бабите на БСП

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Троловете на северизтрочната петролна кочинка са се разкрякали, но троловете си лаят, кервана си върви ... прехода към зелена енергия е неизбежен! Както и намаляване на потреблението. Това е! На който не му харесва, може да си вряка колкото си ще 🤣

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  Троловете на северизтрочната петролна кочинка са се разкрякали, но троловете си лаят, кервана си върви ... прехода към зелена енергия е неизбежен! Както и намаляване на потреблението. Това е! На който не му харесва, може да си вряка колкото си ще 🤣
  —цитат от коментар 35 на Гражданин


  Троловете беснеят, над бащино ни огнище!

  А в Матушката им, насилствено налаганият от властите преход към електроавтобуси боксува!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK