48.8 градуса: Европа преживя най-горещото лято в историята

На 15 август в Испания също беше регистрирана най-високата температура от началото на измерванията - 47.2 градуса по Целзий.

© Associated Press

На 15 август в Испания също беше регистрирана най-високата температура от началото на измерванията - 47.2 градуса по Целзий.Отминаващото лято е било най-горещото в историята на Европа, съобщи "Ройтерс", като се позова на службата на ЕС по изменението на климата "Коперник".


Средната температура през юни, юли и август е била близо 1.0 С над средната за 1991-2020 г. Досега рекордно горещите лета на 2010 и 2018 г. са били с 0.1С по-хладни. Най-високата температура, измерена в Европа през това лято е в Сицилия - 48.8 градуса по Целзий.


Данните, които "Коперник" събира, са от 1950 г., но те са били сравнени с архивите на национални метеослужби, датиращи от средата на XIX век.
Рекордните горещини са поредното доказателство за дългосрочната тенденция на глобално затопляне, причинявана от високите нива парникови газове, променящи климата на планетата, пише "Ройтерс".


В световен мащаб август на 2021 г. заедно с август 2017 г. е третият най-топъл в историята с малко над 0.3 градуса по-високи температури от средните за 1991-2020 г.


Службата на ЕС посочва, че условията в различните части на континента са били с големи отлики, като максималните температури са били рекордно високи в средиземноморските страни, по-високи от средните в източните части на континента и под средните на север.


Гърция, Турция, Испания и Франция се бориха яростни горски пожари, докато в Германия, Белгия и Турция необичайно обилни дъждове предизвикаха опустошителни наводнения.


По-рано във вторник зелени активисти призоваха за отлагане на конференцията за климата в Шотландия - COP26, която беше отложена от миналата година поради кризата с COVID-19. Тя трябва да се проведе от 31 октомври до 12 ноември в Глазгоу. Мрежата за действие за климата (CAN) настоя, че за много страни приоритет остава битката с COVID-19 и опитите да си осигурят достъп до ваксини.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK