След шест години разследване започна процесът за атентатите в Париж

Над 1000 полицаи ще се грижат за сигурността в специално изградена за процеса съдебна зала, където обвиняемите ще стоят зад стъклена стена

© Associated Press

Над 1000 полицаи ще се грижат за сигурността в специално изградена за процеса съдебна зала, където обвиняемите ще стоят зад стъклена стенаСалах Абдеслам, френски гражданин от марокански произход, за когото се смята, че е единственият оцелял член на терористичната група, извършила атентатите в Париж през 2015 г., се изправи в сряда пред съда за началото на процеса срещу нападателите.


В атентатите от 13 ноември загинаха 130 души, като най-много жертви бяха дадени в концертната зала "Батаклан", над 700 души бяха ранени.


Терористите стреляха с автомати и по посетителите на шест ресторанта и кафенета и на стадион "Стад дьо Франс", където беше намерена, захвърлена неизползвана жилетка с експлозиви. Те откриха безразборна стрелба по зрителите на рок концерт в зала "Батаклан".
Салах Абдеслам се яви в съда, облечен в черно и с черна маска на лицето и се описа като "войник на "Ислямска държава", пише Ройтерс. Той е един от 20-те обвиняеми по делото, което беше разследвано повече от пет години.


Отговорност за атентатите пое "Ислямска държава", която призова последователите си да атакуват Франция заради участието й в борбата срещу радикалната групировка в Ирак и Сирия.


Салах Абдеслам (вдясно) се смята за единственият оцелял от групата терористи, извършили непосредствено атаките в Париж

© Associated Press

Салах Абдеслам (вдясно) се смята за единственият оцелял от групата терористи, извършили непосредствено атаките в Париж


Полицията постави строга охрана около съдебната палата "Дворец на правосъдието" в центъра на Париж, за обвиняемите беше поставена подсилена стъклена преграда в специално изградена съдебна зала.


Попитан каква е професията му, 31-годишният Абдеслам каза пред съда: "Отказах се от работата си, за да стана войник на "Ислямска държава".


"Искам да свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и че Мохамед е негов слуга", каза той.


Преди процеса оцелелите и роднините на жертвите изразиха нетърпение да чуят показанията, които биха могли да им помогнат да разберат по-добре какво се е случило и защо е направил това, и че те също са разтревожени.


"Важно е жертвите да свидетелстват, да разказват на извършителите, заподозрените, които са на трибуната, за болката", каза Филип Дюперрон, чийто 30-годишен син Томас беше убит при атаките.


Адвокати и участници пристигат чакат за влизане в съдебната зала, разположена в сграда от XIII в в Париж

© 2B Management

Адвокати и участници пристигат чакат за влизане в съдебната зала, разположена в сграда от XIII в в Париж


Процесът ще продължи девет месеца, като около 1800 ищци и повече от 300 адвокати ще вземат участие в това, което министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети определи като "безпрецедентен съдебен маратон".


Единадесет от 20-те обвиняеми вече са в затвора. Шестима ще бъдат съдени задочно, като повечето от тях се смятат за мъртви.


"Това, което ме интересува в процеса, са показанията на други оцелели, хора, които са били на терасите (набелязани от нападателите), на" Стад дьо Франс ", да чуя как са се справяли през последните шест години", каза 48-годишният Жером Бартелеми. "Що се отнася до обвиняемите, аз дори не очаквам те да говорят."


Повечето от обвиняемите са изправени пред доживотен затвор, ако бъдат признати за виновни. Част от подсъдимите са обвинени, че са помагали за осигуряването на оръжия и коли или са участвали в организирането на атаките.


Очаква се първите дни на процеса да преминат в процедурни въпроси. Свидетелствата на жертвите трябва да започнат на 28 септември, като една седмица ще бъде посветена на атаките срещу "Стад дьо Франс" и кафенетата, а четири - на "Батаклан".


Процесът би трябвало да продължи девет месеца. През октомври ще говорят жертвите. От ноември до декември ще свидетелстват длъжностни лица, като например бившият президент Франсоа Оланд, както и роднини на нападателите. От януари до март 2022 г. ще бъдат разпитвани обвиняемите. Абдеслам ще бъде разпитван на няколко пъти. В началото на април експертите ще представят психологическа оценка на обвиняемите. Заключителните аргументи ще бъдат представени през май догодина, като в края на същия месец се очаква присъдата.


Повече от 1000 полицаи ще осигуряват сигурността на съдебната зала, около която са изградени няколко контролно-пропускателни пункта.


"Терористичната заплаха във Франция е голяма, особено в моменти като процеса за атентатите", каза вътрешният министър Жерар Дарманин пред радио "Франс Интер".


Процесът се провежда в специално изградена съдебна зала, в която могат да се поберат 550 души. Делото няма да се излъчва на живо, но съдебните заседания ще бъдат записвани за нуждите на архивите. Кадрите обаче няма да бъдат правени обществено достояние.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Мир на душите на избитите невинни! Исляма трябва да се преосмисли до колко е допустим в Европа, защото ако така продължава мерките за сигурност ще станат по-затегнати и непоносими за обикновения човек от ковид-терора!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Любопитно

  "Искам да свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и че Мохамед е негов слуга", каза той.
  ---
  Малко ме съмнява, че е бил свидетел на точно това.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Шест години разследване?! И сега този цирк?! Явно не им е особено важно точно правосъдието...
  Жалко...

 4. 4 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Трябва да признаем, че евентуалният доживотен затвор е справдливо наказание, при условие, че на атентаторите им бъдат осигурени отлични условия на живот, достъп до литература, забавления, фитнес, съпругите им, съмишленици и приятели, да изповядват и проповядват свободно религията си и да не биват принуждавани да работят. Въобще, трябва да признаем, че законодателствата на европейските общества са справедливи и адекватни и че призивите за натикване на тази измет в свински гъз са проява на неуместен примитивизъм.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Шест години разследване?! И сега този цирк?! Явно не им е особено важно точно правосъдието... Жалко...
  —цитат от коментар 3 на ju.li

  +
  Франсетата ги третират като мишоци, яки психоатаки и паника! Време е да си прибират легионите ,че идват сложни времена.
  https://www.youtube.com/watch?v=yDJvnWgREQw

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Шест години разследване...!?Значи не сме само ние с бавно правосъдие.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  Шест години разследване...!?Значи не сме само ние с бавно правосъдие.
  —цитат от коментар 6 на kwy38371721


  "Върховенството на закона" по смисъла си е - по европейски дълги процеси със свръх скъпи вещи лица, прокурори, съдии и адвокати!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Първо, жертвите нека почиват в мир. Второ, който се опита да воюва срещу френската култура и начин на живот му желая успех. Всеки ще се изправи срещу хубавото вино, мадленки, целувки, Камю, Едит Пиаф, Марсел Пруст, Виктор Юго и цяла идеология. Прецакани са. И да се надяваме, че всеки от терористите ще получи заслуженото!

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  ‼️ Първите заподозрени във връзки с терористи, пристигнали с организираните от европейците полети от Кабул, вече са идентифицирани, а сме само в началото на мигрантската криза. Случва се във Великобритания и Франция, скоро ще започне да се случва и в други европейски държави. На фона на това обаче европейските разузнавателни служби продължават да пробутват твърдението, че евакуацията от Афганистан няма да увеличи заплахата от тероризъм. Явно гледаме различни новини или живеем в различни светове. Но аз държа нашият да си остане европейски и християнски.

  ❌ Очевидно уроците за Европа от миналата мигрантска криза изобщо не са научени и отново криворазбраната толерантност води до вълна от заплахи за сигурността на нашите граждани. Тъй като с плюшени мечета няма как да се противодейства на бойци на терористични организации. Повече от видно е, че рискът, който в момента се поема, е огромен и ако тези процеси не спрат в зародиш, последствията ще бъдат много сериозни, а основният потърпевш отново ще е Европа. Защото на фона на всичко това диктаторът, който управлява на юг от нас, само преди дни призова всички мюсюлмани да се обединят срещу ислямофобията в западния свят.

  ⚠️ Всички т.нар. лидери в ЕС трябва ясно да си дадат сметка за това какво ни очаква в следващите месеци. Да си отворят очите, да започнат да действат отговорно и да оставят настрана либералните глупости, на които всички се наслушахме през последните години. Защото да допускаш най-охотно в страната си потенциални терористи е равносилно на абсолютно самоубийство. Изводите каква съдба я чака Европа оставям на Вас.

  #НулеваМиграция
  Ангел Джамбазки

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#8] от "slunchev_den":

  Явно твоята представа за Франция е застинала някъде 70-80те , във филмите на Ален Делон и Белмондо... Съвремена франция няма общо с това , дори се съмнявам младежите под 20 да знаят кои са изброените от теб ...

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Само избиване и изгаряне на труповете би било адекватно наказание в случая.

 12. 12 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kalinoff Ivan":

  Но за сметка на това във ЦЕ2 се учи стихотворение за клането над мюсюлмани в Сребреница... а колко е клане и доколко е направено от източноправослвни е друг въпрос.

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#4] от "Митко Палаузофф":

  Въпросният Салах Абдесалам е арестуван 4 месеца след атентата в Белгия, където е живеел. От този момент е бил в единична килия с 24-часово електронно наблюдение. Не е казал нищо друго освен цитираното тук "Аз съм войник на силямската държава!".
  Правете си изводи за дълбочината на прихическите процеси и фокусът им.

 14. 14 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Заради тези терористични атаки на глобалистите, сега целия свят води война срещу тях, известна като цирка с фалшивия вирус!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 15. 15 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 298 Неутрално

  До коментар [#10] от "Kalinoff Ivan":

  Нима? Тогава Франсоа Оланд сподели на французите, че всичко трябва да продължи по старому, и още на следващата седмицата започнаха концертите, театрите, кафенетата и капанчетата. Просто французите си продължиха живота и спечелиха. Готини типове.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  И французите ще ни дават акъл... 6 години разследване!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#16] от "hope":

  Все пак работиха последните две години в условията на Ковид и стачки. Освен това, доколкото разбирам от прочетеното дотук (не само в горния текст) , идеята е да подготвят един филм-спектакъл с огромно количество доказателствена документация по въпроса. Не е лесно да осъдиш някого който повтаря само " Аз съм войник на Ислямската Държава" и нищо повече. Документира се всяка крачка на 20-тимата от групата, на укривалите го приятели в Белгия и Франция, на мрежата която поддържа тези терористи и позволява подготовката на атентати с автоматични оръжия и с експлозиви. Тези неща не се продават в супермаркета, нали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK