ЕС е арогантен: Унгария се опълчи на Брюксел заради наказанието на Полша

Джудит Варга, министър на правосъдието на Унгария

© CouncilEU

Джудит Варга, министър на правосъдието на УнгарияУнгария определи властите на ЕС като арогантни, а действията им за неприемливи по повод решението на Европейската комисия да глоби Полша за неизпълнение на решение на европейския съд.


"Унгарското правителство реши (...) да приеме резолюция, в която изразява своята подкрепа за Полша, и да осъди злонамерените атаки от страна на Брюксел", написа във "Фейсбук" правосъдният министър Джудит Варга.


Европейската комисия съобщи във вторник, че е поискала от Съда на ЕС да определи дневна глоба на Полша задето отказва да изпълни решението на съда да разпусне органа, занимаващ се назначенията, уволненията и наказанията на съдиите. Брюксел и Варшава спорят от две години дали съдебните реформи, включително новия ред за дисциплинарните производства срещу магистрати, отговарят на европейското право.
След поставен ултиматум Варшава заяви преди три седмици, че дисциплинарната камара към Върховния съд ще бъде разпусната като част от по-широки съдебни реформи. Подробности за тях не бяха дадени, а камарата продължава работа, каза Еврокомисията.


Според Варга обаче Брюксел е пренебрегнал полското обещание, което тя оценява като "скандална и арогантна" стъпка от страна на комисията, която "се меси в безпрецедентен начин в съдебната система и законотворческия процес на суверенна държава членка".


Унгария и Полша са съюзници от години, и двете са затворени в поредица от конфликти с Брюксел по основни въпроси, включително върховенството на закона и свободата на печата и правата на ЛГБТ. Те казват, че защитават традиционните си общества от западния либерализъм.


Последната обща акция на Будапеща и Варшава едва не провали плана на ЕС за възстановяване от кризата, тъй като двете столици заплашиха с вето приемането на бюджета на общността, ако отпускането на еврофондовете бъде обвързано със спазването на законността. ЕС трябваше да отстъпи пред заплахата и влизането в сила на новото правило беше отложено до произнасяне на съда за неговата законност, което досега не е станало.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK