ЕС се готви за приток на мигранти от Афганистан

ЕС се готви за приток на мигранти от Афганистан


ЕС се подготвя за приток на афганистанци, търсещи убежище, независимо дали хората масово бягат от новото талибанско правителство, каза шефът на граничната агенция на ЕС, отбелязвайки, че милиони вече са разселени в съседни страни.


Фабрис Леджери, генерален директор на гранична агенция на ЕС "Фронтекс", каза пред "Ройтерс", че организацията се подготвя за възможен приток на мигранти както по традиционни маршрути от Турция до Гърция, така и по нови, като например през Беларус.


Европейската комисия каза по-рано, че такива движения засега не се наблюдават и че хората, които напускат Афганистан, се приютяват основно в съседните му страни.


Мнимите афганистанци
"Фронтекс" следи какво се случва в Афганистан, но също следи афганистанските общности в съседните държави, каза той, като посочва Иран, Пакистан, Турция, Таджикистан, Узбекистан и Туркменистан.


"Нашите очаквания са, че в зависимост от случващото се в Афганистан хората, нуждаещи се от международна закрила, могат да се опитат да избягат от Афганистан. Но това, което най-вероятно ще се случи първо, е, че афганистанските общности, живеещи в чужбина, може да се опитат да се преместят в Европейския съюз", предупреди Леджери.


Според него в сравнение с предишната миграционна вълна сега ЕС се справя по-добре с връщането на мигранти, които нямат право да останат в Европа.


Няколко европейски държави, сред които Германия, Франция и Нидерландия, обявиха, че временно прекратяват експулсирането на незаконно пристигнали афганистанци, докато не се изясни дали връщането им няма да е опасно за тях.


Легери обаче казва, че ситуацията може да доведе дотам, че мигранти от други страни може да се представят за афганистанци, за да влязат в Европа.


"Сега не можем да върнем афганистанците в Афганистан. Разбира се, че не можем. Но можем да върнем хора, които се представят за афганистанци, а не са", каза той. Експертите, които сега са изпратени до външните граници на ЕС, могат да оценят националността на дадено лице, като слушат диалекти и начина на говорене.

Спорът с Лукашенко


Нова миграционна вълна от Афганистан може да заплете още повече спора на Европа с Беларус. ЕС обвинява режима на Лукашенко, че докарва мигранти от Близкия изток, за да ги изпраща нелегално през границата към Европа. Незаконните влизания в Литва се увеличиха с 1500%, след като Брюксел наложи санкции на Минск заради отвличането на пътническия самолет на "Райънер" през май. Беларус отрича насърчаването на нелегалната миграция, но казва, че Европа трябва да отмени санкциите, ако иска тя да спре.


"Това, което се случи с Беларус, отвори очите на всички", каза Леджери. "Начинът на принуждаване на мигрантите умишлено. (...) Престъпните мрежи искат да печелят пари, но държавните организации, те искат да се занимават с геополитиката и това е друга история."


"Зависи от геополитическите фактори дали, да речем, кризата в Афганистан от гледна точка на миграцията може да бъде свързана с кризата, която имаме в Беларус."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK