Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

© Надежда ЧипеваВнушително мнозинство (85%) от българите подкрепят идеята Европейският съюз да отпуска средства - особено милиардите, предвидени по Плана за възстановяване от корона кризата - единствено на членове, които спазват върховенството на правото и принципите на демокрацията. В същото време половината (49%) казват, че се съмняват в способността на националното им правителство да изразходва тези средства правилно.


Данните са от проучване на "Евробарометър", публикувано днес от Европейския парламент в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември. Те показват ясна обществена подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на средства в рамките на програмата NextGenerationEU, се казва в официалното съобщение.


При задаването на конкретния въпрос в проучването от 17 - 25 август сред хиляда български граждани изрично е обяснено, че под общи ценности на ЕС се разбира още свобода на медиите, независимо правораздаване, борба с корупцията, защита на индивидуалните права и др.
С обвързване на евросредствата със спазването на тези принципи категорично се съгласяват 47% от анкетираните в България. Във възрастовата група над 55 години този дял достига 55%. Такава позиция споделят предимно по-образованите, самонаетите, живеещи сами (или с едно дете) в домакинство и с добро отношение към ЕС като цяло.


Резултатите от парламентарните избори в Българи през тази година - а предстоят още едни извънредни - не показват най-популянните партии и повечето от избирателите да имат ясна идея кой и как може да подобри спазването на върховенството на правото и премахване от държавата на етикета на най-корумпираната в ЕС.

Що се отнася до доверието към способността на българското правителство правилно да използва средствата от Плана за възстановяване, само 11% от българите му дават пълно доверие и още 30% са склонни да му се доверят. В другия край са 16% напълно недоверчиви и 34%, които по-скоро не вярват на властта.


Склонни да дадат доверието си на управляващите са най-младите (15 - 24 години), където общият резултат е 51%. Но веднага в следващите възрастови групи това доверие бързо намалява - 37% при 25 - 39-годишните и 35% при 40 - 54-годишните.


Резултатите от България често са близки до средните за отговорите в ЕС:


- четирима от всеки петима респонденти (81% средно за цялото допитване, 85% в България) заявяват, че ЕС следва да предоставя средства само на зачитащите правовата държава и демократичните ценности


- 60% от европейците очакват проектите от програмата NextGenerationEU да помогнат на страната им да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус


- 41% от гражданите поставят под въпрос способността на националните правителства да използват правилно средствата от фондовете за възстановяване


- 53% от европейските граждани (60% за България) са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол, а други 32% (29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение; само 8% от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение (делът им е същият за България).

"Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него", заявява по повод проучването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

В съобщението се напомня, че европарламентът оценява подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства от NextGenerationEU ще бъдат използвани в съответствие с целите за екологосъобразност, цифровизация и устойчивост.


В България 69% вярват, че проектите в рамките на тази програма ще помогнат на държавата да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. Общо 70% от българите заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK