Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

© Надежда ЧипеваВнушително мнозинство (85%) от българите подкрепят идеята Европейският съюз да отпуска средства - особено милиардите, предвидени по Плана за възстановяване от корона кризата - единствено на членове, които спазват върховенството на правото и принципите на демокрацията. В същото време половината (49%) казват, че се съмняват в способността на националното им правителство да изразходва тези средства правилно.


Данните са от проучване на "Евробарометър", публикувано днес от Европейския парламент в навечерието на предстоящия дебат за състоянието на Европейския съюз на 15 септември. Те показват ясна обществена подкрепа за прозрачност и ефективен контрол при отпускането на средства в рамките на програмата NextGenerationEU, се казва в официалното съобщение.


При задаването на конкретния въпрос в проучването от 17 - 25 август сред хиляда български граждани изрично е обяснено, че под общи ценности на ЕС се разбира още свобода на медиите, независимо правораздаване, борба с корупцията, защита на индивидуалните права и др.
С обвързване на евросредствата със спазването на тези принципи категорично се съгласяват 47% от анкетираните в България. Във възрастовата група над 55 години този дял достига 55%. Такава позиция споделят предимно по-образованите, самонаетите, живеещи сами (или с едно дете) в домакинство и с добро отношение към ЕС като цяло.


Резултатите от парламентарните избори в Българи през тази година - а предстоят още едни извънредни - не показват най-популянните партии и повечето от избирателите да имат ясна идея кой и как може да подобри спазването на върховенството на правото и премахване от държавата на етикета на най-корумпираната в ЕС.

Що се отнася до доверието към способността на българското правителство правилно да използва средствата от Плана за възстановяване, само 11% от българите му дават пълно доверие и още 30% са склонни да му се доверят. В другия край са 16% напълно недоверчиви и 34%, които по-скоро не вярват на властта.


Склонни да дадат доверието си на управляващите са най-младите (15 - 24 години), където общият резултат е 51%. Но веднага в следващите възрастови групи това доверие бързо намалява - 37% при 25 - 39-годишните и 35% при 40 - 54-годишните.


Резултатите от България често са близки до средните за отговорите в ЕС:


- четирима от всеки петима респонденти (81% средно за цялото допитване, 85% в България) заявяват, че ЕС следва да предоставя средства само на зачитащите правовата държава и демократичните ценности


- 60% от европейците очакват проектите от програмата NextGenerationEU да помогнат на страната им да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус


- 41% от гражданите поставят под въпрос способността на националните правителства да използват правилно средствата от фондовете за възстановяване


- 53% от европейските граждани (60% за България) са напълно съгласни, че трябва да има ефективен контрол, а други 32% (29% за България) са по-скоро склонни да се съгласят с това твърдение; само 8% от респондентите средно за ЕС не споделят това мнение (делът им е същият за България).

"Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него", заявява по повод проучването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

В съобщението се напомня, че европарламентът оценява подадените национални планове заедно с Европейската комисия, за да се гарантира, че предоставените средства от NextGenerationEU ще бъдат използвани в съответствие с целите за екологосъобразност, цифровизация и устойчивост.


В България 69% вярват, че проектите в рамките на тази програма ще помогнат на държавата да преодолее икономическите и социалните щети, причинени от пандемията от коронавирус. Общо 70% от българите заявяват също, че NextGenerationEU ще помогне на тяхната страна да бъде по-добре подготвена за бъдещите предизвикателства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Евросредставата са нещо лошо.
  Това са пари даром - easy come, easy go.
  Това проклети пари по дефиниция.
  По-добре без тях - това е единствения път, по който можем да постигнем благоденствие със труд, скромност и работливост.
  Хубавите неща се постигат трудно и бавно.
  Хубавите неща не се постигат с пари даром, дори и това да е целево. Не можеш да превъзпиташ мародерството, чрез пари дадени даром.
  Българите трябва да се научим на трудолюбие, а това не може да стане, като ни мотивират с пари. Това може да стане, когато съдбата ни зависи от личните ни действия.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  "Европейският парламент ясно заяви, че фондовете за възстановяване на ЕС не трябва да бъдат отпускани на правителства, които не зачитат основните демократични ценности и не спазват принципите на правовата държава. Тези, които постоянно подкопават ценностите на Европейския съюз, не трябва да очакват средства от него", заявява по повод прочването председателят на Европейския парламент Давид Сасоли."

  С една дума Франция и Германия ще дават пори ако изпълнявате това, което кажат. Отнася се най-вече за източноевропейците, които трябва да станат джендъротолерантни, мигрантогостоприемни и да възлагат поръчки с парите от ЕС на западни фирми, а да очакват най-много трохи като подизпълнители в добрия случай, а най-добре като евтина работна ръка.
  Горе-долу това е посланието, който не го е разбрал.

 3. 3 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Притеснителното е че днес под 'демокрация' левите разбират не равни възможностти а равни разултати. За съжаление малко хора все още го осъзнават.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 4. 4 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#1] от "cnu40695109":

  Парите не се дават даром!
  Това са пари на страните членки!
  Техни пари. Собствени!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  "Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството"

  А от кой?
  Кварталните врачки може би?
  Това, че не можем да вкараме достатъчно читави хора в политиката не е основание да отричаме същността и функциите на институциите, колкото и да не ги разбираме.

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#2] от "georgievb":

  Недейте да плещите глупости!
  Когато България е подписала договор за членство, тя е поела редица ангажименти!
  Спазването на правата на човека е задължително!
  На който не му харесва, да се изнася на изток!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#1] от "cnu40695109":

  " Евросредставата са нещо лошо.
  Това са пари даром - easy come, easy go.
  Това проклети пари по дефиниция.
  По-добре без тях - това е единствения път, по който можем да постигнем благоденствие със труд, скромност и работливост.
  Хубавите неща се постигат трудно и бавно.
  Хубавите неща не се постигат с пари даром, дори и това да е целево. Не можеш да превъзпиташ мародерството, чрез пари дадени даром.
  Българите трябва да се научим на трудолюбие, а това не може да стане, като ни мотивират с пари. Това може да стане, когато съдбата ни зависи от личните ни действия."


  Ми никой не те кара да кандидатсваш за евросредства ! Всеки си преценя от какво има нужда и на каква цена ! Аз, лично, нямам един лев европейско финансиране за себе си ! Това не значи, че всички трябва да бъдат като мен.......

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#2] от "georgievb":

  "С една дума Франция и Германия ще дават пори ако изпълнявате това, което кажат."

  А Вие какво очаквате? Германия и Франция да дават пари, които мафията да окраде? Какъв би бил ефекта от това? Вие бихте ли давал пари на хора, които не изпълняват това, което кажете?

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lilith":

  Е как от кой, от умните, красивите и техните НПО'та, лоялни на Бурджака. Това е негова стара мечта която припомни съвсем наскоро, "бизнеса" да разпределя еврофондовете.

 10. 10 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  .... Отнася се най-вече за източноевропейците, които трябва да станат джендъротолерантни, мигрантогостоприемнийто
  —цитат от коментар 2 на georgievb


  Тези дето от сутрин до вечер плямпаха само за джендъри, емигранти и цигани, изхвърчаха от парламента...слава Богу!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#1] от "cnu40695109":

  Стига с тия мутренски мантри. Българите не са мързеливи, това е митът, който мутрите разпространяват. В България безработицата е ниска. Значи почти всеки работи. Е, мутрите искат да им се работи много за малко пари, което те наричат трудолюбие, но не винаги става както искат. Мутрите държат почти всички пари, следователно може ли да има независим бизнес в България? Трудно, ако не невъзможно. Дори Боко е заявявал, че в България, по образец на Ердоганова Турция и донякъде Израел на Нетаняху, не бива да има независим бизнес. Това се постига, когато потискаш тези, които искат да бъдат предприемачи, или правиш бизнеса им зависим.

  Тук евросредствата почват да мътят водата на мутрите. Повече пари стигат до "матрияла". А това на мутрите не се харесва. Те искат той да е безропотен, примирен и търпящ всичко, за да не изпадне от борда. Казано иначе - "трудолюбив"...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  За Брюксел България на Борисов беше еталон за законност и оазис на демократичните ценности. Лоши и недемократични бяха само ония хомофоби Орбан и Качински.

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  Не само, има непрекъснато сигнали на сайта на Олаф, но от ЕНП, които управляват ЕС никакви мерки, още повече че ние не можем да усвоим европейските средства, които ни се полагат, поради негодност на проектите, затова и повечето големи и скъпоструващи проекти плащаме от държавния бюджет, като магистрала Хемус или сръбския поток, например.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  [quote#5:"Lilith"]"Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството"А от кой? Кварталните врачки може би?Това, че не можем да вкараме достатъчно читави хора в политиката не е основание да отричаме същността и функциите на институциите, колкото и да не ги разбираме.[/quote Вкарваме каквото има.Това е на пазара и това избираме.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  До коментар [#9] от "m17":

  "Е как от кой, от умните, красивите и техните НПО'та, лоялни на Бурджака."

  Какво е "БуРджака"?

  Я кажи как и кой от тъпите и грозните и техните НПО'та, лоялни на Банкя?

 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#5] от "Lilith":Е как от кой, от умните, красивите и техните НПО'та, лоялни на Бурджака. Това е негова стара мечта която припомни съвсем наскоро, "бизнеса" да разпределя еврофондовете.
  —цитат от коментар 9 на m17


  НПО тата не са нито на десните, нито на левите! Те са на хората чиито интереси защитават!
  А ако вие попадате под техните удари, може да се оплачете в Банкя, на Каракачанов или в крайна сметка на Костя Копейкин!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#7] от "samoedin":

  Ако не взимаш, рано или късно ставаш обяд на този който взима.
  Европейските пари изкривяват пазарите. Това е форма на дотация.
  Не е необходимо да си учен, за да го разбереш.

 18. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#9] от "m17":

  Това е абсурдна идея.
  Най-малкото поради сливането на два от основните компонента при работа с публични средства- отчетността и контрола.
  Пък и частни организиации няма как пряко да имат досег с обществени средства. Това противоречи не само на европейските и нашите правила по въпроса, но и ще унищожи в зародиш неща като конкурентност, стремеж към иновации и самоконтрол. Просто защото чужди пари лесно се харчат, особено ако сам си ги определяш.

 19. 19 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  такси, отчайващо наивно е това.
  В България най-големите радетели за частна собственост са тези, в които се намира частната собственост - мутрите.. и малко от другите, дето си мислят, че имат нещо.
  Получавали пари.. колко пари са получили хората? 100-200К? Това са плюнки на фона на това, което се изсипва в мутрите и изкривяват пазара до степен, в която нищо не можеш да направиш.
  Продължавай да кодиш и да си мислиш, че си богат.. не си.

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  ...като магистрала Хемус или сръбския поток, например.
  —цитат от коментар 13 на Тsonkooo


  Всъщност, "сръбския поток", не е турски, защото е руски!
  А партията която обслужи руснаците с пари от джоба ни, се нарича герп!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  Големите проекти/Руски поток ,Хемус, Варненскити пристанище /се строят с наши пари защотото не отговарят на никакво законодателство -нито нашето, нито на ЕС. Така се краде най-лесно.
  А Гешев се оказа един администратор и ,, не си го причинява"

 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  Очаква се да дойдат огромни да нашите мащаби средства и у нашенско борбата е жестока, кой да ги докопа. Затова и вече половин година нема парламент. Голем гнетенье пада кой да е на копанята. Та тая статия е част от мелето ...

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#19] от "cnu40695109":

  Ами и аз казвам това. Парите са в мутрите. Останалите българи се делят предимно на две групи - обслужващ мутрите персонал - функционери на режима, и рая. Европроектите леко променят това, защото все нещо стига и до обикновените хора. Създават очаквания и нагласи сред хората, а мутрите не харесват това. Някак си развращава и не е "трудолюбиво".

  Аз изобщо не съм богат, но поне не съм зависим и никой не може да ме наведе и изнудва...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Да назначават външни фирми, които срещу възнаграждение от 10% да контролират евросредствата.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#20] от "Рим":

  Иронията е, че правителството на Орешарски спря и Белене, и турския поток.

 26. 26 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Деееееем !

  80 % нямат довери на светото служебно правителство на радев да харчи ?
  Мислех, че само на предните не вярваме !

 27. 27 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Те напоследък евро средствата се дават не толкова за развитие и създаване на работни места колкото да се угажда на затоплистите. Това е най-важното.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  В България хората не да мързеливи, но са неефективни.
  Защо мислиш по сериозните проекти в България, чуждите фирми си карат заварчици и монтажнижи от Германия и Белгия?
  Щото са по евтини сигурно 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Dimitar Hristonev
  Dimitar Hristonev
  Рейтинг: 23 Неутрално


  Евросредставата са нещо лошо.
  —цитат от коментар 1 на cnu40695109


  То се централизират тези парични потоци за да може по-лесно да се отклоняват малки "ручейчета" към личните офшорки

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Е, не знам, всяка фирма си има своя политика. Но съгласи се, много повече българи в България работят за чужди фирми, отколкото са "вносните" работници, внесени от чужди фирми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#29] от "Dimitar Hristonev":

  Подробности..
  Въпроса е принципен.
  Докато "някой да ти дава пари", дори под формата на "чужди инвестиции" е ценност, е нещо хубаво имаме проблем.
  Изисква три мозъчни такта, за да се осъзнае това. Не очаквам да се разбере от широката публика.. тя се движи от алчност.
  Easy come, easy go.

 32. 32 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#28] от "DDR":

  Това не е истина.

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":

  Говоря за проекти -нспример да се построи нрщо конкретно, да се прпизведе нещо конкретно. Пълна трагедия е ако не се фокара поне 30% персонал от вън плюс супервайзери външни дето да са стиснали за топките местните изпълнители и да са по цял ден из обекта и ьавода и да контролират всяка стъпка. Има и няколко читави бг фирми в тези области сюа да кспка в морето и на редовият българин му е тргаво да работи там. Юркат го за техника за безопасност, не му дават пушпаузи и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#27] от "mbe281060634":

  https://bit.ly/3A0215f
  Нещата са много много по-зле от колкото изглеждат.

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Така или иначе, ако българите не работеха добре, нямаше чуждите фирми да отварят работни места тук. Моята съпруга например, също работи за чужда фирма.

  А и не забравяй, че на западняците тук им плащат западни заплати.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  ???

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#36] от "DDR":

  Какъв ти е въпроса?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 38. 38 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  Мнозинството от ИТ компаниите са тук по инструкция, за да създават "култура" и заради евтината работна ръка.
  Това е социална програма, чиято цел е да създаде средна класа с подходяща култура.
  В България масово, особено в големите кол центрове, се работи на ишлеме.
  Същото важи и за множество големи ИТ компании.
  Компаниите са спонсорирани от псевдо държавни корпорации с цели много различни от обявените. Мисля, че ти като опитно ИТ би трябвало да си доста наясно с това.

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#38] от "cnu40695109":

  Да бе да, IT компаниите били тук по инструкция "отгоре" :))
  Но защо се ограничаваш само с IT комраниите - сложи под този знаменател ВСИЧКИ западни компании - те работят тука на загуба, ама такава им е инструкцията, нали? :)

  Стига с тия мутризми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  "Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството"А от кой? Кварталните врачки може би?Това, че не можем да вкараме достатъчно читави хора в политиката не е основание да отричаме същността и функциите на институциите, колкото и да не ги разбираме.
  —цитат от коментар 5 на Lilith


  Не кварталните врачки, а някои НПО-та, спонсорирани от червените олигарси, за да имат те директен контрол и да могат да ги "усвояват" по-успешно!

 41. 41 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Любопитно

  е кой нормален човек ще иска бойко и шайката му да "контролират" нещо си там, свързано с пари?

  кюлчета, пачки, съпорт, отпуснати държавни милиарди на пееф, продажби под масата ...

 42. 42 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Парите по NextGenerationEU ако се раздадат на калпак ще имат по-добър ефект за икономиката отколкото и при най-справедливото целево разпредение за екосъбразност, цифровизация и устойчивост - даже и за пасти и понички да се похарчат. Тая малоумщина ще е най-голямата кражба в историята на човечеството вероятно.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Европроектите леко променят това, защото все нещо стига и до обикновените хора. ...
  —цитат от коментар 23 на Боян Таксиров


  Таксиров, пак си написал неверно нещо?

  Единствено при програмата "Саниране на жил. блокове" идваха някакви европейски средства до обикновенния българин! Докато ГЕРБ управляваше България, новите служебни министри на Радев тази програма я зачеркнаха от списъците!

 44. 44 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  До коментар [#40] от "Дария Колев":

  Да не дава Господ! Съвсем ще я овапцаме с реализация на подобна идея.

  П.П. Понякога се чудя дали някои хора са по-алчни, отколкото глупави. затруднявам се да преценя, проявяват завидна изобретателност и в дваете направления...

 45. 45 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боян Таксиров":

  Ше се изненадаш..

 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#45] от "cnu40695109":

  Да видим... :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#17] от "cnu40695109":

  " Ако не взимаш, рано или късно ставаш обяд на този който взима.
  Европейските пари изкривяват пазарите. Това е форма на дотация.
  Не е необходимо да си учен, за да го разбереш."

  Първо, именно мръсните пари имат този ефект, за който говорите - трудно се проследяват, създават корупционна среда, престъпност и мафия ! Евросредствата са нещо по - различно ! Съвсем друг въпрос е злоупотребата с тях ! За мързелът, въпросът лежи на съвестта на всеки от нас , но и на неговите възможности, а и други фактори, които не могат да се изброяват във форума ! Вие ползвате ли пералня в къщи ? Да, правилно сте прочел и сигурно въпросът ми ви изненадва, нали ? Ама не е много далече времето, когато моята баба казваше, че в едно семейство не трябва да има такива уреди, защото " булката се изхайлязва" т.е ставала мързелива ! Е, права ли е в някакъв смисъл ? Да, права е ! Добре, но тогава днес хората трябва ли да продължават да перат на ръка ? Ами не познавам много такива индивиди или семейства като цяло ! Аз пера с пералня, че даже и сушилня, макар че понякога запирам дребни неща и на ръка, все още Станали ли са по - мързеливи ? На същата плоскост стои въпроса и с тракторите в земеделието - тях ли да ползваме или мотиката ? 99, 99 % ползват трактора, култиваторите, фрезите.......Аз лично продължавам да копая един декар, в общи линии, на ръка, поне през лятото ! Е, есента и пролетта викам трактора.....Та някои неща като краен ефект са въпрос на възможности, желание, лична нагласа, свободно време, манталитет, гледна точка....... !

 48. 48 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 510 Неутрално

  единствено на членове, които спазват върховенството на правото и принципите на демокрацията....

  Българинът недвусмислено би шута на Орбанчо....

 49. 49 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#47] от "samoedin":

  Мда, на приказки звучи чудесно.
  Реалността е съвсем различна.
  Аз не отричам прогреса. Отричам привнесения прогрес, без личен принос и усилие.
  Ефекта на обяда няма как да се случи с "откраднати" ЕС пари. Случва се от използвани по предназначение ЕС пари.. по вашата логика. По същата тази логика, всеки който не се възползва от ЕС фонда е балък. Не мога да приема тази гледна точка.
  Разбирането ми е, че ЕС фондовете да подаяние, помощ, дотация. Не се чуствам нито сакат, нито второ качество, нито инвалид, за да имам нужда от подобна помощ.
  Наличието на тази дотационна програма, обаче ме слага автоматично в тази категория. Не съм съгласен. Няма да говоря за честност, особено в бизнеса, но смятам, че това не е правилно. Лично усещане. И ще гласувам съответно.

 50. 50 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дария Колев":

  Това НЕ е вярно. Жена ми е писала и бизнеспроекти за еврофондове, така че стига с глупостите...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  Хората са компетентни както винаги :)

 52. 52 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Евросредствата да се контролират не от национални разбойници, а от евроразбойници.
  Хи, хи?!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 53. 53 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#47] от "samoedin":

  Който не иска да разследва мръсните стари пари, предпочита да вземе нови пари, надявайки се с тях да направи преразпределение.
  От сега ше ти кажа - така се лекуват симптоми.
  Нетния ефект на това упражнение ще бъде инфлация пропорционална на парите оказали се в ръцете на масовия гражданин. Ефективността ще клони към нула, предприемачите, които отказват да взимат от ЕС ще бъдат изядени от големите мутри, които притежават (огромни откраднати) активи и които наистина успяват да усвоят фондовете.
  След 10 години ще се чудиш пак какво стана.. тогава ще ти предложат още по-нови пари и надежди.. никой няма да гледа назад, никой няма да търси реваншизъм и конфронтация.. защото е по-лесно.. много по-лесно е да напечатиш и да раздадеш едни пари с надеждата за повишена капиталова ефективност, вместо да се изправиш срещу нарушителите. Просто е по-лесно.

 54. 54 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Да назначават външни фирми, които срещу възнаграждение от 10% да контролират евросредствата.
  —цитат от коментар 24 на DDR

  ===
  по 10 % и от двете страни, (възложител/държава - получател на средства/бизнеса) или 10 % всичко.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#16] от "Рим":

  Точно това твърдя, НПО'тата на добрия олигарх защитават интересите му.

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  Тъпите и грозните нали ги изчегъртаха двете супер-звезди така че няма какво да ги мислим вече. А след два месеца съвсем ще се свърши с всичко що не е лоялно на добрия олигарх. Или няма да е баш така, да не дойде време пак за опашката на коня?

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Весело

  Четох, четох написаното от г-н Карабоев, четох и една мисъл изплува...... едропарите да влизат в НПО-то на Петков,Василев, Денков... и от тама най-справедливо да се харчат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#49] от "cnu40695109":

  "Аз не отричам прогреса. Отричам привнесения прогрес, без личен принос и усилие."

  Вие какъв "привнесен прогрес"имате към откритията на Едисон и Тесла, свързани с използването на електричеството в жиовта ни ? Ако нямате, ползвате ли ги ?

 59. 59 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#57] от "chichka":

  аре компромис - да се харчат само от общини със сертификат ОбщинаБезКорупция и от фирми с кетап за КоректнаФирма, ама НПОто на киро василев денков..
  Някакво тотално безумие се вихри само и само 50-60 млрд да се разцъкат от разни неявно посочени лица..
  Това е принципно грешка постановка. Всякакви метрики за ефективност са погрешни.
  Става въпрос за ментално израстване.. а то става само и единствено Трудно И Бавно.
  Не става бързо и с целево финансиране. Просто НЕ СТА ВА.

 60. 60 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#58] от "samoedin":

  А вие колко Едисон и Тесла създадохте с тия милиарди, дето ги изляхте в недонаправени магистрали, шкафчета и пренасочени с нотификации европари за социални разходи и помощи?

  Разбирам, че искате европарите да отиват в интелектуална собственост и умни и ефективни идеи, но това просто не работи и няма как да работи с еврофондовете. Невъзможно е по дефиниция.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#53] от "cnu40695109":

  " Който не иска да разследва мръсните стари пари, предпочита да вземе нови пари, надявайки се с тях да направи преразпределение.
  От сега ше ти кажа - така се лекуват симптоми.
  Нетния ефект на това упражнение ще бъде инфлация пропорционална на парите оказали се в ръцете на масовия гражданин. Ефективността ще клони към нула, предприемачите, които отказват да взимат от ЕС ще бъдат изядени от големите мутри, които притежават (огромни откраднати) активи и които наистина успяват да усвоят фондовете.
  След 10 години ще се чудиш пак какво стана.. тогава ще ти предложат още по-нови пари и надежди.. никой няма да гледа назад, никой няма да търси реваншизъм и конфронтация.. защото е по-лесно.. много по-лесно е да напечатиш и да раздадеш едни пари с надеждата за повишена капиталова ефективност, вместо да се изправиш срещу нарушителите. Просто е по-лесно."

  Всичко това, което сте го описали, касае не ползването на евросредства, а отказа на държавата да преследва злоупотребите с тях ! Бъркате основни понятия ! А що се отнася до инфлацията - тя съпътства битието ни постоянно, много преди да започнем да усвояваме едврофондовете, чиито ефект е съизмерим с изграденото с тяхна помощ, а не с инфлацията - метрото в столицата, инфраструктура за милиарди, която ползваме всички ние, модернизации в земеделието ни, новозасети площи с различни земеделски култури и т.н. Ама имало корупция, злоупотреби, свикване с лесни пари - ами да си вършат работата държавните институции....А специално що се отнася свикването с евросредствата - това е най - лечимото заболяване, даже няма смисъл и да коментираме как ! Въпрос на личен избор, но не всичко се вкарва под един знаменател ! Пак казвам - като не искате, не ползвате !Няма нужда да плачем за това как някои хора скъсват връзката с реалността и какво става с тях след като катастрофират в нея....

 62. 62 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  ".....По същата тази логика, всеки който не се възползва от ЕС фонда е балък. "

  Тука вече хептен сте се отнесли в свободни съчинения ! Просто предубежденията срещу еврофондовете и тяхната употреба е толкова силна, че не разбирате това, което ви се пише отсреща....Няма смисъл от подбни дискусии.....

 63. 63 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#60] от "cnu40695109":

  "А вие колко Едисон и Тесла създадохте с тия милиарди, дето ги изляхте в недонаправени магистрали, шкафчета и пренасочени с нотификации европари за социални разходи и помощи?..."

  Бягате от основния ми въпрос: като нямате принос в технологии и научни открития, създадени преди вашата поява, ползвате ли ги като такива в живота си или не ? Ако да, защо ? Не ставате ли по - мързелив, не свиквате ли с тях, не чакате ли неща " на готово" ? Не виждам отговори на тези въпроси, само общи приказки дотука ! А за Тесла, ами да, бил е финансиран от големи американски дкорпорации на своето време, колкото и да ви е странно ! И той е ползвал " субсидии" за своето време......

 64. 64 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#61] от "samoedin":

  "Пак казвам - като не искате, не ползвате !"
  хихи, доста познато ми звучи.
  личен избор след информирано съгласие?
  Аз добре разбирам, как работи изключващото управление - просто няма други опции.
  Само, че публиката чете и ще си избере на кого да вярва.
  На хората им е писнало от търговци и комисионери, които си придават важност с някакво магично алхимично супер скъпо познание.

  Няма смисъл да спорим повече - ясно е, че еврофондовете са развращаваща унищожителна дотационна политика.
  Все по-малко хора ви вярват на еврофондовите финтове.

 65. 65 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#64] от "cnu40695109":

  "Само, че публиката чете и ще си избере на кого да вярва."

  Не очаквам вяра от никого, само пояснявам, че философиите са ви дървени, както ги наричат хората ! приятен ден от мене, няма нужда да продължавам по - нататък !

 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Много ясно! Болшинството от българските политици са престъпници, нямаме им доверие. Само крадат! Нужен е централизиран контрол от ЕС.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството".
  Това е главната заслуга на Борисов и ГЕРБ за десетилетното им управление.

 68. 68 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#1] от "cnu40695109":

  Прав сте колега, но вижте как аудиторията е разделена при поставяне на плюсове и минуси.
  Много трудно стана днес да се убеди някого кои са важните неща в живота.
  Много се научиха на лекото и мекото.
  Еврофондовете не са нищо друго освен благодатна почва за корупция.
  То е все едно да работиш някъде на 1000 лв. заплата, но два дни след заплатата някой да ти даде даром още едни 20 бона.
  Това до какво води, ами до разхайтване на дисциплината, до свикване на лесни пари, води до раздути разходи, охолен живот и занижаване на личната дисциплина.

  кратък
 69. 69 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#4] от "Рим":

  Да, парите са на страните-членки /боже каква дума/.
  Да, но има едно НО.
  Парите са набрани като вноска от ГРАЖДАНИТЕ на страните, а се връщат после като подарък за ... ПРАВИТЕЛСТВОТО.
  Надявам се, че дори децата разбират разликата.

  кратък
 70. 70 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#68] от "Мариана Кълвачева":

  Това е много трудно да се обясни на мародерстван народ. Народ който е загубил дух, работна дисциплина и вярва в ближния. Народ движен от алчност.
  Мародерите и мародерстваните предпочитат да не вярват на 'трудната' приказка за успех. Те предпочитат да вярват на лесната приказка.

 71. 71 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#69] от "Мариана Кълвачева":

  По-лошо е положението.. В момента парите дори не са събрани, а предстои да се събират.
  Голи обещания за контрол, бизнес и светлото бъдеще..
  харчим пари, които предстои да бъдат изкарани тепърва. Предстои да бъдат изкарани в "иновативни" бизнеси пазени от строги регулации в името на светлото бъдеще и просперитет.
  Нямате представа за какви иновации иде реч.. Велики! Едисон и Тесля ряпа да ядат..

 72. 72 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#70] от "cnu40695109":

  А като отчетем кои са им идолите и става страшно.
  Поглеждали ли сте примерно какви клипове върти Пайнера по неговата телевизия Планета ?
  Там все едни пичаги, брадичката подрязана, веждите изписани, гелосан, напудред и излъскан.
  А колата му от тия, дето обикновения бачкатор никога през живота си няма да види.
  И клиповете снимани къде, как къде, ами в курортите на мутрите, които дължат парите си на ограбения народ.
  И какво възпитава у младите ?
  Ами че и те трябва да имат такава кола и да живеят в такава къща, а приятелката му освен, че е джукосана, ами има и нов гъз и цици.
  Рекламира се лесен начин на живот, дължащ парите си не на труд, а на ... как да го кажем, ами на престъпен бизнес, сенчест бизнес, на политически благинки, а не на труд.
  Тъжна картинка.
  Днес младият човек би оцелял и се развил правилно, само при две условия.
  Първото е да се е родил природно интелигентен.
  Второто е да има читаво семейство, баща, майка, баба, дядо.
  Иначе е загубен.

  кратък
 73. 73 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  До коментар [#72] от "Мариана Кълвачева":

  Нещата са изпуснати много отдалече.
  И ако допуснем хора като samoedin да си прокарват схемите ще става още по-зле.
  Парите се превъщат в единствена и основна мотивация за развитие и мерило за успех.
  Резултатите ще дойдат, когато израстнат 1-2 поколения напълно целеустремени към парите. Това ще бъде финала.

 74. 74 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#73] от "cnu40695109":

  В този форум има други тенденции, други са предпочитанията, друга е и масовата нагласа. Аз лично не я споделям, но няма как, все някъде трябва да има поле за изказване на това, което ние лично считаме за правилно.
  И не бива да се отчайваме, че масата е заблудена, че по-скоро е един планктон, една лесно манипулируима аморфна маса.
  Някои от тях просто не притежават логично мислене, някои просто не мислят, а трети са образовани и мислят, но са предубедени и облъчени от пропагандата.
  Това е положението.
  Тази тенденция се забелязва не само в България, но в повечето бивши соцстрани.
  Навсякъде необразонавине са по-гласовити и настъпателни, че и груби към тези, които се опитват да изкажат собствено мнение.
  А в основата на всичко е незачитането на авторитети.
  Който не зачита авторитетите, в лицето първо на вмайка си и баща си, той после не зачита и учителката си, после и шефа си на работа, а да не говорим за автортетите в държавата.

  кратък
 75. 75 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 528 Неутрално

  .... Когато България е подписала договор за членство, тя е поела редица ангажименти! Спазването на правата на човека е задължително! На който не му харесва, да се изнася на изток!
  —цитат от коментар 6 на Рим


  Съгласили сме се на някой доста основни неща. На повечето от два пола, и това че е нормално да си обратен - не сме. То и никъде не го пише впрочем. Така стига с опорките

  'progressives' is the politically correct word for communists
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  внушителното мнозинство за пореден път е изказало фундаментална глупост, ако изобщо я е изказвало наистина, а не единствено във въображението на евробюрократите, които все си намират "аргументи" да вършат онова, което и без това вършат

  контрол от национално правителство е лош избор
  също толкова лош е контролът от страна на "наднационалното" еврочиновничество
  и тук правилното не е "избор на по-малкото зло", а отказ от манипулативната дихотомия
  ВИНАГИ има и ТРЕТИ път, че и четвърти, и пети

  лъгането, че са възможни само два (еднакво вредни за редовите граждани) варианта, е просто лъгане, нищо повече

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#59] от "cnu40695109":

  + Но това са пиявици, те знаят само да превъртат и присвояват! Защо мислиш Кирето вкара собствените хора във Фонда на фондовете, смени ръководството и промени устава? едно 500 млн ще преточат.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 78. 78 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  В момента механизмът на отпускане на евросредства е порочен. Евросредствата трябва да достигат до получателя си чрез банковите институции на ЕС, а не чрез министерствата на съответната страна, които се превръщат центрове на корупция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK