Нова програма за младите и лидерство в чиповете: Как ще изглежда ЕС след година

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съюз ще създаде нова програма за работа на младите, ще работи върху създаването на отбранителен съюз и ще се стреми да заеме водеща роля в производството на електронни чипове. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн в годишната си реч "За състоянието на Съюза", произнесена в сряда пред Европейския парламент в Страсбург.


Годишната реч очертава приоритетите на Европейската комисия за година напред и е втора от встъпването на Фон дер Лайен в длъжност.


Председателят на Еврокомисията заяви, че младите са понесли много жертви заради затварянето, наложено от пандемията от COVID-19, и трябва да получат възможност да работят и да учат. Затова наред с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и ученици ще бъде създадена нова програма - "Алма", която ЕС ще финансира, за наемането им на временна работа в друга държава от ЕС. Така те ще могат да придобиват опит и да създават контакти. Освен това Европейската комисия ще предложи 2022 г. да бъде Европейска година на младите, което според Фон дер Лайен ще позволи да се даде фокус върху младежите.


Пандемията и ваксинирането
Въпреки че отбеляза като успех на европейското единство справянето с пандемията, председателят на комисията заяви, че тя още не е преодоляна, и призова за продължаване на усилията за ваксиниране, за да не се превърне тя в "пандемия на неваксинираните". Фон дер Лайен не конкретизира апела си и не назова държавите, които изостават или са приключили процеса, но каза, че благодарение на общите усилия Европа е единственият регион в света, който е ваксинирал над 70% от населението си, като е изнесъл над 700 млн. дози ваксини в повече от 130 държави.


Председателят на Еврокомисията напомни, че са осигурени 1.8 млрд. дози от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" за бустерни дози, ако лекарственият регулатор препоръча да се усили имунитета чрез поставянето на трета доза. До 2027 г. ЕС ще инвестира 50 млрд. евро, за да се подготви и да има автономност да посрещне евентуална нова здравна криза.


Като първостепенен приоритет Фон дер Лайен изтъкна подпомагането на ваксинирането в Африка, като ЕС ще удвои ваксините, които ще предостави на държавите на континента, добавяйки още 200 млн. дози.


Фон дер Лайен посочи като успех въведения на 1 юли цифров COVID сертификат, от който вече са издадени 400 млн. Тя заяви, че Европа е научила и уроците от финансовата криза и този път е успяла да се справи по-добре, като 19 от 27-те държави се очаква да се възстановят икономиките си към предкризисните нива още тази година. Тя обаче добави, че няма да се бърза с отмяната на облекченията във финансовите изисквания, които бяха дадени на националните власти, за да могат да предоставят помощи на бизнеса и на хората, останали без работа заради кризата.


Еврокомисията ще предложи и нова стратегия за здравеопазването, която да позволи предоставянето на най-добри здравни грижи заедно с осигуряване на баланс между работното време и почивката на здравните работници, както и подобряване на условията им за труд.


Урсула фон дер Лайен обяви за свой почетен гост олимпийската шампионка от Параолимпийските игри Беатрис Вио, която беше поканена лично да изслуша речта "За състоянието на Съюза". Фон дер Лайен цитира девиза на Вио: "Ако изглежда невъзможно, може да се направи", заявявайки, че това е духът на Европа

© Reuters

Урсула фон дер Лайен обяви за свой почетен гост олимпийската шампионка от Параолимпийските игри Беатрис Вио, която беше поканена лично да изслуша речта "За състоянието на Съюза". Фон дер Лайен цитира девиза на Вио: "Ако изглежда невъзможно, може да се направи", заявявайки, че това е духът на Европа


Цифровизация


Стремежът към постигане на световно лидерство в производството на полупроводници беше най-амбициозната цел, обявена от председателя. Фон дер Лайен изтъкна, че в плановете за възстановяване държавите са надминали прага за заделяне на 20% от средствата за цифровизация, но че това не е достатъчно и че целите за дигитализация няма да могат да бъдат постигнати, ако не се преодолее недостигът от полупроводници, както и зависимостта на европейската икономика от произвежданите в Азия чипове. Тя посочи, че създаването на пазарна автономност в производството на чипове не е само икономическа необходимост, но и въпрос на суверенитет и затова комисията ще предложи законодателство, което да позволи координация на дизайна и производството на полупроводници в страните членки, така че те не само да задоволят нуждите на европейския пазар, но и да позволят на Европа да стане световен лидер.


Климат


Без да предложи нови зелени инициативи Фон дер Лайен призова евродепутатите да не разкъсват представения през юли законодателен пакет за осъществяване на зелената сделка, който наред с по-високи стандарти за намаляване на СО2 емисиите и за производството на чиста енергия предлага и създаването на социален фонд за компенсиране на 34 млн. европейци, живеещи в енергийна бедност, от очакваното поскъпване на енергията.


ЕС ще удвои помощта за запазване на биоразнообразието (до 4 млрд.евро до 2027 г.), която предоставя на по-бедните държави, но иска от другите големи играчи да се включат в усилията за предотвратяване на климатичната катастрофа. Тя призова Китай да обяви с какви мерки ще постигне ангажимента си за въглеродно неутрална икономика и САЩ да предоставят повече пари за държавите, които не могат сами да финансират климатичните си политики.


"Това ще бъде силен сигнал, защото няма време да чакаме повече", каза Фон дер Лайен под аплодисментите на евродепутатите.


Военна сила


Европейската комисия заедно с френското председателство на ЕС планират да организират през първата половина на 2022 г. европейска среща на върха за отбраната, на която да бъде обсъдено създаването на европейски отбранителен съюз.


"Европа трябва да може и да иска да може да прави повече сама", заяви председателят на Еврокомисията.


Като каза, че създаването на експедиционен корпус може да е част от решението, Фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията ще предложи създаването на ситуационен център на ЕС, който да събира и обработва разузнавателната информация на страните членки и да може да предлага решения в областта на отбраната. Според нея главната пречка пред изграждането на по-голяма отбранителна сила на ЕС досега е била не толкова липсата на военен капацитет, колкото отсъствието на политическа воля.


Бившият военен министър на Германия каза в Европарламента, че ЕС ще трябва да работи повече за съвместимостта на въоръжението си и че ще бъде предложено въвеждането на европейски стандарти за борба с кибератаките.


Европа и светът


През следващите две седмици Урсула фон дер Лайен ще направи обиколка на страните от Западните Балкани, за да ги увери, че Европа е готова да спази ангажимента си за тяхната евроинтеграция. Без да конкретизира започването на нови преговори за членство с Албания и Северна Македония, които се блокират от България, председателят на Еврокомисията анонсира, че ще предложи инвестиционен план за региона, който ще възлезе на 1/3 от БВП на Западните Балкани.


Еврокомисията ще предложи и нов тип партньорства с трети държави, в които ще акцентира на зелени и цифрови инвестиции вместо на строителството на пътища, каза Фон дер Лайен. "Европейският портал" (European Gateway), както ще се наричат, ще са базирани на принципа за създаване на връзки вместо на зависимости.


През 2022 г. Брюксел ще предложи и законодателство, което ще забрани продажбата на европейския пазар на стоки, създадени с принудителен труд.


Заради пандемичните ограничения само един от трима евродепутати можеше да присъства в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на речта "За състоянието на Съюза", а еврокомисарите трябваше да седят на два метра разстояние

© Reuters

Заради пандемичните ограничения само един от трима евродепутати можеше да присъства в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на речта "За състоянието на Съюза", а еврокомисарите трябваше да седят на два метра разстояние


Във външнополитическата част от речта си "За състоянието на Съюза" Фон дер Лайен не спомена нито веднъж отношенията с най-големия си съсед- Русия или връзките с доскорошния си член - Великобритания.


Миграция


Европа ще увеличи хуманитарната помощ за Афганистан и ще прибере възможно най-много хора, които са заплашени от режима на талибаните. Фон дер Лайен заяви, че Еврокомисията ще координира усилията на държавите от ЕС да осигурят безопасност най-вече на жените съдии, на прокурорите, журналистите и правозащитниците, които са заплашени от новия режим в Кабул. В същото време тя ще предложи анализ за причините за провала на Запада в Афганистан.


Според председателя на Еврокомисията европейците биха се съгласили с приемането на нови мигранти, ако ЕС е в състояние да покаже, че миграционните процеси са управляеми, отделните държави си имат повее доверие и ЕС изпълни обещанията си да осигурява закрила на всички, които се нуждаят от нея.


Фон дер Лайен отправи отново апел за приемането на новата европейска политика за убежището и миграцията, предложена преди година, което "напредва болезнено бавно", главно заради идеите за разпределение между всички на пристигналите по границите на Европа чужденци.


Тя декларира, е ЕС няма да толерира поведението на Александър Лукашенко, който изпраща мигранти към Европа, и съобщи, че ще бъдат предложени нови правила за Шенген, с които да се отговори на подобни действия.


Законност и медии


Признавайки, че има проблеми с върховенството на правото в някои европейски държави, Фон дер Лайен, както и в миналогодишната си реч, не ги назова. Тя заяви, че Еврокомисията е решена да наложи прилагането на решенията на Съда на ЕС и че последните й действия ще бъдат продължени. Вероятно става дума за решението на комисията да поиска налагането на ежедневна глоба на Полша за отказа й да закрие органа, занимаващ се с кариерите на съдиите.


Еврокомисията ще предложи законодателство срещу домашното насилие, което ще предвижда криминализиране на насилието срещу жени и правни процедури за всички държави членки, каза още председателят. Европейско законодателство ще бъде предложено за приемане и в защита на свободата на медиите, чрез което Брюксел ще се опита да намали заплахите срещу журналисти, заяви Фон дер Лайен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK