Нова програма за младите и лидерство в чиповете: Как ще изглежда ЕС след година

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съюз ще създаде нова програма за работа на младите, ще работи върху създаването на отбранителен съюз и ще се стреми да заеме водеща роля в производството на електронни чипове. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн в годишната си реч "За състоянието на Съюза", произнесена в сряда пред Европейския парламент в Страсбург.


Годишната реч очертава приоритетите на Европейската комисия за година напред и е втора от встъпването на Фон дер Лайен в длъжност.


Председателят на Еврокомисията заяви, че младите са понесли много жертви заради затварянето, наложено от пандемията от COVID-19, и трябва да получат възможност да работят и да учат. Затова наред с програмата "Еразъм" за обмен на студенти и ученици ще бъде създадена нова програма - "Алма", която ЕС ще финансира, за наемането им на временна работа в друга държава от ЕС. Така те ще могат да придобиват опит и да създават контакти. Освен това Европейската комисия ще предложи 2022 г. да бъде Европейска година на младите, което според Фон дер Лайен ще позволи да се даде фокус върху младежите.


Пандемията и ваксинирането
Въпреки че отбеляза като успех на европейското единство справянето с пандемията, председателят на комисията заяви, че тя още не е преодоляна, и призова за продължаване на усилията за ваксиниране, за да не се превърне тя в "пандемия на неваксинираните". Фон дер Лайен не конкретизира апела си и не назова държавите, които изостават или са приключили процеса, но каза, че благодарение на общите усилия Европа е единственият регион в света, който е ваксинирал над 70% от населението си, като е изнесъл над 700 млн. дози ваксини в повече от 130 държави.


Председателят на Еврокомисията напомни, че са осигурени 1.8 млрд. дози от ваксината на "Бионтех"/"Пфайзер" за бустерни дози, ако лекарственият регулатор препоръча да се усили имунитета чрез поставянето на трета доза. До 2027 г. ЕС ще инвестира 50 млрд. евро, за да се подготви и да има автономност да посрещне евентуална нова здравна криза.


Като първостепенен приоритет Фон дер Лайен изтъкна подпомагането на ваксинирането в Африка, като ЕС ще удвои ваксините, които ще предостави на държавите на континента, добавяйки още 200 млн. дози.


Фон дер Лайен посочи като успех въведения на 1 юли цифров COVID сертификат, от който вече са издадени 400 млн. Тя заяви, че Европа е научила и уроците от финансовата криза и този път е успяла да се справи по-добре, като 19 от 27-те държави се очаква да се възстановят икономиките си към предкризисните нива още тази година. Тя обаче добави, че няма да се бърза с отмяната на облекченията във финансовите изисквания, които бяха дадени на националните власти, за да могат да предоставят помощи на бизнеса и на хората, останали без работа заради кризата.


Еврокомисията ще предложи и нова стратегия за здравеопазването, която да позволи предоставянето на най-добри здравни грижи заедно с осигуряване на баланс между работното време и почивката на здравните работници, както и подобряване на условията им за труд.


Урсула фон дер Лайен обяви за свой почетен гост олимпийската шампионка от Параолимпийските игри Беатрис Вио, която беше поканена лично да изслуша речта "За състоянието на Съюза". Фон дер Лайен цитира девиза на Вио: "Ако изглежда невъзможно, може да се направи", заявявайки, че това е духът на Европа

© Reuters

Урсула фон дер Лайен обяви за свой почетен гост олимпийската шампионка от Параолимпийските игри Беатрис Вио, която беше поканена лично да изслуша речта "За състоянието на Съюза". Фон дер Лайен цитира девиза на Вио: "Ако изглежда невъзможно, може да се направи", заявявайки, че това е духът на Европа


Цифровизация


Стремежът към постигане на световно лидерство в производството на полупроводници беше най-амбициозната цел, обявена от председателя. Фон дер Лайен изтъкна, че в плановете за възстановяване държавите са надминали прага за заделяне на 20% от средствата за цифровизация, но че това не е достатъчно и че целите за дигитализация няма да могат да бъдат постигнати, ако не се преодолее недостигът от полупроводници, както и зависимостта на европейската икономика от произвежданите в Азия чипове. Тя посочи, че създаването на пазарна автономност в производството на чипове не е само икономическа необходимост, но и въпрос на суверенитет и затова комисията ще предложи законодателство, което да позволи координация на дизайна и производството на полупроводници в страните членки, така че те не само да задоволят нуждите на европейския пазар, но и да позволят на Европа да стане световен лидер.


Климат


Без да предложи нови зелени инициативи Фон дер Лайен призова евродепутатите да не разкъсват представения през юли законодателен пакет за осъществяване на зелената сделка, който наред с по-високи стандарти за намаляване на СО2 емисиите и за производството на чиста енергия предлага и създаването на социален фонд за компенсиране на 34 млн. европейци, живеещи в енергийна бедност, от очакваното поскъпване на енергията.


ЕС ще удвои помощта за запазване на биоразнообразието (до 4 млрд.евро до 2027 г.), която предоставя на по-бедните държави, но иска от другите големи играчи да се включат в усилията за предотвратяване на климатичната катастрофа. Тя призова Китай да обяви с какви мерки ще постигне ангажимента си за въглеродно неутрална икономика и САЩ да предоставят повече пари за държавите, които не могат сами да финансират климатичните си политики.


"Това ще бъде силен сигнал, защото няма време да чакаме повече", каза Фон дер Лайен под аплодисментите на евродепутатите.


Военна сила


Европейската комисия заедно с френското председателство на ЕС планират да организират през първата половина на 2022 г. европейска среща на върха за отбраната, на която да бъде обсъдено създаването на европейски отбранителен съюз.


"Европа трябва да може и да иска да може да прави повече сама", заяви председателят на Еврокомисията.


Като каза, че създаването на експедиционен корпус може да е част от решението, Фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията ще предложи създаването на ситуационен център на ЕС, който да събира и обработва разузнавателната информация на страните членки и да може да предлага решения в областта на отбраната. Според нея главната пречка пред изграждането на по-голяма отбранителна сила на ЕС досега е била не толкова липсата на военен капацитет, колкото отсъствието на политическа воля.


Бившият военен министър на Германия каза в Европарламента, че ЕС ще трябва да работи повече за съвместимостта на въоръжението си и че ще бъде предложено въвеждането на европейски стандарти за борба с кибератаките.


Европа и светът


През следващите две седмици Урсула фон дер Лайен ще направи обиколка на страните от Западните Балкани, за да ги увери, че Европа е готова да спази ангажимента си за тяхната евроинтеграция. Без да конкретизира започването на нови преговори за членство с Албания и Северна Македония, които се блокират от България, председателят на Еврокомисията анонсира, че ще предложи инвестиционен план за региона, който ще възлезе на 1/3 от БВП на Западните Балкани.


Еврокомисията ще предложи и нов тип партньорства с трети държави, в които ще акцентира на зелени и цифрови инвестиции вместо на строителството на пътища, каза Фон дер Лайен. "Европейският портал" (European Gateway), както ще се наричат, ще са базирани на принципа за създаване на връзки вместо на зависимости.


През 2022 г. Брюксел ще предложи и законодателство, което ще забрани продажбата на европейския пазар на стоки, създадени с принудителен труд.


Заради пандемичните ограничения само един от трима евродепутати можеше да присъства в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на речта "За състоянието на Съюза", а еврокомисарите трябваше да седят на два метра разстояние

© Reuters

Заради пандемичните ограничения само един от трима евродепутати можеше да присъства в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург по време на речта "За състоянието на Съюза", а еврокомисарите трябваше да седят на два метра разстояние


Във външнополитическата част от речта си "За състоянието на Съюза" Фон дер Лайен не спомена нито веднъж отношенията с най-големия си съсед- Русия или връзките с доскорошния си член - Великобритания.


Миграция


Европа ще увеличи хуманитарната помощ за Афганистан и ще прибере възможно най-много хора, които са заплашени от режима на талибаните. Фон дер Лайен заяви, че Еврокомисията ще координира усилията на държавите от ЕС да осигурят безопасност най-вече на жените съдии, на прокурорите, журналистите и правозащитниците, които са заплашени от новия режим в Кабул. В същото време тя ще предложи анализ за причините за провала на Запада в Афганистан.


Според председателя на Еврокомисията европейците биха се съгласили с приемането на нови мигранти, ако ЕС е в състояние да покаже, че миграционните процеси са управляеми, отделните държави си имат повее доверие и ЕС изпълни обещанията си да осигурява закрила на всички, които се нуждаят от нея.


Фон дер Лайен отправи отново апел за приемането на новата европейска политика за убежището и миграцията, предложена преди година, което "напредва болезнено бавно", главно заради идеите за разпределение между всички на пристигналите по границите на Европа чужденци.


Тя декларира, е ЕС няма да толерира поведението на Александър Лукашенко, който изпраща мигранти към Европа, и съобщи, че ще бъдат предложени нови правила за Шенген, с които да се отговори на подобни действия.


Законност и медии


Признавайки, че има проблеми с върховенството на правото в някои европейски държави, Фон дер Лайен, както и в миналогодишната си реч, не ги назова. Тя заяви, че Еврокомисията е решена да наложи прилагането на решенията на Съда на ЕС и че последните й действия ще бъдат продължени. Вероятно става дума за решението на комисията да поиска налагането на ежедневна глоба на Полша за отказа й да закрие органа, занимаващ се с кариерите на съдиите.


Еврокомисията ще предложи законодателство срещу домашното насилие, което ще предвижда криминализиране на насилието срещу жени и правни процедури за всички държави членки, каза още председателят. Европейско законодателство ще бъде предложено за приемане и в защита на свободата на медиите, чрез което Брюксел ще се опита да намали заплахите срещу журналисти, заяви Фон дер Лайен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Весело

  Аз се чудих 'що няма чипове, то те се преориентирали да правят чипове за ваксините.

 2. 2 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Пфу! Нищо от това няма да стане. Брюксел е сбирщайн от корумпиран чиновнически планктон. Всичко е само бла бла приказки. ЕС никога няма да бъде фактор в производството на чипове, високи технологии и т.н. Не и с тази образователна система, където младите се подтикват да бъдат консуматори. Европа не може и няма да стигне Америка и Азия в това отношние никога.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Нова програма за младите и лидерство в чиповете: Как ще изглежда ЕС след година


  Ми как!
  Програмиран и чипиран!

  Кой вика, че нямало пълно щастие?!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1088 Весело

  да и като се събудихте краката ви бяха отвити D:D:D:DD: те в момента световните номер 1 изпитват затруднения те щели да пикаят срещу вятъра и като изключите ключови ТЕЦ,АЕЦ и т.н това енергоемко производство ще чака да изгрее слънцето и да задуха вятъра за да работи D:D:D:D:D;

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Доста амбициозно... Добре ли мислихте, а? За цифровизацията в България колко сте готови да дадете още, пък "ние" знаем как да ги дигитализираме тия кинти.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално  С полупроводниците всичко е ясно ама с целите проводници никакви ни няма . Другарко Фон Дер Лайен , не погледнах те ли какво са цените на тока в Европа тази сутрин преди да дойдете на работа ? Ако сте ги погледнали защо не ги " адресирахте " ? Защо тъй срамежливо пропуснахте да коментирате енергетиката освен обичайните зелени клиширани лобистки глупости ? 7. 7 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С полупроводниците всичко е ясно ама с целите проводници никакви ни няма . Другарко Фон Дер Лайен , не погледнах те ли какво са цените на тока в Европа тази сутрин преди да дойдете на работа ? Ако сте ги погледнали защо не ги " адресирахте " ? Защо тъй срамежливо пропуснахте да коментирате енергетиката освен обичайните зелени клиширани лобистки глупости ?
  —цитат от коментар 6 на bxr35608444


  Затова обръща Фнимание на полупроводниците. Като ПОЛУ харчат по-малко ток от целите и се реализира икономия на тоци...
  Лелеееееее, къде пак се набутахме ?!

 8. 8 Профил на jolietjakeblues
  jolietjakeblues
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Хем искате да прибирате повече хора, хем не толерирате Лукашенко, че ви ги праща?!? Изяснете се най-накрая. За другите помии, хич не ми се и коментира.

 9. 9 Профил на Qui Qui
  Qui Qui
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Европа иска да лидира в производството на полупроводници"... Предлагам вариант от българския език за журналята: "Европа иска да бъде водеща в производството..."

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  пълен кръг. тази година завод за полупроводници, догодина... обаче този път е далеч по-добре в правилния съюз. знаеш че и да дрънкат лозунги можеш да се метнеш на самолета и да си гледаш кефа в лисабон например.

 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално  До коментар [#7] от "ThePal":

  Ние винаги се возим в каруцата на губещия , докато тя не се разпадне напълно .

  " Последните две страни , които ще напуснат Европейския Съюз са Румъния и България . " .

  Бойко Борисов

  Бих добавил само , че България ще бъде единствената страна , която няма да може да покрие критериите за напускане на Европейския Съюз и ще се наложи да бъде направен компромис за нас . 12. 12 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално  До коментар [#9] от "Qui Qui":


  "Европа иска да лидира в производството на полупроводници"... Предлагам вариант от българския език за журналята: "Европа иска да бъде водеща в производството..."
  —цитат от коментар 9 на Qui Qui


  Ъъ , вече не се казва : " Да скова кочина , а да реализирам кочина . " .

  Горкият Йовков . 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#11] от "bxr35608444":

  на перфектното място сме или предпочиташ да си като молдова, грузия или някой стан например? див късмет извадихме като ни приеха по милост!

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  "Как ще изглежда ЕС след година"

  Не много по-различно от сега

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  a, да... и специален поздрав за четящите форума от москва! наздраве с оригинално шампанско!

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  "Стремежът към постигане на световно лидерство в производството на полупроводници"

  Това ми напомня нещо, боже какво дежа вю
  " сега полупроводници, а от догодина цели проводници" - Къде ли съм го чувал?!?

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Не знам какво пушат в Брюксел, но явно е много силно! Такива идиотии, рядко някой недрогиран може да изръси!

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Любопитно

  Най-важния акцент от тази годишна реч на председателката на ЕК е темата за общата отбрана на ЕС!

  Дано, този път (според статията първата половина на следващата година) европейските лидери направят нещо реално за създаването на общо европейска армия! А не както досега всичко да си остане само на приказки и обещания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4326 Весело

  До коментар [#16] от "georgievb":

  Хаха... това беше първата ми мисъл и на мен, когато прочетох тази част от речта на фон дер Лайен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Пфу! Нищо от това няма да стане. Брюксел е сбирщайн от корумпиран чиновнически планктон. Всичко е само бла бла приказки. ЕС никога няма да бъде фактор в производството на чипове, високи технологии и т.н. Не и с тази образователна система, където младите се подтикват да бъдат консуматори. Европа не може и няма да стигне Америка и Азия в това отношние никога.
  —цитат от коментар 2 на mario_m35


  Според мен проблемът е в друга плоскост. Съществена причина защо Азия доминира в производството на чипове е че те осигуряват по-евтино производство. Ако ЕС иска да се конкурира, какви механизми са предвидили? Пак субсидии? Данъчни облекчения? Не ми е ясно.

 21. 21 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 542 Неутрално

  комисията ще предложи законодателство, което да позволи координация на дизайна и производството на полупроводници в страните членки
  —цитат от коментар 0 на От статията


  Значи още и още регулации, директиви, програми и съвети. Не липсата регулации пречи на производството на чипове в Европа.

  http://rodenivbg.com
 22. 22 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Хора като Туск липсват в ЕС, особено във времена на пандемия. Не й е лесно на ФдЛ, а се вижда, че се опитва. Тази й реч е пълна с непремерени изказвания - ЕС няма властта или бюджета да реализира и половината от казаното, понеже разполага с много малко средства.

  Всички тези обещания, които в голяма степен не зависят от тях, ще създадат измамни очаквания. Подобна реч трябва да се държи в присъствие на 27-те лидери на страните, защото от тях зависи например младежката безработица. ЕС координира и може да налага препръчителни приоритети чрез дипломация.

 23. 23 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 845 Весело

  "Европа ще увеличи хуманитарната помощ за Афганистан и ще прибере възможно най-много хора, които са заплашени от режима на талибаните".

  Т.е да се готвим горе-долу за почти цял Афганистан ?

  Ех, клети либерасти....

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 24. 24 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Приятно впечатление прави окончателния завой на ЕС по темата Скопие. След като Владата прие добросъседството за червена линия, в тази реч РСМ и Албания дори не бяха назовани. Меркел няма да има среща със Заев.

  България успя в рядко начинание след едно трудно, но отговорно поведение между екипа на Захариева и този на служебния кабинет. Днешният 15 септември е повече като 6ти и 22ри и по-малко като 9-ти. Това е може би историческо събитие по пътя на българската еманципация в Европа.

 25. 25 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oleg Iliev":

  Азия доминира, но в случая основен играч е Тайван, така че едва ли говорим за ниски заплати, особено сравнено със страни като нашата. Просто в Европа се закриха тези производства от глупост заради краткосрочни спестявания, които сега ще платим солено, а и вече нямаме актуален ноу-хау, който лесно се губи и трудно се изгражда. Все пак, добре е че се говори по темата. Има един кадърен комисар, който оправи кашата с производството на ваксини пролетта, изглежда ще е негова мисия.

 26. 26 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "observador":

  това не е вярно. в речта беше ясно подчертано, че ще ходи в западните балкани за да препотвърди ангажимента към тяхното присъединяване към ЕС защото го дължим на младите хора от региона. нямаше нужда изобщо да споеманва македония, ясно е за какво говори.

 27. 27 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Нова програма за младите и лидерство в чиповете: ....
  ______________________________________________

  За една петилетка всички граждани да са чипирани?

 28. 28 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "georgievb":

  " сега полупроводници, а от догодина цели проводници" - Къде ли съм го чувал?

  Не беше ли нещо от кмуническото минало на България? Май Тодор Живков? Не знам 🙍🙍

 29. 29 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "Oleg Iliev":

  Ако ЕС иска да се конкурира, какви механизми са предвидили? Пак субсидии? Данъчни облекчения? Не ми е ясно.

  Имигранти ще пускат. И тия дето са против са против легалните а за нелегалните никой не знае че ги има

 30. 30 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#26] от "saz391051887":

  Неслучайно каза "младите". Да се сещат старите, че не са за ЕС. Основният инструмент на ЕС е програма за младите - Еразъм, до която имат достъп З. Балкани, Турция и т.н. По ирония на съдбата, Еразъм е в портфейла на българския комисар. Вероятно ще им дадат достъп и до новата програма Алма.

  Останалото е условна подкрепа, много различна от безусловната, която им се обещаваше доскоро, а и специалното отношение към определени страни липсва. Гледайте между редовете, особено в такива речи.

 31. 31 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Продължават да "криминализират" насилието над жени, все едно не е било престъпление и до сега. Или може би искат това точно да не трябва да бъде доказвано? Останалите 200 пола няма ли да се почувстват пренебрегнати?

 32. 32 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ако ЕС иска да се конкурира, какви механизми са предвидили? Пак субсидии? Данъчни облекчения?
  —цитат от коментар 29 на madridchanin


  Единствената мярка, която ще направи ЕС конкурентен е да намали регулациите.

  Данъчните облекчения и субсидиите са като да местиш пари от левия в десния джоб, надявайки се да станат повече. А единственото, което може да се случи е да ти изпаднат от ръката и да ти станат по-малко.

 33. 33 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "observador":

  това е доста свободна интерпретация от ваша страна, и напълно погрешна. както се казва, 'пожелателно мислене'. подчертаването на подкрепата на ЕС за балканското присъединяване в това изказване е политическо послание на най-високо равнище. дали ни харесва или не, това е положението. цялата реч беше обръната лъм младите, и никой не може да си прави изводи за отношението към старите, от ес или извън него. четете между редовете като дявола чете евангелието. ама то вас старите е много трудно човек да ви убеди, че нещо не сте напълно прави:)

 34. 34 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  безполезният розов офис планктон на снимката олицетворява почти всичко, от което ЕС трябва незабавно да се отърве, ако иска да има някакво бъдеще.

  Нито едно от тия неща не става с декларации за намеренията и реализиране на планове сътворени от ненужни бюрократи.
  Основен и нетърпящ отлагане проблем за Европа е нашествието на примитивни диваци от Третия свят, което трябва да бъде незабавно прекратено - ако е необходимо, с използването на смъртоносна сила.
  Границите трябва да се охраняват на всяка цена, не да се управляват "миграционните процеси".

  Идеята за европейски отбранителен съюз е добра (и закъсняла с десетилетия), но такъв съюз трябва да пази външните граници от нашествие, не да се създават бюрократични идиотщини като "ситуационен център"

 35. 35 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#33] от "saz391051887":

  "ама то вас старите е много трудно човек да ви убеди, че нещо не сте напълно прави:)"

  Очевидно разбирате, че тази подкрепа днес е много различна от онази преди на същото високо равнище, но липсата на аргументи не оправдава лични нападки.

  В случая, не мога да се обидя, а само да се засмея, тъй като не съм сигурен кой от нас двамата е по-младия : )

 36. 36 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobix":
  Единствената мярка, която ще направи ЕС конкурентен е да намали регулациите. ===> Не знам дали това е достатъчно. А какво да прави с това че, например, заплатите в ЕС са по-високи от тези в Азия? Има и други фактори които правят проиводството в ЕС по-скъпо от това в Азия. При глобална икономика и горе-долу честна конкуренция, ЕС няма много шансове според мен. Наистина ми е интересно какво ще правят. Дали пък няма да посегнат на глобализма?

 37. 37 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  От речта на лелката става ясно само едно: В Европейския съюз здравият разум не е в добро здраве.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Любопитно

  Колкото повече се пише за "светлото бъдеще" на ЕС, толкова съм по-доволен, че Британците напуснаха това сборище.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Не знам с какво право тази говореше от името на младите, колко хубави и добри били. Да не говорим за срамната липса на солидарност спрямо Испания и Италия по време на първата вълна. Те явно са живели в различна реалност.

 40. 40 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#35] от "observador":

  от какво се разбира че тази подкрепа сега е по-различна от предишната? не се заяждам питам, щото аз не виждам думи, които да са различни, напротив - още по-силен ангажимент, финансов и политически, към балканите

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Каква "реч" на станишев, изпълнена с огромно "съдържание". С такива фрази родителите му безметежно управляваха и живуркаха десетилетия наред, а рожбата им вече се е издигнала на ново, по-високо ниво в комунистическата йерархия, и размахвайки крачоли и приказвайки глупости, вече 7 години се разписва под 15 000 евро/месец.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#36] от "Oleg Iliev":

  "Наистина ми е интересно какво ще правят."

  Може би най-добрата статия по въпроса до момента, която прави и добър анализ на ЕС спрямо останалите региони:

  https://www.ft.com/content/d365bfe0-98c4-49b5-8e82-dc4386623ace

  Има и цитати от Бретон, френският комисар, който ще се опитва. Бретон има доста по-трезвен поглед и стратегия от масата ЕС-чиновници.
  Интел също имат интересна роля и вече обявиха, че ще участват.

 43. 43 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А одобриха ли формата на чиповете ? Правоъгълни, триъгълни или Н-ъгълни ? А защо не и елипсовидни. А ако са правоъгълни 16:9 или 4:3 ? Въпроси, въпроси....

 44. 44 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Браво ! Нашата обща държава - ЕС скоро ще е сред лидерите в производството на електроника.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK