Бъдещето на ЕС: Какво не харесаха евродепутатите в речта на Фон дер Лайен

Бъдещето на ЕС: Какво не харесаха евродепутатите в речта на Фон дер Лайен


Повече амбиция и по-малко самодоволство поискаха от председателя на Европейската комисия евродепутатите, след като чуха втората й годишна реч "За състоянието на Съюза", произнесена пред тях в Страсбург в сряда.


Дори съпартиецът и сънародникът й Манфред Вебер, председател на най-голямата парламентарна група на ЕНП заяви, че не всичко със справянето с COVID кризата е било гладко, макар да добави, че докато тя е започнала в Китай, Европа е намерила решенията, осигурявайки "по-качествени ваксини", най-високите нива на ваксинация и помощ с ваксини за други държави.


"Сега е време за сделка за работа", заяви Вебер, предлагайки не ЕС да включи в търговските преговори със САЩ възможност за осигуряване на нови работни места за освобождаваните заради технологичния напредък в Европа работници от транспорта, машинното инеженерство и дигитализацията. Според християндемократите, само обединявайки усилия, ЕС и САЩ могат да се противопоставят на индустриалната мощ на Китай.
ЕНП призова председателят на Еврокомисията да се отърве от бюрокрацията и да действа със същата скорост и в други сектори, както за ваксинацията. Вебер предложи по-значимо финансиране в медицинските иновации и специално за борба с рака и в справянето с глада. ЕНП би желала да види и по-активна Комисия в отстояването на върховенството на правото, тъй като мафията и корупцията си поправят път в ЕС, по думите на Вебер, а наличните механизми за противодействие са недостатъчни. Според Вебер европейската полицейска служба трябва да получи повече правомощия и да стане "едно истинско ФБР".


Социалистите настояха за повече социални политики и преценяване на действията според социалния им ефект. Председателят на парламентарната група Ираче Гарсия-Перес настоя Комисията да е твърда при отстояването на върховенството на правото в ЕС и похвали обявеното намерение за предлагане на европейско законодателство за защита от домашно насилие.


Либералите и зелените бяха по-критични. Очаквано зелените изразиха недоволство от недостатъчната амбиция на зелената сделка и мерките, с които тя ще се реализира, включително заради избрания постепенен подход за въвеждането на нови стандарти. "Не трябва да разчитаме на бъдещите поколения, ние трябва сега да свършим работата си за климата", настоя съпредседателят на групата Филип Ламбертс.


Според либералите Европейската комисия е прекалено инертна и успехите, които постига са й наложени от обстоятелствата, докато действията й в области, където има правомощия, са недостатъчни. Лидерът на групата "Обнови Европа" Дачиан Чолош укори Фон дер Лайен, че се увлича в дипломация със страните членки, вместо да прави политики с Европейския парламент. Той посочи специално влошаването на ситуацията с независимостта на съдебната власт, свободата на медиите и отношенията към малцинствата, предупреждавайки, че са необходими действия, "преди да се разгори пожарът". "Обнови Европа" предлагат Европейската комисия да се ангажира с помощ във ваксинационната кампания на неевропейски държави, които не могат да се справят сами, като използва средства от европейския бюджет. За тях така тя докаже амбицията си да е "геополитическа Комисия", заявена в началото на мандата.


Бъдещето на ЕС: Какво не харесаха евродепутатите в речта на Фон дер Лайен


В другата крайност беше изказването на Йорг Мойтен, който обвини Комисията в прекалена намеса в живота на гражданите, докато "хората искат да ги оставите на мира". Мойтен заяви, че Еврокомисията не трябва да се опитва "да спаси целия свят" с парите на европейския данъкоплатец. Той предрече "студено и тъмно бъдеще" за Европа заради климатините планове и предложи, вместо да се монтират вятърни турбини по полетата, да се използват модерните технологии за намаляване на СО2 емисиите и по-специално атомната.


За консерваторите пандемията е показала липса на солидарност и единство в ЕС, а спасителният план на Европа не е достатъчен, за да преодолее последиците. Според председателя на групата Рафаеле Фито освобождаването на правилата за предоставяне на държавна помощ допълнително ще задълбочи различията между отделните европейски държави, тъй като не всички могат в еднаква степен да заделят средства за подпомагане на засегнатия бизнес. Консерваторите отправиха критика и за това, че Еврокомисията проявава твърде голяма енергия за справяне с миграцията от Беларус и Турция, и нищо за маршрутите през Средиземно море.


Комунистите настояха за въвеждане на данък върху доходите на международните компании за банковите преводи, както и да се използват парите, насочвани към повишаване на отбранителните способности, към справяне с бедността. Лидерът на групата на крайната левица Мартин Ширдеван каза, че десетте най-богати европейци са натрупали 180 млрд. евро от началото на здравната криза, докато едно от пет деца в Европа живее в бедност.


Българският прочит


Двама от 17-те български евродепутати се включиха в дискусията след речта "За състоянието на Съюза". Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП посвети изказването си на заплахата от нова миграционна вълна от Афганистан, като заяви, че ЕС трябва да направи оценка кой може да бъде приеман, тъй като става дума за хора, които са чужди на европейската култура, но се нуждаят от закрила. Тя поиска от Еврокомисията план за справяне с евентуален миграционен натиск по границите на България, Гърция и Малта.


Сергей Станишев от БСП пък коментира само спасителния план на Европа - "Следващо поколение ЕС". Според него успехът му зависи от три условия: осигуряване на устойчиво развитие, а не стремеж за връщане до предкризисните нива, осигуряване на ресурси за буфери и защита на потърпевшите и спазване на върховенството на правото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK