Полша ще плаща по 500 хил. евро глоба на ден за въглищна мина, но няма да я спре

Електроцентралата в Туров през 2009 г.

© Wikimedia Commons)

Електроцентралата в Туров през 2009 г.Правителството на Полша съобщи в понеделник, че лигнитната мина "Туров", близо до границата с Чехия, ще продължи да работи, независимо, че най-високопоставеният съд на ЕС наложи глоба заради това, че на открития обект не е прекратена работата.


Вчера съдът в Люксембург нареди на Варшава да плаща по 500 хиляди евро на ден на Европейската комисия заради нарушение на нареждане на съда да прекрати дейността й до окончателното му произнасяне. "Глобата е непропорционална на ситуацията и не е основана на факти. Тя подкопава продължаващия процес на постигане на споразумение, приемливо за двете страни", се казва в съобщение на правителството, цитирано от "Ройтерс".


Полският зам.-министър на правосъдието Себастиан Калета нарече съдебното решение "агресия", а колегата му Марчин Романовски каза, че всичко това отивало дори отвъд изнудване. "Съдът на ЕС иска глоба от половин милион евро на ден от Полша заради това, че не е оставила гражданите си без енергия и не е затворила веднага мините. Това е съдебен обир и кражба посред бял ден. Няма да получите и цент", написа Романовски в туитър.
Варшава има проблем с Чехия, според която мината съсипва общностите от двете страни на границата. Прага отнесе проблема си до Европейската комисия и миналата година и тя подаде иск в Съда на ЕС за нарушаване законите на ЕС чрез удължаване живота на мината.


Отделно Чехия също отнесе проблема си до съдиите в Люксембург и получи временна заповед до Полша да прекрати работата в "Туров" до окончателното произнасяне по случая. Полша отказа да изпълни заповедта. Чехите поискаха и 5 милиона евро глоба на ден, но в понеделник съдът се спря на 10 пъти по-малка сума.


"Тази мярка изглежда наложителна, за да засили ефективността на временната мярка от 21 май 2021 г. и за да накара страна член да не отлага изпълнението на тази заповед", се казва в решението.


Полско-чешки преговори започнаха през юни с цел Прага да оттегли иска си пред съда. Прага иска поляците да модернизират обекта и да опазват водите и въздуха, както и да намалят шумовото замърсяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK