Европейската комисия предложи уредите да са единствено с USB-C порт за зарядно

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, представи инициативата на Европейската комисия

© EC - Audiovisual Service

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, представи инициативата на Европейската комисияЕвропейската комисия предложи днес с промяна в Директивата за радиосъоръженията да се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане и USB-C да стане стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.


Освен това комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства.


Това ще е в услуга на потребителите и от полза за околната среда, на която ще влияе вече по-слабо производството и изхвърлянето на зарядни устройства, а това от своя страна ще подпомогне екологичния и цифров преход, се казва в официалното съобщение.
Според "Ройтерс" промяната, която е първата по рода си в света, ще засегне предимно "Епъл" (Apple), макар че от еврокомисията отговарят, че американският гигант не е цел на новото предложение. Причината е, че компаниите имаха 10 години да се споразумеят по въпроса и не успяха, допълва агенцията. В процеса на тези разговори например бе решено на единния пазар на ЕС да се предлагат не 30, а 3 вида зарядни устройства.


Според Европейската комисия потребителите ще си спестяват всяка година 250 милиона евро разходи и ще имат екологични ползи (почти 1000 тона по-малко отпадъци от електрическо и електронно оборудване) от общия стандарт, който да е за всички марки зарядни.


Европейската комисия предложи уредите да са единствено с USB-C порт за зарядно

© EC - Audiovisual Service


Други последствия от преразглеждането на директивата са:

 • технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройство;
 • зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства: всеки потребител ще може да закупи ново електронно устройство без ново зарядно устройство. Това ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни устройства.
 • да се подобри информацията за потребителите: производителите ще трябва да предоставят информация за параметрите на зареждане, включително за мощността, която изисква зарежданото устройство, и дали то поддържа бързо зареждане. Това ще улесни потребителите, които ще могат да проверят дали зарядните устройства, с които вече разполагат, отговарят на изискванията на новото им устройство. В противен случай те ще могат лесно да си изберат съвместимо ново зарядно устройство.
Зарядните ще може да се продават заедно с кабел, тъй като той се използва не само за захранване на апарата, а и за пренос на данни или за зареждане от фиксирани USB контакти в превозни средства, хотели, летища и т.н.


Производителите ще могат да продават и апарати заедно със зарядно, но ако предлагат на търговците и клиентите и новата възможност - само апарат (и точно същия) без зарядно.


За да стане факт днешното предложение, то трябва да трябва да бъде прието от Европейския парламент и Съвета по обикновената законодателна процедура (съвместно вземане на решение). Преходният период от 24 месеца от датата на приемане на предложението ще осигури на отрасъла достатъчно време да се адаптира, преди промените да влязат в сила, поясняват от Брюксел.


В съобщението се посочва, че остава по-сериозното предизвикателство за пълна оперативна съвместимост и с устройствата, които се зареждат. Търсенето на решение по този въпрос ще е при преразглеждането на регламента на Комисията за екопроектирането, планирано да започне по-късно тази година. Целта е преразгледаният регламент и днешното предложение да влязат едновременно в сила.


Европейската комисия предложи уредите да са единствено с USB-C порт за зарядно

© EC - Audiovisual Service


"Епъл" не одобрява предложението. "Оставаме загрижени, че стриктната регулация, задължаваща използването само на един тип свързване, сковава иновативността, вместо да я стимулира. А това от своя страна ще ощети потребителите в Европа и по света", се казва в съобщението на компанията.


Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обясни на редовния брифинг в Брюксел по повод неприятната гледка на оплетени кабели от различни зарядни: "Работата ми е да убивам тези змии, където мога."


За несъгласието на "Епъл" коментарът му е: "Знам тези оплаквания от години. Всеки път, когато направим предложение, те казват "О, това ще пречи на иновациите!". Не, не е срещу иновациите и не е срещу никого. Както всичко, което комисията прави, това е за потребителите."


Клиентите на IPhone и устройства с Android отдавна се оплакват, че трябва да използват различни зарядни - с кабел Lightning или с USB-C порт. Половината зарядни, продадени през 2018 г. по света, са били с USB micro-B стандарт, 29% - с USB-C, а 21% - с Lightning конектор, сочат данните на комисията.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Много добра идея!
  Никак не харесвам Соломон Паси като политик, но в интерес на Истината преди доста години той имаше такова предложение...

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Весело

  Че туй другарят Паси го предложи преди около 15 години.
  БЪРЗО РАБОТЯТ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5984 Неутрално

  Епъл също вече имат устройства с USB-C порт.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Добре, от днешна гледан точка това е смислено - едно зарядно за всякакви телефони и лаптопи. Обаче как тогава ще иновират производителите - ако утре има по-добри решения но те са "забранени" в Европа, какво правим ?

 5. 5 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Не е лошо, но що ли си мисля, че от директивата ще бъде освободен американският производител на мобилни устройства

 6. 6 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  А за електрическите автомобили?

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Машшалла!

  Утасахме я!

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5984 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Другарят Паси предложи на 23 юни 1990 г и да кандидатстваме за член на НАТО, като тогава в парламента се чуха гръмки смехове. Приеха ни през 2004. Човекът върви напред с 14-15 години.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Изтрещели комунисти. И утре като се появи по добра технология колко време ще мине да я разрешат и дали въобше някой ще има мерак да инвестира в разработката на такава..

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  Много добро решение! Добро е и зарядните да се продават отделно! Едно зарядно спокойно може да служи за повече от едно устройство. А и старото зарядно може да зарежда и новия ти телефон / таблет!

 11. 11 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Че туй другарят Паси го предложи преди около 15 години.БЪРЗО РАБОТЯТ!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Предложението на България ( представено от Соломон Паси ) беше за универсално зарядно за телефоните. То се прие и ползата е видима за всички. Това следваща крачка в тази посока - вече обхваща всички мобилни устройхства и налага задължително само 1 стандарт.

  Моралът не е порок!
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Весело

  Първоизточник за едно зарядно не е СП, но като спец по "продуктово позициониране" го предложи на целиот свет.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Станко Тодоров
  Станко Тодоров
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Не е лошо, но що ли си мисля, че от директивата ще бъде освободен американският производител на мобилни устройства
  —цитат от коментар 5 на rvr12572942


  USB стандарта се развива и еволюира на база на предложенията на членовете на стандарта. Всяка сериозна IT компания е член и може да предлага нови функции и промени.

 14. 14 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Другар Паси въобше нямаше идея какво предлага освен да му се спести ядът, че кабелите не се ръгат където той му се искаше.

  А тея, дето го споменават нямат и идея, колко далеко е стигнала технологията от неговата идея "кабела да се ръга насекъде"

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3162 Весело

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Човекът върви напред с 14-15 години. >>> Ами така е при инсайдърите. Инвестират навреме в бъдещето.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Това отдавна пазара го направи, няма нужда от свръх регулация.

 17. 17 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Че туй другарят Паси го предложи преди около 15 години.БЪРЗО РАБОТЯТ!!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  "USB 3.1
  USB 3.1 Type C е конектор със симетрична форма (може да се обръща на 180°). Той позволява по-висока скорост на пренос на данни – до 10 Gbps, която естествено е възможна само с устройства, поддържащи последната версия на стандарта. Спецификацията на USB 3.1 е обявена на 31 юли 2013 г. Стандартът USB 3.1 е обратно съвместим с USB 3.0 и USB 2.0."

  Кмете, периодично "изръсваш" по някоя умност!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Добре, от днешна гледан точка това е смислено - едно зарядно за всякакви телефони и лаптопи. Обаче как тогава ще иновират производителите - ако утре има по-добри решения но те са "забранени" в Европа, какво правим ?
  —цитат от коментар 4 на m17


  То и досега беше, че трябва да е micro USB, но производителите преминаха на USB-C и сега комисията прави промени. Реално иновации са се случили. Иначе USB-C конекторът е едно, USB-C и Thunderbolt e друго. Последното е технология, която използва същия конектор, но не е USB технология. Самият тъндърболт има съвместимост към USB, но може да прокара повече. Покрай това се появи и USB-C 4.0, което е още по-бързо. Иновации има. Кабелите за USB-C са с чип (което ги прави по-скъпи), т.е. умни и дават възможност за различаване на способностите по портовете. Не на последно място, у-вото може да има USB-C порт и с преходник да работи спрямо новия порт на производителя. Съмнява ме обаче толкова лесно да се стигне до иновация, тъй като USB-C не пренася само електричество (с новия стандарт може да пренася до 250 Вата, старият беше за 100 Вата), а и данни. Със серийно накачване, все едно гирлянда, могат да се предава ток и данни (видео, аудио, мрежа). Новите монитор идват с USB-C, през който идва и тока, идват и данните за картината, а ако има и колонки и те. Друго у-во може да се закачи на монитора и така да черпи.

 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  последните кабели USB C имат вграден контролер който разпределя енергията от едно зарядно между телефон, компютъ или часовник, слушалки в зависимост от това, кое устройство е най разредено.

  Това за информация на другаря Паси.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 20. 20 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Всъщност Епъл бяха първите, които наложиха новия стандарт преди няколко години и по-новите им устрйства са само с USB-C портове.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  До коментар [#16] от "m17":

  Кое направи пазара отдавна? Сега като си купуваш телефон / таблет си купуваш и ново зарядно, а старато или отлежава в шкафа, или га изхвърляш там, където не трябва. Въпреки че старото ти зарядно е съвместимоэс новия ти телефон.

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Според мен преиграват европейските бюрократи.
  Намаляване на отпадъците от зарядни може да има само ако производителите не слагат ново зарядно/кабелче във всяко ново устройство.
  И по този начин принудят купувача да си запази старото.
  Ако пътуваш и зи забраавиш зарядното пак ще трябва да си купиш ново.
  Ско ти се скъса кабелчето пак ще си купуш.
  Ако го загубиш пак.
  Преди години беше наистина кошмар, 5-10 различни производители и всеки с различен кабел, сега са само два.

 23. 23 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Всичко ЕвроМара ошетала само УСБ-то не уточнила.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  старато или отлежава в шкафа
  ++++
  Освен това човек Обикновенно има няколко зарядни/кабелчета.
  В офиса, в колите, на нощното шкафче, на кухненсия плот, в чантата за пътуване…...

 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  След правите краставици, ЛГБТ привилегиите, сега и това. Май евробюрократите не се занимават с това, което трябва и е важно за хората, а само с безполезни глупости. Цената за глупостите им пак ще бъде плащана от потребителите, ЕС държи стабилно най-високи цени за почти всичко спрямо останалия свят.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Днес ще стандартизират зарядните накрайници в електрониката, утре е ред на тия в семейната репродукция. Да му мислят нестандартните

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Да видим дали пак няма да паднат акциите на Апъл?
  Сега и от зарядни като няма да могат да печелят 😄

 28. 28 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Добре, от днешна гледан точка това е смислено - едно зарядно за всякакви телефони и лаптопи. Обаче как тогава ще иновират производителите - ако утре има по-добри решения но те са "забранени" в Европа, какво правим ?
  —цитат от коментар 4 на m17


  Какво по добро решение!? Взички устройства имат на порта си фаза и нула, независимо каква е формата. Предложението е, ако зареждането става от ел мрежа, портът да е с единна форма. Никой не забранява, да се зарежда от слънчев панел или вятър.

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Весело

  И какво правим с безжичните зарядни, които като технология са по-нови и по-удобни?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 30. 30 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Докато го приемат това, най-вероятно УСБ-Ц ще е остарял стандарт. Какво правим тогава?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Весело

  До коментар [#28] от "3biri":

  Я кажи какъв е порта при безжичните зарядни, които също се зареждат от ел.мрежа...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 32. 32 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  Според теб какво правим с тях?

 33. 33 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":
  То лошото е , че там искат всички да са нестандартни , така било модерно сега...

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#17] от "todor._89":

  Соломон Паси не е казал, че устройството трябва да бъде това или онова. Той е казал, че трябва да бъде 1 вид. Това е ценното, а другото са подробности.

 35. 35 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Разбира се, изпреварва събитията, защото е бил предварително подготвян.
  И после бързо стана ясно от кои служби, то по назначенията му ще го познаете.
  Но има едно но, никога не е служил на българската държава.
  Най-силната му проява като български гражданин бе когато рева при сбъдване на мечтата му.
  Но и днес има много такива като него, дълго подготвяни в чужбина и после връщани у нас за да изпълняват волята на господарите си.
  Лесно ще ги познаете, те всички си приличат.

  кратък
 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  От една страна всичко звучи доста логично, от друга страна уж всичко и без това си е така, а от трета страна просто поредното безумие от ЕС. Нали всичко се мени с дни. Какви еднакви зарядни? Всеки ден излизат нови зарядни с все повече W за да зареждат все по-големите батерии (mAh). А това за USB Type-C са закъснели, то вече почти практически е така, но вече се предлага всички портове навсякъде да са USB Type-C и USB Type-А да няма.

  ДБ=БКП
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Весело

  До коментар [#15] от "тулса":

  По тази логика на разсъждения Андрей Луканов е изпреварил Мони Паси с години. Няма го "Велков" да ни осветли за план 2004, или за препоръките на американските експерти от 1997 със статията "7 изгубени години". Не ми се започва на тази тема, нека си останем с нашумелия случай с "отвличането на Секретаря на НАТО Манфред Вьорнер от Паси с Трабанта" (май "Трабантът" е в музей в София като знаменателен артифакт).

 38. 38 Профил на nikobark
  nikobark
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Абе не лошо предложение, ама ето това изказване няма никакъв смисъл:
  "технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройство;"
  Различните производители имат различни технологии на зареждане, независимо че всички (без Епъл) са на usb-c. Моето 18 вата usb-c зарядно е съвместимо с OnePlus-a на колегата, ама колкото и да да се напъва няма да го зареди със същата скорост като оригиналното 35W, пак usb-c.

 39. 39 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ох, най-после, олекна ми ! От 30 години чакам най-добрия внук на Сом порта. А бе, тия съвсем изтрещяха. А нещо за газа, тоците и перките. Или само семикъндактъри и юсб-а са им в главите ?!?! Сюлеймане, къде се натресохме, а?

 40. 40 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 596 Весело

  Успокоих се. Най- после разрешиха най- големия проблем на Европа и света. Чака ни светло бъдеще!

 41. 41 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Много добра идея!Никак не харесвам Соломон Паси като политик, но в интерес на Истината преди доста години той имаше такова предложение...
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Той хубаво го предложи тогава, ама нашият тогавашен €комисир го отчете като изпълнено. Сега отново ще уеднаквяваме устройствата... Докато мине през всички комисии и се ратифицира от страните в общността, докато изтече преходния период, току виж се задал нов стандарт за USB или пък изобщо се преминало към безжични зарядни. А може и горивните клетки да изместят акумулаторите.

 42. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Защо изоставиха идеята срещу кривите краставици? Колко добре беше на пазара да се продават само прави краставици (облекчава се беленето им, съответно - спестява се енергия и въглеродни емисии).

  Маги Тачър има една знаменита реч (1988 г. в Брюж), в която предупреди тогавашната ЕО, че с безкрайните си регулации чиновниците в Брюксел ще направят така, че или ЕС да се разпадне, или да изостане конкурентно. И десетилетия след това британците доказаха, че желязната им лейди е гледала доста напред в бъдещето.

  Що се отнася до доброто желание на чиновниците в Брюксел: като са такива мераклии, то се прави с пиниз: слагаш утежняващ налог върху зарядното и купувачи и производители сами ще си решат задачата да са по-малко зарядните. Аман от доброжелатели...

 43. 43 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 974 Весело

  Да ядем само прави краставици, яйца от щастливи кокошки и да имаме само едно зарядно за всички джаджи - това са важни и мъдри решения!

 44. 44 Профил на biz58591165
  biz58591165
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17":

  Конектора не определя технологията. През тоя конектор не пречи да се прекарват различни технологии.
  Вие не си спомняте, вероятно как преди години всички телефони имаха различен конектор, понякога дори на един и същ производител бяха различни. После направиха всички телефони с микро USB. Безкрайно по-удобно е, и е значително по-лесно за нас, освен това самия конектор не ограничава толкова.

 45. 45 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Май евробюрократите не се занимават с това, което трябва и е важно за хората, а само с безполезни глупости. Цената за глупостите им пак ще бъде плащана от потребителите, ЕС държи стабилно най-високи цени за почти всичко спрямо останалия свят.
  —цитат от коментар 25 на rumen_s


  Въпреки, че съм напълно съгласен с казаното, не мога да отрека и факта, че това е една добра идея и ще бъде улеснение за всички.

 46. 46 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":Всъщност Епъл бяха първите, които наложиха новия стандарт преди няколко години и по-новите им устрйства са само с USB-C портове.
  —цитат от коментар 20 на Борис


  Епъл използват Thunderbolt, който е технология, която използва във версия 3 и 4 същият конектор, но реално е друга технология.

  About cables

  Thunderbolt 3 (USB-C) and Thunderbolt / USB 4: Use only USB cables with USB devices. If you use the wrong cable, the device won’t work even though the cable’s connectors fit your device and your Mac.

  You can use Thunderbolt or USB cables with Thunderbolt devices.

  Thunderbolt and Thunderbolt 2: Use only Thunderbolt cables with Thunderbolt devices, and only Mini DisplayPort extension cables with Mini DisplayPort devices. If you use the wrong cable, the device won’t work even though the cable’s connectors fit your device and your Mac.

  Тъндърболт кабелите са в пъти по-скъпи от USB-C

 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  От една страна е добре, от друга страна всичко се уеднаквява, което не е добре... Накрая ще има един телефон от една марка телефони с еднакви параметри... Разбира се че ще е най-добрата марка телефони с най-добрите параметри... но ще е една... без избор... малко прилича на комунизма имаш правото и задължението да гласуваш... за единственият кандидат...

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Като стана въпрос за стари, над 10-годишни, идеи, и аз искам да питам Европейската Комисия кога ще привлекат истински технократи (и "техничари") за експерти? Или поне да организират анкети сред действащи специалисти (инженери) и реални потребители?

  Идеята за унификация на зарядните устройства си е добра, обаче кога ще задължат прозводителите да подобрят рециклируемостта на продуктите си? Например, на всички платмасови елементи, като корпуси и кутии, да има маркировка с вида на пластмасата, плюс оня древен списък с 7 оскъдни кода да се разшири адекватно на днешното време. Друг пример: съдържанието на стъклен пълнеж в пластмасите (неразпространяващи огъня: автомобилни, електронни вкл. и зарядни) да се стандартизира, и кодифицира, за да могат после отпадъците да се преработят до "нови" платмаси със същото (доколкото е възможно) качество като старите. А не както е сега -- ABS, полиамид, полиетилен и др. + неорганични пълнители от отпадъци отиват на едно място, ако изобщо стигнат до правилното място (!), и от тях после стават само колчета за домати. Макар и трудно, ЕК могат да задължат производителите на много изделия да спрат с дизайнерските изцепки и да ползват рециклируеми материали там където е възможно. Опитайте се да рециклирате една запалка или една химикалка -- най-невероятни материали са смесени и "еднопосочно" сглобени до степен на повторна неизползваемост. Другия пример за невярващи ЕК наивници и потребители на плодов сок от "рециклируеми" картонени кутии: след като сте залепили здраво от едната страна на един картон тънко алуминиево фолио, а от другата тънко пластмасово фолио, опитайте след това да вкарате обратно в употреба алуминия и пластмасата, а картона напълно да го биоразградите. Дали ще успеете? А да не подхващам темата с автомобилните гуми.

  Преди 20+ години, като млад инженер се чудех след като на пазара има толкова модерни и евтини електронни компоненти като тиристори и триаци например, защо има производство на нови перални машини с релета. "Къде са тиристорите?" се чудех тогава, а на днешно време вече се чудя направо "къде са инженерите?".

 49. 49 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 360 Любопитно

  [quote#28:"3biri"][/quote]

  Май 3 бири ти идват в повече.

 50. 50 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonimnii":

  Добра аналогия с комунизма и наистина би било улеснение, но има В/А х-ки на зарядните в зависимост от конкретната батерия. Просто казано трябва телфонът да е умен така че да не позволява прекалено голям ток, да ограничава и напрежението ако това би повредило или запалило батерията. Обратният вариант с по-бавното зареждане също не е приятен, но е по-малко опасен. Спомена се също и какво правим като излезне по-добър стандарт, но аз бих добавил и УСБ-Ц е малко кофти стандарт т.к. на някои телефони след година ползване почва да не прави контакт. Предходните версии на УСБ зарядните бяха с по-яки куплунги и нямаше такъв проблем.

  Един Българин
 51. 51 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Забравих да спомена за кабелчетата (вкл. и кабелчетата на зарядните) и по специално за изолационната обвивка на тези кабелчета. За медния проводник, не питам, защото той накрая на пяроцеса ако е останал сам проводник, ще се рециклира. За изолацията от тези малки кабели, питам ЕК, какво точно се случва и как се обработва?

 52. 52 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Идеално. Важен проблем. След пет-шест години ще приемат акта за прилагане и да започват новата процедура за USB-D. Междувременно зарядните ще са безжични, ама администрацията обича да законодателства върху важни проблеми на битието....

 53. 53 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":Всъщност Епъл бяха първите, които наложиха новия стандарт преди няколко години и по-новите им устрйства са само с USB-C портове.
  —цитат от коментар 20 на Борис


  С USB-C портове са зарядните, но не и самите телефони на Епъл. Те все още използват Lightning стандарта. Идеята е всички телефони да са с USB-C портове, за да можеш с едно и също зарядно и кабел да зареждаш всички видове.

 54. 54 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  ЕС и ЕК са пълни с безполезни гниди като тоя на снимката, които бълват глупост след глупост.
  Докато Европа се пълни с примитивни диваци и цените на всичко растат, тоя офис планктон се е загрижил да унифицира куплунзи и да хармонизира технологии за бързо зареждане.

  Огромна част от проблемите на Европа се дължат на ужасяващата, самовъзпроизвеждаща се, ненужна бюрокрация която реагира на промените (технологични и всякакви други) с години закъснение, с което нанася вреди много по-големи от евентуалните ползи.

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Весело

  Стандартизирането стана преди повече от 10 години когато въведоха напрежението на зареждане да съответства на това на USB-то така че Пасито има много здраве или може би първо са се допитали до него.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 847 Весело

  Моят чушкопек е отдавна с -USB-C порт.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 57. 57 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Технологиите вървят с бясна скорост, така че докато мине цялата бюрократична машина, поне според мен огромна част от телефоните ще са с безжично зареждане. Но като идея е добре. Отделно се надявам най-накрая някой да измисли батерия издържаща поне седмица за телефона и да свършва този хаос с тези кабелчета отвсякъде.

 58. 58 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Не само вида на зарядното, но и параметрите трябва да са еднакви.
  Всички производители вграждат защита в устройствата, която разпознава дали зарядното е от същия производител (което е три пъти по-скъпо от алтернативните), в противен случай зарежда пет пъти по-бавно!

 59. 59 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Бързото зареждане намалява живота на батериите, във всеки техникум по електротехника се учи това. Дали бюроктатите не правят услуга за бизнесмените от гигафабриката?

  Колкото до Апъл, странно е как иновациите им не водят до положителни резултати, продадените им устройства въпреки иновациите, намаляват всяка изминала година. ЕС трябва ли да се съобразява с производител, който държи 12-13% от пазара на смартфони и са с намаляващ тренд.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3162 Весело

  До коментар [#37] от "daskal1":
  Водещите надпреварата инсайдъри често ги отстрелват.:)

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Весело

  До коментар [#60] от "тулса":

  Революцията иска жертви :-)

 62. 62 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Помните ли едно време (eх, как лети), преди 15-ина, 20 години, как всеки телефон беше със различно зарядно? И дори от същия производител не винаги пасваха. "Имаш ли за Нокиа?", "Да, ама е от голямото.", "Ех, дееба, моето е малкото". Изобщо не ми липсва това.

 63. 63 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#27] от "zxp53317185":

  МагСейф така или иначе други не произвеждат.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2407 Весело

  Добре че са висококвалифицирантите специалисти в ЕК, които са известни с това, че до един нямат и един ирон забит в живота си, да определят с какво да си зареждаме устройствата. Смешници.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#59] от "otrqdnik":

  Че ти може да си зареждаш и бавно телефона, никой не те кара винаги да е бързо.

 66. 66 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Баси глупостите на търкалета в тия коментари.

  Повечето не правите разлика м/у порт (конектор) и технология.
  Китайците все още ни заливат с какви ли не боклуци с микро ЮСБ порт ...
  Ябълките си карат с техния конектор поне в единия край.
  Уж 3 приети стандарта за бързо зареждане, а накрая Самсунг телефон от най-новите на уж съвместимо по стандарт зарядно ама от друга марка зарежда на 5 Вата, на тяхно си 25 ватово ама от по-стара серия - на 10 Вата - а по характеристики може на 25 - ако им кихнеш още 50 тачка за зарядното дето ще си го разпознае по чипа.

  А някой се плашат за батериите - всяко умно устройство с някакво бързо зареждане дето съм виждал има опция някъде да му кажеш дали изобщо да зарежда бързо, да не говорим, че вече имат и колко бързо (телефона по-горе може от сетингите да се ореже на 5, 10 и да се пусне на 25 вата).

  И накрая разбивката с безжичното зарядно - все едно това същото няма порт/кабел дето да го ръгнеш в компа или в другата част - дет се завира в контакта.


  Идеята е отлична, изпълнението - по чиновнически (със забрани)... но пак по-добре от колкото 15 кабела в джоба ако идеш някъде за 2 дни.

 67. 67 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2190 Весело

  След като решиха проблема с различните конектори и кривите краставици...... Крайно време е ЕК да реши и един биологичен проблем. Различните размери членове и вагини са проблем водещ до разводи, скандали, понякога убийства от ревност.... Да се приеме един стандарт който да се постига с помоща на съвременната пластична хирургия. Така на 13-14 г възрас всички вагини да се направят еднакви, както и всички мъжки членове да се стандартизират с изрязване или наснаждане по дължина и диаметър!
  Настроение супер весело!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  След дъжд чадър, те и без това фирмите вече предлагат само USB порт в смартфоните. Дори често и за слушалките го използват. Ами ако измислят по-добро зарядно което не работи с него кво шъ прай'м? Поредният евроидиотидъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Изумително е как Европейската Комисия винаги си намира работа да се захване с някоя глупост и да потроши десетки милиони от парите на данъкоплатците....

  Сещам се за оже жизненоважни проблеми за стандартизиране:
  1. Колко зъба трябва да има европейската вилица и с какви размери.
  2. Колко косъма трябва да има четката за зъби (тук имат пълната свобода да се разпрострят върху всички останали четки)
  3. С каква дебелина и от каква дървесина могат да са колците за домати.
  4. Щастливи ли са пуйките живеещи в близост до вятърни генератори (или ги чуват нощем и не могат да спят)
  5. Колко черем трябва да е ауспуха на автомобилите по специална скала.
  6. Допустимо ли е да се пие боза от пластмасово шише с лявата ръка....


  и.т.н.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#50] от "Един Българин":

  50 лв за смяна на USB порт. Доста търсена услуга което говори за нещо.

  Мен ако ме питата си трябва специален як куплунг за зарядното. Особено за тези мощните, има вече по 200 вата... в едно мижаво USB куплунгче?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#58] от "silverman":

  И на мен ми направи впечатление, че смартфона зарежда по-бързо с фирменото. Хем то е доста по-слабо. Явно фирмени трикчета.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  До коментар [#70] от "Fred":

  Вземи си кабел с магнитен конектор за 3 долара и няма да даваш 50 лв. за смяна на USB гнездото в телефона/тук в България незнайно защо кабелите с магнитни конектори ги продават по 20 лв./.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 73. 73 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Супер тъпо!
  Държавата не трябва да се меси в технологиите. Подобни регулации наистина спират иновациите. По-добре е индустриите да си оформят стандартите, от колкото политиците.

 74. 74 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Абдул Мусахадера Заркави си прави сняг в пустинята, ски-писти около дюните, температурата отвън 57 градуса, вътре -10;
  Островите дети си ги направиха на средата на морето - да приличат на картата на света - готови ли са, впрочем?

  Междувременно Ханс си намаля емисиите като с новия му телефон не идва зарядно, понеже той си има зарядно, така или иначе.
  Ефекивност, бако, ефетивност.

 75. 75 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Добре, от днешна гледан точка това е смислено - едно зарядно за всякакви телефони и лаптопи. Обаче как тогава ще иновират производителите - ако утре има по-добри решения но те са "забранени" в Европа, какво правим ?
  —цитат от коментар 4 на m17

  Има много унифицирани технологии и прогресът си върви въпреки тях. Контакта за 220 V или терминалите за 12V при акумулаторите.

 76. 76 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nedyalko Lazarov":

  Въпроса не е в унификацията,тя се случва въпреки бюрокрацията.
  Едно време всички записвахме касети, след това CD-та, DVD-та, и накрая директно Mp3 песни на флашки. Нито едни не беше решено от дадена комисия. Нито унифицирано като формат, но всички едни и също ползваха. По-добрия формат неминуемо води до унификация.
  Тук, според мен, въпроса е, че има ееееееддднааааааа каааамааааааараааааа души дето се чудят как да оправдаят заплатите, които взимат - и се получава това в статията.
  Европа няма технологични гиганти от ново поколение, но има регулации за USB-C Портове, кофти, нали?

 77. 77 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 815 Неутрално

  А не предлагат ли всички МПС-та да са задължително с джанти 15-ки и с точно определена ширина и дълбочина на гумите (ей така - за по-лесно на потребителите...)

  ;)

  И друг интересен факт - на територията на ЕС в момента не се произвеждат почти никакви уреди, които се зареждат през USB-порт. В огромната си част те се произвеждат я в Азия, я в Америка.

  Т.е. ситуацията е почти същата с тази ЕС да реши да налага правилата, при които се произвеждат бананите по света ;)

 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#58] от "silverman":

  По-скоро, като си купуваш "алтернативно" зарядно, вероятността да си вземеш менте е доста висока. И съответно неговите показатели нямат нищо общо със зарядното на производителя на телефона.
  Миналата година си купих външна батерия на производител различен от този на телефона ми. Батерията струваше над два пъти повече от масово предлаганите "китайчета". Съответно поддържа бързо зареждане и зарежда телефона без никаква разлика от това зарядно с което съм купил телефона.

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Поне нещо свястно от тая смешна комисия, че ако беше само лоши неща съвсем никой нямаше да им обръща внимание! crApple да му мислят!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 80. 80 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1561 Весело

  Имам чувство че ЕС бюрократите си правят вътрешни залагания за най-голямо малоумие което могат да пробутат под подигравателната маска за 'загриженост', тая тъпотия минава с много простото имитиране на дейност за оправдаване на заплата.

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 81. 81 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Добре, от днешна гледан точка това е смислено - едно зарядно за всякакви телефони и лаптопи. Обаче как тогава ще иновират производителите - ако утре има по-добри решения но те са "забранени" в Европа, какво правим ?
  —цитат от коментар 4 на m17


  Отговор с една дума - преходник

 82. 82 Профил на Dick Dickerson
  Dick Dickerson
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#70] от "Fred":Вземи си кабел с магнитен конектор за 3 долара и няма да даваш 50 лв. за смяна на USB гнездото в телефона/тук в България незнайно защо кабелите с магнитни конектори ги продават по 20 лв./.
  —цитат от коментар 72 на mitko11


  По-същата логика, по която най-скъпите иридиум свещи за автомобил ги купувам на $3.86, а същите в БГ под 25 лева не съществуват. Не случайно от 1 Юли ЕС наложи ДДС на всичко извън съюза, независимо от стойността. Европа е няколко обиколки след Америка и Азия и затъва все повече и повече в либерастия и бюрократщина. Края е близо.

 83. 83 Профил на Honda P
  Honda P
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Шилетата и овцете си искат някой да ги води. С единен USB стандарт и няма какво да му мислят, няма къде да сгрешат.
  Следва хармонизиране на тоалетната хартия за да не стресираме дупарата.
  Тоалетните чинии също един вид, за да не се просе...е някой без да иска.
  Обувките също...няма да ми се разхождате кой с каквото иска.
  Облеклото в единен цвят и кройка, така ще се спести от мащаба.
  Четките за зъби само два вида - мойте и тези, които не са ваши.
  Картините също един максимум два размера, рамките ...икономия от мащаба....за благото...ми.
  Единна валута, къде сте тръгнали да обменяте, знаете ли колко ток се прахосва така.
  А бирата...о бирата...там малко повечко ще отпуши синджиро- 5 вида: светла, тъмна, топла, крафт... пица, да пица. Само в стъкло...

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Изключително удобно и полезно в много отношения! Браво!!!

 85. 85 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Изправихме краставиците, сега и зарядните...
  А какво да правим със старите уреди? На боклука, че ни е малко?

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 86. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#18] от "alabalko":

  Т.е според вас сме стигнали до края на историята и ето, ще си седим на УСБ-3,4,... во веки веков? И що пък да не го наковем във закона че да предотвратим някакви еретици да отстъпят от правата вяра?

 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  В последите 2 години големите брандове (Епъл,Гугъл и Самсунг ПОНЕ) ви продават телефон без зарядно. Засега все още включват кабел но предполагам че скоро и той ще изчезне.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#44] от "biz58591165":

  Напротив, идеята е всеки телефон да е съвместим със всяко зарядно за да не се налага да и купуваш непрекъснато нови зарядни.

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nedyalko Lazarov":

  Ами не, няма много унифицирани технологии, има захранване 110волта 60 херца, 220 волта 50 херца, има и със 60 херца, има и 240волта. Отделно има 380волта и всички тия неща идват със стотици разновидности на конекторите. И зад всичко това има голям смисъл. И най-важното, никой не ви спира да продавате уред с различни изисквания и фирмите го правя когато има смисъл. Докато тук говорим за някаква крайна стандартизация на продукти които се променят с невероятна скорост.

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vassil Stoychev":

  “ там искат всички да са нестандартни”
  ——
  Е, те сега ги менят стандартите — нестандартното става стандартно и обратно

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2190 Весело

  До коментар [#69] от "Торбалан":

  +++ Надмина ме!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 92. 92 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Лайтнинг позволява на Епъл да идентифицира дали производителя на периферията е сертифициран от тях, респективно дали си е платил. Това е голям проблем и затова Епъл не използват UCB-C.

  Eddie lives... somewhere in time!
 93. 93 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#58] от "silverman":

  Глупости. Xiaomi-то ми се зарежда супер бързо от зарядното на Thinkpad-a което е 65 вата. Естествено телефона поддържа максимум 35 вата ама то и оригиналното зарядно е толкова.

 94. 94 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#63] от "Daniboy":

  Те и магсейф не правят от години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK