Дупка на картата: Кьовеши призна, че не може да работи в Словения

Лаура Кьовеши

© snapshot webstreeming

Лаура КьовешиИма пропаст в зоната на европейската прокуратура, заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пред комисиите за бюджет, бюджетен контрол и граждански свободи на Европейския парламент в петък.


Четири месеца след създаването на новата служба, която трябва да разкрива злоупотреби с европейски средства, Кьовеши призна, че не може да разследва всички случаи в Словения, както и сигналите по международните, свързани със страната. Причината е, че Любляна още не е определила своите кандидати за европейски делегирани прокурори, които да работят по делата на място. Кьовеши нарече това "опасен прецедент", който застрашава финансовите интереси на Съюза.


През пролетта словенският премиер Янез Янша анулира конкурса за европейски прокурори и освободи правосъдния министър заради съмнения за политическо влияние върху определените кандидати. Той обеща бърз нов конкурс, но до момента Словения не е определила своите европейски делегирани прокурори.
По-късно Европейската комисия намекна, че може да даде Любляна на Съда на ЕС за отказ да изпълни задълженията си. Неин говорител каза, че има и "временни решения", сред които представителят на Словения в европейската прокуратура да бъде изпратен от Люксембург да работи "на терен", но че това не е устойчиво решение и Комисията ще продължи усилията да осигури делегирани прокурори от Словения.


Европейската прокуратура, която започна работа на 1 юни, вече е приела над 2000 сигнала за евентуални злоупотреби в 22-те държави, които участват в нея. Работи се и по 350 разследвания, като оценката за засегнатите средства от европейския бюджет по тях е 4.6 млрд. евро. Само едно от делата се отнася до подозрение за злоупотреба за 500 млн. евро, съобщи Кьовеши. Тя обаче отказа конкретна информация, тъй като няма право да разгласява подробности.


50 от разследванията и 10% от сигналите са прехвърлени на европейската прокуратура от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. За разлика от ОЛАФ прокурорите на Кьовеши могат да внасят приключените разследвания в съда.


Лаура Кьовеши съобщи, че от юни са назначени 91 европейски прокурори от 140, от които службата се нуждае. Тя се оплака, че националните власти в някои държави не са много активни в предоставянето на информация и прехвърлянето на случаи, които са от компетентност на европейската прокуратура.


Новата европейска служба се нуждае и от още 70 експерти, които да подпомагат работата й, но не разполага с бюджет да им плаща. Кьовеши заяви пред Комсията за бюджетен контрол на Европейския парламент, че се нуждае от 65.6 млн. евро през 2022 г., докато страните членки са й предоставили само 55 млн. и настоя за актуализация на средствата за службата за тази година, за да може да наеме още финансови аналитици, правни експерти и IT специалисти, които да работят по делата.


При назначаването си Лаура Кьовеши заяви, че очаква 3500 случая да бъдат подадени за разследване от европейската прокуратура през първата година от работата й и по 2000 през всяка следваща.


През юни европейският главен прокурор беше в България, за да поиска от властите да определят нови кандидати за европейски делегирани прокурори, които да разследват "българските" случаи, след като преди това само четирима от 10-те предложени кандидати бяха назначени от Кьовеши. На 18 септември Висшият съдебен съвет определи шестима нови кандидати за европейски делегирани прокурори. Предстои европейският орган да реши дали квалификациите им съответстват на изискванията, преди да бъдат назначени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "Работи се и по 350 разследвания, като оценката за засегнатите средства от европейския бюджет по тях е 4.6 млрд. евро."

  Само у нас ще се окажат повече от 4.6 млрд. евро.

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  "Европейската прокуратура, която започна работа на 1 юни вече е приела над 2000 сигнала за евентуални злоупотреби в 22-те държави, които участват в нея."

  Че то само в България случаите са повече...

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Весело

  "след като преди това само четирима от 10-те предложени кандидати бяха назначени от Кьовеши"

  У нас отдавна са му намерили цаката. Всички са навързани в една завера... А словенците тръгнали да анулират конкурса. В България конкурси да искаш...

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  А с Гешев може.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Словения не беше ли онази бананова република, на която посолството й уволни всички министри, защото си бяха позволили да купят спутник. Новите продажници върнаха ваксините на производителя. Как така ще пращат прокурори без да са съгласувнаи имената им с посолството или Христо Иванов, това е недопустимо, какво си позволява главния прокурор там?

 6. 6 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Поредната напълно излишна, безсмислена и харчеща парите на европейците бюрократична структура. Дори и Кьовеши не може да я оправи. За како съществува ОЛАФ тогава?

 7. 7 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Словения не беше ли онази бананова република, на която посолството й уволни всички министри, защото си бяха позволили да купят спутник. Новите продажници върнаха ваксините на производителя. Как така ще пращат прокурори без да са съгласувнаи имената им с посолството или Христо Иванов, това е недопустимо, какво си позволява главния прокурор там?
  —цитат от коментар 5 на otrqdnik


  Това беше Словакия, не Словения.

 8. 8 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#6] от "Oggie Petkov":

  За да им кой да е виновен когато нещо се осере. Тиквата нали затова назначи цял оперативен щаб - ако има голям мор, той да не е виновен, а да уволнят щаба. ЕП беше в слаба позиция когато хванаха тиквата в злоупотреби с еврофондове, сега ЕП си прави прокуратура, за да има кой да се уволни, когато излезнат информации за новата порция откраднати средства.

 9. 9 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Весело

  До коментар [#5] от "otrqdnik":Словения не беше ли онази бананова република, на която посолството й уволни всички министри, защото си бяха позволили да купят спутник.

  сал един отрядник мое да напише че посолство уволнява министри

 10. 10 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#9] от "bruno__dante":

  Това е добрия сценарий, лошия е когато ти спретнат въоръжен преврат, както в Сирия или Украйна. Или ти убият президента, както стана тази година в Хаити, където се оказа, че 60% от убийците са агенти на ДЕА, скандала беше стигнал до конгреса, конгресмени питаха буквално - защо убиваме президенти?

 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  До коментар [#9] от "bruno__dante":

  Пропускаш " дребния " факт , че посолството е Американското . Точно това стана в Словакия , Американското посолство уволни външния им министър и разтури управляващата коалиция . 12. 12 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Дупката не е на картата, а на оцапаните долни брюкселски гащи.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Весело

  "По-късно Европейската комисия намекна, че може да даде Любляна на Съда на ЕС "

  Всички "непослушни" държави се плашат със съд. ЕК в ролята на наказателна структура. Колко от новите членки на ЕС приети след 2004 са под съдебни заплахи в момента? Започнах да им губя бройката😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Явно в Словения са обявили бойкот на Кьовеши.

  danitoledov
 15. 15 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  зяко ли липсва интерес съм статията от умнокрасавитета, та кьовеши беше техно знаме.🤔

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 16. 16 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#11] от "bxr35608444":

  Слуховете са, че президента на Хаити е отказал да закупи любезно предложени му 1.5 млн ваксини и това преляло чашата на демократична Америка и е трябвало да бъде отстранен.

  Всъщност още един президент беше убит, защото се противопостави и си позволи да осмее ковид истерията - президента на Занзибар Могофули. Не може да се подиграваш на неща, които западния човек се готви да спечели стотици милиарди. Разбира се видеото с неговата смърт беше показана на световните ръководители, които отказват да купуват ваксини, затова всички се разбързаха. Тиквон реши да се презастрахова срещу внезапна смърт и внезапен затвор и закупи 18 млн ваксини, при положение, че 6млн бяха напълно достатъчни...

  Това е хронологията на събитията, всеки да тълкува сам за себе си!

 17. 17 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Кьовеши кога ще върнеш обратно в България прокурорката прекратила делата срещу полицаи използвали сила по време на протестите миналото лято??? Тази "прокурорка" не може да разследва далаверите с европейски средства.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  То и в България няма да и е лесно.

 19. 19 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 445 Неутрално

  И Кьовеши никаква няма да я свърши. Само празни приказки. Поредния еврочиновник.

 20. 20 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#11] от "bxr35608444":Слуховете са, че президента на Хаити е отказал да закупи любезно предложени му 1.5 млн ваксини и това преляло чашата на демократична Америка и е трябвало да бъде отстранен.Всъщност още един президент беше убит, защото се противопостави и си позволи да осмее ковид истерията - президента на Занзибар Могофули. Не може да се подиграваш на неща, които западния човек се готви да спечели стотици милиарди. Разбира се видеото с неговата смърт беше показана на световните ръководители, които отказват да купуват ваксини, затова всички се разбързаха. Тиквон реши да се презастрахова срещу внезапна смърт и внезапен затвор и закупи 18 млн ваксини, при положение, че 6млн бяха напълно достатъчни... Това е хронологията на събитията, всеки да тълкува сам за себе си!
  —цитат от коментар 16 на otrqdnik


  Абе муйо, знаеш ли колко им е на големите фармации че някаква бананова република с 2 млн души не искала да им купи ваксината ? Оди питай Заев що нема ваксини в Македония .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK