Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

© European commission (audiovisual service)Българските системи за контрол на разходването на европейски средства ще бъдат проверени за способността им да улавят конфликт на интереси. Това съобщи генералният директор на Генералния секретариат на Европейската комисия Марк Леметр пред Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент в петък.


"В плановете ни за одит през следващата година са четири държави - Полша, България, Кипър и Малта", каза Леметр, отговаряйки на въпрос как Комисията контролира разходването на европейски средства.


Директорът обясни, че четирите държави са подбрани въз основа на оценка на риска. Той посочи, че Полша е включена, тъй като е най-големият получател на средства по кохезионните фондове на ЕС. Кипър и Малта ще бъдат обследвани заради анализ на най-големите бенефициенти на европейски средства, който е показал висока концентрация на средствата към няколко големи частни получатели. Комисията иска да провери дали това не е свързано с нарушение на правилата. Леметр не посочи конкретна причина за включването на България в групата от проверявани държави. Одитите ще бъдат направени на място през 2022 г.
Марк Леметр съобщи на депутатите, че Чехия вероятно ще отнесе до Съда на ЕС случая с премиера Андрей Бабиш, където еврокомисията откри конфликт на интереси.


След като оглави чешкото правителство през 2017 г., Бабиш прехвърли на два доверителни фонда управлението на своя холдинг "Агрофет" - един от най-големите получатели на европейски средства в страната. Одит на еврокомисията и разследване на ОЛАФ установиха обаче, че той е продължил да упражнява контрол върху управлението на фондовете и така е бил в конфликт на интереси. Бабиш отрича обвиненията. Европейската комисия обаче съобщи през август, че няма да изплаща фактури по европроекти на чешки бенефициенти с холдингова структура, тъй като контролните механизми в страната не са в състояние да уловят наличието на конфликт на интереси.


Според Леметр Брюксел и Прага имали различно тълкуване на чешкия закон за конфликт на интереси, който беше приет именно заради Бабиш.


"Изглежда, Чехия иска да отнесе случая до Съда на ЕС. Да видим дали ще го направят. Междувременно сме взели мерки да не получават финансиране и очакваме потвърждение, че системите за контрол ще използват нашата интерпретация на чешкия закон", заяви Марк Леметр пред евродепутатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK