Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

© European commission (audiovisual service)Българските системи за контрол на разходването на европейски средства ще бъдат проверени за способността им да улавят конфликт на интереси. Това съобщи генералният директор на Генералния секретариат на Европейската комисия Марк Леметр пред Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент в петък.


"В плановете ни за одит през следващата година са четири държави - Полша, България, Кипър и Малта", каза Леметр, отговаряйки на въпрос как Комисията контролира разходването на европейски средства.


Директорът обясни, че четирите държави са подбрани въз основа на оценка на риска. Той посочи, че Полша е включена, тъй като е най-големият получател на средства по кохезионните фондове на ЕС. Кипър и Малта ще бъдат обследвани заради анализ на най-големите бенефициенти на европейски средства, който е показал висока концентрация на средствата към няколко големи частни получатели. Комисията иска да провери дали това не е свързано с нарушение на правилата. Леметр не посочи конкретна причина за включването на България в групата от проверявани държави. Одитите ще бъдат направени на място през 2022 г.
Марк Леметр съобщи на депутатите, че Чехия вероятно ще отнесе до Съда на ЕС случая с премиера Андрей Бабиш, където еврокомисията откри конфликт на интереси.


След като оглави чешкото правителство през 2017 г., Бабиш прехвърли на два доверителни фонда управлението на своя холдинг "Агрофет" - един от най-големите получатели на европейски средства в страната. Одит на еврокомисията и разследване на ОЛАФ установиха обаче, че той е продължил да упражнява контрол върху управлението на фондовете и така е бил в конфликт на интереси. Бабиш отрича обвиненията. Европейската комисия обаче съобщи през август, че няма да изплаща фактури по европроекти на чешки бенефициенти с холдингова структура, тъй като контролните механизми в страната не са в състояние да уловят наличието на конфликт на интереси.


Според Леметр Брюксел и Прага имали различно тълкуване на чешкия закон за конфликт на интереси, който беше приет именно заради Бабиш.


"Изглежда, Чехия иска да отнесе случая до Съда на ЕС. Да видим дали ще го направят. Междувременно сме взели мерки да не получават финансиране и очакваме потвърждение, че системите за контрол ще използват нашата интерпретация на чешкия закон", заяви Марк Леметр пред евродепутатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Еврокомисията ще провери България за конфликт на интереси

  И как България е в конфликт на интереси?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 1023 Весело

  Най-грандиозно-колосалният конфликт на интереси има в самия ЕС. Там около 300 лобисти на 300-те най-големи западни банки и корпорации създават реално неравенство спрямо отделните страни членки. Особено ощетени са източните евродържави, най-вече Българскао. Наистина в ЕС крещи поговорката "Крадецът вика: Хванете крадеца!"

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  " генералният директор на Генералния секретариат на Европейската комисия"?!

  Аз мислех, че най-после ще проверите какъв процент се е връщал към първоизточника....
  Ама г... г... на г... с... не иска и да знае...

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Нашите бяха създадени да ПРИкриват а не да откриват конфликти и кражби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2192 Весело

  [quote#0]Леметр не посочи конкретна причина за включването на България в групата от проверявани държави. Одитите ще бъдат направени на място през 2022 г..[/quote]

  Нас явно си ни знаят и сме по поразбиране в тази група ;)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 6. 6 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Няма лошо, нека проверяват. Но в заглавието поне да бяха посочени и другите държави. Статията малко се различава от заглавието.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално
 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1145 Неутрално  Евроколхозниците , които са затънали в корупция , лобизъм и конфликти на интереси щели да проверяват индивидуалните членове на ТКЗС - то за конфликти на интереси . Хумор . 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Любопитно

  Интересно развитие от момента в който Боко изчезна. ЕК се разработи с 200, преди това под благословията на Меркел за 12 години изобщо не се интересуваха какво става и сега изведнъж се "разработиха". Популизъм в действие. То не, че няма какво да се разследва в Бг, но просто времето на активация е интересно след 12 години мълчание.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  Ако тази комисия е читава, а не измислена, и ако иска наистина да свърши работа, то трябва да остане в България поне година и да рие Авгиеви обори до припадък.
  Но по-вероятното е да отбие номера.

  кратък
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мариана Кълвачева":

  "Ако тази комисия е читава, а не измислена, и ако иска наистина да свърши работа, то трябва да остане в България поне година и да рие Авгиеви обори до припадък.
  Но по-вероятното е да отбие номера."


  Ние ако не си вършим работата, на ЕК ли да се надяваме да ни я свърши ?

 12. 12 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Кои "ние" ?
  Засега това ние са хората на Борисов, Гешев и тъ нъ.
  Досега те не свършиха нищо, има чадър, системата е пробита като сементал, престъпниците с белите якички са на свобода, затворите пълни с кокошкари.

  кратък
 13. 13 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Точно в десятката. +

  Сетили се те да проверяват чак сега. Кел файда, всичко потъна. А досега що не проверяваха ? Риторичен въпрос. Чак Бойко и Меркел като паднаха се сетиха да проверяват. А ние от години им ревем оттук че Бойко краде през държавните институции раздавайки парите на ЕС на своите баджанаци. Ама те бяха глухи при лелката Меркел.

 14. 14 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 300 Весело

  Еврокомисията ще провери България за конфликт на интересиИ как България е в конфликт на интереси?
  —цитат от коментар 1 на diq55699032


  Питай другаря Барба Ганьос 8-те менискуса за Писмо от ЕК от 2019г., в което има официално запитване "Как така, аджеба, фирми, свързани с гусин ПееФски, гусин Вальо Златев, гуспудата ДомуЗчиеви, гусин Ковачки и още 1-2 лица, са спечелили 95% от всички обществени поръчки в БГ за периода от 2014-2019г.?". Или по-забавно - попитай Барба Ганьос 8-те менискуса за НЕЧОВЕШКИ ТЪПИЯ ОТГОВОР на това писмо, защото аз съм чел и писмото, и отговора и последния заслужава награда Пулицър за хумористична белетристика, толкова е смешен, че е чак жалък ... Но после питай пресцентъра на МС защо не е публикувала и предоставила на медиите това писмо, вероятно и отговора оттам ще е доста забавен и жалък ... :):):):):)

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мариана Кълвачева":

  "Кои "ние" ?
  Засега това ние са хората на Борисов, Гешев и тъ нъ.
  Досега те не свършиха нищо, има чадър, системата е пробита като сементал, престъпниците с белите якички са на свобода, затворите пълни с кокошкари."

  Аз, вие, хората от форума, извън него, в градовете, малките населени места, българи, турци, арменци, евреи, цигани......цялото ни гражданско общество ! Мирно, чрез Словото по форумите, с протести, с непрестанни усилия, институциите, органите, властите, държавата.......схващаш ли ми идеята, съжалявам че съм толкова обстоятелствен, но изглежда без това не може, колкото и да нямам време за подобни постове........Брюкселските зелки какво ще напраят, особено ? какво са направили и дотука, освен да сочат в докладите си по общ начин неща, които ги знаем от 30 + години.........

 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  глупости

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 17. 17 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 649 Неутрално

  бачкай европеецо, да има за "генералният директор на Генералния секретариат на Европейската комисия".
  : = )

 18. 18 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  И кога нещата в българия са ставали отвътре, доброволно и без съпротива на населението ?
  Винаги са ставали отвън, доброзорно, тоест насила и с мълчаливото несъгласие на населението.
  Първо ние не можем да си подредим къщичката защото има много между нас, които си харесват хаоса и мътната вода, на база на които ... ловят риба.
  Затова и тези единици са добре, а масата не е добре.
  И второ - кой отвън ще е заинтересован ние да си подредим къщичката и да сме добре ?
  Никой.
  Те имат интерес ние да пропадаме, децата ни да отиват при тях за да работят и тъ нъ.
  Затова и по-горе изразих някаква бледа надежда, подобна на надеждата през 01-01-2007 г, че онези в Европата може да ни помогнат.
  Но, по- късно разбрахме че това няма да стане.

  кратък
 19. 19 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Само за конфликт на интереси не ни бяха проверявали от ЕК. хахахах
  Могат доста такива да открият.

  danitoledov
 20. 20 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 891 Весело

  Еврокомисията ще провери България за конфликт на интересиИ как България е в конфликт на интереси?
  —цитат от коментар 1 на diq55699032


  Само заглавието ли прочете?

  pastor
 21. 21 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 891 Весело

  Мисля че сред коментиращите има доста неразбиране относно същността на статията.Оставам с убеждението че хората си мислят за разследване по отношение на конфликт на интереси. Това не е така. Те много добре знаят че за да има корупция обезателно има конфликт на интереси. В момента акцента е да се проверят контролните органи защо допускат тези конфликти. Запосано в статията е доста меко - ще бъдат одитирани системите за контрол относно " способността им да улавят конфликт на интереси."
  Това ще рече че ще се забият в някое мнистерство и ще започнат да проверяват процедурите по отпускането на средствата. Как се оценява риска. Дали са попълнени декларациите, Дали самите декларации нямат пропуски и доста подобни такива дейности. Дори да открият нещо а то обезателно съществува единственото което ще направят е да дадат предписания или най-много временно да преустановят одобряването на проектите до отстраняване на слабостите.
  Спомнете си 2008 (ако помните) изцепките на Борисов - на тях им ги спират а на мене ми ги пускат. Тогава проверката бе от същото естество но за предприсъединителните фондове които бяха вече на 95% усвоени. Какво последва тогава? Временно спряха разплащането и нищо повече. Сега ще е същото, но на мястото нас Станишев е Борисов. Нищо ново под слънцето.

  pastor
 22. 22 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  До коментар [#21] от "pastor":

  Тогава какво ни остава, да чакаме големите колела бавно да се завъртят, а ние като малко колело да се завъртим бързо.
  Тоест, май ще чакаме някакъв световен или поне европейски процес, който да раздвижи пластовете.
  Както вече написах, промените у нас винаги са ставали отвън.
  Твърде са ни мижави силиците да направим промяната сами и отвътре.

  кратък
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Айде, пак ни изловиха. Когото и за каквото да проверяват, ние сме първи в списъка.

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Е няма причина, България е включена по навик. И Румъния щеше ама заради прокурорката...не върви
  Абе кво стана с тия дето много я подкрепяха? Излови ли цялата корупция, издърпа ли ушите на Гешев?
  Ха ха

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Еврокомисията ще провери България за конфликт на интересиИ как България е в конфликт на интереси?
  —цитат от коментар 1 на diq55699032


  Правилен е въпросът - как България може да проверява ЕК за конфликти на интереси че там се се омотали корпоративни калинки какво св `черва!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK