Еврогрупата очаква инфлацията да спадне след Нова година

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю

© CouncilEU

Председателят на Еврогрупата Паскал ДонахюЗначителна част от текущото развитие вероятно ще бъде временно и че следващата година инфлацията трябва да започне отново да намалява". Това заяви президентът на еврогрупата Паскал Донахю, след като финансовите министри от 19-те държави, използващи еврото, обсъдиха скока на енергийните цени с Европейската комисия и Европейската централна банка.


Еврокомисията отложи със седмица обещаните за вторник указания към държавите от ЕС как да се справят ценовия шок от поскъпването на газа за следващата седмица. Еврокомисарят за икономиката Пауло Джентилиони заяви след заседанието на Еврогрупата в понеделник вечер в Люксембург, че в напътствията ще бъдат представени всички възможности за действие, както и контретни идеи за компенсиране на домакинствата и бизнеса.


Донахю съобщи, че Еврогрупата ще включи в бюджетната си политика наблюдението на еволюцията на цените на енергията, "за да гарантираме, че това не компрометира възстановяването, което сега настъпва".


Развързване на цените
По-рано Франция и Испания призоваха за координиран европейски отговор на скока в световните цени на енергията, за да се защитят най -бедните граждани и конкурентоспособността на компаниите, както и да се защити амбициозният план на Европа да спре да отделя CO2 до 2050 г.


"Това не е въпрос, който можем да решим на национално ниво, имаме нужда от координиран европейски отговор", заяви испанският финансов министър Надя Калвино, като добави, че Мадрид е изготвил различни варианти, сред които създаването на стратегически европейски резерв за газ, който да бъде набран чрез общи поръчки, които биха гарантирали по-ниски цени.


Испания иска също Брюксел да ограничи възможностите за спекулациите на пазара с разрешителни за емисии на CO2, което допринесе за поскъпването на енергията, наред с отказа на "Газпром" да увеличи доставките за Европа, въпреки повишеното търсене.


Френският финансов министър Бруно льо Мер добави, че инициативата включва и премахване на обвързването на цената на електроенергията с цените на газа, което съществува в някои страни от ЕС и връзването й със средните производствени разходи във всяка европейска държава.


Според него привеждането в съответствие на цените на електроенергията с цените на газа е неефективно и че ако обвързването не се прекрати, ще са нужни години, за да се преодолее повишаването на цените, което ще бъде стимулирано от повишеното търсене на електроенергия в Европа.


Франция настоява да се инвестира повече във възобновяеми източници "и може би в атомни електроцентрали. Това означава много пари, които биха могли да бъдат необходими", каза Льо Мер.


Справянето с дългосрочно повишаване на цените на енергията "ще бъде един от основните политически въпроси през следващите години", каза добави той.


Кристин Лагард, президент на ЕЦБ с Клаус Реглинг, директор на Европейския стабилизационен механизъм

© CouncilEU

Кристин Лагард, президент на ЕЦБ с Клаус Реглинг, директор на Европейския стабилизационен механизъм


Въпросът за енергийните цени ще бъде на дневния ред и на европейските лидери, които ще се съберат на среща в Брюксел на 21 и 22 октомври.


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви в Талин във вторник, че в центъра на вниманието ще бъде развързването на цените на тока и газа и ориентирането на европейската енергетика към възобновяемите източници, за да се намали зависимостта от вноса. Според нея в момента ЕС внася 90% от използвания природен газ.

"Много сме благодарни, че Норвегия засилва производството си, но това изглежда не е така в Русия ", каза Фон дер Лайен в Талин, където е за да връчи положителната оценка на Брюксел за естонския план за възстановяване и устойчивост.


Разширяването на Еврозоната


България и Хърватия са присъствали на част от заседанието на финансовите министри от еврозоната, където е обсъждана готовността им за приемане на еврото, съобщи Донахю. Загреб се надява да се присъедини от началото на 2023 г., а София прави разчети за началото на 2024 г. Финансовите министри са изслушали председателя на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енриа и председателя на Единния съвет за преструктуриране Елке Кьониг за редовните им актуализации на последните им дейности и оценката на напредъка на двете държави по отношение на финансовия сектор.


"Засегнати бяха важни теми като структурната трансформация на банковия сектор, коригирането на бизнес моделите, водени например от дигитализацията, както и напредъка, постигнат по отношение на разрешимостта на банките в Банковия съюз", заяви Донахю.


Повече подробности не бяха дадени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Те да вдигнат с още 50%+ тока за бизнеса, пък ще видите една инфлация..

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Спрете шиб@ните въглеродни сертификати, тъп@нари!!!

 3. 3 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Еврогрупата бързо , бързо да разработи стратегия и план за рязко намаляване на енергийната зависимост от световни "бензиностанции" като Русия, ОПЕК и т.н.
  Почти монополното положение на доставчиците на енергийни суровини от всякакъв вид е рецепта за извиване на ръце и мощен геополитически и икономически лост

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1606 Весело

  Аз също очаквам другата година да ми се обадят, че някои чичо или роднина е умрял и тъй като няма преки наследници, аз наследявам неговите милиони :)))

  Не е невъзможно по принцип, но вероятността толкова близо до нула, че спокойно може да предполагаш, че няма да се случи :))

  По вероятно е инфлацията да се влоши :)))))

  Не съм оптимист съжалявам.. Обичам да си лягам с пълен стомах, надеждата и оптимизма ви оставям на вас :)))

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Как ще спадне инфлацията, като се готвят да отпечата още 5 трилиона, а газът поскъпна тройно.

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Останах с впечатлението, че всички са ходили при различни екстрасенси и баячки...

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Ето това са главните виновници за инфлацията - техните малоумни и крадливи политики доведоха дотук. А т.нар. "Зелена сделка" ще съсипе окончателно Европа.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  премахване на обвързването на цената на електроенергията с цените на газа, което съществува в някои страни от ЕС и връзването й със средните производствени разходи във всяка европейска държава.

  Бизнесфашистите не харесват това..........Ахахахахаххахахахаах.... Ще видим кой ще надделее....
  У Дневник ще има глоби............айайайайай

 9. 9 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Поредна индикация, че Еврогрупата се санимава само с политически ПР, а не и с икономика.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 10. 10 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Поредна индикация, че Еврогрупата се санимава само с политически ПР, а не и с икономика.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  "Еврогрупата очаква инфлацията да спадне след Нова година"
  То ако ставаше само със заклинания по-добре да бяха заформили еврокомисар-шаман!

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5794 Любопитно

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  А Грета ако пак изръмжи: "Как смеете!", какво ще правим?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Всички "зелени" идиотии, квоти, сертификати и пр. трябва да бъдат моментално забравени, Европа буквално се самоубива с тях. В същото време Китай пуска нова централа на въглища всяка седмица.

  Сега момента е изключително подходящ, зелените тъпотии могат да бъдат суспендирани уж за зимата, и после просто да забравим за тях.

 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  това обсъждане не трябваше ли да стане ПРЕДИ да се случи това, което не след дълго ще почнат да наричат с истинското му име "енергийна криза"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Може да има и добра новина. При тези цени на газа и петрола, американците да възобновят шистовото производство. Само тогава цените ща паднат.

 16. 16 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Те да вдигнат с още 50%+ тока за бизнеса, пък ще видите една инфлация..
  —цитат от коментар 1 на svetlio_rm


  зависи, ако токът поскъпне стоката ще поскъпне, което би трябвало да намали потреблението на всичко освен крайно необходимото. Това ще намали разбира се търсенето и производството. Да, в крайна сметка ще дойде рецесия и безработица, но пазарът си има механизми. Надявам се да не се намесят отново с хеликоптерни пари, защото ще си играем на 1г възход от тях и после скок на инфлацията и рецесия (стагфлация). А и държавните дефицит не може до безкрай да ги надуват, освен ако не се надяват на висока инфлация.

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Може да има и добра новина. При тези цени на газа и петрола, американците да възобновят шистовото производство. Само тогава цените ща паднат.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  американците добиват основно петрол, а той в момента хич не е твърде скъп. Проблемът е в природния газ, защото Китай гаси електроцентралите на въглища, понеже няма достатъчно въглища (ембарго от страна на Австралия). Съответно минават на газ и изкупуват колкото газ намерят. Това качва цената при нас.
  Иначе да, при петрола се оказва, че складовите наличности намаляват и той може да подскочи здраво, но не и четворно за година, както се случи с газа. Китайците строят 39 нови реактора, така че за тях проблемът е временен. А проблем има, защото в Китай вече има режим на тока на места и фабрики спират работа (например работещи за Епъл и Тесла). Затова и Китай затвори фермите за копаене на криптовалути.

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Всички "зелени" идиотии, квоти, сертификати и пр. трябва да бъдат моментално забравени, Европа буквално се самоубива с тях. В същото време Китай пуска нова централа на въглища всяка седмица.Сега момента е изключително подходящ, зелените тъпотии могат да бъдат суспендирани уж за зимата, и после просто да забравим за тях.
  —цитат от коментар 13 на Ментор


  не не пускат, защото нямат толкова въглища. Пускат на газ, затова страдаме в Европа.

 19. 19 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1129 Любопитно

  Да разбираме ли, че ще се вдигнат лихвите? Иначе как очакват да овладеят инфлацията? На каква база?
  Между другото, онзи ден разглеждам за велосипеди (не само в българските магазини), ами в цял свят се оказва, че има недостиг. Цените са се вдигнали поголовно. Един велосипед може да струва повече от стар автомобил. Предполагам, че такъв недостиг на стоки има и в други сектори, едва ли при велосипедите е нещо много различно. Обаче икономическата логика казва, че при недостиг на стоки/услуги цените скачат. То не се и очакваше друго при печатането на пари от ЕЦБ и ФЕД, де.

 20. 20 Профил на just
  just
  Рейтинг: 562 Неутрално

  ЕЦБ да спре незабавно да печата трилиони евро и да вдигне лихвите, в противен случай инфлацията ще излезе извън контрол. Има балон при всички класове активи предизвикан от безумната им политика.

 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#20] от "just":

  То много лесно звучи, само че знаеш ли какво ще стане на борсата в такъв случай? Домино от фалити.

 22. 22 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Еврогрупата бързо , бързо да разработи стратегия и план за рязко намаляване на енергийната зависимост от световни "бензиностанции" като Русия, ОПЕК и т.н.Почти монополното положение на доставчиците на енергийни суровини от всякакъв вид е рецепта за извиване на ръце и мощен геополитически и икономически лост
  —цитат от коментар 3 на debruckere


  Обикновено ми е интересно да чета Вашите коментари, но в този случай не виждам логиката. Вдигането на цените е заради НЕДОСТИГ на газ. А Вие предлагате да се купува още по-малко от Русия, ОПЕК и т.н. Ами, например, нали има построени терминали за втечнен газ, защо от САЩ и Катар той не идва в Европа а отива за Азия? Как Вашето предложение ще подобри ситуацията?

 23. 23 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  не не пускат, защото нямат толкова въглища. Пускат на газ, затова страдаме в Европа.
  —цитат от коментар 18 на alabalko


  Доколкото помня за 2020 китайците бяха пуснали 50 нови въглищни централи, което си е по една на седмица. Планиранит въглищните им централи да достигнат обща мощност = 3 пъти мощността на всички въглищни централи в останалия свят.

  Дори за някаква част от всичко това да не им достигат въглища, не е там работата. Те използват всички налични въглища и строят нови мощности. Идиотите в Европа спират мощности, и кроят планове как да ги спират още по-бързо и още по-ефективно.


 24. 24 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 42 Неутрално

  И Еврогрупа ли имало некаква? Абе откъде ги вадят тия институции бе, немат край.

 25. 25 Профил на esb12648395
  esb12648395
  Рейтинг: 42 Неутрално

  "Франция настоява да се инвестира повече във възобновяеми източници "и може би в атомни електроцентрали"

  Накрая ще върнат атомната енергия и всички ще си построят нови централи, ще си прекарат и газопроводи от Русия, само България остава с пръст в уста и нито Белене, нито Южен поток. Защото нали много желаещи да ги "закриват" за да угодят на началниците си в Америка има. Докато не заиграе бесилото нема да се оправи тая държава.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  И Еврогрупа ли имало некаква? Абе откъде ги вадят тия институции бе, немат край.
  —цитат от коментар 24 на esb12648395


  Ти сега ли разбра, че Империята си има структури. И апарат, и наети лица и даже доброволци.

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5316 Неутрално

  Очакванията са едно, реалността друго

 28. 28 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  И как точно ще спадне инфлацията след Нова Година ?

  Да не би Другарката Кристин Лагард , която между другото е с влязла в сила , но не изпълнена присъда от 1 година за кражба , ще спре да печати Евро без покритие ?

  Как се спира инфлация без да спираш да печати пари , които нямат покритие от произведени стоки и услуги ? Естествено , че жените ще хвърчат нагоре . За все по - малко стоки и услуги се конкурират все повече пари . Няма как цените да не се увеличават ако парите в системата се увеличават с такава бясна скорост , а количеството стоки и услуги не само не се увеличават , но и даже намаляват заради ко видните ограничения и мерки .

  А на всички ентусиасти призоваващи тотално компрометирана така Европейска Централна Банка да увеличи лихвите , за да спре инфлацията мога само да кажа , че Европейската Централна Банка не е в състояние да направи това . Ако тя даже се опита да спре печатницата и да увеличи лихвите това незабавно ще доведе до фалит огромно количество фирми , компании и даже страни от Еврозоната . Това ще доведе до крах всички борсови пазари на континента и до моментална рецесия последвана от тотална депресия и стагфлация в продължение поне на десетилетие .

  Дори в момента държавните ценни книжа издавани от Италия , Гърция , Испания , Португалия не ги купува нито един инвеститор освен Европейската Централна Банка със свежо напечатани Евро .

  Крахът Еврозоната и Еврото е неизбежен и е въпрос само на време . 29. 29 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  Заради автоматичния редактор съм принуден отново да публикувам коментара си . Грешките са толкова много , че коментарът губи смисъла си .

  И как точно ще спадне инфлацията след Нова Година ?

  Да не би Другарката Кристин Лагард , която между другото е с влязла в сила , но не изпълнена присъда от 1 година за кражба , ще спре да печати Евро без покритие ?

  Как се спира инфлация без да спираш да печатиш пари , които нямат покритие от произведени стоки и услуги ? Естествено , че цените ще хвърчат нагоре . За все по - малко стоки и услуги се конкурират все повече пари . Няма как цените да не се увеличават ако парите в системата се увеличават с такава бясна скорост , а количеството стоки и услуги не само не се увеличават , но и даже намаляват заради Ковидните ограничения и мерки .

  А на всички ентусиасти призоваващи тотално компрометираната Европейска Централна Банка да увеличи лихвите , за да спре инфлацията мога само да кажа , че Европейската Централна Банка не е в състояние да направи това . Ако тя даже се опита да спре печатницата и да увеличи лихвите това незабавно ще доведе до фалит огромно количество фирми , компании и даже страни от Еврозоната . Това ще доведе до крах всички борсови пазари на континента и до моментална рецесия последвана от тотална депресия и стагфлация в продължение поне на десетилетие .

  Дори в момента държавните ценни книжа издавани от Италия , Гърция , Испания , Португалия не ги купува нито един инвеститор освен Европейската Централна Банка със свежо напечатани Евро .

  Крахът Еврозоната и Еврото е неизбежен и е въпрос само на време .За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK