Еврокомисията ще препоръча помощи срещу ценовия шок в енергетиката

Урсула фон дер Лайен

© European commission (audiovisual service)

Урсула фон дер ЛайенНа 13 октомври Европейската комисия ще публикува съвети, как правителствата в 27-те страни членки биха могли да помогнат на гражданите и бизнеса си да се справят с рекордните цени на тока и газа, съобщи енергийният еврокомисар Кадри Симсон пред Европейския парламент в сряда.


Дългоочакваните препоръки бяха отложени със седмица в разгара на енергийната криза, което накара няколко европейски държави, включително Франция и Испания, да поискат общоевропейски решения. Според Еврокомисията действията трябва да са на национално ниво, като те се координират на европейско.


Говореки за очакваните насоки Симсон каза, че част от мерките, които европейското законодателство позволява да се вземат бързо включват предоставяне целенасочена подкрепа на потребителите, включително директни помощи на най-застрашените от енергийна бедност, намаляване на енергийното облагане и на данъците. Бизнесът може да бъде подпомогнат чрез предоставяне на държавни помощи.

"Непосредственият приоритет трябва да е да се смекчат социалните последици и да се защитят уязвимите домакинства", заяви Кадри Симсон пред евродепутатите.
Европейската комисия ще поиска властите да засилят подготовката си като подсилят запасите си от газ, а Брюксел ще предложи до края на годината реформата на газовия пазар, така че да засили устойчивостта на пазара си, който сега е 90% зависим от вноса. Тъй като в част от европейските държави цената на тока е обвързана с тази на газа, поскъпването на нефтеното гориво оскъпи рекордно и електричеството.


Според прогнозите на Европейската комисия цената на природния газ ще се запази висока през зимата, като ще започне да спада едва напролет. Запасите в газовите хранилища са най-ниски от 10 години насам, но ще стигнат за зимния сезон, увери Симсон.


Кой да помага - различията остават


За разлика от Франция и Испания, които искат "европейско решение", Нидерландия предпочита всеки да бъде оставен да се справя сам, като предвиди собствени национални субсидии, данъчни облекчения и други мерки за компенсиране на високите сметки, като столиците само координират помежду си действията си.


"Това е нещо, което държавите членки трябва да решат. Трябва да разгледаме какво може да направи Европа колективно", каза Рюте от Словения, където участва в срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.


Унгарският премиер Виктор Орбан нарече планираните зелени политики "непряк данък" за гражданите. "Отчасти причината, поради която цените се покачват, е по вина на Комисията", каза той.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче смята, че основната причина за поскъпването на енергията е цената на природния газ, докато електричеството от възобновяеми източници е стабилно, което според нея означава, че възможно най-бързо трябва да се върви към замяна на изкопаемите горива с чиста енергия.


Кадри Симсон

© European parliament (audiovisual service)

Кадри Симсон

"Зелената сделка осигурява единственото дългосрочно решение", заяви Кадри Симсон в Европарламента, подчертавайки, че увеличаването на енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност са решаващи.


Решенията - от помощи за бедните до таван на цените


Брюксел поддържа мнението, че плановете му за климата ще намалят сметките на домакинствата, като ограничат въздействието на изменчивите цени на изкопаемите горива, върху ценообразуването и че ако държавите не успеят бързо да намалят емисиите, те ще бъдат изправени пред много по-високи разходи за справянето с последствията от климатичните промени.


"Проблемът тук е климатичната криза. Колкото по -бързо се придвижваме към възобновяема енергия, толкова по-бързо можем да защитим гражданите си от високи цени", коментира и вицепрезидентът за климатичните политики на Европейската комисия Франс Тимерманс.


"Енергийният дебат" ще е сред акцентите на срещата на върха на ЕС на 21 и 22 октомври в Брюксел, когато "лидерите ще разгледат този сложен въпрос в дълбочина", каза пред Европейския парламент външният министър на Словения Анже Логар, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


По време на разискването в пленарна зала евродепутатите призоваха за разследване на манипулирането на пазара от страна на държавни и недържавни субекти, както и на спекулациите на пазара на въглеродни емисии в ЕС, за да се измери въздействието на тези два фактора върху цените. Мнозина настояха за необходимостта от незабавни мерки за защита на най-уязвимите от увеличаващите се сметки.


Няколко членове на Европарламента призоваха за увеличаване на капацитета за съхранение на газ и за създаване на общи програми за закупуване на газ - чрез възпроизвеждане на модела, използван за ваксините, както и за използване на Зеления пакт като възможност за подобряване на енергийната сигурност и независимост. Други евродепутати изразиха мнение, че кризата е резултат от пазарно ориентиран подход към енергетиката и от действията на пазарните спекуланти, и призоваха за определяне на таван на цените на енергията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 930 Неутрално

  А кой ще плати помощите в крайна сметка? Идиотите, които работият?

  Евроатлантида
 2. 2 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 974 Неутрално

  ЕК се превърна в място за свръхконцентрация на овластени бюрократи, които произвеждат лоши и некачествени политики, които пряко ни удрят. Колкото по-бързо се отдръпнем от там, толкова по-добре.

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Безпомощни безделници . Ползата от вас , е колкото ползата от кучето на новата .

  Оставка на цялата некадърна Европейска Комисия начело с гинеколожката . 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  И нас както ни бива да организираме в случая раздаване на помощи, лятото ще дойде на 2023 г

 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#3] от "bxr35608444":

  нивата 6. 6 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  Унгарският премиер Виктор Орбан нарече планираните зелени политики "непряк данък" за гражданите. "Отчасти причината, поради която цените се покачват, е по вина на Комисията", каза той.
  ===============================
  Е все пак се намира някой който не го е страх да им каже истината в очите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 7. 7 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Ленин твърдеше , че всяка готвачка може да управлява държавата .

  Европейските либералкомунисти по емпиричен път доказаха , че това е невъзможно . 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  На 13 октомври Европейската комисия ще публикува съвети, как правителствата в 27-те страни членки биха могли да помогнат на гражданите и бизнеса си да се справят с рекордните цени на тока и газа, съобщи енергийният еврокомисар Кадри Симсон пред Европейския парламент в сряда ...

  Съвети!
  И са сетИх за един виц от соца ...

  Почему каждой мне совет дайот, а никто мне баран не дайот?!
  Потому что мъй страна советов, а не страна баранов!

  След като надробиха кашата със идеологически, лобистки и не рационален, а ударно-революционен и абсолютно дебалансиращ системите "Зелен преход" - сега всички от брюселската върхушка, во главе с Уши, Тилерманс и той се включи, преди Джентилоне и Домбраускас - че лекарството от тежката криза, в която ни вкараха е ... повече от същото!

 9. 9 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Демек, държавата ще ни даде наще си пари, за да може да си платим на братушките. Супер, 1000 пъти найс, както казва един съфорумец. :)

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  да се смееш ли, да плачеш ли ...

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Аз пък предлагам да изритаме с шут цялата европейска комисия и целият европарламент, защото са толкова недекватни, че не могат на 2 магарета сламата да разделят! Некадърници, ама бетер нашите калинки! Само лалат и приемат идиотии, коя от коя по малоумна. Подминаха дори герберите по идиотия!

 12. 12 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Оставка и на доказаната крадла Кристин Лагард , президент на Европейската Централна Банка . Осъдена от най - честния , най - неподкупния и най - обективния Френски Съд на една година затвор за корупция на стойност € 400 000 000 . По някакъв вълшебен начин въпреки , че присъдата е ефективна и е влязла в сила няма сила на Земята , която да изкара другарката Лагард от офиса и във Франкфурт На Майн и да я вкара в килията и във Френския дранголник .

  С престъпната си политика на неограничено печатане на Евро въпросната осъдена престъпница налага данък инфлация върху 500 милиона Европейци , които си мълчат като овце закарани на заколение . Как пък нито един от 750 - те Евродепутати не повдигна въпроса за отстраняването и от поста в банката ? Как пък нито един Европейски прокурор не започна разследване срещу престъпната и дейност ? Нито един " борец " срещу корупцията не я обвини в престъпления срещу Европейците ? 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Преди дни Австралия се отказа и от един от най-големият зелен проект, за над $36 млрд.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#9] от "L Glassman":


  Демек, държавата ще ни даде наще си пари, за да може да си платим на братушките. Супер, 1000 пъти найс, както казва един съфорумец. :)
  —цитат от коментар 9 на L Glassman


  това са вашите умнокрасавци, какво ревете. Всеки с 2 грама мозък можеше да се сети до какво ще доведе тази идиотия наречена "зелена сделка". Аз си мислех,ч е имаме 3-4 години, ама те нещата се прецакаха още миналата година, когато в Швеция и Германия щяха да умрат от студ, ако бяха атомните централи на Франция. За Тексас и Калифорния цирка също започна още миналата година, така че навсякъде издънките са едни и същи. И в САЩ и в ЕС. То няма как да е и различно, като едни и също хора правят идиотщините.

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#10] от "pavur":

  да се смееш ли, да плачеш ли ...
  —цитат от коментар 10 на pavur


  Ние ще плачем, а те ще ни смеят и ще ни харчат парите. Да не си мислиш, че не са знаели какво ще се случи с тези възобновяеми енергии. Много са били наясно дори. ама пуста лакомия. Ще излъжат лапнишараните и ще открадната трилиони, а каквото стане няма да ги засегне, защото са много богати. Пука им дреме за цената на тока.

 16. 16 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Като допълнение към съветите, специално за България, предлагам да бъде потърсена отговорност от бившия премиер Борисов за съзнателното бавене на гръцкия газопровод и съзнателното изграждане на руския при възможно най-неизгодни за страната ни условия - две действия, довели до пълно чекмедже за Борисов и енергийна бедност за няколко милиона българи. Мая манолова нещо, комисии, ала-бала? Или и това ще се загуби някъде между сто и деветия едномесечен парламент и бюрото на несменяемия Каскет?

 17. 17 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  В някакъв руски парцал - Поглед инфо пуснали статия , колко било лошо положението в ЕС , а в Сърбия било всичко спокойно и наред с газа. После пишат , че юли месец имали договорка за 250 долара цена , а сега подписали за 1250 долара за 1000 куб. метра! Значи проблема не е в ЕС , щом ватенките са изпраскали техния най-верен съюзник , който даже не е в ЕС!

 18. 18 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Демек, държавата ще ни даде наще си пари, за да може да си платим на братушките. Супер, 1000 пъти найс, както казва един съфорумец. :)
  —цитат от коментар 9 на L Glassman


  Ама, когато братушките ви предлагаха дългосрочни договори на цена до 400 доларес, вие ревахте за борсови цени и невидима ръка на пазара. Те ви сега борсови цени и ръка навряна до лакътя в гъзовете ви. Само че този път си е баш видима. И все по- видима ще става.

 19. 19 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#14] от "stargate":

  "това са вашите умнокрасавци, какво ревете. Всеки с 2 грама мозък можеше да се сети до какво ще доведе тази идиотия наречена "зелена сделка". Аз си мислех,ч е имаме 3-4 години, ама те нещата се прецакаха още миналата година, когато в Швеция и Германия щяха да умрат от студ, ако бяха атомните централи на Франция. За Тексас и Калифорния цирка също започна още миналата година, така че навсякъде издънките са едни и същи. И в САЩ и в ЕС. То няма как да е и различно, като едни и също хора правят идиотщините."

  Западна Европа е в сериозна криза съгласен съм. Студ, глад, мигранти, гейове! Препоръчвам спасение в някой прекрасен, православен, топъл руски град. Свободен от ЛГБТ разбира се! Успех, стискам палци.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Помощи на земеделските производители, сега помощи заради скъпия ток на тоя дето харчи ток. Помощи на тоя бизнес, помощи на оня бизнес.

  То скоро време всеки ще взема помощи.

 21. 21 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  Онова Естонско недоразумение заемащо длъжността Еврокомисар На Енергетиката няма ли барем грам достойнство да излезе и да си подаде оставката след като тя и предшествениците и надробиха кашата с газовите договори привързани към спотовите цени на газовите Европейски борси .

  " Дневник " няма да ви го съобщи , но днес на търговската сесия на TTF борсата цената на 1 000 кубични метра природен газ достигна $ 1950 . И това определя 83 % от цената на , която всичките тръбопровод ни доставчици продават газта си в Европа . Норвежката " Екуинор " , Руската " Газпром " , Алжирската " Сонатрак " и Азърбайджанската " Оскар " трупат милиони и милиарди на гърба на Европейците заради не делниците от Европейската Комисия .

  Кой ще поеме отговорността ? Защо никой не си подава оставката ? 22. 22 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#18] от "rvr12572942":

  Ама, когато братушките ви предлагаха дългосрочни договори на цена до 400 доларес

  И на сърбите вече продават на 1250 ! Аре стига рубладжииска пропаганда!

 23. 23 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#18] от "rvr12572942":

  Аз нямам проблем с високите цени на газта. Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем по бързо от такива горива. Едно от малкото положителни неща, които Путин прави за светът, е изнудването с природния газ.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#23] от "L Glassman":

  стъкълцов, зевзек такъв :)))

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#19] от "L Glassman":

  Западна Европа е в сериозна криза съгласен съм. Студ, глад, мигранти, гейове! Препоръчвам спасение в някой прекрасен, православен, топъл руски град. Свободен от ЛГБТ разбира се! Успех, стискам палци.
  —цитат от коментар 19 на L Glassman


  Не се опитвай да се правиш на умен. Не се получава.

 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#21] от "bxr35608444":

  Онова Естонско недоразумение заемащо длъжността Еврокомисар На Енергетиката няма ли барем грам достойнство да излезе и да си подаде оставката след като тя и предшествениците и надробиха кашата с газовите договори привързани към спотовите цени на газовите Европейски борси . " Дневник " няма да ви го съобщи , но днес на търговската сесия на TTF борсата цената на 1 000 кубични метра природен газ достигна $ 1950 . И това определя 83 % от цената на , която всичките тръбопровод ни доставчици продават газта си в Европа . Норвежката " Екуинор " , Руската " Газпром " , Алжирската " Сонатрак " и Азърбайджанската " Оскар " трупат милиони и милиарди на гърба на Европейците заради не делниците от Европейската Комисия . Кой ще поеме отговорността ? Защо никой не си подава оставката ?
  —цитат от коментар 21 на bxr35608444


  Никой не си подава оставката, защото точно това което се случва е била целта! Тези хора са сложени там за да правят такива неща в угода на концерните, а не да работят за гражданите на ЕС. То кой луд би започнал да прави зелената сделка, ако не беше в интерес на концерните. Осигуриха им трилиони лесни инвестиции в безсмислени неща, за които всички са наясно, че никога не могат да се избият.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#7] от "bxr35608444":

  "Ленин твърдеше , че всяка готвачка може да управлява държавата "
  ^^^^^^^^^^^^
  Точно това не го помня.

  Еретик
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#18] от "rvr12572942":Аз нямам проблем с високите цени на газта. Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем по бързо от такива горива. Едно от малкото положителни неща, които Путин прави за светът, е изнудването с природния газ.
  —цитат от коментар 23 на L Glassman


  Нещо сте се объркАл.
  Даже днес самата Меркел обяви, че Русия си спазва договорените доставки.

  Виж, Уши е друго нещо! За нея и брюселската пасмина сте прав!
  След като оправи Бундесвера - сега ще "откаже" въобще и цяла Европа да се вре в световните дела. Защото потъва ...
  Това, че не може "да грабнем" от доставките на втечнен газ нещо да ви говори?
  А то показва, че не можем да "надцакаме" Азия, и по-специално Китай. За нещо жизнено важно ...
  Ние, "богатите" и "важните"!

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  "Братска" Русия клати и сърбите и Вучич реве на Путя да се смили:

  https://www.vedomosti.ru/politics/news/2021/10/06/890016-prezident-serbii-obratitsya-k-putinu-za-pomoschyu

 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#16] от "Green Day":


  Като допълнение към съветите, специално за България, предлагам да бъде потърсена отговорност от бившия премиер Борисов за съзнателното бавене на гръцкия газопровод и съзнателното изграждане на руския при възможно най-неизгодни за страната ни условия - две действия, довели до пълно чекмедже за Борисов и енергийна бедност за няколко милиона българи. Мая манолова нещо, комисии, ала-бала? Или и това ще се загуби някъде между сто и деветия едномесечен парламент и бюрото на несменяемия Каскет?
  —цитат от коментар 16 на Green Day


  Не че имам против да съдим другаря Борисов, но не и за това, което казвате, а за това че подари Южен Поток на Турция и това ще донесе милиарди загуби на България от транзитни такси! А ЮП с настоящите цени ще се изплати много по-бързо от очакваното. Добре поне че го завършихме. Да не си мислите, че ще можем да купуваме по-евтин газ от Азерите? хахах наивно е! Те дане са балъци и при тях цената е същата.

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Весело

  До коментар [#23] от "L Glassman":

  "Аз нямам проблем с високите цени на газта. Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем по бързо от такива горива. Едно от малкото положителни неща, които Путин прави за светът, е изнудването с природния газ."
  ============
  Ама... разбира се! Винаги има хора, които не ползват газ, дизел, алкохол, хляб, секс, цигари, лекарства, минерална вода... и нямат проблем с цените им.

  Еретик
 32. 32 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#18] от "rvr12572942":Аз нямам проблем с високите цени на газта. Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем по бързо от такива горива. Едно от малкото положителни неща, които Путин прави за светът, е изнудването с природния газ.
  —цитат от коментар 23 на L Glassman


  И към кои горива предлагаш да се обърнем?
  Как точно Путин изнудва с природния газ?
  Не беше ли Европа, която насила принуди Русия да се откаже от дългосрочните договори и да преминем на търговия по борсови цени.
  Май европейските олигофрени сами се простреляха в краката.
  Дано поне сега нашите олигофрени да се сетят да поискат и четирикратно увеличение на таксата за пренос от Газпром, позовавайки се на извънмерното увеличение на цената на газта. Ще получим поне милиард горница, с който ще можем да компенсираме част от високата цена, помагайки на бизнеса и уязвимите групи.
  Нашите олигофрени също могат да забранят износа на ток до нормализиране на ситуацията в света и целият супер евтин ток от АЕЦ-а да бъде насочен към вътрешния пазар. Няма никаква икономическа логика да произвеждаме над два пъти повече от необходимия ни ток, а цените да растат. А пет дебила да правят луди пари от износа на свръх евтиния атомен ток, а населението да го дуа. Елементарни и прости управленски решения са това, за бога. Защо никой не ги взема. Живеем в някакъв огледален свят.

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#23] от "L Glassman":

  До коментар [#18] от "rvr12572942":Аз нямам проблем с високите цени на газта. Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем по бързо от такива горива. Едно от малкото положителни неща, които Путин прави за светът, е изнудването с природния газ.
  —цитат от коментар 23 на L Glassman


  Кажи го това на северните народи. Убеди ги, че през зимата трябва да стоят на студено и тъмно, за да му е гадно на джуджака. Много ще ти се зарадват. мда.

 34. 34 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#13] от "hamiltonf":


  Преди дни Австралия се отказа и от един от най-големият зелен проект, за над $36 млрд.
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Е , как няма да се откаже ? Заради безумните си зелени политики няколко Австралийски Щати са в перманентна енергийна криза от няколко години насам . Всяко лято в тях има режим на тока , защото лятото токът не стига . Затворили са си почти всички ТЕЦ - ове на въглища и те като гламавите Европейци разчитат на перки и слънчеви панели . Непрекъснато енергийната система се срива или защото няма вятър или защото е облачно .
  Последното изобретение беше " великият " Илън Мъск да им построи гигантски парк от литиево - йонни батерии с помощта , на които енергийната система на Австралия трябваше да преживее моментите на безветрие и облачност . Само , че още в периода на изпитанията на гигабатерията единият от блоковете ѝ се запали . 4 ( четири ) дни Австралийстите пожарникари заливаха с хиляди тонове вода и специални химикали въпросния горящ блок от литиево - йонната батерия и така и не можаха да я изгасят . Изгоря до основи . Самите пожарникари казаха , че ако не са я поливали с водата и химикалите тя е щяла подпали и съседните блокове и на практика да унищожи цялата гигабатерия струваща стотици милиони долари .
  В момента Австралийското правителство се съди с компанията на Илън Мъск и си иска парите обратно , както и компенсация за нанесените екологични щети на Австралийската природа .

  Ама тия новини няма да ги публикуват тук .

  Апропо , Австралия е един от най - големите производители на въглища и природен газ и самите обикновени Австралийци казват , че е национален срам и престъпление части от страна да живеят с режим на електроенергията заради кражбите и безумията на зеленото лоби в правителствата , федералното и щатските . 35. 35 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Оня либераст с деменцията - Джо , нали беше сложил някакви рестрикции към шистовите компании!? Още ли са в сила ?

 36. 36 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Защо така бе дами и господа?
  Защо не ви харесва действието на невидимата ръка на пазара?
  Нали заради това се отказахте от дългосрочните договори и предишната формула за цената на газа. Сега вие на умряло след като стана ясно, че се простреляхте в краката с пазарните си идеи.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Помощи за това, помощи за онова. Цялата държава мина на помощи.

 38. 38 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#29] от "Dankol":


  "Братска" Русия клати и сърбите и Вучич реве на Путя да се смили: https://www.vedomosti.ru/politics/news/2021/10/06/890016-prezident-serbii-obratitsya-k-putinu-za-pomoschyu
  —цитат от коментар 29 на Dankol


  Стига си лъгал , бе . Сърбия си получава газта по $ 270 за 1 000 кубични метра .

  Това , което е казал Вучич , е че щял да ходатайства пред Путин да увеличи още повече доставките в Европа , за да паднат цените на борсите . Вучич се изживява като ходатайства и спасител на Европа .

  На всички е ясно какво ще му отговори Путин : Кажи им да сертифицират " Северен Поток 2 " като преди това го извадят изпод ограниченията на прословутия Трети Енергиен Пакет на Еврокомисията , който между впрочем ни докара и цени от $ 1950 за 1 000 кубични метра природен газ . 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  Помощи за това, помощи за онова. Цялата държава мина на помощи.
  —цитат от коментар 37 на Роси


  Което е и целта на упражнението!

  Базов доход, веганство, минимално енергопотребление колкото до основни потребности, минимална мобилност, джендър стадис за образование и втренчени в талапонитье, където сега Цукерберг започват да го тричат, че недостатъчно и не съвсем правилно манипулирал и цензурирал.
  И те' ти мат'рял от елои!

 40. 40 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dankol":


  Оня либераст с деменцията - Джо , нали беше сложил някакви рестрикции към шистовите компании!? Още ли са в сила ?
  —цитат от коментар 35 на Dankol


  Още . Освен това още не разрешава строителството на петролопровода " Keystone XL " от Канада до петролните рафинерии на брега Максиканския залив . 10000 ( десет хиляди ) работници , които го строят останаха без работа .
  Освен това спирането му е една от причините за повишаването цените на нефта на световните пазари и цените на бензина и нафтата в САЩ . Например цените в някои части на Калифорния вече са $ 7 за галон обикновен бензин . Това прави повече от $ 2 за литър .
  Освен това спирането му принуждава американските рафинерии на брега на Мексиканския Залив да внасят тежък нефт и мазут от Русия , защото рафинериите са настроени да работят с микс от лек и тежък нефт в определена пропорция . Първите шест месеца Русия задмина Саудитска Арабия и стана втория най - голям вносител на суров петрол в САЩ изпреварена е само от Канада . 41. 41 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1160 Весело

  Еврокомисията ще препоръча помощи срещу ценовия шок в енергетиката
  ===========
  Ерокомисията има да учи много от братята комуняги.
  Онези караха на 2 часа има два часа няма. Резултат:
  Сметките паднат на половина и в същото време няма нужда да се заделят пари от данъци за енергийно помощи.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#11] от "stargate":

  Бесните кучета не се ритат, а се стрелят.

  мурзилка
 43. 43 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Абе нали зелените енергии щяха да оставят Жуже да умре от глад, тогава що му плащаме газта по 1200 долара?!

 44. 44 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#43] от "moreee":

  Днес следобяд вече $ 1950 за 1000 кубически метра природен газ . 45. 45 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  До коментар [#23] от "L Glassman":

  ''Напротив, смятам че трябва да е още по скъпа за да се откажем''
  Що пазара не покаже по-евтина ''зелена'' и да си преценим, а? :)

 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#40] от "bxr35608444":

  Ше си искате пак Тръмп. То се видя кой всъщност работи за Путин в САЩ... Демократите!

  мурзилка
 47. 47 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Според гербиджистите за високите цени на енергията са виновни Кирчо, Асенчо и фигуранта. Очевидно не са уведомили ЕК.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 48. 48 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":

  Руските наивни вносители на евтин газ за просперитета на западната зелена енергетика.

 49. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#34] от "bxr35608444":

  Австралийците, ако не се лъжа, май също могат относително свободно да носят оръжие.щ, като американците. Като не им харесва как ги управляват, има начин да се промени.

  мурзилка
 50. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#21] от "bxr35608444":

  Да си чул и видял бюрократ да се признае за виновен? И да влезе в затвора?

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Весело

  До коментар [#43] от "moreee":

  Щото едни умни зелени човечета управляват ЕС.

 52. 52 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Зелената сделка осигурява единственото дългосрочно решение", заяви Кадри Симсон в Европарламента, подчертавайки, че увеличаването на енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност са решаващи."


  Колко е глупавичка горката и как вЕрва, че в контакта винаги има ток. КОЙ гласува за такива некомпетентни и прости същества и за Зеления Обир?

  Еврокомисията препоръчала...помощи. Какви помощи бре? На фирмите кой ще помогне? Нали държавите плащат всичко. Защо са такива цените, а Европа се отказва от единственото което има - въглищата? Защо зелените глупендери са и против АЕЦ, при положение, че никакви истински заместващи мощности не са измислени и не се строят? Следващата стъпка ще е да ни натресат т. нар. "гъвкаво ценообразуване" - демек при върховата тарифа 19:00-21:00 часа да е петорно по-скъпо и да се ограничаваме, защото избушените ВЕИ не произвеждат нищо, а вечерята и къпането след работа да се изместят в 01:00 през нощта, когато системата е разтоварена.

 53. 53 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Тази кака има ли представа, че ако германците могат да си позволят да плщат зелена енергия, ние не можем.

 54. 54 Профил на further
  further
  Рейтинг: 921 Неутрално

  И да не забравя:

  F Joe Biden!

 55. 55 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1337 Неутрално


  Неумолимата икономическа логика.
  Печаташ колосални количества пари без покритие и ги вкарваш в оборота.
  Пазарът ба услуги и стоки, разбира се реагира по съответния начин.
  Можеш да забавиш реакцията, но не и да я избегнеш.
  Отлагането обаче, усилва ефекта.
  Можеш да оправдаеш престъпните си действия (например с война или пандемия), но не и да заблудиш грамотните хора.
  идва
  ХИПЕРИНФЛАЦИЯ

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Ма къв шок, бе - само два-три пъти се вдига цената!

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Разстроено
 58. 58 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Помощи на земеделските производители, сега помощи заради скъпия ток на тоя дето харчи ток. Помощи на тоя бизнес, помощи на оня бизнес.То скоро време всеки ще взема помощи.
  —цитат от коментар 20 на realguru


  Тия тотало се збръкаха. Ние о`чàкваме да накарат олигарсите да плащат заплати , тия ни правят просяци да живеем на помощи.Как до вчера "тока" "газа" стигаше , днес не стига.

 59. 59 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 560 Неутрално

  "Мнозина настояха за необходимостта от незабавни мерки за защита на най-уязвимите от увеличаващите се сметки."

  Добре де, за другите който са уязвими, не толкова колкото най-уязвимите - те ли пак ще плащат поредните тъпотии на брюкселските сбърканяци, оня ден една от ДЕПЕСЕто в "референдум" по БНТ 1 от студиото в брюксел много напираше за "зеленото", даже беше облечена в турско зелено...

 60. 60 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#9] от "L Glassman":
  "Демек, държавата ще ни даде наще си пари, за да може да си платим на братушките."


  Само, че кашата и плащането е забъркано от тези брюкселски полу--диоти... а и още няколко които не са на снимките...

 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Много си прав. Същото го каза по-рано Путин. Цитирай източниците!

 62. 62 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#1] от "sa6":Руските наивни вносители на евтин газ за просперитета на западната зелена енергетика.
  —цитат от коментар 48 на hasmokar


  "Лукойл" купува 25 и нещо % от азерското находище Шах Дениз, дето захранва Южния газов коридор и интерконектора ни с Гърция. С + 3 % над него е основния акционер - БП. Путин обгазява ЕС от всички посоки...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK