ООН иска Европа да приеме още 42 500 афганистанци

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон

© Reuters

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва ЙохансонООН иска Европа да приеме още 42 500 афганистанци, които вече са избягали от талибаните в съседните държави. Това съобщи еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, която е домакин на провеждащия се в четвъртък в Брюксел Форум на високо равнище за осигуряване на закрила на афганистанци в риск.


Предложението е отправено от върховния комисар за бежанците Филипо Гранди, който е заявил на форума, че 85 хил. афганистанци, намиращи се в съседни и други държави, ще се нуждаят от хуманитарна закрила през следващите пет години, и че се очаква Европа да приеме половината от тях.


Според Йохансон е възможно тези хора за бъдат приети в ЕС, но това зависи от желанието на европейските членки, които освен тях трябва да осигурят закрила на хората, които се евакуират от страната, както и на тези, които се нуждаят от хуманитарна закрила.
Няколко държави, сред които Австрия и Дания, вече заявиха, че биха искали да помагат на нуждаещите се от закрила на място, в региона, вместо те да бъдат вземани в Европа. Други, сред които Унгария и Полша, заявиха, че не биха искали да приемат повече мигранти, дори те да имат право на убежище.


Еврокомисарят съобщи, че 22 хил. души, които са евакуирани от Афганистан в Европа през август и септември, вече са настанени в различни държави. Те идват в допълнение към 300 хил. афганистански граждани, които имат бежански статут в ЕС, получен в предходните години.


Засега ЕС не е забелязал увеличаване на броя на незаконно пристигащите в ЕС мигранти от Афганистан, но около 4-6 млн. души се намират в околните държави и 1.5 млн. от тях са признати за бежанци.


Йохансон обаче отказа да съобщи дали европейските държави, които бяха призовани да обявят квотите на бежанци, които биха могли да приемат през 2022 г., са се ангажирали с определен брой мигранти. Първоначално се очакваше на форума да бъдат огласени ангажиментите, но сега еврокомисарят заяви, че правителствата имат нужда от още време за преценка, без да се назове срок, в който това да стане. В същото време Йохансон даде да се разбере, че поетите досега ангажименти не надхвърлят 30 хил. души, колкото е бюджетът на ЕС. Брюксел плаща на държавите, които приемат разселване на своя територия на бежанци.


"Бих била щастлива, ако се наложи да се справям с въпрос за увеличаване на бюджета", каза Йохансон, запитана колко афганистанци ще приемат 27-те държави догодина.


Еврокомисарят каза, че решението за разселването не е толкова спешно, колкото приключването на евакуацията на афганистанските граждани, работили за европейски държави и граждански активисти.

"Не е възможно да се евакуират всички афганистанци, които се нуждаят от това, но ние имаме морален ангажимент да осигурим защитата на хората в риск", посочи еврокомисарят.


Тя определи ситуацията в Афганистан като "много тежка" и заяви, че вече половината от населението се нуждае от хуманитарна помощ, рискът от глад и пълен срив на икономиката е реален. Според анализа на Европейската комисия в страната няма пари, цените на храните са се увеличили значително, а малка част от здравната система функционира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK