Кабинетът има три варианта за срока за затваряне на въглищните централи

Андрей Живков

© Надежда Чипева, Капитал

Андрей ЖивковТрите възможни срока за затваряне на въглищното производство, които служебният кабинет обмисля да предложи, са 2035, 2038 и 2040 г., съобщи енергийният министър Андрей Живков пред БНР.


"Проблемът с бъдещето на въглищните региони е социален, при евентуално затваряне на централите и мините трябва да дадем позитивен сигнал за бъдещето на хората, заети в тези сектори... Досега по този въпрос не е работено и никаква стратегия не е разработвана. Това е нещо, което служебното правителство започна да разработва", каза той.


Министърът подчерта, че одобрението е ръцете на парламента, но всъщност правителството не може да изчаква изборите, защото до 15 октомври трябва да внесе в Европейската комисия Плана за възстановяване на страната, в който конкретен срок да бъде записан. Това е едно от основните предварителни условия на Брюксел, за да одобри българския план.
Преди седмица служебният премиер Стефан Янев посочи 2036 г. като крайна за въглищната енергетика.


След като ГЕРБ отказа да внесе плана за възстановяване в края на управлението си, той беше преработен от първото служебно правителство на Янев. Той обаче също не го изпрати в Брюксел, а го внесе за одобрение в Народното събрание. Депутатите го обсъдиха няколко пъти, но не се произнесоха по двата въпроса, за които правителството поиска мнението им - каква да е съдбата на въглищната енергетика и какви реформи в областта на правосъдието да бъдат направени. В края на миналия месец вицепремиерът за европейските фондове Атанас Пеканов казваше, че желаният от Брюксел срок за затваряне на част от мощностите е 2027 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK