България се обяви за зелено финансиране за АЕЦ

Румъния е сред държавите, настояващи атомната енергия да бъде включена сред чистите. Нейната АЕЦ в Черна вода осигурява 10% от произвежданото в страната електричество

© Associated Press

Румъния е сред държавите, настояващи атомната енергия да бъде включена сред чистите. Нейната АЕЦ в Черна вода осигурява 10% от произвежданото в страната електричествоФранция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде "Франс прес".


Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана в неделя във френския ежедневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника, под която стоят министерски подписи.


Сред тях няма български медии и не е известно чий подпис стои от името на България. От Министерството на енергетиката съобщиха за "Дневник", че" министър Андрей Живков подкрепя позицията, инициирана от Франция", но не можаха да уточнят дали той е подписал статията заедно с колегите си министри.
Авторите на статията, озаглавена "Ние, европейците, се нуждаем от ядрена енергетика", отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество". Според тях тя "защитава европейските потребители от колебанията в цените", докато цените на газа рязко се покачват от няколко месеца.


Освен от Франция и България статията е подписана от представители на Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария, съобщава БТА.


Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в рамките на европейската таксономия преди края на годината". Европейската комисия заяви през април, че ще прецени дали атомната енергия и природният газ трябва да бъдат включени в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, което би им открило достъпа до зелено финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници сектори.


Авторите подчертават икономическите ползи от атомната енергия, която според тях има потенциал да създаде близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.


Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия, Белгия и Австрия са нейни противници наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва АФП.


През април Европейската комисия публикува правила за финансиране на зелените инвестиции, но остави за края на годината решението дали атомната енергия и природния газ да могат да се класифицират като чисти или преходни и така да могат да получат средства по Европейския зелен пакт. Ядрената енергетика се оказа извън обхвата на проектите, които могат да се финансират чрез европейските зелени облигации - друга инициатива на комисията, представена през септември.


За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. В понеделник президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва АФП.
Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK