Разсрочване, субсидии и намаляване на данъците: Еврокомисията предложи мерки срещу ценовия енергошок

Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон обяви, че правителствата могат да раздават субсидии и да намалят данъците, за да защитят бедните домакинства и да помогнат на бизнеса да преминат през ценовата криза в енергетиката.

© European commission (audiovisual service)

Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон обяви, че правителствата могат да раздават субсидии и да намалят данъците, за да защитят бедните домакинства и да помогнат на бизнеса да преминат през ценовата криза в енергетиката.Ваучери, разсрочено плащане и поемане от държавата на част от сметките за електричество са част от възможните решения, които властите могат да предложат на гражданите и на бизнеса, за да ги подпомогнат заради скока на енергийните цени. Европейската комисия публикува в сряда краткосрочни и средносрочни мерки, които всяка държава може да предприеме.


Според Брюксел най-важната задача е да се подкрепят енергийно бедните потребители, като властите могат да изхарчат за целта част от парите, които събират от замърсителите чрез системата за енергийни плащания.
Комисията препоръчва и удължаване на сроковете за плащане на задълженията, което беше използвано като мярка и през миналата година, но заради затварянето на бизнеси заради пандемията.


Брюксел смята, че трябва да се въведат предпазни мерки, за да избегнат прекъсвания на тока на потребителите, които не могат да си платят.
Временни или целенасочени намаления на данъчните ставки за уязвимите домакинства, както и отпускане на държавна помощ за компании и бизнеси са други възможности за бърза реакция в кризата.


Всички тези мерки са допустими според сега действащото европейско законодателство, но дали и как ще се предприемат ще зависи от всяко правителство. Двадесет от 27-те еврочленки вече са обявили различни компенсации за домакинствата и за бизнеса, за да им помогнат в поскъпването, което според анализите на Брюксел ще продължи до пролетта.


В същото време стана ясно, че засега идеите компенсациите да се правят с пари от европейския бюджет не се смятат за уместни и всяка държава ще трябва да се справя според собствените си възможности.


В средносрочен план еврокомисията смята, че трябва да се наблегне на увеличаване на инвестициите във възобновяеми източници, ускоряване на търговете за възобновяеми енергийни източници и да се съкратят процедурите за издаването на разрешителни. Позицията на Брюксел е, че единственото трайно решение е по-бързо да се увеличи делът на чистата енергия в енергийния микс на отделните държави за сметка на изкопаемите горива, тъй като възобновяемата енергия е извън ценовия шок, който сега изживяват потребителите.


Според еврокомисията, ако на потребителите се даде повече свобода да избират и сменят доставчици, както и да произвеждат собствено електричество, това би намалило риска от нови ценови кризи.


В същото време комисията ще поръча на европейския енергиен регулатор да анализира работата на пазара на електроенергия и да предложат препоръки на Брюксел. Еврокомисията ще претегли необходимостта и от промени на регламента за сигурността на доставките, за да осигури по-ефективно използване на газохранилищата.


Общи поръчки на природен газ


Освен това еврокомисията съобщи, че ще проучи възможността за общо купуване на газ по примера на поръчките за ваксини срещу COVID-19, надявайки се така да договори по-добри цени от вносителите. В момента 90% от количествата, потребявани в ЕС, са от импорт. Участието в общите поръчки би било доброволно.


Испания, подкрепена от Франция и още няколко държави, поискаха ЕС да започне съвместно закупуване на газ, въпреки че други страни са предпазливи, изтъквайки, че това ще наложи въвеждането на дългосрочни промени, докато всички очаквания са, че кризата ще е краткосрочна.


Европейските лидери ще обсъдят възможностите за справяне с проблемите на срещата на върха на ЕС на 21-22 октомври в Брюксел, като енергийните министри са си насрочили извънредна сбирка за скока на цените на 26 октомври.

"Единственият начин да се отдели напълно газът от електричеството е да се използва вече за производство на електроенергия", каза еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон, подчертавайки, че дългосрочно ЕС цели да замени изкопаемите горива, сред които е природният газ, с възобновяеми източници.
Някои правителства заявиха, че скокът на цените изисква промени в правилата на енергийния пазар на ЕС, но те няма да съответстват на зеления преход и на намерението на ЕС да ограничи финансовите спекулации на въглеродния пазар в Европа, които доведоха до небивал ръст на цените на квотите, плащани от бизнеса, работещ със замърсяващи технологии, напомня "Ройтерс".


Комисията заяви, че ще започне проучвания и по двата въпроса, но не се ангажира с незабавни действия.
Брюксел също разследва "всички твърдения за възможно антиконкурентно търговско поведение" от доставчиците на газ, след обвинения от някои европейски столици, че руският "Газпром" е задържал доставките, за да повиши цените на газа в Европа.


През декември еврокомисията ще предложи и ревизия на правилата за газохранилищата, за да увеличи запасите, които се поддържат в случай на нова криза с цените или с доставките на природен газ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Абсолютно неадекватни, както обикновено.. Очевидно всички ги е поразила някаква зелена болест, която с 18к евра на месец им се струва несъществена..

  Sic transit gloria mundi
 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1319 Любопитно

  "Разсрочване, субсидии и намаляавне на данъците"
  НЯМА СЕ ПЛАШИТЕ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ЩЕ НИ ПЛАТИТЕ :I
  това което си измисляме и ви налагаме :I
  как иначе от милионери със доживотна пенсия от евро парламента ще станем милиярдери

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Що за съюз слага по - голям приоритет на белите мечки над хората не ми е ясно наистина?

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  В Азия изкопаха всичкото въглища на света, нашите щели да разсрочват плащания?
  Махнете тъпите квоти!

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  ЕК пак са неадекватни. И лекинко са пропуснали да ни информират защо се получи така и защо съвсем случайно цената на въглеродните квоти в ЕС е най-висока в целия свят. Сега можело мерки, ама според зависи...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Надежда всяка оставете. Ако чакате от тия някаква сносна реакция ..... важното е детските играчки да са "полово неутрални" (Лего) и Супермен да е бисексуален.

 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  "Според Еврокомисията, ако на потребителите се даде повече свобода да избират и сменят доставчици, както и да произвеждат собствено електричество, това би намалило риска от нови ценови кризи."

  А откъде да избират доставчик? От Америка или от Африка, защото в Европа остана само скъп ток.

 8. 8 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Надежда всяка оставете. Ако чакате от тия някаква сносна реакция ..... важното е детските играчки да са "полово неутрални" (Лего) и Супермен да е бисексуален.
  —цитат от коментар 6 на Alex Ivanov


  А, да не забравяме и правата на ЛГБТ, много са важни!!!

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Щели да наблягат на вятър и слънце.
  Ми какво да очакваш от брюкселски бюрократ.
  Освен да гаси пожара с бензин...

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  ... Позицията на Брюксел е че единственото трайно решение е по-бързо да се увеличи делът на чистата енергия в енергийния микс на отделните държави за сметка на изкопаемите горива, тъй като възобновяемата енергия е извън ценовия шок, който сега изживяват потребителите ...

  Е, и как да са, след като са целево и административно дотирани на високи цени изначално?
  Скача цената на тия, които са на пазарен принцип!

  Тия у Брюселя са баси наглеците!

  И забелязвате ли нУмера?
  Реално се вдига ценовото ниво като за веи-тата, като се убиват "пазарно" алтернативните, от които ни били "спасявали"! С повече веи-та!

  И всичко това - естествено! - от джоба на мат'ряла ...

 11. 11 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1162 Разстроено

  ЕК са напълно неадекватни и сега берем плодовете на тяхната чиновническа импотентност, срам!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  ЕК са напълно неадекватни и сега берем плодовете на тяхната чиновническа импотентност, срам!
  —цитат от коментар 11 на choguna


  Напротив, много са си адекватни. За тях си.

  Неадекватен е мат'рялът, че се оставя да го газят безогледно, а не е хванал вече гьостериците ...

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Според Еврокомисията, ако на потребителите се даде повече свобода да избират и сменят доставчици, както и да произвеждат собствено електричество, това би намалило риска от нови ценови кризи."

  Тия изобщо си лалат някакви техни си щуротии....абе баба Пена нема пари да си плати сметката за ток от един телевизор, хладилник и крушка от 60 вата, те и казват да вземе да си постави соларни инсталация на покрива, дето е колкото пенсията и за 50 години напред. Знаят ли изобщо за какво говорят?

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Щели да наблягат на вятър и слънце.Ми какво да очакваш от брюкселски бюрократ.Освен да гаси пожара с бензин...
  —цитат от коментар 9 на НеКой


  В София от 1 седмица насам слънце почти не сме виждали (днес имаше малко), вятър чат-пат ...... ако на това ще разчитаме за бъдещето, според ЕС, не ми се мисли ...

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#13] от "georgievb":

  Накараха ги хората да минат на пелети.
  За една година цената им е скочила от 300 на над 600 лева вече.
  А те са ти платили само печката...

 16. 16 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Кой ги е избрал тези в брюксел, за какви се мислят?
  Потреблението на ток не е еластично, това е жизнонеобходим продукт.
  Изкуственото увеличение на цената на тока, просто надува инфлацията по цялата верига, а не спасява климата.

  Зелената енергия стой добре на презентации, но тока реално идва от въглища, газ и уран, като на този етап няма технологична алтернатива!

 17. 17 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 116 Неутрално

  За кво е тоя рев? В чекмеджето има пари.

 18. 18 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  ЕК пак са неадекватни. И лекинко са пропуснали да ни информират защо се получи така и защо съвсем случайно цената на въглеродните квоти в ЕС е най-висока в целия свят. Сега можело мерки, ама според зависи...
  —цитат от коментар 5 на rumen_s


  Имай предвид, че от началото на 2023-а са ни подготвили и шоково поскъпване на горивата за ДВГ. Пак с ""зелена"" такса. Ако сме оцелели от инфлацията дотогава, сещай се каква нова ни очаква.

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Весело

  Какви ПЕРКИ , какви солари ОЩЕ !!?? Какво има на атомната енергетика ?? Виждам че дивотията в ЕС върви към ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА в буквалния смисъл ...ДЪРВА ? А,...... те откъде ...нали пак са в Русия ..?:)) .

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#13] от "georgievb":

  Остави я баба Пена.
  Ако ставаше със соларки нямаше баба Гертруде да изкупи всичкия газ на руснаците.

 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Еврочиновниците настояваха за зелени енергии, затвориха въглищните централи, затвориха ядрените мощности, а сега реват, че има недостиг на електричество.
  Сами предизвикаха кризата и се опитаха да я прехвърлят от болната глава на здравата!

  кратък
 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Весело

  Аз питам ! Кои ГЕРБОЛЯТА решеха да прекратят дългосрочните договори за ГАЗ ?? Плащаме сега 1200 долара за 1000 куб метра газ !! Загубите от това решение вървят само тази година към 1,6 милиарда лева за България , и то при условия че два газопровода преминават през България. Кои са тези за да бъдат ОВАЛЯНИ катран и перушина ! Защото прокуратурата няма да мръдне ..., те там са приятелчета !

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Какви ПЕРКИ , какви солари ОЩЕ !!?? Какво има на атомната енергетика ?? Виждам че дивотията в ЕС върви към ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА в буквалния смисъл ...ДЪРВА ? А,...... те откъде ...нали пак са в Русия ..?:)) .
  —цитат от коментар 19 на dejmos


  Що, бе?
  Веднъж вече през Ранното Средновековие Европа е обезлесявана. Именно чрез сеч.
  Сега също навлизаме в средновековно мракобесен период, ерго - пак ша сечем. До голо!

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Аз питам ! Кои ГЕРБОЛЯТА решеха да прекратят дългосрочните договори за ГАЗ ?? Плащаме сега 1200 долара за 1000 куб метра газ !! Загубите от това решение вървят само тази година към 1,6 милиарда лева за България , и то при условия че два газопровода преминават през България. Кои са тези за да бъдат ОВАЛЯНИ катран и перушина ! Защото прокуратурата няма да мръдне ..., те там са приятелчета !
  —цитат от коментар 22 на dejmos


  Директивата беше от Брюселя спусната.

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#22] от "dejmos":

  Нали ЕС ни каза така, за да ни уреди вече с ЕВТИН газ.

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Кой ги е избрал тези в брюксел, за какви се мислят?
  —цитат от коментар 16 на avalanche


  Погледнете в нета биографията на Еврокомисарят за енергетиката, тази Кадри Симсон.
  Да и видите "експертизата".

  Най-близкият и досег с енергетиката, при това доста евентуален, преди да я направят комисар е като член на градския съвет в Талин.

 27. 27 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 626 Неутрално

  ЕК рано се сетиха да предлагат варианти за справяне със ситуацията. Малко на след дъжд качулка ми вървят нещата ...

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Ти да видиш ...СПУСНАТА : ) А, Унгария , Германия .Австрия ,Хърватска ...защо са на дългосрочни договори ? Малко развий ...вдигнаха телефона и казаха , там да не смеете ЗАЩОТО ???

 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "засега идеите компенсациите да се правят с пари от европейския бюджет не се смятат за уместни и всяка държава ще трябва да се справя според собствените си възможности."

  Значи леля ти от Брюксел казва "ребята, денги нет, но въй держитесь" както каза Медведев на руските пенсионери. Те ни натресоха да плащаме въглеродни емисии по 65 евро/тон, а сега за компенсации трябвало собствени средства да търсим.
  Ще видим сега цяла Европа тази зима като плаща двойно и тройно за да не седи на студено, на следващите избори за Европарламент пак ли такива дръвници ще изберат.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#29] от "Камен":

  Цяла Европа няма да е, Южна Испания и Италия ще пропуснат отоплението.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 31. 31 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Виждам че дивотията в ЕС върви към ЗЕЛЕНА ЕНЕРГЕТИКА в буквалния смисъл ...ДЪРВА ? А,...... те откъде ...нали пак са в Русия ..?:)) .
  —цитат от коментар 19 на dejmos


  А пък Фандъкова се бори срещу дървата като гориво за кюмбетатата. Може и да е ЗЕЛЕНО гориво, ама е бъкано с фини прахови частици... Затова и са смоговете не само в София, но и по селатата и градчетата разположени в котловините...

  Сам съм, други няма...
 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  "засега идеите компенсациите да се правят с пари от европейския бюджет не се смятат за уместни и всяка държава ще трябва да се справя според собствените си възможности"

  ето това е същественото в статията

  и то не е хубаво
  приказките за "европейска солидарност" ги хвърлете на боклука, ако не сте го сторили още преди ГОДИНИ (и с право)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 33. 33 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hristov":

  ++++++++++

  Екотерористите са...
  Сега, питайте някоя баба на пазара:
  - Бабо, топлото поскъпва. Кюмура стана от 1 на 3 лв.
  Да кОпаме ли още, или да ти сложим климатик... ма ще тряа да събереш 1500 лв. за климатик, а и тока, дето не може да и го плащаш, ще тряа да го плащаш на десеторна цена...

 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Както винаги ценовия шок ще се поеме от....потребителя

 35. 35 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Весело

  До коментар [#26] от "xm...":

  ма е женка - лезби... е беличка е, но съобразно особеностите на региона към днешна дата - бива...

 36. 36 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#30] от "hamiltonf":  До коментар [#29] от "Камен":Цяла Европа няма да е, Южна Испания и Италия ще пропуснат отоплението.
  —цитат от коментар 30 на hamiltonf


  Викаш и тези ще стоят на студено и тъмно,
  за да фалира Русийката, Газпром и Путин!

 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Неадекватни сте руските тролеи!

  ФОТОВОЛТАИЦИТЕ на покрива (WISMANN) работят не на слънце, а с ФОТО - светлина. Просто трябва да бъде ден, пък бил той и облачен. В ярък слънчев ден има 90% от добива през “шарен” ден. Като цяло площта на фотопанелите е леко преоразмерена заради слънчевите дни, когато имаме отразяване на част от постъпилата енергия.
  9kW постоянна инсталирана мощност за 9 хиляди лева с ДДС за една еднофамилна къща.
  Това е електроенергия, покриваща нуждите за изобилно осветление (всичко е ЛЕД- източници), домашните уреди и умно отопление с чилъри.
  Това се постига с няколко архитектурни мерки - изложение, форма на къщата и топлоизолация.
  Топлоизолацията наистина е сериозна - 33 см дебела топлоизолация от графитен композит на BASF за външните стени и около 40 см на покрива прави ненужно отоплението с конвенционални отоплители.
  АЕЦ, Енерго, газ, путин - в историята сте при Чингиз хан, Хитлер, чумата и мъчителите на свободните хора

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Весело

  Разсрочване, субсидии и намаляване на данъците: Еврокомисията предложи мерки срещу ценовия енергошок
  —цитат от коментар 0 на заглавие
  Хем ще раздават субсидии,
  хем ще намаляват данъците!!!
  Откъде ще вземат субсидиите тогава?!?

  Само заглавието, да прочете човек
  и му е достатъчно да разбере, какви тъпанари
  взимат решенията в Европейския Съветски Съюз!

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#36] от "vagabond66":

  Ясно, не си бил по тези земи "зимата", сега е 27 градуса, януари и февруари от 15 до 21...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Най-страшното оръжие на Европа е колективната сила и най-вече КОЛЕКТИВНИТЕ ДОСТАВКИ - путин не може да корумпира “колективния Запад” и да го назначи в Газнямапром, но най-вече не може да извива ръце.
  България била “малък клиент” и затова беше с най-високи цени на газа от рассссия.
  А колективната сила на Европа като крупен клиент - това е кошмарът на джуджето.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 41. 41 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Силите на регреса, на средновековието подценяват Запада с неговата
  - научна
  - техническа
  - креативна
  - морална
  и човешка сила.
  В разгара на разгула на цените на нефта какво дойде?
  ШИСТОВ ДОБИВ, който свали цените на нефта в пъти.
  Сега идва още по-страшно за страните-бензиностанции - отказ въобще от газ и нефт!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 42. 42 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#37] от "Торбеш":

  Viessmann, имаш предвид, нали?
  не видяхме цена за чилъри (с монтаж)
  И, може ли да не си абонат на ЧЕЗ/еон, ма изобщо? Да си кръцнеш кабела към стълба на улицата, можеш ли?

 43. 43 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Любопитно

  Да видим нашето правителство /за предпочитане редовно/ какво конкретно ще направи, щото вече има затварящи бизнеси - цената на тока е напълно абсурдна. И все още за битовите потребители тя не е променена, но от 1 януари, заедно с парното ....

 44. 44 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Тези хора са изключително опасни идиоти.

  Проблема е предизвикан единствено от т.нар. "възобновяеми източници", нищо друго.
  И сега ни казват, че трябвало да се наблегне на...възобновяеми източници!!!!

  Това е умишлено, изкуствено предизвикано бедствие.
  Тези трябва да отидат в затвора, не да дават акъл.

 45. 45 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#39] от "hamiltonf":


  До коментар [#36] от "vagabond66":Ясно, не си бил по тези земи "зимата", сега е 27 градуса, януари и февруари от 15 до 21...
  —цитат от коментар 39 на hamiltonf


  И няма студени вълни!
  И Слънцето там не залязва?

  Познавам хора живели и работили в Либия,
  разказвали са ми, че през зимата носили якета!

 46. 46 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#42] от "imaligoogle_hr":
  Да. Можеш да се отрежеш от Енергото. Това е работещ вариант. Трябва да имаш акумулаторна батерия за вечерното потребление. Около 4хил.лв с ДДС.
  Препоръчителен е вторият вариант - Договор с Енергото за изкупуване през деня на твоя ток и да купуваш от тях вечер - ползваш Енергото като батерия. Нужен е двойно отчитащ електромер, влиза в цената.
  Чилър - “климатик” за препоръчване инвертор от Мицубиши, цена около 2хил.лв с ДДС за така описаната къща.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 47. 47 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Неадекватни сте руските тролеи!…ФОТОВОЛТАИЦИТЕ на покрива (WISMANN) работят не на слънце, а с ФОТО - светлина. Просто трябва да бъде ден, пък бил той и облачен. В ярък слънчев ден има 90% от добива през “шарен” ден. Като цяло площта на фотопанелите е леко преоразмерена заради слънчевите дни, когато имаме отразяване на част от постъпилата енергия.9kW постоянна инсталирана мощност за 9 хиляди лева с ДДС за една еднофамилна къща. Това е електроенергия, покриваща нуждите за изобилно осветление (всичко е ЛЕД- източници), домашните уреди и умно отопление с чилъри.Това се постига с няколко архитектурни мерки - изложение, форма на къщата и топлоизолация.Топлоизолацията наистина е сериозна - 33 см дебела топлоизолация от графитен композит на BASF за външните стени и около 40 см на покрива прави ненужно отоплението с конвенционални отоплители.АЕЦ, Енерго, газ, путин - в историята сте при Чингиз хан, Хитлер, чумата и мъчителите на свободните хора
  —цитат от коментар 37 на Торбеш


  Голяма смешка, през нощта какво правиш? Обръщаш къщата на пещера и си палиш огън да ти е топло и светло? Чилър викаш, за къщата? На какви пари ще ти дойде? Все пак малко да изчакаме с ликвидирането на АЕЦ примерно, че баш сега ни обясняваха, как в Северно море дълго не духал вятър та се получил недостиг на ток... Че току-виж се струпат и няколко поредни валежни дни и в супер-дупер модерната и независима къща станало оле-мале с хладилниците и фризерите...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 48. 48 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#39] от "hamiltonf":


  До коментар [#36] от "vagabond66":Ясно, не си бил по тези земи "зимата", сега е 27 градуса, януари и февруари от 15 до 21...
  —цитат от коментар 39 на hamiltonf


  То между другото и у нас
  има топли февруарски месеци
  с температури 15-20 градуса.
  Ама аз се сещам и за студени месеци.
  Минус 13-14 градуса и то през целия месец!

 49. 49 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#42] от "imaligoogle_hr":Да. Можеш да се отрежеш от Енергото. Това е работещ вариант. Трябва да имаш акумулаторна батерия за вечерното потребление. Около 4хил.лв с ДДС.Препоръчителен е вторият вариант - Договор с Енергото за изкупуване през деня на твоя ток и да купуваш от тях вечер - ползваш Енергото като батерия. Нужен е двойно отчитащ електромер, влиза в цената.Чилър - “климатик” за препоръчване инвертор от Мицубиши, цена около 2хил.лв с ДДС за така описаната къща.
  —цитат от коментар 46 на Торбеш


  Ха-ха, договор с енергото, я иди се пробвай колко години ще отнеме! Изобщо вярваш ли си на тези глупости, вкл. и за батерията?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 50. 50 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#47] от "rumen_s":
  По-полека, бай Румене, много ненужна емоция влагаш, паниката е лош съветник.
  Има работещи решения, въпрос на намиране на правилните специалисти. В България при това.
  Можеш да имаш къщата на бъдещето на цената от вчера. Можем да сме свободни, а не хленчещи деца - мрънкала

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 51. 51 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#49] от "rumen_s":
  Бай Румене, строител съм на такива къщи по света и у нас. Хайде по-спокойно и по-експертно, аман от пубертетни емоции.
  Последният Договор с ЧЕЗ за изкупуване на енергия от жилищна сграда до 30kW, основан на действащо законодателство в РБ, отне на Възложителя 35 работни дни.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Единственият начин е да се внесе много боб и да се увеличи производството на биогаз.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#45] от "vagabond66":

  Ами не знам, никакъв отоплителен уред не се пуска, целогодишно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#46] от "Торбеш":

  Тия ги разправяй на некой друг, щот и ние имаме 10кв панели , та и 15 квч lifepo акумулатори. последната седмица от как е облачно и дъждовно едвам прави по 10 квч/ден . Сгрей цяла къща с тая енергия, та дори на 10гр околна температура па тогава разправяй смешки.


  До коментар [#42] от "imaligoogle_hr":Да. Можеш да се отрежеш от Енергото. Това е работещ вариант. Трябва да имаш акумулаторна батерия за вечерното потребление. Около 4хил.лв с ДДС.Препоръчителен е вторият вариант - Договор с Енергото за изкупуване през деня на твоя ток и да купуваш от тях вечер - ползваш Енергото като батерия. Нужен е двойно отчитащ електромер, влиза в цената.Чилър - “климатик” за препоръчване инвертор от Мицубиши, цена около 2хил.лв с ДДС за така описаната къща.
  —цитат от коментар 46 на Торбеш


 55. 55 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 650 Неутрално

  За лятото става , прави ток колко иксаш - кога ти не трябва. Зимата се грей на фороволтаиьи да те видим

 56. 56 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#46] от "Торбеш":

  "Чилър - “климатик” за препоръчване инвертор от Мицубиши, цена около 2хил.лв с ДДС за така описаната къща.".

  Това някакъв тъп майтап ли е? Или просто си тролим?

  Dum Spiro, Spero
 57. 57 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#13] от "georgievb":

  Остави цената на соларката. Как ще помогне при основен добив на ток с ВЕИ, т.е. соларки в държавата? Искаш да се топлиш в дъждовен ден и няма ток ни от държавата, ни от твоята соларка. Соларката ти дава ток, когато тези на ниво държава дават и те максимум и всъщност токът е най-евтин.

  Тия да не мислят, че слънцето грее силно през нощта при -20 навън?

 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#57] от "атанас":

  ...а от другата страна стои ситуацията когато сам си спираш тока, щото скъп та се не трае... Аз лично, бих желал да решавам проблема с евтиния/почти безплатен летен ток, дето да издокарам система да го ползвам зимъска. Така де, щом има пиниз зимния студ да се ползва летоска, значи с повечко напъване може да се измисли и нещо наопаки.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 59. 59 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#58] от "gost22":

  Добре звучи. Про0лемът е, че няма още технология, която да може да пази даже и произведеното, когато говорим за мегавати. Батериите има много по-малък капацитет. Съответно просто близките 50-100 години няма шанс при ВЕИ токът да не е зависим от времето и като миналата зима в Швеция да има призиви хората да не си пускат прахосмукачките, че токът не стига.
  Да не говорим какво ли ще стане при лудите планове едновременно със закриването на централи да се забранява ДВГ и всичко да става електрички. Откъде мощности за зареждане и къде има такава преносна мрежа(далекопроводи, трафопостове, кабели на сгради) да се заредят и само по 1-2 коли пред блок с 40 семейства?

  ЕС в случая действат като пълни дебили и на всичкото отгоре резултата от глупостите си ще решават с още повече глупости. Сещам се за още един въпрос. Ако ще спонсорират панели и даже 1 на 100 се възползва, то колко панела ще трябват и кой ще ги произведе? Колко ще е замърсяването спрямо още 100г да работят ТЕЦове и да се ползват ДВГ? Защото говорим за стотици милиони соларни панела за къщи, батерии и т.н.

 60. 60 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#58] от "gost22":

  Добре звучи. Про0лемът е, че няма още технология, която да може да пази даже и произведеното, когато говорим за мегавати. Батериите има много по-малък капацитет. Съответно просто близките 50-100 години няма шанс при ВЕИ токът да не е зависим от времето и като миналата зима в Швеция да има призиви хората да не си пускат прахосмукачките, че токът не стига.
  Да не говорим какво ли ще стане при лудите планове едновременно със закриването на централи да се забранява ДВГ и всичко да става електрички. Откъде мощности за зареждане и къде има такава преносна мрежа(далекопроводи, трафопостове, кабели на сгради) да се заредят и само по 1-2 коли пред блок с 40 семейства?

  ЕС в случая действат като пълни дебили и на всичкото отгоре резултата от глупостите си ще решават с още повече глупости. Сещам се за още един въпрос. Ако ще спонсорират панели и даже 1 на 100 се възползва, то колко панела ще трябват и кой ще ги произведе? Колко ще е замърсяването спрямо още 100г да работят ТЕЦове и да се ползват ДВГ? Защото говорим за стотици милиони соларни панела за къщи, батерии и т.н.

 61. 61 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#46] от "Торбеш":

  "Да. Можеш да се отрежеш от Енергото. Това е работещ вариант. Трябва да имаш акумулаторна батерия за вечерното потребление. Около 4хил.лв с ДДС.
  Препоръчителен е вторият вариант - Договор с Енергото за изкупуване през деня на твоя ток и да купуваш от тях вечер - ползваш Енергото като батерия. Нужен е двойно отчитащ електромер, влиза в цената."

  Можеш да се отрежеш, но не си се отрязал и вечер висиш като воденичен камък на системата. Всичките с панелите сте такива - искате да продавате на нас т.нар. "зелена енергия". В предния коментат твърдиш, че с 9 хил. лева си осигуряваш "обилно осветление" през деня, а нямаш 4 хил. за батерия.

 62. 62 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#60] от "атанас":

  50-100 години друг път. британците си пускат кабел до мароко, гърците до израел... хората си действат докато тука се плюнчим.

 63. 63 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#62] от "karatista":

  Кабелът за внос на ток от АЕЦ и ТЕЦ не е решение за минаване изцяло на ВЕИ, нали? И като цяло оскъпява продукцията, прави я неконкуретнтна, убива работни места. Т.е. икономиката на ЕС пада и хората обедняват.
  А новите бедни хора в същото време ще трябва да плащаат все по-високи цени за вносната енергия и поскъпналите стоки и услуги.
  Кое точно според теб е нормално? Със зелените глупости убиват икономиката на съюза и обричат хората на мизерия и студ зимата.

 64. 64 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Според Брюксел най-важната задача е да се подкрепят енергийно бедните потребители"

  Това звучи като нова джендър категория. Аз как мога да се определя, като "енергийно беден"?

  ... с двеста...
 65. 65 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#63] от "атанас":

  едва ли са тъпи да вържат накрая на тоя кабел солари и перки, които не са техни или поне да имат дял.

 66. 66 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#46] от "Торбеш"
  Можеш да се отрежеш, но не си се отрязал и вечер висиш като воденичен камък на системата. Всичките с панелите сте такива - искате да продавате на нас т.нар. "зелена енергия". В предния коментат твърдиш, че с 9 хил. лева си осигуряваш "обилно осветление" през деня, а нямаш 4 хил. за батерия.
  —цитат от коментар 61 на z_axis

  =================================
  Негативно сте настроен, нзатова едно уточнение - моя милост съм производител, строител - става въпрос за къщи на клиенти.
  Кой какво купил или не купил - си е за негова сметка.
  Зелената енергия, която се произвежда на нашите покриви, се изкупува на цената на закупената от ЧЕЗ енергия - т.е. всеки може да е производител на енергия с покрива си.
  По-добре производител, отколкото мрънкащ консуматор!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 67. 67 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#65] от "karatista":

  Помисли малко. Ток трябва 24/7, т.е. и през нощта. Израел е в нашата часова зона. Мароко е в Гринуичко време.
  Та... Да премислим пак. Европа е в часови зони от 0 до +2. Това да дава примерно по максимум 10ина часа силно слънце лятото. Останалите 14 соларките са неизползваеми, както и в облачни дни, през нощта и т.н. Та вносът от Мароко и Израел не помага, ако е на слънце. Производството през нощта и там ще е 0.
  Ако се включат перки, то те имат много по-малка мощност от голям ТЕЦ или АЕЦ. Трябват огромна бройка такива, за да заместят големите централи. Това, обаче, значи огромна ветровита равна площ. Дали ще можем да заменим мариците и да покрием половината Дунавска равнина с перки? А при съвпадане на облачно време с липса на ветрове?
  Продължаваме. И ЕС да има дял, то дали цената, даже без преноса, ще е същата като производство 100% твое?
  Зелените експерти тип Грета просто не мислят и наистина си нямат идея какво са икономика, индустрия, управление на проекти, планиране, енергетика, социална политика и т.н. Решаваме, че солари и електромобили ще спасят света, и с ура напред.

 68. 68 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#65] от "karatista":

  Помисли малко. Ток трябва 24/7, т.е. и през нощта. Израел е в нашата часова зона. Мароко е в Гринуичко време.
  Та... Да премислим пак. Европа е в часови зони от 0 до +2. Това да дава примерно по максимум 10ина часа силно слънце лятото. Останалите 14 соларките са неизползваеми, както и в облачни дни, през нощта и т.н. Та вносът от Мароко и Израел не помага, ако е на слънце. Производството през нощта и там ще е 0.
  Ако се включат перки, то те имат много по-малка мощност от голям ТЕЦ или АЕЦ. Трябват огромна бройка такива, за да заместят големите централи. Това, обаче, значи огромна ветровита равна площ. Дали ще можем да заменим мариците и да покрием половината Дунавска равнина с перки? А при съвпадане на облачно време с липса на ветрове?
  Продължаваме. И ЕС да има дял, то дали цената, даже без преноса, ще е същата като производство 100% твое?
  Зелените експерти тип Грета просто не мислят и наистина си нямат идея какво са икономика, индустрия, управление на проекти, планиране, енергетика, социална политика и т.н. Решаваме, че солари и електромобили ще спасят света, и с ура напред.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Весело

  До коментар [#59] от "атанас":

  Технологията я има, ПАВЕЦ. Отделно, батериите са слаби... щото не са масови. При масово търсене, ще паднат цените, а и днешните батерии ги гласят да са подвижни (предимно за автомобилите) докато има доста по-евтини и по-тежки стационарни варианти, които не са толкова скъпи, но пък не са масово търсени и заради това цените им все още са високи. Други варианти са топлинни акумулатори (топла вода като най-просто), а и не сме чак толкова северно разположени, та слънцето да липсва със седмици... Като "пипнем" малко и строителството и ще се окаже, че населението ще е защитено от зимно изнудване с цените за отопление, а "парното" ще е само скъп (финансово) спомен.
  А да, фирмите. Ми те ще са първите, дето ще направят доста неща, та да са енергийно независими. Къде ще "пипнат" технологията на производството, къде ще "засаждат" соларни и ветро паркове...
  Пак ще дам пример как навремето газовите на колите бяха бутик и смешни, щото имаше пет газостанции в България, а днес повечето от старите коли са на газ, а всяка бензиностанция има колонка за газ. Същото е и със зелената енергия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Весело

  До коментар [#60] от "атанас":

  За Швеция, там имаха енергия от вятъра, ама нямаха далекопроводи да я докарат до градовете, та от там онова с прахосмукачките.
  И да, говорим за потреблението в домакинствата, което е малка част и сравнително предвидимо, но пък е с много голям политически натиск. За това потребление има достатъчно варианти за прилични буфери.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#69] от "gost22":

  Не става от днес за утре и в момента се вижда ефектът с енергийната криза и проблемите с производствата.
  Ще слагаме повече солари и перки? Да. Става. Може да се произведат за сметка на други неща. Все пак производството значи суровини и работници, та ще се отнеме от други производства.
  Ама пък идва далечен проблем. Какво правим с храната? Панелите и перките искат земя, която се ползва за садене. Ако намалим обработваемите площи с Х000 декара, къде ще има жито примерно? ПАВЕЦ звучи добре. Ама за него не трябва ли по-голям язовир? Колко села да потопим? Вода откъде? Нещо реките не са пълноводни, имаме недостиг на моменти...
  Производството на всичко нужно отнема време Х. На пазара панели за 100000000 сгради няма. Трябва да се произведат, пренесат, монтират. Колко ресурси отнема това? Има ли вредни за околната среда като литий примерно? Има ли налични тия ресурси, ще спрат ли други производства? Примерно недостиг на чипове спря автомобилостроене, електроника и т.н., а цените скочиха. Как се строи допълнително преносна мрежа за зареждане на.електромобили, ако ще се сменят 10-20% от стотици милиони? Пак замърсяване, ресурси, време. Произвеждат се примерно по 10 000 000 автомобила на година. Литий? Чипове? Електрото не е ДВГ и иска повече от тези неща. За колко време сменяме забранения вече автопарк ДВГ? Как ще се пренасят стоки? Как ще пътуват хората, докато получат нов автомобил?
  Проблемът просто не се решава с магическа пръчка, както им се иска на някои хора. Нужни са нови технологии, които да отговорят на въпросите с примерно повече ефективност, повече съхранена енергия на единица материал или площ, тогава планиране на производство на ВЕИ мощности и съпътстваща инфраструктура, нови технологии при ползвателите(ново строителство ок. Колко време ще отнеме подмяната на старите сгради? Какви материали и труд са нужни? До подмяната колко хора ще студуват и колко години? Това замърсява ли повече от досегашното или не?), социални и икономически програми, планове за подсигуряване на продоволствие и т.н. Това има ли го в зелената сделка и приказките на Грета?

 72. 72 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#69] от "gost22":

  Не става от днес за утре и в момента се вижда ефектът с енергийната криза и проблемите с производствата.
  Ще слагаме повече солари и перки? Да. Става. Може да се произведат за сметка на други неща. Все пак производството значи суровини и работници, та ще се отнеме от други производства.
  Ама пък идва далечен проблем. Какво правим с храната? Панелите и перките искат земя, която се ползва за садене. Ако намалим обработваемите площи с Х000 декара, къде ще има жито примерно? ПАВЕЦ звучи добре. Ама за него не трябва ли по-голям язовир? Колко села да потопим? Вода откъде? Нещо реките не са пълноводни, имаме недостиг на моменти...
  Производството на всичко нужно отнема време Х. На пазара панели за 100000000 сгради няма. Трябва да се произведат, пренесат, монтират. Колко ресурси отнема това? Има ли вредни за околната среда като литий примерно? Има ли налични тия ресурси, ще спрат ли други производства? Примерно недостиг на чипове спря автомобилостроене, електроника и т.н., а цените скочиха. Как се строи допълнително преносна мрежа за зареждане на.електромобили, ако ще се сменят 10-20% от стотици милиони? Пак замърсяване, ресурси, време. Произвеждат се примерно по 10 000 000 автомобила на година. Литий? Чипове? Електрото не е ДВГ и иска повече от тези неща. За колко време сменяме забранения вече автопарк ДВГ? Как ще се пренасят стоки? Как ще пътуват хората, докато получат нов автомобил?
  Проблемът просто не се решава с магическа пръчка, както им се иска на някои хора. Нужни са нови технологии, които да отговорят на въпросите с примерно повече ефективност, повече съхранена енергия на единица материал или площ, тогава планиране на производство на ВЕИ мощности и съпътстваща инфраструктура, нови технологии при ползвателите(ново строителство ок. Колко време ще отнеме подмяната на старите сгради? Какви материали и труд са нужни? До подмяната колко хора ще студуват и колко години? Това замърсява ли повече от досегашното или не?), социални и икономически програми, планове за подсигуряване на продоволствие и т.н. Това има ли го в зелената сделка и приказките на Грета?

 73. 73 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#68] от "атанас":

  "Дали ще можем да заменим мариците и да покрием половината Дунавска равнина с перки? "

  то само на покривите на всички училища, детски градини и подобни да сложиш солари и ще докараш една марица поне

 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#71] от "атанас":

  Покриви бол, хем няма да плащаме за далекопроводи. За големите соларни паркове, тяхното място не е в нивите, а в трета категория земи, дето в тях няма папо.
  От днес за утре става топлата вода за домакинствата. Смешно, обаче пък основен разход. Производството го имаме, просто ще се попретовари в първия момент, ама после оборота ще свали цените. Да, ще е смъртоносно за топлофикациите, ама съм сигурен, че много хора няма да плачат за тях. ПАВЕЦ-овете не се нуждаят от много вода. В общи линии те качват и спускат една и съща вода между два язовира. Няма нужда да се потапят села като през соца.
  За колите, баце, хората са минали от каруци и талиги на автомобили и камиони, та все ще успеят някак да минат от ДВГ към ЕЛ. И да, ще е постепенно, та хем ще има време да се построят зарядни станции (не че контакта у вас не става), постепенно, спрямо нарастването на бройката електромобили. Отделно че при ел.камиони по пътищата, ще може да се спести от далекопроводи, като просто камионите ще дозареждат по време на път, а тока от батерията ще го разтоварват в градовете. Така де, тока не тежи та няма да претоварва возилата... Постепенно развитие (в геометрична прогресия обикновено, щото в икономиката рядко има аритметично нарастване), подпомогнато с постоянно настъпване на ценовата мотика за старите източници на енергия (както се случва в момента).

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  "Единственият начин да се отдели напълно газът от електричеството е да се използва вече за производство на електроенергия","

  Милата ойро-калинчица май не не схваща собствената си мисъл.
  А такива хора управляват 500 милиона население?

  Panta rhei....
 76. 76 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Неадекватни сте руските тролеи!…ФОТОВОЛТАИЦИТЕ на покрива (WISMANN) работят не на слънце, а с ФОТО - светлина. Просто трябва да бъде ден, пък бил той и облачен. В ярък слънчев ден има 90% от добива през “шарен” ден. Като цяло площта на фотопанелите е леко преоразмерена заради слънчевите дни, когато имаме отразяване на част от постъпилата енергия.9kW постоянна инсталирана мощност за 9 хиляди лева с ДДС за една еднофамилна къща. Това е електроенергия, покриваща нуждите за изобилно осветление (всичко е ЛЕД- източници), домашните уреди и умно отопление с чилъри.Това се постига с няколко архитектурни мерки - изложение, форма на къщата и топлоизолация.Топлоизолацията наистина е сериозна - 33 см дебела топлоизолация от графитен композит на BASF за външните стени и около 40 см на покрива прави ненужно отоплението с конвенционални отоплители.АЕЦ, Енерго, газ, путин - в историята сте при Чингиз хан, Хитлер, чумата и мъчителите на свободните хора
  —цитат от коментар 37 на Торбеш


  И какво го правиш този ток? Вероятно ти си от малкото щастливци, които са изцоцали някоя друга евро програма и не ходят на работа през деня, че да си горят екологичния ток. Останалите хора нито имат 100 квадрата покрив, да си сложат панели, нито си седят вкъщи, че да си ползват чудния ток. Или предлагаш на хората да натикат 20 бона за подобна инсталация, да продават тока през деня на 4 стотинки, а вечерта да го плащат на 30 и нагоре. Или още по-мъдрия вариант да купят акумулатори за още 100 хиляди, че да имат ток през нощта. Аман от измислени схеми. Това може децата в Германия да го направят след 10 години, щото очевидно мозъкът им е колкото твоя, но докато е живо нашето поколение, ти и още трима ще сте тарикатите, които са прецакали системата.

 77. 77 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  Абсолютно си прав.
  Много им дреме за простолюдието.

  Panta rhei....
 78. 78 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  батериите са слаби... щото не са масови. При масово търсене, ще паднат цените
  —цитат от коментар 69 на gost22

  Ще паднат, когато цъфнат налъмите. А откъде литий, кобалт, никел? Сега този, дето се добива, е от най-изгодните и евтини находища. Ако трябва да се вдигне производството х10, колко ще струва лития и кобалта? То се вижда вече - литият за една година е х3, и то само за някакво маргинално производство на автомобили (под 5% от всички по света). А като станат 50%, че и по къщите ако трябва да се слагат батерии? Отделно дето една мина за литий отнема поне 5 години от как почнеш да я разработваш докато даде добив (не малко от това време и заради екологичните процедури - не казвам, че са ненужни, но са бюрократични). А кобалт пък въобще няма, има само в Конго, а там китайците са завзели вече територията. Мъчат се уж да измислят какво друго да слагат вместо кобалт, ама те от 10-20 години се мъчат пък досега не са измислили.

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ipolit":

  И ти не знаеш как е, ама и така не е...
  Баце, да правиш ток на покрива през деня е идеално от към време и локация, щото през нощта спиш и не работиш, а и слънцето го няма. Бонус липсата на далекопровод за плащане и поддръжка. За скъпите акумулатори, ми скъпи са, щото са бутик. Ако всеки иска акумулатор в мазето, цената ще падне драстично заради огромния оборот и конкуренцията дето ще предизвика този оборот. Навсякъде в икономиката се случва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  До коментар [#78] от "Камен":

  Споко, лития вече е стара технология има и по-евтини и масови варианти. Липсва само достатъчен брой купувачи, ама споко, и това ще се промени. Сега ти изглежда като невъзможно, или мноооооого далечно бъдеще, ама навремето така беше с колите с газово, пък днес всяка бензиностанция има колонка, и всичките стари бензинки са газифицирани. Хем не беше толкова отдавна и то в бедна държава като нашата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK