ЕС отваря посолство в Арктика

Новото европейско дипломатическо представителство ще бъде отворено в столицата на датската автономна област Гренландия - Нуук.

© Associated Press

Новото европейско дипломатическо представителство ще бъде отворено в столицата на датската автономна област Гренландия - Нуук.Европейската комисия ще отвори свое представителство за Арктика като част от усилията да увеличи видимостта на присъствието си в региона. Дипломатическата мисия ще бъде базирана в столицата на остров Гренландия - Нуук, стана ясно в сряда при обявяването на новата европейска арктическа политика.


Европейският съюз вече има специален пратеник по арктическите въпроси от 2017 г., който е служител на европейската дипломатическа служба. Сегашният "арктически посланик" на ЕС Майкъл Ман е назначен през април 2020 г.


Според еврокомисията по-тясното ангажиране на ЕС с Арктика ще позволи на съюза като "геополитическа сила и основен икономически играч" да отстоява по-добре своите стратегически и ежедневни интереси както в европейската Арктика, така и в по-широкия арктически регион".
Арктическият регион е от ключово стратегическо значение за ЕС предвид промените на климата, суровините, намиращи се зад Полярния кръг, както и геостратегическото значение на Арктика, се казва в решение на еврокомисията, прието в сряда.


Брюксел ще се опита да убеди страните партньори (осем държави имат територии в Арктика) да се съгласят да прекратят проучванията на нефт и газ в Арктика. "ЕС ще работи с партньори за многостранно правно задължение да не допуска по-нататъшно разработване на въглеводородните запаси в Арктика или съседни региони, нито да купува такива въглеводороди, ако те ще бъдат произведени", се казва в съобщението, очертаващо принципите на обновената европейска арктическа политика.


"ЕС ще настоява петролът, въглищата и газът да останат в земята."


Преди конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в края на месеца и в подкрепа на глобалните действия в областта на климата комисията призовава петролът, въглищата и газът, открити в Арктика, да не се изнасят, а да се използват от местните хора.

"Арктика се променя бързо поради въздействието на глобалното затопляне, засилената конкуренция за природни ресурси и геополитическите съперничества. Това развитие показва, че Европа трябва да дефинира широко своите геополитически интереси, за да насърчи стабилността, безопасността и мирното сътрудничество в Арктика", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.


Изменението на климата е най-голямата заплаха, пред която е изправена Арктика. Чрез новата си арктическа политика еврокомисията заявява амбиция ЕС да поеме лидерство и за спасяване на полярната област. ЕС смята да я реализира чрез климатичните си ангажименти за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г., които ще осъществява чрез зелената сделка. Арктическият регион се затопля три пъти по-бързо от останалата част на планетата и топенето на ледовете и размразяването на почвата се смята, че усилват скоростта на климатичните промени на Земята.


Освен по екологични теми европейската арктическа политика ще се занимава и с полагане на дипломатически усилия "да запази Арктика безопасна и стабилна, като повдигне въпросите за Арктика във външните й контакти, засилване на регионалното сътрудничество и наблюдение и предвиждане на възникващи предизвикателства пред сигурността".


Арктика заема над 30 млн. кв. км, като голяма част е покрита с океан. Осем държави (Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Русия, Швеция и САЩ) имат територии в Арктическия регион. Смята се, че с оттеглянето на ледовете различни икономически дейности ще се развият през следващите десетилетия като добива на газ и петрол, риболова, корабоплаването и туризма.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Тази година на Антарктика, догодина на Великденския остров.

  You don't know what you don't know.
 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално  Тъй , тъй трошете народните пари .

  Колко ще ни струва това удоволствие ? Колко е заплатата на посланика , който ще ни представлява интересите пред белите мечки ? 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#1] от "meteowrite":

  А бе , май за Арктика става дума , но няма да се учудя ако утре открият посолство и в Антарктида .

  На паразитите трябва да се търсят синекурни длъжности . 4. 4 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Европейската комисия ще отвори свое представителство за Арктика като част от усилията да увеличи видимостта на присъствието си в региона.
  ===

  Видимост на присъствието и видимост на глупостта не са едно и също, тук водещо е второто.
  Очевидно ЕС, ЕК и Е-каквото хванеш в момента са под контрола на олигофрени.
  В Германия подготвят населението какво да прави ако спре тока и почнат да мръзнат, но е много важно ЕС да ".. работи с партньори за многостранно правно задължение да не допуска по-нататъшно разработване на въглеводородните запаси в Арктика или съседни регион ...."

  Цялата тази отвратително зелено-комунистическа сган трябва да се разрита сега, иначе ще съсипе Европа изцяло - и ще причини смъртта на милиони.

 5. 5 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1253 Весело

  До коментар [#1] от "meteowrite":А бе , май за Арктика става дума , но няма да се учудя ако утре открият посолство и в Антарктида . На паразитите трябва да се търсят синекурни длъжности .
  —цитат от коментар 3 на bxr35608444


  Абе едни му викат Ирак, други Иран...

  You don't know what you don't know.
 6. 6 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Любопитно

  "ЕС ще настоява петролът, въглищата и газът да останат в земята."

  Тия изтрещахя ала Грета целокупно... много ми е интересно като забранят и ядрената енергетика, като как ще станат нещата на вятър, слънце и вода?!? Също така преминаването към електрически транспорт как кореспондира с намаляване на източниците на електроенергия?
  И най-вече кой ще плаща милиардите инвестиции в това начинание за "вятър и мъгла"?!?

 7. 7 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 568 Весело

  Скоро и Киев ще отвори посолство там. Наскоро си купи стар ледоразбивач от Англия, за да стига до бъдещето си посолство.

  Who the fuck are you to lecture me?
 8. 8 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  И де точно в Арктика ? На северния полюс ли ще го боднат или ще е виртуално арктическо , с уютно офиси в Брюксел ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Поредните затоплистки лъжи.Всяка година арктическият лед достига най-ниските си нива в началото на септември. И тазгодишния минимум на ледената покривка е с най-големият обем от 2014г насам. Пълна лъжа е,че ледовете в Арктика намаляват. Както и че щели да изчезнат белите мечки като те са увеличили броят си с 25 процента в последните години.

 10. 10 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Само харчат парите на данъкоплатците за глупости.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1087 Неутрално  До коментар [#5] от "meteowrite":

  Да , точно така . Само не мога да се сетя кой гений го беше изтърсил това . 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#7] от "Helen of Bikini":

  Трябва да го преоборудват основно, зашити англичаните са обрали почти всичко от него.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Бюрократите в Брюксел да се заемат с нещо реално. А не да мислят за глупости.

 14. 14 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#6] от "georgievb":

  ужас... кво ще ви копае матушката :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Посолство в Лапландия! - веднага.
  Дядо Коледа трябва да разнася само "зелени" играчки!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  Дневник пишат за всичко друго свързано с ЕС, но не споменават и дума за това, че ЕС клекнаха на ОК за Северна Ирландия. Няма да има проверки на стоки. Ще се изисква само ЕДИН документ на товар дори ако в контейнера/камиона има 200 различни артикула. Премахват забраната за ОК да изнася лекарства за Северна Ирландия, премахват ограниченията за прясното месо и още, и още. Защо Дневник мълчи за поредният провал на ЕС пред ОК?😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#1] от "meteowrite":

  "Тази година на Антарктика, догодина на Великденския остров."

  Нерде Арктика, нерде Антарктика.....

 18. 18 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Ех, поне да беше режисьора Майкъл Ман да наснима нещо от по-голяма полза щеше да е.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Забележете,че посолството ще бъда разположено в столицата на Гренландия! Дания какво мисли по въпроса? Въпросът е Гренландия част от Дания ли е или е независима държава? То всъщност след като ЕС открива посолство там,значи признава Гренландия за независима. Честито на Дания!


  До коментар [#16] от "padrino":


  До коментар [#9] от "Мусаши":


  До коментар [#8] от "schwimmwagen":


  До коментар [#4] от "Ментор":

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  "ЕС ще настоява петролът, въглищата и газът да останат в земята."

  ?! Тия са се побъркали. Защо да остават в земята? За да купуваме дружно руски газ може би?

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1117 Весело

  До коментар [#19] от "deaf":

  "Въпросът е Гренландия част от Дания ли е или е независима държава?"

  Отговорът е: автономна територия в състава на Дания, демек полунезависима.
  И не е в състава на ЕС, а е асоциирана към съюза.

  Ама те и не драпат да стават независими, защото Дания им плаща ежегодно много пари, не им е изгодно да се измъкват от ситуацията.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Весело

  До коментар [#21] от "areta":

  Егати автономията има Гренландия,тя си е направо независима...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK