ЕС предложи примирие във "войната на наденичките"

Пристанището в Белфаст е един от основните транзитни пунктове за стоки между Обединеното кралство и Европа. Напрегнатите отношения след Великобритания и ЕС след Брекзит се обтегнаха допълнително, след като през юли Лондо поиска "значителни" промени в търговския статут на Северна Ирландия

© Associated Press

Пристанището в Белфаст е един от основните транзитни пунктове за стоки между Обединеното кралство и Европа. Напрегнатите отношения след Великобритания и ЕС след Брекзит се обтегнаха допълнително, след като през юли Лондо поиска "значителни" промени в търговския статут на Северна ИрландияЕвропейският съюз предложи на Великобритания облекчаване на транзита на стоки до Северна Ирландия в опит да сложи край на напрежението около правилата за търговия след Брекзит, известно като "войната на наденичките".


Тъй като след Брекзит Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, остана в общия пазар на ЕС, за се избегне възстановяването на границата с Ирландия, вносът на стоки от Великобритания беше значително затруднен от допълнителни проверки, документи и митнически формалности.


Вносът на наденички трябваше да бъде забранен след 1 юли, когато изтече шестмесечния преходен период за търговията с месо.Това предизвика напрежение сред юнионистите в Белфаст, които са коалиционен партньор на партията на Борис Джонсън и принуди Лондон да поиска "значителни промени" в търговския статут на Северна Ирландия. Макар че обхваща значително по-голям кръг от хора, проблемът беше наречен "войната на наденичките".
Заради санитарните стандарти за безопасност на храните, в ЕС е възможно внасянето само на замразено месо, като вносът на охладени местни продукти като колбаси и кайма, е забранен. Това щеше да ограничи предлагането на продукти от този вид, произведени във Великобритания, в Северна Ирландия. Преди Брекзит такава забрана не се прилагаше, тъй като във всички държави от общия пазар важат еднакви стандарти за безопасност на храните.


Новият пакет


Брюксел смята, че новото му предложение за облекчаване на търговията между Лондон и Белфаст ще намали наполовина митническите документи и с 80% проверките на месо, млечни и други хранителни продукти, идващи в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания. Предвижда се още вносът от Англия, Шотландия и Уелс за Северна Ирландия да минава на отделна, "експресна" линия през митническите пунктове. ЕС предлага Великобритания да си запази и ролята на основен хъб за снабдяване на Северна Ирландия с генерични лекарства, макар че е трета страна за ЕС и не е част от единния му пазар и митнически съюз.


Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който наблюдава отношенията с Великобритания след Брекзит, заяви, че предложението позволява на северноирландския бизнес да се наслаждава на най-доброто от двата свята. В интервю за Ройтерс той увери, че северноирландците ще имат достъп до колбасите, които предпочитат, ако европейското предложение бъде прието.


Марош Шефчович

© Associated Press

Марош Шефчович


В замяна на отстъпките ЕС ще иска повече информация за прилагането на условията по протокола за Северна Ирландия, засилен мониторинг на веригите за доставки и етикетиране на всички продукти, за да се гарантира, че британските стоки не се промъкват на европейския пазар през вратичката, оставена на Северна Ирландия.


Брюксел увери, че "сега Комисията е готова да започне интензивни дискусии с правителството на Обединеното кралство с оглед на възможно най-бързо постигане на съвместно договорено трайно решение". Шефчович даде да се разбере, че ЕС е склонен на гъвкавост, но че ако предложението бъде отхвърлено, следваща оферта няма да има.


Първата среща на Шефчович с британския министър за Брекзит Дейвид Фрост е насорчена за петък в Брюкесл. В началото на седмицата Фрост заяви, че Лондон е готов да обсъди предложенията "каквото и да кажат". Той поиска нов "далновиден" протокол, който изключва възможността евентуални спорве по прилагането на споразуменията да бъдт отнасяни за разрешаване до Съда на ЕС. За Ройтерс Шефчович обаче каза, че надзорът на европейския съд е цената на достъпа до единния европейски пазар, на който Северна Ирландия се радва.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK