Кои са най-работливите: Всеки трети евродепутат печели и извън заплатата си

Кои са най-работливите: Всеки трети евродепутат печели и извън заплатата си

© Associated PressНад една четвърт (27%) от членовете на Европейския парламент са декларирали между 3.9 и 11.5 млн. евро приходи, получавани от външни дейности, показва анализ на европейския клон на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" (Transparency International), публикуван в сряда. Анализът се основава на декларациите за финансови интереси, които евродепутатите попълват самостоятелно, а Европейският парламент обнародва на страницата си.


Поне 23-ма от 705-те евродепутати са увеличили доходите си от началото на мандата си, а 39 печелят повече от 100 хил. евро годишно от страничните си дейности.

"Действителните доходи може да са дори по-високи, като се има предвид, че евродепутатите сами декларират приходите си и техните декларации не подлежат на институционални проверки", казва "Трансперънси".


Докарването на допълнителни доходи извън депутатската заплата не е незаконно. Според неправителствената организация обаче, която се бори с корупцията, то може да породи потенциален или реален конфликт на интереси.
"Дейности, които генерират големи суми, свързани с регистрирани в ЕС лобистки организации и/или които са започнали след началото на мандата на евродепутата, представляват особен риск", смятат авторите на разследването.


Кои са най-добре печелещите депутати?


Във всички парламентарни групи има евродепутати, които печелят допълнително. Най-много те са в ЕНП, следвана от "Обнови Европа" и социалистите и демократите. Като се има предвид колко евродепутати в една група печелят извън доходите, крайнодясната "Идентичност и демокрация" е първа с 38% от членовете си със странични доходи, докато в крайната левица едва 10% от депутатите си докарват и хонорари.


По националности най-често си доработват депутатите от Полша, Румъния и Италия.


Петимата най-добре платени от хонорари евродепутати са Радослав Сикорски (Полша, ЕНП), Сандро Гоци (Италия, "Обнови Европа"), Асгер Кристенсен (Дания, "Обнови Европа"), Ги Верхофстат (Белгия, "Обнови Европа") и Томаш Франковски (Полша, ЕНП). Всички те са декларирали доходи между 100 хил. и 588 хил. годишно, или между 180 хил. и 800 хил. евро от началото на мандата си.


Полският евродепутат Ярослав Сикорски (ЕНП) е декларирал най-високи доходи от странични дейности, които според "Трансперънси интернешънъл" за три години са между 558 хил. и 804 хил. евро

© European parliament (audiovisual service)

Полският евродепутат Ярослав Сикорски (ЕНП) е декларирал най-високи доходи от странични дейности, които според "Трансперънси интернешънъл" за три години са между 558 хил. и 804 хил. евро


Сред първите 50 по доходи от странични дейности има само един българин. Това е Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Той попада на 38-ото място с допълнително спечелени между 24 хил. и 120 хил. евро. От финансовата декларация, която Радев е попълнил при избирането му през 2019 г., става ясно, че тези приходи идват от адвокатски хонорари като член на адвокатската колегия във Варна, както и от фирмата "Инвест Консултинг 2002" АД. Посочено е, че месечно от двете допълнителни дейности Радев е получавал между 1000 и 5000 евро в трите години, предхождащи настоящия му депутатски мандат.


"Дневник" се свърза с екипа му за коментар, но до излизането на статията такъв не беше получен.


Широки граници


"Трансперънси интернешънъл" обръща внимание, че евродепутатите не са длъжни да декларират точната сума на допълнителните си доходи, а само да посочат между пет категории - от без възнаграждение до над 100 хил. евро. Въпреки това поне 29 членове на парламента печелят повече от външна дейност годишно, отколкото от депутатската си заплата от 105 092 евро. Най-добре печелещите от тях са си докарали доходи между 3 и 7.5 пъти повече.


От това неправителствената организация прави заключение, че не може да се изключи, че участието във външни организации може да оказва влияние върху начина, по който депутатите гласуват в Европарламента. Те дават пример с финландски парламентарист, която е член на два енергийни борда в родината си и на комисията по енергетика в Европарламента.


Като проблем "Трансперънси" посочва и че 15% от депутатите, които са обявили странични доходи, са дали неясни или общи определения за работата или професията, за която им е платено като "икономическа дейност", "свободна практика", "пенсиониран адвокат", "собственик на консултантска компания", "член на надзорен орган", без да уточнят каква именно и за кого са работили.


"Лична преценка"


Според етичния кодекс, по който евродепутатите подават декларациите си, администрацията на парламента може само да направи "обща проверка на достоверността" на декларациите, но не и да разследва точната дейност, извършвана от евродепутата. Само председателят на парламента има право на преценка, а практиката досега е, че нито един евродепутат не е бил наказван.


В началото на октомври Европейският парламент одобри предложение за създаване на независим орган по етиката на ЕС, който да следи за конфликт на интереси във всички европейски институции. Тепърва те ще започнат да преговарят за естеството на работата и правомощията на бъдещия орган, който би трябвало да може да разследва за конфликт на интереси подаваните от администрацията на ЕС финансови декларации.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK