Навални е сред тримата финалисти за наградата "Сахаров"

Имената на финалистите обяви германски евродепутат от Комисията по външни отношения на Европейския парламент

© multimedia.europarl.europa.eu

Имената на финалистите обяви германски евродепутат от Комисията по външни отношения на Европейския парламентАлексей Навални, който преди дни бе прехвърлен в категорията "екстремисти и терористи" в затворническа колония, където излежава оспорвана присъда, е сред тримата финалисти за тазгодишната награда за защита правата на човека, носеща името на неговия сънародник Андрей Сахаров.


"Тази номинация отчита и подчертава усилията на смели хора да се борят за демократично управление, върховенство на правото, граждански свободи и срещу корупцията", заяви германският евродепутат Дейвид Макалистър при обявяването на имената.


Решението кой ще е тазгодишният носител на "Сахаров" ще бъде обявено следващата седмица на 20 октомври. Това ще направят председателят на Европейския парламент и лидерите на политическите групи на евродепутатите, които ще изберат финалиста. Връчването на наградата е предвидено за 15 декември в пленарната зала на европарламента в Страсбург.
Номинирани са също Жените на Афганистан в лицето на група, подкрепена от Европейския парламент заради защитата от тях на правата на жените и на фундаменталните човешки права не само в страната им, но и по света.


Третата номинация е на Жанин Ание - бившата временна президентка на Боливия, която в момента е в затвора и се е превърнала в символ на репресиите срещу опозицията и лишаването от справедлив процес в Латинска Америка.


Наградата за свобода на мисълта "Сахаров" е учредена през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи човешките права и фундаменталните свободи, като към нея има и премия 50 хиляди евро. Миналата година я получи демократичната опозиция в Беларус в лицето на Координационния съвет, създаден по инициатива на група смели жени и активисти от гражданския сектор след скандалното насилие, последвало изборите за президент в страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK