Най-важната тема за Радев в Брюксел - енергетиката

Румен Радев

© Associated Press

Румен РадевПрезидентът Румен Радев, който представя България на започналата преди малко в Брюксел двудневна среща на върха на ЕС, постави акцент върху темата за енергетиката и цената на Зелената сделка. Тя е първа точка от дневния ред на лидерите, които ще говорят още за върховенството на закона, ваксинацията срещу COVID-19 в ЕС, епидемичната ситуация в Европа, както и за миграцията и търговията.


Радев заяви, че "България решително подкрепя прехода към климатична неутрална икономика, но този преход трябва да бъде плавен, устойчив, балансиран и щадящ гражданите и икономиката".


ЕС си поставя за цел да стане въглеродно неутрален до 2050 г., като до 2030 г. намали с 55% СО2 емисии спрямо 90-те години. За да се постигне тази цел, Еврокомисията предложи през юли пакет от законодателни промени и други мерки, които лидерите ще обсъдят за първи път в четвъртък.
"Ще настоявам, както и няколко други държави, да бъде извършен анализ за връзката между настоящата енергийна криза и приетия пакет "Готови за цел 55" - драстично да се увеличи намаляването на емисиите", заяви Радев преди срещата.


За България това означава да ускорим спирането на традиционните ни базови мощности, без да сме готови да ги заместим с по-модерни, каза още президентът, като подчерта, че правителството на ГЕРБ е пропуснало възможността да се минимализират щетите.


Според него развитието на зелените технологии в България е необходимо, но без "рисково изпълнение" на енергийния преход.


Радев се присъедини към групата държави, които искат координирани действия на ниво ЕС за справяне с ценовата криза в енергетиката, за разлика от Европейската комисия, която се обяви за бързи компенсации на национално ниво и допусна възможността за европейски подход само в средносрочните и дългосрочни реформи.


Според Радев обаче Европейската комисия трябва да се намесва бързо с контрол върху енергийните борси и с мерки за предотвратяване на спекулата.


Радев каза, че в предложенията на комисията липсва мярка, която пряко касае България - намаляване на цените на емисиите, които са надхвърлили разчетните нива за 2030 г., или поне събраните средства от продажба на емисии да могат да се използват за кризисни мерки.


За разлика от българския президент германският канцлер Ангела Меркел подкрепи предложенията на Еврокомисията за осъществяване на Зелената сделка и каза, че тя трябва да се разглежда отделно от климатичните въпроси.


Затова пък унгарският премиер Виктор Орбан определи законодателния пакет на Европейската комисия като "разрушителен за средната класа не само в Източна Европа, но и на Запад". "Въпросът е между фантазиите и реалността", каза Орбан.


Съдбата на Полша


Европейските лидери ще изслушат полския премиер Матеуш Моравецки по време на работната си вечеря в четвъртък вечер след решението на конституционния съд да отхвърли върховенството на европейското право над националното, когато то се отнася до конституционни въпроси. Моравецки, който изложи аргументите на Варшава във вторник пред Европейския парламент, каза преди срещата на върха, че не приема Европейската комисия и Съда на ЕС да имат последната дума по въпроси, които не са от европейска компетентност, и че няма проблеми за върховенството на правото по останалите с другите европейски държави.


Френският президент Еманюел Макрон пое посредническата роля между Варшава и Еврокомисията от германския канцлер Ангела Меркел, за която това е вероятно последната среща на върха, в която участва

© Associated Press

Френският президент Еманюел Макрон пое посредническата роля между Варшава и Еврокомисията от германския канцлер Ангела Меркел, за която това е вероятно последната среща на върха, в която участва


Повечето лидери, които коментираха темата преди тазвечерния дебат, обаче критикуваха полската позиция и заявиха, че ще искат твърди мерки срещу подкопаването на върховенството на правото. Нидерландският премиер Марк Рюте каза, че европейските лидери трябва да проявят твърдост спрямо Полша. Френският президент Еманюел Макрон се срещна с Моравецки на летището в Брюксел, за да настоява Варшава да започне диалог с Еврокомисията в търсене на решение.


Люксембурският премиер Ксавие Бетел и канцлерът Меркел подкрепиха усилията на Макрон за установяване на диалог.


Според Бетел заплахите за отнемане на евросредства трябва да са последна възможност по случая. Ще бъде "срам, ако хората се откажат само когато участват парите. Европа също е ценности и правила ... и ако всичко работи само с пари, тогава мисля, че имаме и морален проблем", смята Бетел.


Унгарският премиер Виктор Орбан заяви категорична подкрепа за Полша, наричайки я "европейски успех" и "държава с процъфтяваща икономика, честни избори и демокрация". Той каза, че напълно подкрепя полската позиция, че върховенството на правото не е част от Лисабонския договор и че "евроинституциите не могат да отнемат права на националните правителства и парламенти" в области, които не са от европейска компетентност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  "Радев заяви, че "България решително подкрепя прехода към климатична неутрална икономика,"

  Затоплист 🤮

 2. 2 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  Ако Полша продължава да упорства и да нарушва договора си за присъединяване към ЕС, вероятно ще има поне финансови последствия, защото действията ѝ са удар в същността и устоите на ЕС и другите държави едва ли биха ги подкрепили.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  ... Повечето лидери, които коментираха темата преди тазвечерния дебат обаче критикуваха полската позиция и заявиха, че ще искат твърди мерки срещу подкопаването на върховенството на правото ...

  "Повечето" ...
  Рюте и дежурните няколко сороски пудела ...
  А, и Уши го играе ястреб. При това - настървен!

  Иначе Меркел, Макрон ... те са за "диалог и компромис".

 4. 4 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  ЕС все повече изглежда като свърталище на пълчища от безполезни бюрократи, които бълват глупост след глупост без да имат представа какво се случва около тях.

 5. 5 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Срещата "на върха" в ЕС трябва да излезе от формата старейшините се карат на новите, които не били послушници! Безумно и безсмислено е да се поставят цели, които биха били резултат от научни открития и иновации, каквито към момента не са налични. Има разлика между заклинанията на Гретето и реалната наука и практика!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Енергетиката ще е. Там нищо не се направи през последните 20 години.

 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "Роси":
  Не е вярно, че нищо не се направи - направи се много - излишни регулаторни рамки, които помпат инфлацията и водят провал след провал. В Европа ел.енергията е в пъти по-скъпа от САЩ! Горивата също! Но чистотата на въздуха и въобще на природата не е по-добра! И всички в хора припяват колко е виновен Тръмп, че не подписа измишльотините наречени "Споразумение за климата", в които Гретето е истеричен говорител на глупости, а Китай и подобни изпускат каквито си искат отрови гарантирайки икономическия си просперитет!

 8. 8 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Затова пък унгарският премиер Виктор Орбан определи законодателния пакет на Европейската комисия като "разрушителен за средната класа не само в Източна Европа, но и на Запад". "Въпросът е между фантазиите и реалността", каза Орбан."......................Радев да го подкрепи,а не само гърчове пред ЕС!Унгарецът го е казал от ясно по-ясно!

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Весело

  До коментар [#1] от "zxp53317185":
  "Затоплист"

  Тази есен всички станахме затоплисти. Започнахме да се затопляме с парно рекордно рано , още в началото на октомври. Други години парното го пускаха в средата или края на ноември. Щото до тогава беше топло.

 10. 10 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Радев трябва да мине през инструктажа в ЕП, личи си, че не познава приоритетите в ЕП - правата на ЛБМГТ и здравословното състояние на Навални.

  Ако скоро не ги научи, ще трябва да го обявят за неблагонадежден евроатлантик.

 11. 11 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 483 Неутрално

  "Унгарският премиер Виктор Орбан заяви категорична подкрепа за Полша, наричайки я "европейски успех" и "държава с процъфтяваща икономика, честни избори и демокрация". Той каза, че напълно подкрепя полската позиция, че върховенството на правото не е част от Лисабонския договор и че "евроинституциите не могат да отнемат права на националните правителства и парламенти" в области, които не са от европейска компетентност."............Сега да не се окаже ,че еврозелките си превишават правата по договора от Лисабон!

 12. 12 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Така де, мерките в борбата с "глобалното затопляне" дават ефект! Ликуйте!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  "Според Радев обаче Европейската комисия трябва да се намесва бързо с контрол върху енергийните борси..."?!  Майко мила, но нормално за съветски тип индивид.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Най-важната тема в ЕС са ЛГБТ ценностите. Без ток може да се живее, но без ЛГБТ ценности, не!

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Много силен Радев. Избирането му е в кърпа вързано.

 16. 16 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  Абе ние ще го изберем, но да видим как ще се справи. Засега ми е трудно да дам определена оценка.

 17. 17 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Най-важното е да паднат санкциите срещу Русия, тогава и енергетиката ще се оправи, нъл тъй, др. резидент?

 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Кой е виновен за високата цена на природния газ в България:
  1.Сорос и соросоидите;
  2.Американските слуги;
  3.Тулупите, майкопродавците и жълтопаветниците;
  4.Ако бяхме построили „Балкански поток“,
  сега природният газ щеше да ни е без пари.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  дори като президент (за тия, на които им пука от длъжности и звания), господинът би трябвало по-внимателно с изрази от рода на "България подкрепя зелената сделка", защото по този въпрос България е най-малкото разделена в мненията

  няма ни проучване, ни други данни дали "подкрепяме" каквото и да е

  освен това заглавието не хваща дикиш
  най-важната тема за РРадев, без значение къде се намира, е преизбирането му

  което дано не се случи
  ама при тия негови т.нар. "съперници"...

  така че, поне не съучаствайте

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ментор":

  Обаче, пък няма тълпи от желаещи държави да напускат ЕС. Странно противоречие...:-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK