Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"

Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"

© European parliament (audiovisual service)Европейският парламент поиска да изготви предложения за регулиране на т.нар. златни паспорти и схеми за пребиваване и да оцени до каква степен ефективно се идентифицират видни политически личности и се прилага задълбочена надлежна проверка.


Няколко европейски държави, сред които Кипър, България и Малта, дават гражданство на чуждестранни инвеститори срещу определени вложения в съответната държава. Тези схеми са известни като "златни паспорти" и "златни визи" и през годините независими разследвания разкриха как правилата се заобикалят, като често съмнителни бизнесмени получават европейско гражданство.


Искането беше отправено в резолюция, която Европейският парламент прие по повод на разкритията в досиетата "Пандора". Депутатите призоваха за подробно разследване на нарушенията на европейски граждани, описани в "Пандора".
В резолюцията, приета с 578 гласа "за", 28 "против" и 79 въздържали се, те настояват за ново законодателство, което да отстрани пропуските, позволяващи избягването на плащането на данъците, прането на пари и данъчните измами.


Разследване на всички европейци в досиетата "Пандора"


Журналистическо разследване, придобило известност като досиетата "Пандора", разкри имената на стотици действащи и бивши политици, които не са декларирали всичките си доходи, избягвайки плащането на данъци. В Европа сред тях са кипърският президент Никос Анастасиадис, чешкият премиер Андрей Бабиш, нидерландският финансов министър Вопке Хукстра, бившият британски премиер Тони Блеър и бившият малтийски еврокомисар Джон Дали.

Евродепутатите посочват също, че много държави членки се забавят в прилагането на действащите европейски правила за борба с изпирането на пари и избягването на данъци и призовават Комисията да предприеме мерки срещу тях, като ги принуди да прилагат стандартите на ЕС.


Черният списък на ЕС за данъчните убежища не работи

Резолюцията определя настоящия черен списък на ЕС на данъчните убежища като "неефективен инструмент", който не е в състояние да улови някои от най-големите държави нарушители.


Две трети от фиктивните дружества в досиетата "Пандора" се намират в Британските Вирджински острови, които обаче все още не фигурират в черния списък на ЕС, се посочва още в позицията на европарламента. Предлагат се различни начини за подобряване на критериите за включване в списъците, включително разширяване на обхвата на типичните за данъчните убежища практики и промяна в процедурата за вземане на решение за включване на юрисдикции в списъка.


В момента в европейския списък за данъчни убежища фигурират само 9 държави: Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату. При последната актуализация на списъка в началото на октомври от него бяха заличени Сейшелските острови, Антигуа и Доминика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK