Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"

Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"

© European parliament (audiovisual service)Европейският парламент поиска да изготви предложения за регулиране на т.нар. златни паспорти и схеми за пребиваване и да оцени до каква степен ефективно се идентифицират видни политически личности и се прилага задълбочена надлежна проверка.


Няколко европейски държави, сред които Кипър, България и Малта, дават гражданство на чуждестранни инвеститори срещу определени вложения в съответната държава. Тези схеми са известни като "златни паспорти" и "златни визи" и през годините независими разследвания разкриха как правилата се заобикалят, като често съмнителни бизнесмени получават европейско гражданство.


Искането беше отправено в резолюция, която Европейският парламент прие по повод на разкритията в досиетата "Пандора". Депутатите призоваха за подробно разследване на нарушенията на европейски граждани, описани в "Пандора".
В резолюцията, приета с 578 гласа "за", 28 "против" и 79 въздържали се, те настояват за ново законодателство, което да отстрани пропуските, позволяващи избягването на плащането на данъците, прането на пари и данъчните измами.


Разследване на всички европейци в досиетата "Пандора"


Журналистическо разследване, придобило известност като досиетата "Пандора", разкри имената на стотици действащи и бивши политици, които не са декларирали всичките си доходи, избягвайки плащането на данъци. В Европа сред тях са кипърският президент Никос Анастасиадис, чешкият премиер Андрей Бабиш, нидерландският финансов министър Вопке Хукстра, бившият британски премиер Тони Блеър и бившият малтийски еврокомисар Джон Дали.

Евродепутатите посочват също, че много държави членки се забавят в прилагането на действащите европейски правила за борба с изпирането на пари и избягването на данъци и призовават Комисията да предприеме мерки срещу тях, като ги принуди да прилагат стандартите на ЕС.


Черният списък на ЕС за данъчните убежища не работи

Резолюцията определя настоящия черен списък на ЕС на данъчните убежища като "неефективен инструмент", който не е в състояние да улови някои от най-големите държави нарушители.


Две трети от фиктивните дружества в досиетата "Пандора" се намират в Британските Вирджински острови, които обаче все още не фигурират в черния списък на ЕС, се посочва още в позицията на европарламента. Предлагат се различни начини за подобряване на критериите за включване в списъците, включително разширяване на обхвата на типичните за данъчните убежища практики и промяна в процедурата за вземане на решение за включване на юрисдикции в списъка.


В момента в европейския списък за данъчни убежища фигурират само 9 държави: Американска Самоа, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату. При последната актуализация на списъка в началото на октомври от него бяха заличени Сейшелските острови, Антигуа и Доминика.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Весело

  скандал, тея разбиха бизнеса на шкембе-войводата!

 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Срам за тези държави допускащи врагове на демокрацията да живеят в ЕС...

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Геният на престъпника е непобедим, той ще измисли всякакви начини да се отърве. Просто трябва да се измисли как да се преиначи и намали човешката лакомия за богатство, но ми се струва, че това е кауза пердута...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ние имаме съдия председателстващ СГС без бг гражданство, тия за едни бизнесмени са се хванали.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  "Европейският парламент поиска да изготви предложения за регулиране на т.нар. "златни паспорти" и схеми за пребиваване "

  "Интересен" развой на "мисленето" от Европейските депутати....

  До вчера това бе условие за България (и други), за да им разрешат или дадат това и онова, но изведнъж вече явно не е проблем ако нашите хора го контролират😂😂😂

  ЕС или по скоро бюрократите от ЕС са най-голямата заплаха за оцеляването на този блок. Вчера критикуват Полша, днес "ще мислят" как да регулират издаването на паспорти срещу които до вчера искаха да наказват цели държави 😂

  Няма такъв втори цирк 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  Срам за тези държави допускащи врагове на демокрацията да живеят в ЕС...
  —цитат от коментар 2 на EU Fighter


  Ти си с промит мозък 😂😂😂 Прочете ли последният абзац от статията???
  Последните три данъчни убежища (Сейшелските острови, Антигуа и Доминика) са били премахнати от списъка, тоест ЕС ги е узаконило като места за криене на финанси, а защо?? Ами защото се оказва, че едва ли не всички по върховете на бюрокрацията в ЕС имат сметки и компании регистрирани точно на тези места. Ти си се загрижил, че някой дилър на наркотици от Панама например щял да има Европейски паспорт. Гп;ям проблем е това да знаеш за демокрацията в ЕС 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Алоу, Европата, к'во стана с 10% облагане на трансферите към офшорките??????????????

 8. 8 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Европейският парламент е по-загубен и от нашия...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"

  Най-добре е според мен напълно да спре издаването на ЕС "златни паспорти" на съмнителни типове от целия свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Весело

  До коментар [#8] от "Птоломей Едно":

  Няма по-загубен парламент от нашият. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  А може би заради това Сейшелите и другите две държави са отпаднали от списъка:
  "4 сентября 2014 года Сейшелы приняли на себя обязательство по введению с 2017 года автоматического обмена налоговой информацией с иностранными налоговыми органами, что должно помешать избегать налогообложения и отмывать преступные доходы через сейшельские компании[8].

  Это произошло в свете острого желания Сейшел покинуть список стран, провинившихся перед Глобальным форумом ОЭСР по открытости и обмену налоговой информацией (2013 год), Сейшельские острова в срочном порядке внесли в декабре 2013 года изменения в Акт «О компаниях международного бизнеса» 1994 года[9], но этого оказалось недостаточно, в связи с чем ожидается скорое усиление регулирования."


  До коментар [#6] от "padrino":
  "Последните три данъчни убежища (Сейшелските острови, Антигуа и Доминика) са били премахнати от списъка, тоест ЕС ги е узаконило като места за криене на финанси, а защо??"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#7] от "Хи-хи":

  Как, какво стана? Когато чрез закон намалихме инвестициите от офшорни фирми до 1%, от ЕС, ЕК ни ревнаха, че нарушаваме правата им. И се наложи да го променим поне на 10% участие на офшорни фирми.

 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Пуснаха 5-6 милиона нелегални имигранти, без да им направят никаква, ама никаква проверка, а се загрижили за 20-30 паспорта, които били срещу инвестиции. Лицемерие на квадрат!

 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU Fighter":

  Срам за тези държави допускащи врагове на демокрацията да живеят в ЕС...
  —цитат от коментар 2 на EU Fighter


  Не е хубаво да се подиграваш на другарите си. Все пак те пуснаха едни 5-6 милиона нелегални "демократи" на територията на ЕС. Не скандал, а като национално предателство бих го определил аз.

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":


  "Евродепутатите призовават да се регулира издаването на "златни паспорти"Най-добре е според мен напълно да спре издаването на ЕС "златни паспорти" на съмнителни типове от целия свят.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  То хубаво, ама англичаните ще приберат парите и ще издадат паспорти, а ЕС ще лапа мухите. :-)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "Кипър, България и Малта, дават гражданство на чуждестранни инвеститори срещу определени вложения в съответната държава. "
  Ние пък тука давахме, ако си платят на съответните хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK