Евролидерите поръчаха анализ на енергийните пазари в търсене на решение за цените

Европейските лидери опитаха нова постановка за традиционните семейни снимки, която напомня използваните в сериала на "Нетфликс" Squid Game

© Reuters

Европейските лидери опитаха нова постановка за традиционните семейни снимки, която напомня използваните в сериала на "Нетфликс" Squid GameСлед продължил с прекъсвания почти осем часа дебат в Брюксел европейските лидери поръчаха късно в четвъртък на Европейската комисия и нейните органи да направят анализ на енергийните пазари, за да потърсят причините за скока на цените и да предложат как той да бъде избягван в бъдеще.


Комисията вече обяви, че ще поръча на европейския енергиен регулатор да изследва състоянието на пазара на енергия и сама ще засили наблюдението върху търговете за въглеродните квоти, които промишлените производители плащат за произведените от тях въглеродни емисии.


Сега обаче лидерите ѝ поръчаха "да проучи функционирането на пазарите на газ и електроенергия, както и пазара на ЕСТЕ за търговия с емисии, с помощта на Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA)". Въз основа на тях тя трябва да прецени "дали определени търговски поведения изискват допълнителни регулаторни действия".
Формулировката идва, след като по-рано комисията каза, че не е забелязала спекулации на търговете за емисии, които да са причинили рязкото поскъпване на енергията, с което не са съгласни някои евролидери. По-специално чешкият премиер Андрей Бабиш настоява за по-строго регулирана на пазара на СО2 емисии, който според него е манипулиран от спекуланти.


Българският президент Румен Радев също каза преди началото на срещата в четвъртък, че Европейската комисия трябва да се намесва бързо с контрол върху енергийните борси и с мерки за предотвратяване на спекулата, както и че печалбите от търговията с емисии трябва да се използва за компенсиране на поскъпването. По-късно Радев каза, че е предложил намаление на цените на СО2 квотите за държавите, които са силно зависими от въглищната енергия, но то не е било прието. Отхвърлена е и неговата идея да се анализира връзката между поскъпването и предложения от Еврокомисията законодателен пакет за реализиране на зелената сделка.

"Зелената сделка е красива, необходима. Но да не забравяме, че зелената енергия е 38% от енергийния микс на ЕС. Да не забравяме, че 26% са все още от ядрена енергетика, 16 идват ог газ, а 13 - от въглища. Да направим ясна разлика между базови мощности и възобновяеми източници", призова Радев пред български медии в Брюксел.


В заключенията на срещата на върха не се споменава нищо за бъдещето на ядрената енергетика и на природния газ, въпреки че темата е обсъждана от лидерите, след като 10 държави, сред които и България, излязоха с настояване те да могат да се финансират като зелени инвестици и преходни горива по време на прехода към въглеродна неутралност.


По-късно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че предложение за класифициране на ядрената енергия и на природния газ ще бъде направено, без да уточни срок.

"Ние се нуждаем от стабилен източник - ядрената енергия и природния газ през прехода", заяви Фон дер Лайен, подчертавайки, че пътят за ЕС минава през увеличаване на енергията от възобновяеми източници, която "няма емисии и се произвежда у дома", което ще позволи намаляване на енергийната зависимост от внос.


Председателят на Еврокомисията съобщи, че изпълнителния орган на ЕС ще изучи възможностите за създаване на стратегически газов резерв на ЕС, което е идея на Италия, както и за организиране на общи поръчки за купуване на газ по инициатива на Испания и Франция. Тя каза, че страните трябва да ускорят изграждането на интерконекторните си връзки и че трябва да се търсят нови доставчици, за да се диверсифицират източниците.


Евролидерите поръчаха още на комисията и на енергийните министри, които се събират извънредно на 26 октомври, "бързо да обмислят средносрочни и дългосрочни мерки, които биха допринесли цената за енергията да стане достъпна за домакинствата и предприятията", както и ще осигурят устойчивост на енергийната система, сигурност на доставките, ще повишат устойчивостта на енергийната система на ЕС според "спецификата на ситуациите на държавите членки".


Европейската инвестиционна банка също беше призвана да огледа възможностите си за ускоряване на инвестициите в енергийния преход.


Лидерите ще се върнат към енергетиката отново през декември, по време на следващата си среща в Брюксел.


"Полският" въпрос


Евролидерите не откликнаха на призива на Европейския парламент да излязат с категорична позиция по спора с Полша за предимството на европейското право над националното. Темата беше обсъдена за кратко по време на работната вечеря, като присъствали на нея определиха дискусията като "спокойна", след като по-рано Германия и Франция настояха да се даде време за диалог между полското правителство и еврокомисията, чрез който да бъде потърсен компромис.


Евролидерите поръчаха анализ на енергийните пазари в търсене на решение за цените

© Associated Press


Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен изрази във вторник пред Европейския парламент "сериозна загриженост" от решението на полския конституционен съд, който постанови, че европейското право не се разпростира върху конституционни въпроси, и заплаши с финансови и юридически санкции, а евродепутатите настояха за замразяване на европейското финансиране и отхвърляне на полския план за възстановяване.
Нидерландският премиер Марк Рюте каза след края на първия ден от лидерската среща, че разговорът е бил "спокоен, но твърд". Запитан дали Полша е разбрала европейското послание, той каза "не още".


След края на срещата Урсула фон дер Лайен каза, че Комисията няма да действа докато не е приключила правния анализ на последиците от полското решение и че "имаме дълъг път пред себе си", включващ диалог, правен отговор и конкретни действия, за да възстановим независимостта на съдебната власт". Тя каза, че Еврокомисията очаква Полша да разпусне дисциплинарната колегия на Върховния съд и да върне на работа всички несправедливо отстранени съдии.

"Върховенството на правото гарантира взаимното доверие, дава правна сигурност в целия ЕС и равенство между страните членки и гражданите", каза Фон дер Лайен.


COVID-19 и ваксините


Въпреки че не им посветиха много време в дискусията си, евролидерите приеха специални заключения за развитието на пандемията и ваксинацията. В тях те заявяват, че "кампаниите за ваксиниране в Европа доведоха до значителен напредък в борбата срещу COVID-19", но че "положението в някои държави членки остава много сериозно".


"Усилията за преодоляване на съмненията към ваксините следва да се засилят, включително чрез справяне с дезинформацията, особено в платформите на социалните медии", се казва в решенията на срещата в Брюксел.
Средните нива на ваксинация в ЕС са 75%, но различията в отделните държави са значителни - от над 90% в Ирландия, Малта и Португалия до 24% в България и 35.6% в Румъния.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ами то в България какво да анализираш?

  Крадците са ясни...

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1142 Весело

  Като прочета това “евролидери”,направо ме побиват тръпки! А като се сетя ,че един от баш евролидерите вече не е там и ми става тъжно, ще ми липсва мазната физиономия и лукавото” Конграджулейшън”….все пак денят на тиквата е скоро,ще е радост за децата!

 3. 3 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Европейските лидери са пълен провал!

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  "Евролидерите поръчаха анализ"😂

  Първо: Някой може ли да посочи поне един "лидер" поименно.
  И второ, какво точно ще установи този анализ? Как да контролират цената на газта на световните борси ли?
  Те не са ли чували за едно "елементарно" търговско правило? Supply and demand..... (Търсене и предлагане) Докато има държави в близкият изток които предлагат повече пари за суровини, ЕС трябва или да плати пазарните цени или да чака обещаният "евтин газ" от Дедо БайДън 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 564 Гневно

  Първо да започнат от тези, които толерираха десетилетия наред зависимостта на Европа от прищевките на московията!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Весело

  Да бе, хич не е спекула, нерде скалпиране.

  мурзилка
 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Да питат Бойко Борисов!
  Голямата му уста не спира да бълва глупости как при него енергоресурсите били евтини, и че Радев е виновен за повишаването на цената им.

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Айде бе. Да питат баба Меркел. Тая новата тръба до Германия нема да е дръпната е тъй на без анализ.... Обаче след тоя анализ като нищо ще поискат да си затворим АЕЦ-а, щото е много евтин.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Европейската инвестиционна банка също беше призвана да огледа възможностите си за ускоряване на инвестициите в енергийния преход."

  Разумно предложение. Много страни ще имат нужда от страшно много инвестиции в бъдеше за да развият и увеличат своя енергиен сектор (особено що се отнася до ВЕИ).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Европейските лидери поръчали анализ. Че то си е чисто нашенска работа - комисия и анализ; резултати - ами, когато предметът на анализа вече не е актуален. За резултатите от харченето на толкова много пари, ето и обобщението

  Европейските лидери са пълен провал!
  —цитат от коментар 3 на choguna


 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  какво има да анализират, народа полудя по веи. инсталатори в uk имат ръст на поръчките от 1000%. само да свалят ограниченията за веи и ще стане перфектно. газаджиите се самоубиха с тия цени

 12. 12 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 715 Неутрално

  За да не изглежда като президент на диваци нашия представител на този форум, се наложи здравният му министър да въведе зеления сертификат в последния момент пради срещата. Когато здравеопазването зависи от имиджа - вътре и навън!

 13. 13 Профил на fmf441046451
  fmf441046451
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Единственото решение в средносрочен и дългосрочен план е ядрена енергия. Дори така наречените зелени активисти почнаха да го разбират, когато започнаха да правят пресмятанията за това от колко енергия има нужда човечеството и колко площ ще трябва да се разчисти, колко редки изкопаеми и други замърсяващи околната среда руди ще трябва да се изкопаят, за да се произвежда достатъчно соларна и вятърна енергия.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#7] от "Virgin":

  Той каквото можа да направи за Кремъл го направи.
  ТОВА СА ФАКТИТЕ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Едно анализче, една среща, една конференцийка, една декларацийка и цената ще се уплаши и ще падне сама. :)

 16. 16 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#11] от "karatista":

  "само да свалят ограниченията за веи и ще стане перфектно. газаджиите се самоубиха с тия цени"

  Хич не са се самоубили газаджиите, а печелят както никога досега. Само чакат на гюме да спре да духа вятър и да зелезе слънцето и започват да продават същите количества на четворни цени. Добре знаят, че играещите във ВЕИ томболата в повечето случаи губят.

 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Весело

  какво има да анализират, народа полудя по веи. инсталатори в uk имат ръст на поръчките от 1000%. само да свалят ограниченията за веи и ще стане перфектно. газаджиите се самоубиха с тия цени
  —цитат от коментар 11 на karatista


  Не можеш да даваш ОК като пример във форума на Дневник, това е "забранено" от форумните експерти които сега ще ти обяснят как острова потъва и най-късно за другата коледа няма да съществува 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  Спотовия пазар е пазар на хартии . Пазар с посредници. Пазар със спекулативните хедж фондове, който нямат пари ..., а хартия !? Газ, ток , горива - не е нещо което ще поръчаш , а ще получиш с колетна доставка след ДВА дена ! Това не е нещо което ще консервираш ........., и трябва да се продава. ..Американските играчи просто изработиха Европа ...Първо американци не доставиха 20 милиарда кубически метра газ, и хукнаха при по високите цени в Китай. Основните енергийни играì са американски компании , а дали няма сговор с търговците на втечнен газ ?

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Енергииния сектор е основа на националната и европейска сигурност. Защо чак сега се поръчва този анализ, който трябва да бъдежедневен? Това е предателство, облечено в зелени дрешки>

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Усещате ли антиЕС опорките на герболяка. Пак работят за Кремъл.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Кото каже Мустафата, инак шамари.

 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#11] от "karatista":

  Къде по-точно видяхте ограничения за ВЕИ?! А що не махнат преференциалните цени?
  Ако вятърът беше далновидно решение то по морета и океани щяха да се движат още ветроходи!

 23. 23 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  :Ако вятърът беше далновидно решение то по морета и океани щяха да се движат още ветроходи!
  —цитат от коментар 22 на telqk


  Тук не мога да се съглася с теб. Енергия от вятър работи и то много добре, НО...и това е голямо но, не за всички. При мен в Шотландия например за миналата година енергията от вятър е над 35% от цялата енергия за цялата година. Произведената енергия за 2020 е 31.8 Терават часа (terawatt-hours (TWh)). Така, че има места на които работи и други на които ще бъде безмислено да се влагат пари само, за да може Гретито да спи спокойно.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 24. 24 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":

  Примерът в Шотландия е частен случай и вие много добре го разбирате. Няма енергийна система без базови мощности които гарантират сигурност. Докато ЕК иска забрана на всичко което не е ВЕИ. А какво ще кажете за вълновите и приливно отливните централи?
  А нима сте забравили българската сентенция "вятър работа" какво означава. А колкото за платноходите почнали са да им монтират спомагателни двигатели, които в последствие станали основни а платната се ползвали само при благоприятен вятър. На края разбрали, че на вятъра не може да се разччита и ползата е минимална пред разходите и се отказали от платната.

 25. 25 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  какво има да анализират, народа полудя по веи. инсталатори в uk имат ръст на поръчките от 1000%. само да свалят ограниченията за веи и ще стане перфектно. газаджиите се самоубиха с тия цени
  —цитат от коментар 11 на karatista


  Би било добре ако беше толкова просто. В цената на тока в Германия са включени 6.7 цента ма киловат за да се субсидира енергията от възобновъеми източници. Напоследък имаше обсъждания да ги отменят за да компенсират повишената цена на електроенергията. Ако ги махнат от нашите сметки, има два варианта, или държавата да ги поеме (което е по-вероятно) или да се увеличи цената на енергията от възобновяемите източници. Които и вариант да се приеме, в крайна сметка ние ще го плащаме.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  Най-добре е т.н. европейски лидери да спрат да регулират пазарната икономика толкова брутално и некомпетентно, да налагат зелени политики и въглеродни квоти, да спират действащи електроцентрали по екологически съображения. Всякакви директиви и поставяния на срокове за постигане на някакъв въглероден неутралитет и опити да се влияе на т.н. климатични изменения на Земята са вид социализъм.

 27. 27 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Първо да започнат от тези, които толерираха десетилетия наред зависимостта на Европа от прищевките на московията!
  —цитат от коментар 5 на Миро


  Какво значи "толерираха". Ако няма откъде другаде да се набавят тези количества, това толериране ли е? Когато Западна Европа купува нефт от Саудитска Арабия, това толериране на демокрацията ли е?
  Не винаги пазара може да се вкара в рамките на политически доктрини, това сме го видяли и по-рано.

 28. 28 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Най-добре е т.н. европейски лидери да спрат да регулират пазарната икономика толкова брутално и некомпетентно, да налагат зелени политики и въглеродни квоти, да спират действащи електроцентрали по екологически съображения. Всякакви директиви и поставяния на срокове за постигане на някакъв въглероден неутралитет и опити да се влияе на т.н. климатични изменения на Земята са вид социализъм.
  —цитат от коментар 26 на tacheaux


  По принцип съм съгласен с първата част от коментара, сложих Ви плюс. Дали става дума за социализъм или държавен капитализъм е друга тема, а и терминолгията не е най-важното в момента. По-важно е че се твърди че борбата с климатичните промени се води за да спаси следващите поколения от катастрофални последици. И ако наистина има такава опасност, резонния въпросе как да се води тази борба така че хем да се помогне на бъдещите поколения, хем да не се съсипе живота на сегашното поколение.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#22] от "telqk":
  "Ако вятърът беше далновидно решение то по морета и океани щяха да се движат още ветроходи!"

  Енергията от вятър е огромна. Тя може и трябва да се използва , разбира се разумно и компетентно.
  Що се отнася до ветероходите , с цел икономисване на гориво , започнаха да се проектират кораби с монтирана ветроходна уредба , която е скрита в палубите на корабите , но при попътен вятър, тя автоматично и механизирано се инсталира с цел да се използва вятъра за допълнителна тяга. Счита се , че по този начин може да се икономисва 15-20% от горивото.

 30. 30 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#22] от "telqk":

  "Къде по-точно видяхте ограничения за ВЕИ?! А що не махнат преференциалните цени?"

  Ограничения няма, има само преференции. Няма проблем който иска да си сложи панели и да си ползва "зеления" ток и никой няма да му търси сметка. Реването е защото искат да са вързани към мрежата и да ПРОДАВАТ на другите, но вместо това панелите разказват играта на цялата система с непостоянното си производство.

 31. 31 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Стар трик на политиците, когато не искат да вземат мерки е или да създадат някаква комисия или да правят анализ на проблема с някаква работна група!

  А снощи чу ли се, че е време да прекратяват седянката?

  ДБ: Време е да спечелим България
 32. 32 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Весело

  Най-добре е т.н. европейски лидери да спрат да регулират пазарната икономика толкова брутално и некомпетентно, да налагат зелени политики и въглеродни квоти, да спират действащи електроцентрали по екологически съображения. Всякакви директиви и поставяния на срокове за постигане на някакъв въглероден неутралитет и опити да се влияе на т.н. климатични изменения на Земята са вид социализъм.
  —цитат от коментар 26 на tacheaux


  По-скоро е зелена диктатура, диктат на група от хора върху икономиката!

  ДБ: Време е да спечелим България
 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#30] от "z_axis":

  айде сега, 10% от мощностите ще свалят цялата система. чак пък толкова да е нежна. иначе за ограниченията се е изписало много за тия образи в гео милев, които от години ходят по мъките да сложат едни солари на покрива на блока си. а и в момента никой не иска субсидии за новите инсталации

 34. 34 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#30] от "z_axis":

  Това на мене ми е пределно ясно, но плоскочелите не го разбират. Всеки иска достъп до мрежата - нима всеки има достъп до железопътна мрежа? Вземаш си дрезина и си джиткаш ей така като БХ с жипката?

 35. 35 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#29] от "tacheaux":

  Говорим за реални решения доказани практически а не за експериментални установки отнасащи се за бъдеше неосъществимо - аналог с новите времена в българския език - минало незапомнено и бъдеще неосъществимо! Флетнеровите ротори са отдавна извесни ма никой не ще да ги използва а много по-ефективни от платната. Защо?

 36. 36 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Това е група идиоти, начело с розовото буре в центъра на снимката.

  Анализа дето го били поръчали трябваше отдавна да е направен. Това което може да се направи в момента е пълен стоп на зелената истерия, незабавно премахване на въглеродни квоти и всякакви изкуствени ограничения, и максимално бързо възстановяване на паботоспособните спрени въглищните и ядрени централи.

 37. 37 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#34] от "telqk":

  ами ще се подготвиш. не съм много в детайлите, ама кво пречи да се определят няколко подстанции, да се регулират предварително някакви парцели около тях, да се вдигне капацитета в станциите и да се пуснат хора да инсталират солари в тия парцели.

 38. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#37] от "karatista":

  По-голяма глупост не можахте ли да измислите - да прахосвате обработваема земя изхранването вече е проблем и затова ви пробутват протеини от скакалци.

 39. 39 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#38] от "telqk":

  айде, айде... че всички подстанции са в региони със супер плодородна обработваема земя. няма нужда от опорните точки на нафтаджиите. а и може да компенсираш собствениците в други места с такава земя. все пак не става дума за чак такива огромни площи.

 40. 40 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  какво има да анализират, народа полудя по веи. инсталатори в uk имат ръст на поръчките от 1000%. само да свалят ограниченията за веи и ще стане перфектно. газаджиите се самоубиха с тия цени
  —цитат от коментар 11 на karatista


  Древна арабска поговорка.
  Ако си в пустинята, имаш проблем и не знаеш какво да правиш, намери най-близкия мъж и го попитай. След това направи каквото е казал.
  Ако не можеш да намериш мъж, намери най-близката жена и я попитай.
  След това направи точно обратното!!!

  Модерна версия:
  Ако чуеш турбо-либераст да ти "решава" проблеми със сладки приказки,
  НАПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО!!!

 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тангра":

  и други динозаври така говориха навремето. сега си им гледам скалповете в колекцията

 42. 42 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Кой е виновен за високата цена на природния газ в България:
  1.Сорос и соросоидите;
  2.Американските слуги;
  3.Тулупите, майкопродавците и жълтопаветниците;
  4.Ако бяхме построили „Балкански поток“, сега природният газ
  щеше да ни е без пари.

 43. 43 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  Току що погледнах, за 1 месец акциите, които имам са скочили с 10%.

  Парите не са вече това, което бяха.

 44. 44 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мърмор":

  По точно европейските лидери са поръчали анализ на Европейската Комисия, която пък от своя страна ЩЕ поръча не европейския енергиен регулатор.
  А те пък най-вероятно ще поръчат на подкомисийки, те на още по-под комисийки и т.н.
  Всичко това ще бъде обилно възнаградено на всички участници по веригата.
  В резултат на което решение няма да се намери, но доволни комисионери - колкото искаш.
  Всъщност цялата тази клика няма никакви лични проблеми нито с цената на тока, нито с цената на газта. Те за се погрижили за всичко в разни люксембургски кантори.
  Да му мисли плебса.

  Panta rhei....
 45. 45 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  Кой е виновен за високата цена на природния газ в България:1.Сорос и соросоидите;2.Американските слуги;3.Тулупите, майкопродавците и жълтопаветниците;4.Ако бяхме построили „Балкански поток“, сега природният газ щеше да ни е без пари.
  —цитат от коментар 42 на Боян Баянов


  Абе Сорос не е като да няма вина. Като бърка кашите със затоплизма, гретенизма, кретенизма и други болести и еврозелките пощръкляха!
  Дай му на човек който не е работил власт над работещите и му гледай сеира.

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  До коментар [#40] от "Тангра":и други динозаври така говориха навремето. сега си им гледам скалповете в колекцията
  —цитат от коментар 41 на karatista


  Тангра е извън времето. И други така са говорили, отдавна никой не ги помни.

 47. 47 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Любопитно

  Абе вярно ли, че либерастите пишат "анализ" с 2 л-та?

 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Весело

  До коментар [#40] от "Тангра":

  Ако чуеш турбо либераст, значи си достатъчно близо да го набиеш.

  мурзилка
 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#23] от "padrino":
  При мен в Шотландия например за миналата година енергията от вятър е над 35% от цялата енергия..
  >>> Брей! Много вятърничава страна била тази Шотландия:).Чета сега пък и за една ценнна инициатива, пак по вашите островни земи:
  "The UK's new green finance roadmap will help ensure better quality data is used to achieve net zero goals. We're glad to partner with HM Treasury to create a more sustainable financial system through the Green Technical Advisory Group."
  Mike Bloomberg , Entrepreneur, philanthropist, UN Secretary-General's Special Envoy for Climate Ambition & Solutions, mayor of NYC

 50. 50 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":

  Споко бе, оня ден няква компания ми попадна, Вестас, ама да строи вятърни кули, дето генерират цели 15 мизерни мегавата едната. Само дето ще са високи поне по 150 метра(над повърхността, ако са базирани в морето, кулата ще е още по-висока, с разлика от 150м+дълбочината на водата), диаметъра на перката е 236 метра(дължина на перата 115.5 метра) шум със сила до 118 децибела. Трябват 133 такива небостъргача, цената им, транспорта, монтажа, нужната площ, шумът...Абе за 133 броя сигурно ше струват към 50 милиарда евро, с отстъпката за количество и на по-близо от 10 километра от перките няма да може да се живее с тоя шум) за да може да се замести горкият АЕЦ Козлодуй, с неговите само два действащи реактора по 1ГВ всеки.

  мурзилка
 51. 51 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":Споко бе, оня ден няква компания ми попадна, Вестас, ама да строи вятърни кули, дето генерират цели 15 мизерни мегавата едната. Само дето ще са високи поне по 150 метра(над повърхността, ако са базирани в морето, кулата ще е още по-висока, с разлика от 150м+дълбочината на водата), диаметъра на перката е 236 метра(дължина на перата 115.5 метра) шум със сила до 118 децибела. Трябват 133 такива небостъргача, цената им, транспорта, монтажа, нужната площ, шумът...Абе за 133 броя сигурно ше струват към 50 милиарда евро, с отстъпката за количество и на по-близо от 10 километра от перките няма да може да се живее с тоя шум) за да може да се замести горкият АЕЦ Козлодуй, с неговите само два действащи реактора по 1ГВ всеки.
  —цитат от коментар 50 на Маршалов


  В кое море ще ги садим тия перки!? В Черно!?

  Либерастите да си ги посадят в двора! Задния!

 52. 52 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#27] от "Oleg Iliev":

  "Какво значи "толерираха". Ако няма откъде другаде да се набавят тези количества, това толериране ли е?"

  Ако набавянето на нужните количества природен газ е безалтернативно, не е толериране. Ако, обаче, български държавни институции саботират вноса на по-евтин газ за сметка на руския, е национално предателство и "работа" в полза на "Газпром".
  Гл. прокурор, естествено, не забелязва това:
  https://19min.bg/news/8/157579.html #157579

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 53. 53 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Дано да действат бързо с тези анализи и решения. Цените се покачват с всеки изминал ден, а обикновените хора се чудят как да закрепят положението.

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#52] от "bramasole":


  До коментар [#27] от "Oleg Iliev":"Какво значи "толерираха". Ако няма откъде другаде да се набавят тези количества, това толериране ли е?"Ако набавянето на нужните количества природен газ е безалтернативно, не е толериране. Ако, обаче, български държавни институции саботират вноса на по-евтин газ за сметка на руския, е национално предателство и "работа" в полза на "Газпром". Гл. прокурор, естествено, не забелязва това:https://19min.bg/news/8/157579.html #157579
  —цитат от коментар 52 на bramasole


  Лелче , ама ти винаги си била с претенции , че си с нормално мислене и модерен човек . Е , обясни ми как можеш да вярваш на такива партенки ? Значи всички доставчици в момента доставят природния газ по над $ 1000 за 1000 кубични метра обаче идват Айзърбайджанците и викат ние ще ви го доставяме по $ 200 . Ти нормална ли си ? Или нас ли ни имаш за ненормални ? С голяма пренатягане заглавието може да звучи така : " Булгаргаз спря Айзърбайджанския газ с пет процента по - евтин от Руския губим 5 милиона Лева вдигаме цените у нас . " .

  Ти Айзърбайджанците за малоумни главанаци ли ги имаш ? Значи те държат стока , която на световните борси струва $ 1000 , но понеже ние сме много убави и симпатични на нас ще ни я продават не просто по - евтино ами 5 ( пет ) пъти по - евтино .

  И кой ти е източника ? Световно неизвестния сайт 19 минути . Илхам Алиев лично им е дал интервю как от детските години мечтата му е била да продава Айзърбайджанските природни ресурси 5 пъти по - евтино на Булгаргаз .

  Ти наивна ли си или нас ни имаш за глупаци ? 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#51] от "Тангра":

  О, някъде в Северно море, където има подходящи условия сигурно, не става въпрос за България. Важно е колко материали, труд и дори вреда за околната среда ще има. Кой знае само една такава кула, колко птици и други животни ще убива, сигурно и миграционните потоци на прелетните пилци ще променя. Пък си представи нещо колкото едномилионен град по площ, или още по-голямо, за да се събере от него енергия с някакви значими числа.

  мурзилка
 56. 56 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#54] от "bxr35608444":

  Със сигурност нямам претенции да раздавам удостоверения за психично здраве, нито каквито и да са други.
  Ако е факт, че "по искане на Булгаргаз бяха намалени количествата газ от договорените 1 млрд. до нищожните 225 милиона кубически метра, се оказва, че реално сме взели ...... 166 милиона кубически метра!?!", а доставките от Русия са увеличени с над 50 %, някой журналист би следвало да провери защо това е така, вкл. по ЗДОИ. В статията се споменава средна цена на газа, която е ясно, че не е релевантна към настоящия момент.
  По-спокойно, bxr35608444, петък е, идва уикенд, а Вие се нервирате излишно.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#54] от "bxr35608444":
  А ето какво е заявил руския президент на евролидерите:
  - Увеличение поставок газа в Европу возможно. Если завтра регулятор ФРГ даст разрешение на поставку, то РФ начнёт поставку 17,5 млрд кубометров.
  - «Северный поток 2» - это современные технологии и трубы, в 5,6 раза выбросов меньше, чем при транзите через ГТС Украины.
  - Работа по заполнению второй нитки «Северного потока — 2» будет завершена в декабре 2021 года.
  - Углеродная составляющая нашего газа в три раза меньше, чем американского СПГ.
  - Меня вообще хорошо слышат? Европе кто-то сокращает, а РФ увеличивает поставки [газа].
  (с) Владимир Путин, дискуссионный клуб "Валдай"

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#56] от "bramasole":
  Относно увеличените доставки за България:
  За изминалия период( от началото на 2021), от Газпром са увеличили доставките на газ за Турция- с 125%, за Германия с 28%, за Румъния с 289%, за България с 53%, за Полша с 10%, за Гърция с 13%. Кой как ще интерпретира фактите, е отделен въпрос.

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#57] от "тулса":
  Я да преведа казаното от Путин на български, че като нещо някой новобългарин ще докладва бдително на модератора за постинг на чужд език.:):
  " -Увеличение на газовите доставки за Европа е възможно.Ако утре немския регулатор даде разрешение за доставки, то РФ ще почне да доставя 17.5 млрд кубометра.
  - «Северен поток 2» -това са съвременни технологии и тръби, като замърсяването е 5.6 пъти по-малко отколкото по газотранспортната мрежа на Украйна.
  -Втората линия на СП-2 ще бъде запълнена с газ през декември 2021.
  -Въглеродната съставка на нашия газ е 3 пъти по-малка от тази на американския втечнен газ.
  - Изобщо някой дали се вслушва в думите ми? (....това предполагам е адресирано до евролидерите:)). Някой съкращава газа за Европа, а РФ увеличава доставките му."

 60. 60 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#57] от "тулса":Я да преведа казаното от Путин на български, че като нещо някой новобългарин ще докладва бдително на модератора за постинг на чужд език.:):" -Увеличение на газовите доставки за Европа е възможно.Ако утре немския регулатор даде разрешение за доставки, то РФ ще почне да доставя 17.5 млрд кубометра.- «Северен поток 2» -това са съвременни технологии и тръби, като замърсяването е 5.6 пъти по-малко отколкото по газотранспортната мрежа на Украйна.-Втората линия на СП-2 ще бъде запълнена с газ през декември 2021.-Въглеродната съставка на нашия газ е 3 пъти по-малка от тази на американския втечнен газ.- Изобщо някой дали се вслушва в думите ми? (....това предполагам е адресирано до евролидерите:)). Някой съкращава газа за Европа, а РФ увеличава доставките му."
  —цитат от коментар 59 на тулса


  За всеки случай ще коментирам българския текст, че и аз като тебе съм под лупата :).

  В Германия препирните около СП2 не спират. Аналена продължава да твърди че Путин го използва за натиск, икономистите в Бундестага (че и немското правителство, и Еврокомисията) вече няколко пъти официално заявиха че Русия изпълнява стриктно всичките си договори, и даже доставя в повече. Та шефове на комисии от Бундестага сега явно казват че Аналена е некомпетентна, а претендира за поста външен министър. За желаещите да прочетат повече (на немски) ето линк
  https://www.welt.de/politik/deutschland/article234539918/Union-und-Linke-kritisieren-Baerbock-wegen-Nordstream-2.html

  А иначе доколкото разбирам два са основните въпроси по които ЕС не може досега да се разбере с Русия. Единият е СП2, вторият е че Русия иска да се работи с дългосрочни договори. Дългосрочните договори са изгодни за потребителя когато цените растат, и не са изгодни за потребителя когато цените падат. Понеже добива на газ е свързан със сериозни инвестиции, дългосрочно планиране е необходимо. Дали ще стигнат до компромисне знам. ЕК е доста тромава и докато започне прегвори за общо закупуване на газ от Русия може да се окаже че зимата е мека и няма такава нужда от допълнителни количества, или че зимата е студена и няма време за много пазарлък. Добре ви е на васв Америка, ние да му мислим :(.

 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":

  И на "нас в Америка" не ни е чак толкова добре, като гледам цените на бензина. Администрацията на Байдън прекрати добива от много находища, спират или са пред спиране тръбопроводи, ураганите нанесоха щети на добива в Мексиканския Залив. Така от износител на газ и петрол САЩ отново внася.

 62. 62 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Все едно чета комюнике от пленум на ЦК на БКП.

  I Want To Believe
 63. 63 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Непрекъснато ни натрапват тази Меркел. Не знам защо, но за мен тя никога няма да засенчи Хелмут Кол, а скоро ще и напомнят как и защо го предаде.

 64. 64 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Що спряхте Южния, евромъдреци? Що сега се оставяте да ви правят на маймуни със Северния? Кои пазари ще проучвате? Началниците ви сложиха в позиция на готовност за втечняка и си го продават на пълни обороти в Азия, щото има повече кяр за момента, а вие си стойте в поза “винаги на разположение и винаги готов” и си проучвайте пазарите! Я Ердо как хубаво си ги проучи - и АЕЦ си построи, и Турския си докара и сега се усмихва под мустак как в хор го заклеймявате. Спорно проучване!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK