Еврокомисията избра 10 бъдещи лекарства срещу COVID-19

Еврокомисията избра 10 бъдещи лекарства срещу COVID-19

© Associated Press

Европейската комисия подбра 10 обещаващи лекарствени разработки срещу COVID-19, които вероятно ще бъдат одобрени за лечението на инфекцията.


Става дума за моноклонални антитела, антивирусни препарати за приемане през устата и за имуномодулатори. Първите две групи лекарства са предназначени за началните етапи на инфекцията, антивирусните препарати са за ускоряване на възстановяването, а имуномодулаторите за лекувани в болници пациенти.


Списъкът е съставен въз основа на независими научни становища и в него са включени кандидати за средства за лечение, които има вероятност да бъдат разрешени, което означава, че ще бъдат налични на европейския пазар, съобщи Еврокомисията. Ако тяхната безопасност и ефективност бъдат потвърдени от Европейската агенция по лекарствата, тези терапевтични средства ще предложат възможно най-бързо лечение на пациентите. Учените, участвали в подбора на потенциалните медикаменти, са разгледали 82 кандидати за терапевтични средства, които са в последните етапи на клинични изпитвания.




Седем от тях вече се проучват от европейския лекарствен регулатор, а с производителите на четири Еврокомисията има договори за общи поръчки за доставки, когато бъдат одобрени за продажба. Очаква се мнения за три от препаратите да има в близките седмици и за още две - до края на годината.


"Ваксинацията е единственото средство за предотвратяване на хоспитализацията и смъртните случаи, причинени от COVID-19, и е единственият начин да оставим тази пандемия зад гърба си", заяви здравният еврокомисар Стела Кириакиду.


Тя добави, че хората, които все пак се разболеят от инфекцията, ще се нуждаят от лечение и възстановяване, а болниците - от намаляване на хоспитализациите, за което ще са необходими и нови терапевтични средства.


Подбраните антивирусни моноклонални антитела, предназначени за пациенти в начален етап на инфекцията, са: Ronapreve, комбинация от две моноколониални антитела (казиривимаб и имдевимаб), на компанията "Регенерон" (Regeneron Pharmaceuticals) и "Рош" (Roche), Xevudy (сотровимаб) на "Вир байотехнолоджи" (Vir Biotechnology) и "Глаксо Смит Клайн" (GSK) и Evusheld, комбинация от две моноклонални антитела (тиксагевимаб и цилгавимаб) на "Астра Зенека" (AstraZeneca).


От антивирусните препарати за перорална употреба, които трябва да се приемат веднага след появата на симптоми или позитивиране на тест са: Molnupiravir на "Риджбек Байотерапютикс" (Ridgeback Biotherapeutics) и "Мерк" (MSD), PF-07321332 на "Пфайзер" и разработката AT-527 на Atea Pharmaceuticals и "Рош".


Имуномодулаторите, които са предпочетени за лечение на хоспитализирани пациенти, са: Actemra (тоцилизумаб) на "Рош холдинг", Kineret (анакинра) на шведската компания Orphan Biovitrum, разработката на "Ели Лили" (Eli Lilly) Olumiant (барицитиниб) и Lenzilumab на Humanigen.


Европейската комисия съобщи, че изборът на десетте кандидата не обвързва Европейската агенция по лекарствата с положително становище и че тя ще ги провери за ефективност и безопасност по всички стандарти.


"Даден подбран продукт може да не бъде разрешен, ако наличните научни доказателства не отговарят на нормативните изисквания", се казва в съобщението на Еврокомисията.


Всичко, което трябва да знаете за: