Енергийната реформа в ЕС се отлага за декември

Енергийният еврокомисар Кадри Симсон

© CouncilEU

Енергийният еврокомисар Кадри СимсонЕвропейската комисия не се ангажира с категоричен отговор дали ядрената енергия и природния газ ще бъдат класифицирани като преходни горива, които могат да бъдат финансирани от зелени инвестиции като част от енергийния преход.


Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон заяви след извънредна среща на енергийните министри от ЕС за ценовия скок в Люксембург във вторник, че комисията все още анализира мненията на своя мозъчен тръст и на експерти и не може да предвиди какво решение ще бъде взето.


Комисията класифицира през пролетта видовете енергийни източници, които могат да се възприемат като чисти и да имат достъп до зелено финансиране, но остави ядрената енергетика и природния газ за по-късно. Миналата седмица председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС се нуждае от стабилни източници на енергия, за да компенсира колебанията на енергийните цени и да осъществи зеления преход. Тя посочи ядрената енергия и природния газ като възможни преходни горива.
В началото на октомври България и още 8 източноевропейски държави подкрепиха френската инициатива ядрената енергия да бъде класифицирана като чиста и посочиха, че тя ще увеличи енергийната независимост на ЕС, тъй като се произвежда в ЕС, позволявайки намаляване на СО2 емисиите.


Словенският енергиен министър Йермей Врътовец заяви след срещата в Люксембург, че "много държави смятат, че ядрената енергия може да е част от дългосрочните решения", както и че няколко държави са поискали комисията да даде отговор възможно най-бързо дали я смята за чиста, но отказа повече подробности.


Енергийната реформа се отлага за декември


Междувременно намесата на Германия, Дания, Ирландия и шест други европейски държави, които се обявиха срещу реформи на пазара на електроенергия в ЕС, не позволи спешната среща на енергийните министри да излезе с по-категорично мнение какво трябва да се направи, за да се увеличи устойчивостта на ЕС срещу кризи.


Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Нидерландия настояха ЕС да не бърза с промените, тъй като причините за колебанията в цените са глобални. Вместо предложените от Франция и Испания реформи те смятат, че ЕС трябва да се съсредоточи върху мерки за пестене на енергия и взаимно свързване на 15% от пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.


Испания и още няколко държави настояват за промени в сегашната система за определяне на цената на електроенергията на едро, която зависи от последната електроцентрала, включена за задоволяване на общото търсене на електроенергия. Тъй като според европейските правила централите на изкопаеми горива последни се включват при повишаване на търсенето, газовите централи често определят цената в тази система, която според Испания е несправедлива, тъй като евтината възобновяема енергия се продава на същата цена като по-скъпата енергия на базата на изкопаеми горива.


Европейската комисия заяви, че ще проучи дали пазарът на електроенергия в ЕС функционира добре, но няма доказателства, които да предполагат, че различна система би защитила по-добре страните от скока на енергийните разходи.


В средата на ноември ще са готови предварителни резултати от поръчания от европейските лидери анализ на пазарите на газ, електричество и търговията с CO2 квоти. На базата на него еврокомисията ще предложи до декември законодателен пакет за промени, от които ще стане ясно дали ще се избере европейски подход, или всяка държава ще трябва да се реформира самостоятелно.


Симсон каза, че тогава ще станат ясни и повече подробности по инициативата за общи поръчки за внос на природен газ. Тя поясни, че схемата ще бъде доброволна и ще позволи на националните регулатори и на частни оператори в различни държави да се обединяват за общи поръчки, но все още не е решено кой ще плаща разходите за участието в поръчката, за преноса и за съхраняването на общите количества. Възможността няма да засегне правото на частни доставчици на газ да сключват дългосрочни договори или да купуват количества на спотовите пазари, като двата вида доставки ще съществуват паралелно.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  "Европейската комисия не се ангажира с категоричен отговор дали ядрената енергия и природния газ ще бъдат класифицирани като преходни горива, "

  Така за който не е разбрал "великата реформа е това".
  Да се внася руски газ и познайте кой ядрен обект да се "довърши"?

  Да ви таковам и реформите!

 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Интересно защо Христо и Иво Мирчев спряха да ходят до газовата връзка с Гърция при Кулата и да питат за азерския газ!?
  https://money.bg/economics/ekspert-evtiniyat-azerski-gaz-se-preprodava-nie-kupuvame-skap.html

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Да отложат и зимата за април .............

  [email protected]
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  ... Еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон заяви ..., че Комисията все още анализира мненията на своя мозъчен тръст и на експерти и не може да предвиди какво решение ще бъде взето ...

  Е, не е ли жалка историята брюселска?

  То мозъчен тръст ли не щеш. то експерти ли не щеш ...
  И непредвидими, непредвидими ...

  Баси партийните секретарчета са тези!

  Прочее ... може всеки да си провери сам що за спец по енергийните въпроси е другарката Симсон. С хуманитарно образование и партийна кариера ...

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  "Европейската комисия не се ангажира с категоричен отговор дали ядрената енергия и природния газ ще бъдат класифицирани като преходни горива, "Така за който не е разбрал "великата реформа е това".Да се внася руски газ и познайте кой ядрен обект да се "довърши"? Да ви таковам и реформите!
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Ами ... реформа е!
  Щото ги нема "в списъка".

  Пък Германия си пуска СП-2, а Макрон вика, че искал да строи още шест нови АЕЦ-а.

  И на "мозъчният тръст" и "експертите" им се спече ...
  Как хем на Гретето да угодят, как и на германци и французи.

  Аз залагам на германците и франциузите!

 6. 6 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  За декември ама коя година :)

  Ако се окаже студен и без ток, да не отпадне съвсем тази реформа :)

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  "Енергийните министри на ЕС не успяха да се договорят"
  😂😂😂😂

  Някой изненадан от това? За пореден път само приказки, обещания (преди седмица) и в крайна сметка НИЩО. Голяма обединена Европа.... харлия да Ви е.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Политбюро заседава!
  —цитат от коментар 6 на liz31552545


  Тц!
  Политбюро си бяха тези, които наистина решаваха.

  А тези партийни секретарчета, наречени ЕК, само се ослушват като зайци в люцерна.
  От къде и от кое Политбюро ще им подсвирнат по-строго как да подскачат ...

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  "Енергийните министри на ЕС не успяха да се договорят"😂😂😂😂Някой изненадан от това? За пореден път само приказки, обещания (преди седмица) и в крайна сметка НИЩО. Голяма обединена Европа.... харлия да Ви е.
  —цитат от коментар 8 на padrino


  Шепа ояли се бюрократи, живеещи си в някаква стерилна среда, които нямат грам досег с реалния живот и проблемите на хората, за тях всичко е някаква игра. Игра, която ни коснва скъпо и прескъпо ....

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Весело

  Декември коя година?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  "Тя посочи ядрената енергия и природния газ като възможни преходни горива."

  Фон дер Лайен трябва да даде отговор на следните въпроси:
  1.Колко СО2 се отделя в процеса на произвеждането на един ядрен реактор и съпътстващото го оборудване?
  2.Колко СО2 се отделя в процеса на строително монтажните работи на една АЕЦ, който продължава около 10 години?
  3.Колко СО2 се отделя в процеса изработване и експлоатация на хранилището за съхраняване на ядрените отпадъци, при положение, че времето за полуразпад на изотопите на плутоний-239 е 24 360 год., на йод-129 – 15,7 милиона год., на уран-235 – 704 милиона год., на уран-238 – 4,47 милиарда год., на уран-233 - 158 000 год.?

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Шепа ояли се бюрократи, живеещи си в някаква стерилна среда, които нямат грам досег с реалния живот и проблемите на хората, за тях всичко е някаква игра. Игра, която ни коснва скъпо и прескъпо ....
  —цитат от коментар 10 на Alex Ivanov


  Много точен коментар 👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  До коментар [#12] от "Боян Баянов":

  И ти чакаш от умрял писмо😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Любопитно

  После ще се отложи за средата на 2022 г., щото през зимата из целия ЕС сметките за ток и газ яко ще хвърчат нагоре и на народите никак няма да им се слуша за "зелени преходи", в името на които да плащат все повече и повече.

  Междувременно акциите на "Газпром" хвръкнаха до нови висоти, а Путин се чуди как да харчи изливащите се като река в руската хазна евраци.
  Странен начин да "санкционираш" някого, не ли?

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  "Тя посочи ядрената енергия и природния газ като възможни преходни горива."Фон дер Лайен трябва да даде отговор на следните въпроси:1.Колко СО2 се отделя в процеса на произвеждането на един ядрен реактор и съпътстващото го оборудване?2.Колко СО2 се отделя в процеса на строително монтажните работи на една АЕЦ, който продължава около 10 години?3.Колко СО2 се отделя в процеса изработване и експлоатация на хранилището за съхраняване на ядрените отпадъци, при положение, че времето за полуразпад на изотопите на плутоний-239 е 24 360 год., на йод-129 – 15,7 милиона год., на уран-235 – 704 милиона год., на уран-238 – 4,47 милиарда год., на уран-233 - 158 000 год.?
  —цитат от коментар 12 на Боян Баянов


  Айде стига с тоя СО2, че вече ви смеят и кокошките.
  Тичай да пушиш дупките на вулканите, че оттам излиза повече СО2 отколкото от целия ЕС, а, и да туряш катализатори на говедата, че пърдят много метан.
  Инак няма да "спасиш климата", а това е много, много фатално!

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":

  Напротив, след изготвяне на конкретен доклад, декември четене на доклада, февруари избор на конкретна комисия която да запознае министрите с доклада

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Баянов":

  Нека още малко поразсъждаваме за злената и преходната енергия.
  Нали Соларните панели, батериите за тях и ветрогенераторите били зелена енергия, с която толкова се бият в гърдите че решавала еко проблемите. Те обаче къде се произвеждат? В Китай, които ползват въглища като енергия и цялото замърсяване от производството (тежки метали, токсични вещества за батериите и т.н.) остава при тях. т.е. проблемът не е решен, само се е преместил на изток.

  АЕЦ щял да е преходна чиста енергия, като само използваното гориво бил проблем, защото е радиоактивно. Ами тогава да го транспортират и да го заравят и него в Китай. Така замитат два сходни проблема под един килим и воала, всичко е чисто и зелено отново! Вива ла (енергийната) революсион! Венсеремос!

 19. 19 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 355 Неутрално

  После ще се отложи за средата на 2022 г., щото през зимата из целия ЕС сметките за ток и газ яко ще хвърчат нагоре и на народите никак няма да им се слуша за "зелени преходи", в името на които да плащат все повече и повече.
  —цитат от коментар 15 на pag


  А, не. Те вече захапаха мантрата, че сметките са високи, щото няма достатъчно фотоволтаици инсталирани. И хората ще почнат да вярват.

 20. 20 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Явно и там не могат да се разберат по тази прословута Енергийна регорма. ЩЕ видим до декември какво ще измислят.

 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Ми.....ходете пеша.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "Вместо предложените от Франция и Испания реформи те смятат, че ЕС трябва да се съсредоточи върху мерки за пестене на енергия и взаимно свързване на 15% от пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г."
  Идват европрограмите за намаляване потреблението на отопление, чрез изолиране? Нелоша стъпка

 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боян Баянов":Нека още малко поразсъждаваме за злената и преходната енергия.Нали Соларните панели, батериите за тях и ветрогенераторите били зелена енергия, с която толкова се бият в гърдите че решавала еко проблемите. Те обаче къде се произвеждат? В Китай, които ползват въглища като енергия и цялото замърсяване от производството (тежки метали, токсични вещества за батериите и т.н.) остава при тях. т.е. проблемът не е решен, само се е преместил на изток.АЕЦ щял да е преходна чиста енергия, като само използваното гориво бил проблем, защото е радиоактивно. Ами тогава да го транспортират и да го заравят и него в Китай. Така замитат два сходни проблема под един килим и воала, всичко е чисто и зелено отново! Вива ла (енергийната) революсион! Венсеремос!
  —цитат от коментар 18 на stoyanst


  по евродиректива отработеното гориво не може да се изнася за крайно депониране извън ЕС. Ние го изнасяме, за да го рециклират и да ни го върнат за нова употреба.

 24. 24 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  [quote#5:"xm..."][/quote]

  няма лошо..французите могат да построят един АЕЦ и за нас и да изнасят ток към нашата държава. При една добра свързаност на енергийните мрежи - защо не Франция да не се специализира в износа на ток от атом?

 25. 25 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  верно ли в някои супермаркети слагали снимки по щандовете щото няма какво :)
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-10122775/Supermarkets-shelves-CARDBOARD-CUTOUTS-fruit-veg-cover-supply-crisis.html

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":


  а Путин се чуди как да харчи изливащите се като река в руската хазна евраци.
  —цитат от коментар 15 на pag


  Путин купува злато, защото знае, че евраците се печатат на килограм.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Хубавото на цялата работа бюрократска е, че се отложи фиксирането на часа и сега пак ще го врътнем. :)

 28. 28 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#23] от "alabalko":

  Нищо не изнасяме защото алкашите дигнаха цените за преработка и за сега се трупа от много време на площадката на АЕЦ. Затова БХ почна строеж на хранилище за РО до АЕЦ.

 29. 29 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално

  До коментар [#9] от "xm...":

  Прав сте!

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Весело

  [quote#19:"Ipolit"][/quote]

  Абе аз едно знам - когато у дома се сбият хладилника и телевизора, хладилника накрая винаги побеждава...

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  "Тя посочи ядрената енергия и природния газ като възможни преходни горива."Фон дер Лайен трябва да даде отговор на следните въпроси:1.Колко СО2 се отделя в процеса на произвеждането на ..
  —цитат от коментар 12 на Боян Баянов


  Колко СО2 се отделя при производството на ветрогенератор?

  Колко СО2 се отделя при ВЕЦ?

  Колко СО2 се отделя, при производство и рециклиране на фотоволтаик?
  Всъщност , възможно ли е рециклиране?

  https://www.youtube.com/watch?v=Rc5AlFo3zTk

  https://www.youtube.com/watch?v=RqppRC37OgI&t=94s

  https://www.youtube.com/watch?v=ObvdSmPbdLg&t=194s

  Дали, верно , фон дер Лайен си ги задава??

  Или слуша Гретето?

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  [quote#5:"xm..."]
  —цитат от коментар 24 на alabalko
  няма лошо..французите могат да построят един АЕЦ и за нас и да изнасят ток към нашата държава. При една добра свързаност на енергийните мрежи - защо не Франция да не се специализира в износа на ток от атом?[/quote]

  Нали има загуби по преноса ..

 33. 33 Профил на m.2
  m.2
  Рейтинг: 9 Неутрално

  ако досегашната енергийна политика на ЕС е била дело на същия "мозъчен тръст", спокойно могат да се приемат решения, точно обратни на препоръките му.

  Не знам защо е необходими хиляди хора да измръзнат до смърт, десетки хиляди бизнеси да фалират поради високите цени на тока, и Европа окончателно да загуби остатъчната си конкурентноспособност, за да се пристъпи към нормализиране на енергийната политика и загърбване на пагубния "енергиен преход".

  Т.нар. "енергиен преход" ще е преход между цял ЕС и разпадащ се в агония ЕС, нищо друго.
  Форсирането на мерки за които няма никаква технологична, инфраструктурна или каквато и да е друга готовност, е самоубийствено - това вече се вижда с невъоръжено око.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Айде стига с тоя СО2, че вече ви смеят и кокошките.
  Тичай да пушиш дупките на вулканите, че оттам излиза повече СО2 отколкото от целия ЕС
  —цитат от коментар 16 на pag


  Това не е вярно.

  Въглеродния двуокис от вулканите се равнява на едва 0.22% от въглеродните емисии с човешки произход.

  Източник: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/001670379290243C

  А значителна част (над 10%) от глобалните емисии с човешки произход се падат на ЕС.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  времето за полуразпад на на уран-235 – 704 милиона год., на уран-238 – 4,47 милиарда год.
  —цитат от коментар 12 на Боян Баянов


  Ами тях си ги има достатъчно в природата, и поне с добива се прибират на опрелено контролирано място. Ограниченото познаване на природата ражда изроди ненавиждащи човечеството.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Комисията все още анализира мненията на своя мозъчен тръст и на експерти и не може да предвиди какво решение ще бъде взето"

  Като имат толкова експерти, защо не туриха тях начело на енергийната политика, ами оставиха леля Кадри, леля Уши, и други подобни еврократи да решават такива въпроси като дали ще стоим на студено и на тъмно?
  Четох европейските политици посъветвали хората си тази зима да намалят термостатите и да ходят в къщи с пуловери, та да не хабят толкова фосилни горива за отопление. Те в сградата на Европарламента намалиха ли отоплението, нещо не ги виждам с пуловери?

 37. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  А значителна част (над 10%) от глобалните емисии с човешки произход се падат на ЕС.
  —цитат от коментар 34 на Николов


  Притисних са 😱

 38. 38 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  [quote#19:"Ipolit"]
  —цитат от коментар 30 на pag
  Абе аз едно знам - когато у дома се сбият хладилника и телевизора, хладилника накрая винаги побеждава...[/quote]

  Сега в битката ще ти влезе и парното 😂

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Декември - идеален ден за енергийни реформи .. !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK