Полша ще плаща по 1 млн. евро дневно на ЕС за неизпълнение на съдебно нареждане

Полският премиер Матеуш Моравецки пред флага на ЕС

© Associated Press

Полският премиер Матеуш Моравецки пред флага на ЕССъдът на ЕС наложи във вторник глоба от 1 милион евро дневно на Полша за неизпълнение на нареждането на съда да разпусне незабавно дисциплинарната колегия на Върховния съд и да върне отстранените от нея магистрати.


Решението е в отговор на искане от Европейската комисия за определяне на размер на санкцията за отказа да се изпълни съдебната заповед от 14 юли. Тя беше издадена от съда като временна мярка, докато излезе окончателното решение по делото между Комисията и Полша за съдбата на дисциплинарната камара. Според Брюксел начинът, по който се назначават членовете й, както и процедурните правила за работата й, хвърлят сериозни съмнения върху независимостта на съдебната власт и накърняват правата на магистратите, които са обект на дисциплинарния съд.


Еврокомисията, която има задължение да следи за прилагане на европейското право, изпрати искането на 7 септември, обявявайки, че колегията не само че не е спряла работа, но и продължава да издава решения за кариерното развитие на магистрати.
Съдебната заповед е с обратно действие от 14 юли до изпълнението на нареждането. Това означава че Полша вече дължи на европейския бюджет 106 милиона евро.


Съдът не е уважил жалбата на Варшава, че ситуацията се е променила, което е депозирано пред него преди 20 дни. Миналата седмица в Брюксел премиерът Матеуш Моравецки заяви, че дейността на колегията ще бъде преустановена и законът за това ще бъде приет преди края на годината, като работата по него вече е започнала.


Според съда мерките, предприети от Полша, не са достатъчни да гарантират, че заповедта за незабавно прекратяване е изпълнена. Той не уважава и обяснението, че е трябвало да се приключат висящите дела в дисциплинарния съд. В днешното решение се казва, че е било възможно те да бъдат завъ,шени от други съдебни състави. Не е взет под внимание и аргументът, че в Полша няма съдебна практика за прехвърляне на дела, като съдът посочва, че това не е оправдание за неспазването на задълженията, произтичащи от правото на ЕС.


В днешното си решение съдът напомня, че постановленията на Eвропейския съд "са задължителни за всички органи, включително за съдилищата". Посочва се, че заявеното намерение от полското правителство в рамките на година да направи реформи, чрез които да изпълни нареждането, не се вписва в предписанието на съда за незабавно действие и че това би довело до "възникването на сериозни и непоправима вреда за правния ред на Европейския съюз".


Според европейските правила Европейската комисия трябва да събира глобата, като тя периодично отправя искания по дължимите вземания. Сумите се прихващат от парите, които Брюксел дължи на Варшава от европейския бюджет.


Миналата седмица Варшава и Брюксел изостриха спора за върховенството на правото, който водят от години, след като председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заплаши с финансови санкции, а полския премиер Моравецки не изключи налагането на вето на важни законодателни инициативи в ответ. Размяната на заплахи е по друг правен спор, който възникна, след като Конституционния трибунал на Полша обяви, че европейското право няма предимство пред националното по конституционни въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Представям си какво реване щеше да бъде ако български политик отстоявайки интересите на държавата бе готов да плаща.
  Поляците ми стават все по-симпатични. Както и унгарците и турците.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Тва все едно ние да предприемем нещо срещу Каскета -- ще ни обелят от плащане. Добре, че не се опитваме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Гневно

  Много противно лицемерие от страна на ЕС/ЕК. Ако бяха постъпили по същия начин, когато наш Буци си избираше главни прокурори и командваше с есемеси членове на ВСС, щяхме да сме съкратили антибългарския му режим наполовина! Ама не - наш Буци козируваше на кака Ангела и затова 7 милиона души седяха заложници години наред!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  Всъщност, ако четете и другите статии по въпроса за разправията между Полша и ЕС ще съумеете да видите, че голямата част от полското общество никак не подкрепя полските политици в тая разправия.
  В този смисъл е доста съмнително дали полските политици в случая отстояват интересите на полската държава и общество или само своите собствени, тясно партийни интереси.

  Требе да се чете.
  Да се чете требе.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Много противно лицемерие от страна на ЕС/ЕК. Ако бяха постъпили по същия начин, когато наш Буци си избираше главни прокурори и командваше с есемеси членове на ВСС, щяхме да сме съкратили антибългарския му режим наполовина! Ама не - наш Буци козируваше на кака Ангела и затова 7 милиона души седяха заложници години наред!
  —цитат от коментар 3 на Darulio


  У нас има върховенство на закона и само некои дребни проблеми с джендерархата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#4] от "Сгугню":

  Е, той явно се кефи на Ердоган, Орбан и Моравецки, но го маскира като възхищение към турци, унгарци и поляци.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Знаете ли кога една глоба е платима ?
  Когато е съразмерна с нарушението.
  Примерно неправилно си паркирал, глоба 50 лева и си я плащаш защото реално отразява степента на нарушение.
  Предлагам на поляците ... да не плащат нищо, докато глобата стане примерно 100-200 милиарда евро и стане неплатима поради несъразмерност.
  Крайно време е евробюрократите от Брюксел да се научат кое е важно в живота, да си извадят главите от аналните отверстия и да разсъждават логично, а не сляпо да изпълняват вашингтонски поръчки.

  кратък
 8. 8 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Крайно време е да се постъпва по-твърдо с някакви световно неизвестни популисти от държави, които до вчера са пълнили гащите пред СССР, а сега се опитват да изнудват Европа, която ги измъкна от комунистическата кал.

 9. 9 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  "Предлагам на поляците ... да не плащат нищо"

  А дали ще ги чакат да си платят или просто ще си ги приспаднат от евро фондовете? Всичко зависи от това дали целокупният полски народ чете коментарите ти във форума предполагам.

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  Те не плащат нищо, просто ЕС ще си прихващат глобата от еврофондовете, които превеждат на Полша. Бих написал, че си го пише и в статията, ама май няма смисъл.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "Според съда мерките, предприети от Полша, не са достатъчни да гарантират, че заповедта за незабавно прекратяване е изпълнена. Той не уважава и обяснението, че е трябвало да се приключат висящите дела в дисциплинарния съд. В днешното решение се казва, че е било възможно те да бъдат завъ,шени от други съдебни състави. Не е взет под внимание и аргументът, че в Полша няма съдебна практика за прехвърляне на дела, като съдът посочва, че това не е оправдание за неспазването на задълженията, произтичащи от правото на ЕС."

  Съдът е отрязал Полша в хитрините и отвсякъде ! А тази глоба от един милион дневно управляващата върхушка ли ще я плаща лично или ще предпочете да се оправдава със Сорос и компания ?

 12. 12 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#9] от "meh":

  Да де, и за това казах.
  Но в един момент депозита ще е изчерпан и сметката ще е на червено.
  тогава евродупетатите какво ще направят, от къде ще удържат, от на майка си кътника.
  Нормалното трябва да стане отново начин на поведение и бетонните чиновнически мозъци да бъдат изтикани от обществения живот.

  кратък
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Европейският съд наложи глоба от 1 млн. евро дневно на Полша за отказа да изпълни решението му да разпусне незабавно дисциплинарната колегия на Върховния съд. Решението е с обратно действие и към момента на вземането му Варшава вече дължи на европейския бюджет 106 млн. евро."

  Браво. Справедливо решение на европейския съд. След като европейските граждани плащат глоби, когато нарушат дадено правило, същото трябва да се отнася и за всяка европейска държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 720 Неутрално

  1 милион на ден е малко.

  не се заяждам, нито правя на интересен, но вредите, които могат да бъдат нанесени за 1 година неспазване на фундаленталните европейски закони, надхвърлят 365 милиона евро.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Весело

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  "Поляците ми стават все по-симпатични. Както и унгарците и турците."

  Браво! Големи симпатяги си избрал! Ердоган ли ти е на сърцето?! А нещо за Фат Ким и КНДР, Венецуела и Мадуро, иранските аятоласи ще кажеш ли? И те са симпатяги! :-)

 16. 16 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 142 Неутрално

  Знаете ли кога една глоба е платима ?Когато е съразмерна с нарушението.Примерно неправилно си паркирал, глоба 50 лева и си я плащаш защото реално отразява степента на нарушение.Предлагам на поляците ... да не плащат нищо, докато глобата стане примерно 100-200 милиарда евро и стане неплатима поради несъразмерност.Крайно време е евробюрократите от Брюксел да се научат кое е важно в живота, да си извадят главите от аналните отверстия и да разсъждават логично, а не сляпо да изпълняват вашингтонски поръчки.
  —цитат от коментар 7 на Мариана Кълвачева


  Те може да искат да не плащат. Просто няма да получат нищо от европейския бюджет.

 17. 17 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1471 Весело

  До коментар [#9] от "meh":Да де, и за това казах.Но в един момент депозита ще е изчерпан и сметката ще е на червено.тогава евродупетатите какво ще направят, от къде ще удържат, от на майка си кътника.Нормалното трябва да стане отново начин на поведение и бетонните чиновнически мозъци да бъдат изтикани от обществения живот.
  —цитат от коментар 12 на Мариана Кълвачева


  Пич, ако "депозита е изчерпан", значи Полша ще получава нула от европейските фондове, което пък ще значи изключително дълбока икономическа криза за страната.
  А евро органите, дето толкова дълбоко ти бъркат в здравето, всъщност правят най-разумното и възможното в случая - удрят управляващите полски тъпанари там, където най ще ги заболи.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 18. 18 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мариана Кълвачева":

  Предвид че Полша е най-големият бенефициент на средства от ЕС - къде 38 млрд. годишно, няма скоро да се изчерпи сий депозит и надеждицата Ви ще умре, преди да се е родила.
  Пък какво ще правят полските граждани своите политици, задето са докарали нещата дотам да им се намаляват и дори спират (ако нещата продължат така) евросубсидиите, остаям на Вазе да ни обясните компетентно и авторитетно!

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Нас пак са ни забравили.

 20. 20 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#8] от "meh":

  Първи септември мина! Германия да чака ли светлата дата догодина или направо да минава границата?

 21. 21 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Йовка явно е назначението в новия неформален отдел "Турбо пропаганда". Полша ще плати по 1Млн на ден толкова колкото и Манхатън ще е под вода през 2025...Някакъв си съд там нещо бил постановил и Йовка моментално почва да обяснява на Ганя как трябва да седи ниско наведен пред всичко що иде от Брюксел щото го грози страшно наказание.

 22. 22 Профил на wxq241083778
  wxq241083778
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#21] от "jazzdevil":

  Форумният псевдоним на Йовка е Роси

 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  До коментар [#18] от "Сгугню":

  Както казват братята македонци "баш ма брига за Полша", коментирам от позиция на кибик.
  По-интересни са ми слаботоковите решения на еврочиновниците, които се изживяват като ръководители на едни 500 милиона граждани /май Доган имаше такава мечта преди години./

  кратък
 24. 24 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Безумствата които ЕС/ЕК налагат на страните-членки със сигурност струват много повече от милион евро на ден.
  Само загубите от зелената истерия са стотици милиарди.

  Страните трябва да започнат отново да отстояват интересите на гражданите си, а не като хипнотозирани да правят каквото им се спусне от прогресивните идиоти в Брюксел.

 25. 25 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 904 Весело

  Требе да се чете.Да се чете требе.
  —цитат от коментар 4 на Сгугню


  И да се мисли требе - и да не се забравя кой пише това, което трябва да се чете.
  Че само с мислене и повтаряне на прочетенето доникъде не се стига.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  " Сумите се прихващат от парите, които Брюксел дължи на Варшава от европейския бюджет."

  Източните държави по принцип не получават цялата им се полагана сума, а България е получила по-малко от половината. Полша може да прецизира прихванатите за глоби пари, за да наблегне на твърдото отстояване за получаване на останалите. Нас пак ще ни прецакват, колкото си искат.

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darulio":

  " Те не плащат нищо, просто ЕС ще си прихващат глобата от еврофондовете, които превеждат на Полша. Бих написал, че си го пише и в статията, ама май няма смисъл."


  Преди време спорих именно с един съфорумник, като се опитвах да му обясня, че глобите към страна членка на ЕС се прихващат директно от сумите, които ще и бъдат отпуснати по структурните фондове. Хубаво е, че сега това е посочено черно на бяло в статията, та да не се налага пак да се обяснява.......

 28. 28 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сгугню":

  Ако беше така, до сега 100 пъти да са глобили България за избора на Гешев без конкурс и да са наложили санкции на властта заради записите и снимките на кюлчета.

  Европейския съд показа, че не действа като съд, а като бухалка на ЕК, които бяха недоволни заради отказаното налагане на джендърското законодателство. Същото го виждаме и в България, стоят висящи дела на политици и ако нещо трябва да се гласува, а политика не е от правилната страна, делото светкавично тръгва и се решава в негова вреда!

  ЕП доказа, че ако гласуваш както ти наредят, нищо не може да наруши спокойствието ти, казуса на Тиквон е доказателството. Другото доказателство е, че САЩ многократно са били глобявани от съда в Хага, но нито веднъж не са платили глобите си.

  Мисли, мисли, мисли!

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  " Съдебната заповед е с обратно действие от 14 юли до изпълнението на нареждането. Това означава че Полша вече дължи на европейския бюджет 106 милиона евро."

  Друг начин да се действа срещу типове, които си мислят, че членството в ЕС е само точене на еврофондове и възможност за достъп до европейските пазари, а задължения нямат, щото са суверенна държава, няма !

 30. 30 Профил на Ганьо шотландският боецъ
  Ганьо шотландският боецъ
  Рейтинг: 142 Весело

  До коментар [#10] от "Darulio":" Те не плащат нищо, просто ЕС ще си прихващат глобата от еврофондовете, които превеждат на Полша. Бих написал, че си го пише и в статията, ама май няма смисъл." Преди време спорих именно с един съфорумник, като се опитвах да му обясня, че глобите към страна членка на ЕС се прихващат директно от сумите, които ще и бъдат отпуснати по структурните фондове. Хубаво е, че сега това е посочено черно на бяло в статията, та да не се налага пак да се обяснява.......
  —цитат от коментар 27 на samoedin


  Аааа, с троловете не мойш да спориш.... И да обясняваш, и да не обясняваш, те са се вкопчили в мантрите - тия такива, ония онакива...

 31. 31 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  Има го, Фандъка, плаща глоба от собствения си джоб всеки ден, отстоявайки правата на софиянци да горят гуми, карат таралясници без катализатори и да бълват комините на фалиралата топлофикация.
  Или май беше друго, от нашите данъци плаща глобите, че ни трови с мръсния въздух…

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5578 Неутрално
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  Иво, ти поне си любознателен човек, така че нека се опитам да споделя мотивите за решението на полската Дисциплинарна Комисия и процесът който последва, а мнението си е отделно (лично аз например не бях съгласен с отстраняването на някои от съдиите).
  Решението на ПиС беше партийно - отстраняване на съдии подготвени по времето на социализма. С тази цел създадоха Дисциплинарната Комисия. В пълномощията на тази комисия влиза отмяна на имунитета на висшите съдии, въпроси свързани със заплащането и размера на пенсиите им.
  Европейската Комисия изпраща през април 2021 нареждане до Дисциплинарната Комисия в Полша за прекратяване на правата им. Полското правителство отговаря с жалба против решението. На 6 октомври бившата под--председател на Курията Розарио да Силва Лапуерта отхвърля полското възражение. В следващо възражение от 14 юни т.г. полската администрация изпраща ново обяснение за "променени обстоятелства". То е отхвърлено на 6 октомври от съдия Лапуерта.
  Интересна е позицията на новия под-председател на Курията Ларс бай Ларсен, който наложи глобата от 1 милион дневно днес. Решението му е "до изпълнение решението от 14 юни 2021 или до окончателното решение по въпроса".
  И, в последващото изречение: "И по-нататък, решенията на Дисциплинарната Комисия в Полша могат да се прилагат към полски въпроси, но не към Европейски правни такива." ( тук би бил интересен коментарът)
  А какво се иска от Полша:
  1. Да отмени правото на Дисциплинарната Комисия да взема решения за имунитета, възнагражденията и пенсиите на съдиите.
  2. Да анулира вече взети решения в тази област.
  3. Полското правителство ви парламент да анулират ограниченията за съдиите които прилагат Европейското Право вместо полските норми.

 34. 34 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мариана Кълвачева":

  Ми то тва че решенията на евросъда за задължителни за страните-членки сиго има записано у еврозаконите, с които се е съгласила всяка страна-членка коги е влезла у съюза.
  И докат е в него, требе да ги спазва.

  Куту не е съгласна некоя страна-членка с решенията на съда, да напусне съюза.

  Само че ха познай кво ще се случи на полските политици ако рекат да напуснат съюза е да опущят тея 38 млрд. годишно, дето влазят в полската икономика оттам?!

 35. 35 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#28] от "otrqdnik":

  Я пак!
  Поради що ще се налагат на България глоби зарад кюлчетата у чекмеджето на Борисов?
  За тея кюлчета требе Борисов да бъде разследван и при устонавяване на незаконен произход на кюлчетата - турен у зандана.
  Дъл разбирате поради що именно евросъда е наложил глобата на Полша?

 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Нас пак са ни забравили.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Най-късно след решението за пол и джендър и нас ще ни погнат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Играта загрубя много!Време е Варшава да отстъпи, защото глупостите на политиците ще бъдат плащани от данъкоплатците в Полша !

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сгугню":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е и сега точно редовите граждани на Полша ще го отнесат заради полските националисти на власт

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  и да не се забравя кой пише това, което трябва да се чете
  —цитат от коментар 25 на libretto


  Медийните партньори, чедо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  1 милион на ден е малко.не се заяждам, нито правя на интересен, но вредите, които могат да бъдат нанесени за 1 година неспазване на фундаленталните европейски закони, надхвърлят 365 милиона евро.
  —цитат от коментар 14 на Бай Благой


  —-

  И кои са тези “фундаментални европейски закони”?!?
  Да приемем педофили да осиновяват деца?

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK