Европарламентът подаде иск срещу Еврокомисията за бездействие

Председателите на Европарламента Давид Сасоли и на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен

© European parliament (audiovisual service)

Председателите на Европарламента Давид Сасоли и на Еврокомисията Урсула фон дер ЛайенЕвропейският парламент подаде съдебен иск срещу Европейската комисия за неизпълнение на правомощията й по новия механизъм за обвързване на европейското финансиране със спазването на върховенството на закона.


Преди две седмици евродепутатите поискаха председателят Давид Сасоли да реши дали да подаде иска преди 2 ноември.


Европарламентът е недоволен, че 10 месеца след влизането в сила на регламента, който позволява на Еврокомисията да предложи отнемане или временно спиране на еврофондове при явни нарушения на върховенството на правото, тя не се е задействала.
Евродепутатите не приемат аргументите на екипа на Урсула фон дер Лайен, че трябва да се изчака решението на Съда на ЕС по жалбите на Полша и Унгария срещу регламента. Двете държави поискаха топ магистратите на ЕС да се произнесат дали новият инстумент не противоречи на Лисабонския договор като дава на политически орган като Съвета на ЕС, в който заседават правителствата на страните членки, да преценява дали законността в някоя от държавите се спазва. Полша и Унгария смятат, че това може да прави само съдът.


През декември 2020 г. европейските лидери решиха да позволят на правителствата на Виктор Орбан и Матеуш Моравецки да потърсят тъллкуване в замяна на отказите им да наложат вето на европейския бюджет до 2027 г. и на програмата на ЕС за възстановяване след пандемията от коронавирус.


"Както беше поискано в резолюции на парламента, нашата правна служба заведе иск срещу Европейската комисия за неприлагане на Регламента за режим на обвързаност с условия за защита на бюджета на Съюза условност пред Съда на Европейските общности", съобщи председателят Сасоли.


"Очакваме Европейската комисия да действа последователно и да изпълни това, което президентът Фон дер Лайен заяви по време на последната ни пленарна дискусия по този въпрос. Думите трябва да се превърнат в дела", добави той.


В реч пред парламента през септември Фон дер Лайен обеща Комисията да изпрати първите нотификации до държави, подозирани в нарушения, през есента. Тя заяви, че институцията е събирала сигнали за възможни отклонения от законността още от януари и увери, че "нито един случай няма да бъде изгубен".


Според експертите шансовете на депутатите да осъдят Комисията не са големи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK