САЩ и ЕС постигнаха търговско примирие за стоманата, ще я декарбонизират

Американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха край на търговската война, започната от Доналд Тръмп през 2018 г.

© Associated Press

Американският президент Джо Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха край на търговската война, започната от Доналд Тръмп през 2018 г.Съединените щати и Европейският съюз обявиха края на тригодишния търговски спор за митата върху стоманата и алуминия и заявиха, че ще се опитат да разработят през следващите две години глобално споразумение за устойчиво производство на стомана и алуминий.


Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след преговори с президента на САЩ Джо Байдън в Рим, където двамата участваха в срещата на върха на 20-те най-големи икономики в света.


"Президентът на САЩ Джо Байдън и аз постигнахме договореност да бъде замразено действието на тарифите върху стоманата и алуминия и заедно да работим за ново глобално споразумение за стоманата", написа в Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Предшественикът на Байдън Доналд Тръмп реши да обложи европейския внос през 2018 г. като част от протеционистичната политика за запазването на американските работни места в тежката промишленост и автомобилостроенето. Той обяви европейската стомана за заплаха за националната сигурност на САЩ.


Байдън окачестви споразумението като "голям пробив, който ще се справи с екзистенциалната заплаха от изменението на климата, като същевременно защити американските работни места и американската индустрия". Според него то ще позволи на САЩ да ограничат вноса на стомана и алуминий от Китай, където те се произвеждат чрез замърсяващи природата технологии.


"Като демонстрация на подновено доверие и в отговор на дългогодишните връзки по сигурността и веригите за доставки, Съединените щати няма да прилагат мита по раздел 232 и ще позволят безмитен внос на стомана и алуминий от ЕС в исторически обем. ЕС ще спре свързаните с тях мита върху американски продукти", се казва в съвместно съобщение, публикувано в неделя.


Брюксел беше въвъвел мита на широк кръг американски стоки заради търговския спор със САЩ - от замразените омари и уискито до моторите "Харли Дейвидсън".


Договореността влиза в сила от 1 декември 2021 г., като дотогава ще бъдат уредени техническите въпроси, свързани с промяната в реда на обмитяване.


В резултат от търговската война беше засегнат износ на стомана и алуминий от Европа за САЩ на стойност 6.8 млрд. евро, а от въведените от ЕС ответни мерки бяха засегнати американски стоки на стойност 2.8 млрд. евро. Брюксел едностранно отложи въвеждането от юни на допълнителни мерки за 3.6 млрд. евро като израз на добра воля за постигане на договореност. Сега държавите от ЕС трябва да се съгласят за окончателната отмяна на замразените митнически сборове.


Двете страни се съгласиха да обединят усилия за сключване на световно споразумение за стоманата и алуминия, което има за цел да улесни декарбонизацията на стоманодобивната и алуминиевата промишленост, както и да се справи с проблема със свръхкапацитета в тези индустрии, причинен от непазарни практики в някои икономики.


ЕС и САЩ се договориха да започнат дискусии по това споразумение възможно най-скоро и да ги приключат в рамките на две години, като го оставят отворено за присъединяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK