Европа в епицентъра на пандемията, очакват се половин милион жертви

Европа в епицентъра на пандемията, очакват се половин милион жертви

© Associated PressНедостатъчното ваксинационно покритие и облекчаването на ограниченията върнаха Европа в епицентъра на пандемията, заяви в четвъртък директорът на регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и Централна Азия Ханс Клюге. Той изрази "сериозна загриженост" за ситуацията в 53-те държави, включени в региона.


"Намираме се в критична точка на пандемията. Европа се върна в епицентъра, където беше преди година. Разликата е че днес ние знам повече и можем да направим повече. Имаме повече инструменти и възможности да намалим щетите върху нашите общества", заяви Клюге на пресконференция в Копенхаген.


СЗО констатира 55% увеличаване на новите случаи за последната седмица, както удвояване на хоспитализациите. Смъртните случаи са нараснали с 12%. Според организацията, ако не се вземат мерки, до февруари в региона ще умрат още половин милион души, а болничните системи на 47 държави ще бъдат поставени на изпитание. В момента под най-силен натиск са здравните звена в Централна и Източна Европа, Балтика и в Западните Балкани.

"Колкото повече случаи има, толкова повече хора ще влязат в болници и ще починат", предупреди Клюге.


Какво препоръчва СЗО?
Според регионалния директор на СЗО властите не трябва да облекчават ограниченията, а напротив - да върнат носенето на маски на закрито, спазването на дистанцията и правилата за лична хигиена. Изчисленията на организацията сочат, че ако 95% от хората носят постоянно маски на закрито, ще бъдат спасени 188 хил. живота.


СЗО призова държавите от региона бързо да ускорят ваксинацията, като акцентират особено на защитата на уязвимите групи. Здравната агенция на ООН препоръчва и поставянето на допълнителна доза ваксина на хората, имунизирани с китайските ваксини на "Синовак" и "Синофарм"q 1-6 месеца след втората, както и трета, усилваща доза на всички хора с отслабена имунна система или над 60-годишна възраст, ваксинирани с останалите препарати -1-3 месеца след приключване на първоначалната ваксинация.


Експертите смятат, че няма пречки за едновременното поставяне на трета доза срещу COVID-19 и ваксинирането срещу грип, тъй като двете ваксини не влияят една на друга на ефективността си. СЗО вече наблюдава някои ограничени огнища на сезонен грип, които са повод за тревога, каза д-р Катлийн Смолууд на пресконференция в Копенхаген.


СЗО препоръчва да се започне и усилено ваксиниране на децата над 12 г., тъй като се наблюдава особено бързо разпространение на вируса сред децата в училищна възраст.


Европа в епицентъра на пандемията, очакват се половин милион жертви

© Associated Press


В същото време експертите на СЗО не се ангажираха с категорична позиция за задължителното ваксиниране, като заявиха, че националните здравни власти трябва да преценяват дали тя е необходима според конкретната ситуация. Според д-р Сидхарта Дата от СЗО-Европа, задължителната ваксинация няма да доведе до ускоряване на имунизацията, ако преди това властите не са отговорили на страховете на хората и не са ги убедили, че ваксините подобряват шансовете за преживяване на заболяването.


Клюге добави, че в държавите с високо ваксинационно покритие броят на хоспитализациите и смъртните случаи е по-нисък в сравнение с предходните вълни на COVID-19. В момента средното ниво на ваксинация за Европа и Централна Азия е 47%, но с големи различия между отделните държави. От над 70% в осем държави в Западна Европа до под 2% напълно ваксинирани в две държави от Централна Азия.


Едновременно с ускоряване на ваксинирането здравните власти трябва да включат повече превантивни мерки, за да стабилизират ситуацията с високото разпространение на инфекцията. Като такива бяха посочени задължителното носене на маските, дистанцията, тестването и информационни кампании за ваксиниране, които да отговарят на страховете на хората.

"Можем да излезем от пандемията, ако политиците, науката и обществата работят заедно", заяви Ханс Клюге.


СЗО насърчава здравните власти и да използват COVID пропуските за достъп до обществени места, за да намалят разпространението на инфекциите. Регионалният директор заяви, че "те не отнемат, а гарантират свободите, като позволяват да се избегне въвеждането на национална карантина".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK