ЕС наблюдава Русия и още 20 държави за трафик на мигранти за Беларус

Полски военен носи тел за подсилване на загражденията, повредени от мигрантите близо до Гродно

© Reuters

Полски военен носи тел за подсилване на загражденията, повредени от мигрантите близо до ГродноЕвропейската комисия наблюдава дали Русия и още две дузини държави не помагат на режима на Александър Лукашенко в Беларус да транспортира хиляди хора до европейската граница с Полша, Литва и Латвия.


Говорител на Еврокомисията посочи, че сред държавите са още Индия, Пакистан, Азербаджайн, Иран, Ирак, Мароко, Алжир, Тунис, Сирия, Катар, Южна Африка, Либия, Йемен, Венецуела и Шри Ланка. За тях се събира информация чрез различни източници информация за полетите до Минск, за хората на борда на самолетите, както и за заетостта на местата на обратните полети. В понеделник говорител на Комисията каза и че Турция също е сред държавите, чиито авиокомпании участват в транспортирането на мигранти от Ирак, Афганистан, Африка и др. до Минс и оттам до европейските граници.


По-рано председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще проучи по-специално как да санкционира, включително чрез черен списък, авиокомпании от трети държави, които са активни в трафика на хора. Това стана, след като няколкостотин души се опитаха със сила да проникнат на полска територия от Беларус. По данни на Еврокомисията в момента на границата има около 2000 мигранти, които изчакват възможност да влязат на европейка територия.
Повече за инцидента вижте тук


Европейска мисия


Русия е сред държавите, в които ЕС извършва само наблюдение за евентуално манипулиране на хора, но не е сред тези, в които се провеждат конкретни действия, уточни говорителят, след като Фон дер Лайен обяви късно в понеделник, че двама от заместниците й в близките дни ще посетят държавите, от които за Беларус пътуват или през които преминават най-много потенциални имигранти към ЕС. Той заяви, че Русия не е разглеждана и сред държавите, чиито авиокомпании могат да бъдат ограничени чрез нови санкции.


Засега Брюксел още не е готов да посочи списъка от държави, които ще бъдат посетени от двамата вицепрезиденти на Европейската комисия - Маргаритис Схинас, отговарящ за европейския начин на живот и от върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел. Комисията обаче, заяви, че посланието, което те ще отправят към официалните власти, е, че техни граждани са поставяни от режима на Александър Лукашенко в "опасен капан и че те са изпращани към ЕС на собствен риск и поставяни в опасна ситуация".


Европейските емисари ще търсят ангажименти за прекратяване на полетите до Минск, увеличаване на проверките на пътниците и репатрииране на граждани от Беларус, поясни говорителят.


Досега ЕС успя да договори временно прекратяване на полетите от Ирак до Минск, но трансферът на иракчани продължи през други държави, включително Турция и Русия, които имат директни полети до Беларус.


Мисията на Схинас и Борел трябва да покаже на Лукашенко, че ЕС ще продължи да увеличава санкциите, добави говорителят.


Паднал надпис "Преминаването забранено" на оградата от бодлива тел, която огражда европейската граница на полския регион Гродно, където в момента се струпват мигранти

© Reuters

Паднал надпис "Преминаването забранено" на оградата от бодлива тел, която огражда европейската граница на полския регион Гродно, където в момента се струпват мигранти


Според множество съобщения Беларус използва дипломатическите си мисии, държавни туристически агенции и компании, за да привлича със съобщения за лесен достъп до ЕС. След пристигането си в Беларус кандидатите заплащат депозит за престой в държавни хотели и туристически бази, след което биват откарвани в близост до границите на Литва, Латвия и Полша от лица в камуфлажни униформи, но без отличителни знаци.


Новите санкции


Междувременно във вторник 27-те държави от ЕС одобриха премахване на визовите облекчения за пътувания до Шенген за беларуски официални лица във вторник в отговор на организирането на незаконни мигранти, които влизат в ЕС от Белрус, което Брюксел определя като "хибридна атака, целяща да дестабилизира ЕС".


Решението ще доведе до отмяна на отстъпките в цените за кандидатстване за Шенгенска виза и ще върне изискването за представяне на документи за целта на пътуването и ще завиши условията за издаване на многократни визи.


"Това решение няма да засегне обикновените граждани на Беларус, които ще продължат да се ползват от същите предимства съгласно споразумението за облекчаване на визовия режим, както в момента", се казва в съобщение на Съвета.


"Неприемливо е Беларус да си играе с живота на хората за политически цели. Днешното решение показва още веднъж нашия съвместен ангажимент да продължим да се противопоставяме на тази продължаваща хибридна атака", заяви вътрешният министър на Словения Алеш Хойс, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.


Промяната влиза в сила два дни след публикуването ѝ в Официалния вестник на ЕС, което може да стане още в сряда.


Споразумението за облекчаване на визовия режим между ЕС и Беларус влезе в сила на 1 юли 2020 г. заедно с договореност за връщане на незаконно пребиваващи в двете страни, което Минск обяви, че едностранно няма да спазва и няма да приема, заловени на територията на ЕС нелегално пребиваващи лица, пристигнали от Беларус.


След като през юни ЕС наложи икономически санкции на Беларус администрацията на президента Александър Лукашенко започна да организира полети и вътрешен транспорт, за да улесни транзита на мигранти към ЕС, първо до Литва, а след това до Латвия и Полша.


ЕС подготвя и други санкции срещу режима на Лукашенко, включително забрана за беларуски самолети да кацат на европейски летища, които се очаква да бъдат приети в понеделник.


Полските власти устояха на атаката на няколко стотин мигранти на полско-беларуската граница в понеделник, но съобщават за 10 хил. мигранти, които се намират в Беларус в очакване на възможност да влязат в ЕС.


Тези действия нарушават основните принципи, въз основа на които е сключено споразумението за облекчаване на визовия режим, и са в противоречие с интересите на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK