Нов спор в ЕС: Да се плаща ли общо за огради по границите

Полски полицаи поправят повредената при опитите на мигрантите да влязат в ЕС, ограда от бодлива тел, която Варшава издигна по границата си с Беларус, за да спре наплива от незаконни мигранти

© ьяя

Полски полицаи поправят повредената при опитите на мигрантите да влязат в ЕС, ограда от бодлива тел, която Варшава издигна по границата си с Беларус, за да спре наплива от незаконни мигрантиЕС трябва да реши дали е готов да финансира огради, за да помогне на страни като Литва при защитата на външните граници на блока срещу "хибридна атака" от Беларус, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда.


Мишел беше в Литва и в Полша, които са най-силно засегнати от миграционната криза, свързана с опитите на мигранти от Беларус да проникнат на територията на ЕС.


"Относно физическата инфраструктура за защита на границите: Правната служба на Съвета смята, че има юридическа възможност въз основа на настоящата правна рамка на европейско ниво да се финансира инфраструктура", каза Мишел пред репортери след среща с полския премиер Матеуш Моравецки във Варшава.
"Това е решение, което трябва да бъде взето от (Европейската) комисия, но във всеки случай правното становище на Съвета е много ясно", добави той. Комисията е изпълнителният орган на ЕС, докато Съветът представлява държавите членки.


Ден по-рано в Берлин председателят Мишел каза, че въпросът с финансирането на граничните огради вече се обсъжда от членките на ЕС и че той трябва да бъде решен бързо.


Позицията, изразена от Мишел, противоречи на мнението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви преди три седмици, че пари от европейския бюджет няма да бъдат харчени за вдигане на огради. Комисията отговаря за разходването на бюджета. Изявлението на Мишел идва, докато Урсула фон дер Лайен е на посещение в САЩ за среща с американския президент Джо Байдън, като неин говорител не изключи темата за мигрантите по източната граница на ЕС, да бъде обсъждана.


Говорител на Европейската комисия заяви в сряда, че позицията на Комисията срещу харченето на европейски средства за огради е съгласувана с третата основна европейска институция - Европейският парламент. Той посочи, че от еврофондовете за миграция могат да се харчат пари за изграждане на системи за наблюдение и контрол по границите, за екипировка на европейската гранична служба, модернизация на ГКПП, дронове, самолети и превозни средства за контрол на границите и др., но не и за огради и поставяне на бодлива тел. През последните седем години ЕС е похарчил 1,2 млрд. евро за подсилване на външните си граници и възможностите си да ги охраняват.


"Нашата позиция е, че европейското финансиране не трябва да се използва за финансиране на този вид инфраструктура - огради или бодлива тел - и според информацията, с която разполагаме това не се прави. Има процедури, които да гарантират, че Комисията знае за какво се изразходват европейските средства", каза говорителят.


Преди месец България и още 11 държави поискаха от Европейската комисия да направи необходимото, за да се предвидят средства за вдигане на оградни съоръжения по външните граници на съюза с общи пари. По-късно унгарският премиер Виктор Орбан писа до Фон дер Лайен, че иска ЕС да му възстанови разходите, направени за вдигане на бодлива тел по границата със Сърбия при голямата миграционна вълна през 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK