Прогноза: И с COVID сертификат икономиката на България бавно ще излиза от кризата

Прогноза: И с COVID сертификат икономиката на България бавно ще излиза от кризата

© Цветелина БелутоваВъвеждането на сертификатите за COVID-19 може да се окаже недостатъчно да задържи ниски нива на заразяване и адаптирането към новата нормалност може да отнеме повече време. Освен това ефектът от по-високите цени на енергията върху инфлацията и впоследствие - върху частното потребление, може да се окаже по-силен от очакваното."


Това се казва в есенната прогноза на Европейската комисия за развитието на икономиката в България, разпространена днес. В нея а 2021 г. се очаква ръст на БВП от 3.8%, ускоряване до 4.1% догодина и "силен растеж" от 3.5% през 2023 г. Това обаче е изчислено при усвояване на безвъзмездните средства по Плана за възстановяване, които за тези три години имат еквивалента на 4.3% от БВП на България през 2019 г. Планът обаче още не е одобрен от Европейската комисия и по него не постъпват никакви средства.


Прогноза за движението на БВП на България с отбелязани основните сектори, оказващи влияние върху промените.

Прогноза за движението на БВП на България с отбелязани основните сектори, оказващи влияние върху промените.
Инфлацията в България рязко се ускори през второто и третото тримесечие заради поскъпване на енергията и непреработените храни, като очакването е годината да завърши на ниво 2.4%. Догодина тя ще е още по-висока - 2.9%, отново заради скъпата енергия и вторичните ефекти от това. Понижаване до 1.8% може да се очаква чак през 2023 г.


Това следва случващото се и в еврозоната, където от дефлация от -0.3% в последните три месеца на 2020 г. се стигна до инфлация от 2.8% през третото тримесечие. Данните на годишна база за октомври са за 4.1%, които се е случвало само веднъж в цялата история на проследяване на този показател от 1997 г. насам. Настоящата година ще завърши на ниво 2.4% (2.6% за ЕС), догодина тя ще е 2.4% в зоната с единна валута, след което ще слезе на 1.4% през 2023 г. (1.6% за ЕС).


Тази инфлация може частично да бъде смекчена от прогнозните 9% ръст на заплатите в България през 2022 г. и още 7.8% през 2023 г.

За рисковете за икономиките от ниски нива на ваксиниране говорят и еврокомисарите Валдис Домбровскис и Паоло Джентилони. Според зам.-председателя на Еврокомисията Домбровскис "не е време да се отпускаме - все още сме изправени пред несигурност заради този коронавирус, с които трябва да се справяме". Еврокомисарят по икономиката Джентилони каза, че един от трите основни риска е "забележимото увеличаване на случаите на COVID-19, особено в райони относително ниско ваксиниране".


Коментарът за това как се представя България досега през годината е, че ако в третото тримесечие на 2020 г. е имало бърз отскок нагоре от кризата, то през първата половина на 2021 г. възстановяването е забавено заради "голяма икономическа несигурност и мерките за сдържане на пандемията". Инвестициите и износът на услуги (под това често се разбира най-вече туризмът, който е останал през юли-август 40% под пиковите показатели) са останали потиснати, а положителен принос към търсенето е идвал от частното потребление и износа на стоки.


Данните на Европейската комисия сочат 6% увеличение на частното потребление на българите спрямо 2020 г., но въпреки прогнозите за увеличени заплати и икономически растеж темпът на ръст на този показател ще намалее догодина наполовина - до 3%, а през 2023 г. ще е 3.4%.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Де инфлацията да беше тези смешни процентчета .....

 2. 2 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "адаптирането към новата нормалност"

  Искате да кажете ненормалност!

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  И с COVID сертификат икономиката на България бавно ще излиза от кризата
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ако нямаше "мерки" и COVID сертификати - отдавна щяхме да сме забравили за кризата.

 4. 4 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  Ако нямаше медии, ковид-19 щеше да изчезне още преди една година.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  С бойкоикономика базирана на усвояване и гепене няма как да се излезе от каквато и да била криза.

 6. 6 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Смятам ,че независимо от Ковид кризата България ще има икономически проблеми заради липсата на визия , както и заради погрешно структурирана икономика въобще. Никакъв сериозен растеж не може да се очаква от строителство на ненужни жилища и липса на сериозни инвестиции в производствени мощности в индустриални проекти. Селското стопанство живна след финансовите инжекции от програмите на ЕС , но въпреки това продължава да боксува поради липсата на развитие и въвеждане на модерни технологии , а постъпленията се влагат в луксозни имоти по екзотични места от света.
  Икономика основана на ресторанти,туризъм и земеделие винаги ще бъде силно уязвима от кризи , даже много по-слаби от тази с Ковид.
  И като добавим огромната корупция , масовите кражби на ресурс и неграмотна администрация , то нещата хич не са розови.

 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Смятам ,че независимо от Ковид кризата България ще има икономически проблеми заради липсата на визия , както и заради погрешно структурирана икономика въобще. Никакъв сериозен растеж не може да се очаква от строителство на ненужни жилища и липса на сериозни инвестиции в производствени мощности в индустриални проекти. Селското стопанство живна след финансовите инжекции от програмите на ЕС , но въпреки това продължава да боксува поради липсата на развитие и въвеждане на модерни технологии , а постъпленията се влагат в луксозни имоти по екзотични места от света.Икономика основана на ресторанти,туризъм и земеделие винаги ще бъде силно уязвима от кризи , даже много по-слаби от тази с Ковид.И като добавим огромната корупция , масовите кражби на ресурс и неграмотна администрация , то нещата хич не са розови.
  —цитат от коментар 6 на strymski


  То затова,че е много зле България догодина най-вероятно ще настигне Гърция по БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност. А и по паритет на работната заплата.

 8. 8 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Не можем предизборно да пропуснем да благодарим на бившия премиер доктора по психология Бойко Борисов !! Успя да подпише Зелената сделка без договорен механизъм за подпомагане на въглищните ТЕЦ-ове с което ги обрече на фалит до 2030 г. По негово време изградихме една транзитна тръба, за да може Газпром да си продава газа в Сърбия и Централна Европа, без едно отклонение за наша територия, но ние ще изплащаме кредита, който не се покрива от таксите за пренос, защото ни е толкова акъла!! Не бе построена връзката с Гърция, така че договореният по-евтин азерски газ почти няма през какво да ни го доставят. За сметка на това бе свързана енергийната ни система към Гърция и Италия и токът в страната скочи тройно !! Обеща да построи магистрала Хемус, е и тя вярно се строи, макар и на места незаконно, макар и на места без пари. Въобще вечна слава на героя!!

  И да му мислят простите избиратели как ще гласуват на тези избори, че май икономическата криза у нас едва сега започва !!

 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 827 Весело

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Така ще е, още догодина бедни и безработни гърци ще идват да гледат богати български пенсионери!

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  То затова,че е много зле България догодина най-вероятно ще настигне Гърция по БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност. А и по паритет на работната заплата.
  —цитат от коментар 7 на Мусаши


  Прекалено опти-МИСТИЧНО предположение - бих казал ... преди да му се изсмея.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Така ще е, още догодина бедни и безработни гърци ще идват да гледат богати български пенсионери!
  —цитат от коментар 9 на ban


  И кога съм писал подобно нещо?Все пак си от БАН и би трябвало без проблем да разбереш това,което съм написал достатъчно ясно.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Достижения на свободата и инициатвата бяха ликвидирани от едно грипче > преди да спрат безумията на чиновниците не чакайте излизане от кризата.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":Така ще е, още догодина бедни и безработни гърци ще идват да гледат богати български пенсионери!
  —цитат от коментар 9 на ban


  бъркаш работна заплата и пенсии. Гръцката средна пенсия е колкото германската, но цените в Гърция са по-високи. Казват, че в Гърция от години има дефлация, което трови икономиката им. Гърция е и адски задлъжняла. Само Япония има по-голяма задлъжнялост като част от БВП, но японците сами си печатат парите. Японците от десетилетия са в стагнация. Единственото, което може да спаси гърците е високата инфлация в момента, която да продължи и да им изяде държавния дълг. След това от ниски доходи да се оправят с работа и развитие на икономиката.

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#10:"dark'star"][/quote]

  Гърция има 30 хиляди долара БВП на човек от населението при 25500 за България. Ама населението на България е доста по-малко от официалните данни,така че догодина като излязат данните от преброяването ще ги стигнем по този показател.

 15. 15 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 613 Неутрално

  "И с COVID сертификат икономиката на България бавно ще излиза от кризата"

  Гарантирано от Радев и служебните му правителства.

 16. 16 Профил на chernosvetlo
  chernosvetlo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Заради ковид сертификата икономиката на България бавно ще излезе от кризата...

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Икономиката дълги години се движеше от усвояване на евросредства. Програмният период до 202-та почти свърши. За новия няма много неща, които да са за ГЕРБ. За инфраструктура ЕС вече не дава кинти - вижда се при финансирането на разширението на софийското метро, където частта, която София трябва да вкара е огромна спрямо преди. ЕС се ориентира да дава грантове в други сфери. Това намалява вкараните пари в икономиката и сваля БВП-то. Покрай ковида туризмът се спихна, а това е внос на валута, която после се завърта. От износоориентираните отрасли само на ИТ сектора му върви добре, но очакващите да смучат от него имотни барони ще ядат дървото, заради надомната работа. Засега само в рамките на града, но много позиции вече са отдаелечени, което означава че ИТ-тата може да напуснат София. А те бяха част от движещата сила зад имотния бум в София. Ще останат само крадените пари да се бетонират.

 18. 18 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  От къде ще излизате, че не схванах? От кризата? Ми тя още не е дошла, тепърва ни очаква дематериализирането на парите и масовите фалити. Вие какво си помислихте? Световните лидери говоря за reset, а не за restart! Ще излизали те, Муфтаджийски ви го каза - никой да не излиза.

 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 973 Разстроено

  НСИ е преместила десетичната точка на инфлацията (колко удобно за тях) един знак наляво, щото инфлацията за последните 2-3 месеца е поне 29%, ако не и повече. Преди 2 месеца това, което ми струваше 50 лева в хранителния магазин, сега ми е поне 80, за разликата в цената на горивата да не говорим. А като сложим и предстоящата балтия с цената на тока за бита, ситуацията се очертава като "леко" революционна, да му мисли следващото правителство...

 20. 20 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 786 Весело

  По-скоро ВЪПРЕКИ Ковид сертификатите ще излиза бавно. Ако ги нямаше, щеше да е бързо. Ама как да го обясниш на Ковидистите от Последния ден? П.с. Абе къде е тройно ваксинирания и маскиран Кунчев? Вече стана легендарно отсъствието му! Слуховете са от на кислород е, през интубиран, та до умрял от инфаркт. Крайно време е да излезе и да разсее тревогата на хората...

 21. 21 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":Ако нямаше медии, ковид-19 щеше да изчезне още преди една година.
  —цитат от коментар 4 на Green Day


  То до скоро нямаше почти никакви мерки, а малкото дето имаше не се спазваха изобщо (с изключение на големите хранителни магазини). Обаче нещо не виждам вирусът да е изчезнал.
  Между другото и думите на Мангъров бяха същите, че щял да изчезне до лятото на 2020, обаче и той нещо не позна.

 22. 22 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":Ако нямаше медии, ковид-19 щеше да изчезне още преди една година.
  —цитат от коментар 4 на Green Day


  То до скоро нямаше почти никакви мерки, а малкото дето имаше не се спазваха изобщо (с изключение на големите хранителни магазини). Обаче нещо не виждам вирусът да е изчезнал.
  Между другото и думите на Мангъров бяха същите, че щял да изчезне до лятото на 2020, обаче и той нещо не позна.

 23. 23 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1285 Весело

  [quote#7:"Мусаши"][/quote]

  Трольо, днес доста зор си даваш. Да не очакваш бонуси за края на годината за най-добър дезинформатор?

 24. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До 2 години всички над 5 години ще им трябва сертификат за ваксинниране ако искат да излизат. А лабораториите ще си буквата щамове и ще ви ваксинират и селектират ежегодно.

 25. 25 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кой още говори за криза? Тук има явна катастрофа!

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#7:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 23 на T.M.
  Трольо, днес доста зор си даваш. Да не очакваш бонуси за края на годината за най-добър дезинформатор?[/quote]

  Бонуси ще има за майка ти на магистралата за добри свирки.

 27. 27 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Който и да вземе власта в България (особенно ако е без опит и е нов в политиката и неопитен в с работата си със ЕС) няма да се справи с задаващата се криза която е ще настъпи през следващата година и това ще го усетят много от вас в България. Помощи ще отпускат до едно време но като кризата обхване западна Европа тя ще стане непоносима при вас .Само опитен в политиката лидер с опитно и добре съставено правителство може да ви спаси от части от това което се задава. Печатането на пари в Америка ще продължи и страха от инфлация липсата на необходими стоки по различни причини няма да отмине както Европа така и малка България.
  Тръмп беше правилния човек за такова време и като че ли беше изпратен от Господ но левите демократи го събориха чрез медията и гнусните им фалшиви методи във фалшфициране на изборите. Америка върви по пътя на Германия след първата световна война и преди избирането на Хитлер за канцлер 1933г. когато $1 е бил равен на 5 милиарда райхс марки и хората са ходели с една количка пари да си купят един хляб само! Не по добре е било както в България тогава така и в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK