Кьовеши нареди ареста на бивш хърватски министър за търговия с влияние

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

© European parliament (audiovisual service)

Европейският главен прокурор Лаура КьовешиЕвропейската прокуратура нареди ареста на бивш хърватски министър и още трима нейни съучастници за търговия с влияние и злоупотреба със служебно положение.


Четиримата са задържани в сряда в Хърватия по искане на Европейската прокуратура. Става дума за бивш министър на регионалното развитие и еврофондовете, директора на Централната агенция за финанси и договаряне на Хърватия, която контролира разходването на евросредства, и за още две лица, чието служебно положение не се уточнява, но от съобщението на службата на Лаура Кьовеши става ясно, че са частни бизнесмени.


Европрокуратурата смята, че бившият министър, чието име не се съобщава, е осигурявала привилегии на бизнесмените, като през 2017 г. е изменила условията на обществена поръчка, така че да ги облагодетелства, и при това многократно е увеличила стойността на работата от 5.76 млн., на 9.86 млн. хърватски куни. При това министърът е изменила първоначалното задание от разработване на информационна система за стратегическо планиране и управление на развитието за нуждите на министерството в закупуване на лицензи са софтуер за същата цел. Според хърватския вестник "Ютарни лист" става дума за Габриела Жалац, която е оглавявала регионалното министерство в този период, Двамата предприемачи, разпитани от европейските прокурори са от Петрич и Сплит.
Европрокуратурата твърди, че министърът е променила и процедурата, така че възлагането на разработването на софтуера да стане без търг, а чрез пряко възлагане. Освен това са адаптирани техническите спецификации на системата, така че да приляга на използвания от фаворизираните фирми. Европейската прокуратура съобщава, че цената на работата е била определена на 9,86 млн. куни ( около 1.31 млн. евро ) - почти пет пъти над пазарната.


За да осигури продължаването на процедурата за възлагане на договаряне без предварително публикуване на обществена покана за участие, министърът е наредила на директора на агенцията за контрол на еврофондовете да не оспорва процедурата въпреки завишената цена. Тъй като министърът е била едновременно и председател на Управителния съвет на агенцията за еврофондовете, тя е била началник на директора. Европейската прокуратура смята, че тъй като е можел да бъде уволнен от министъра, директорът се е съгласил да нареди на подчинените си да не оспорват документацията и да не посочват изрично, че не е имало основание за инхаус възлагане. С това той е нарушил за Закона за обществените поръчки, заради което също е арестуван, уточняват от екипа на Кьовеши.


Въпреки че хърватската държавна комисия за надзор на процедурите за възлагане на обществени поръчки анулира процедурата поради нарушаване на закона през 2017 г., бившият министър и вторият заподозрян са продължили да предприемат действия за възлагане договора към неговата фирма.


В крайна сметка е обявен търг, който е спечелен от фирма, която е бизнес партньор на компанията на първия бизнесмен. Цената на сключения договор е 12.99 млн. хърватски куни (1.73 милиона евро) при пазарна цена за информационната система от приблизително 2 млн. куни или 265 хил. евро.


Заедно с дължимия ДДС сумата набъбва до 16.23 млн. куни (2,16 милиона евро). След като парите са преведени на спечелилата фирма, част от тях са препратени на фирмата на първия бизнесмен и впоследствие неназовано количество от тях - изтеглени в брой.


Според европейската прокуратура в резултат на схемата финансовите интереси на ЕС и на Хърватия са ощетени общо с с общо с 1.8 милиона евро. Интересът на Кьовеши към случая е свързан с факта, че 85% от сумата е била изплатена от европейския бюджет чрез оперативна програма "Конкурентоспособност и сближаване".


Разследването на европрокуратурата идва, след като нередностите са забелязани от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, която е участвала в разследването. Европейската прокуратура съобщава, че е работила по разкриване на схемата с Хърватската национална полицейска служба за борба с корупцията и организираната престъпност и Независимия сектор за финансово разследване на Данъчната администрация на Министерството на финансите на Хърватия.


Предстои задържаните да бъдат разследвани, като ако бъдат събрани достатъчно доказателства, те ще бъдат изправени на съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK