Съдът на ЕС постанови, че българският ред за разпити и конфискация не е европейски

Съдът на ЕС в Люксембург

© European parliament (audiovisual service)

Съдът на ЕС в ЛюксембургРедът за издаване на европейска заповед за разследване, претърсване и конфискуване на имущество в България противоречи на европейското право. Това реши Съдът на ЕС, който публикува в четвъртък решение по запитване на Специализирания наказателен съд.


Според висшите магистрати на ЕС България трябва да предвиди процедури, по които лица, срещу които са издадени искания за обиски, конфискация и разпити, да оспорват основателността им, както и да въведе възможност за получаване на обезщетение при нарушение.


Произнасянето на европейския съд е във връзка с разследване на Специализирания наказателен съд срещу Иван Гаванозов за участие в организирана престъпна група, подозирана в неплащане на дължим ДДС в България и в Чехия.
В хода на разследването Специализираният наказателен съд решава да издаде европейска заповед за разследване, с която да поиска от чешките органи да извършат претърсване и изземване в офиса на дружество и в дома на партньор на Гаванозов, както и да осигури разпита му чрез видеоконферентна връзка. Преди да изпрати искането в Прага обаче, националната юрисдикция спира производството и решава да се допита до европейските магистрати за съответствието на българското право с европейското. Съмненията на българския съд са предизвикани от липсата на правни средства за защита против издаването на европейска заповед за разследване.


Според висшия съд в ЕС европейската Харта за правата на човека и евродирективата за европейската заповед за разследване не допускат обектът на претърсване, изземване и разпит да не разполага със средства за защита и възможност за получаване на обезщетение при нарушение на правата му.


Магистратите посочват, че издаване на искане за извършване на съдебни действия срещу някого представлява намеса в неговия личен и семеен живот, засяга неговото жилище и тайната на неговите съобщения, чиято конфиденциалност се гарантира от Хартата за правата. Освен това изземването на имущество би могло да доведе до нарушение и на правото за собствеността над имуществото, което е придобил законно, да го ползва, да се разпорежда с него и да го завещава.


Затова засегнатите от такива процесуално-следствени действия трябва да имат средства за защита, които да им позволят да оспорват необходимостта от провеждането на обиски, разпити и конфискация, а също и да поискат подходящо обезщетение, в случай че действията са били разпоредени или изпълнени незаконно, смятат европейските магистрати.


По запитването за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка Съдът на ЕС отбелязва, че отказът за даване на показания би могъл "да има значителни последици за засегнатото лице въз основа на нормите, предвидени за тази цел в правото на изпълняващата държава членка". Такъв свидетел би могъл да бъде доведен принудително на разпита и да бъде задължен да отговоря на въпроси под риск от санкции. Ето защо "такова лице трябва да разполага с правно средство за защита срещу тази заповед".

"Задача на държавите членки е да предвидят във вътрешния си правен ред необходимите за тази цел правни средства за защита", се казва в решението на съда.


То ще наложи промени в българското законодателство, тъй като постановленията са задължителни за изпълнение. България ще трябва да въведе процедури за оспорване на основателността на заповеди за разпит и за получаване на обезщетения при нарушения под заплаха от финансови санкции от страна на Европейската комисия, която следи за изпълнението на решенията на Съда на ЕС.


Сегашното положение би дало основание в конкретния случай на чешките власти да откажат да изпълнят поръчката на българските разследващи, ако те решат да поискат съдействие от Прага.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Това не се отнася до специализирания съд! Пръчка за олигарсите със запори!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 2. 2 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Това не се отнася до специализирания съд! Пръчка за олигарсите със запори!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  Цацаров и Гешев изгоряха...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Нашите милиционери така са свикнали. Не обичат възражения и обезщетения още от времето на социало-комунизма...

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  от каскет сомбреро няма как.

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Нашите милиционери така са свикнали. Не обичат възражения и обезщетения още от времето на социало-комунизма...
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Да, както казвашше по хепи соца старшината - Като говориш с мен, ще мълчиш.😁
  Тия работи се учат по университетите, а не в милиционерските школи.
  Цацата, нищо че е учил в СУ, пристанал е на старшинките, явно интереса клати феса.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  "Според висшите магистрати на ЕС България трябва да предвиди процедури, по които лица, срещу които са издадени искания за обиски, конфискация и разпити, да оспорват основателността им, както и да въведе възможност за получаване на обезщетение при нарушение."

  Демек питат те "Може ли да влезем за претършуваме документацията за нарушения?". Не - искам да обжалвам и докато обжалва заличава всички следи. :)

  Малко безсмислена ми се вижда цялата процедура. Но обезщетение при нарушение е добре да има.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  Тоест при искания на КАСКЕТА от ЕС ще ни отговарят . Вие сте още необразовани добре , когато издържите изпита ..тогава ! Досега защитата на ГЕРБ беше - бием олигархията и те...., а сега ЕС ни казва друго !! Не реформа в прокуратурата , а жестоки изпити и преназначаване. За прикриване на ПРЕСТЪПНИЦИ , определени институции не могат да избягат от обществото просто така . Днес министъра на правосъдието иска за двама -трима прокурори дисциплинарно производство ,уволнение и съд ..Така се прави с организираната престъпност !

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 682 Весело
 11. 11 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  ама оня запор си е ОК

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 12. 12 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "Според висшите магистрати на ЕС България трябва да предвиди процедури, по които лица, срещу които са издадени искания за обиски, конфискация и разпити, да оспорват основателността им, както и да въведе възможност за получаване на обезщетение при нарушение."


  Спокойно, спокойноооо, нямаааа страшно, никой няма да бъде осъден, никой. Евролиберастите са за върховенството на закона. Всякакви васковци, баневци, бобковци, стайковци, и т.н., ще се отърват. Обвиняемите винаги имат повече права и защита от обикновените хора. Европейското законодателство е абсолютна пародия никой няма респект от него. Всички цакат системата по устав. Няма надежда...

 13. 13 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Неее, цървуланите или да цитирам Сливун 7/8 - суверена, ще плащат обещетенията !
  чекмеджето на Буци си остава непокътнато !
  Каскета/Цаци ни лук яли ......
  Но на матряла му е все едно (!), важното за тях е, че Буци и бута по 50 лв. !
  взети, разбира се, от данъчните постъпления, въпреки че бюджета е на минус !
  сега ще инициират следващия държавен заем, супер, ама кой ще го плаща ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Ми герберска му работа!
  Първо гледат да гепат сухото!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Весело

  До коментар [#9] от "dejmos":

  Много рев, много сълзи и сополи, но никакви факти за оспорване на обвиненията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  щот сте гербер, затова.

  за хомосапиенс съдът е арбитър, а не каскета, старшинката, мутрата, каратиста, цацата и т.н.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Редът за издаване на европейска заповед за разследване, претърсване и конфискуване на имущество в България противоречи на европейското право. "
  Че кое ни е европейското на нас,че и това. Тука Цацров и Гешев казват, кой е виновен, кой трябва да се удари, без да са необходими доказателства. А Цацаров най-обича да конфискува. Много важно, че не било законно. Целта е да се тормозят хората.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Защо ли имам впечатлението че въпросните са доста "огнеупорни"?

 19. 19 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Бананова република - няма гаранции че ще останеш невредим ако те обвини прокуратурата и те арестуват осемте джужета. Не сме в Европа а в Африка. Дано след изборите има надежда да се предвижим поне малко към европейското правораздаване.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Кирил Домусчиев
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  Добре, че преди да ти прочета фермана се светнах да погледна от кой е. Голямо облекчение бе обзе, че не си загубих времето да чета.

 22. 22 Профил на courage.tcd
  courage.tcd
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":Защо ли имам впечатлението че въпросните са доста "огнеупорни"?
  —цитат от коментар 18 на daskal1


  Всичко гори при достатъчно висока температура.

 23. 23 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 85 Неутрално

  Демек питат те "Може ли да влезем за претършуваме документацията за нарушения?". Не - искам да обжалвам и докато обжалва заличава всички следи. :)Малко безсмислена ми се вижда цялата процедура.
  —цитат от коментар 7 на realguru

  Е, как успя да смесиш две различни неща: съдебна заповед за обиск издавана от съда (което е ОК) и самостоятелно издаване на европейска заповед за арест от страна на главния прокурор, без съд да го е одобрил?
  Нали това е проблема, че главния прокурор може да поиска заповед за арест без съдебно решение.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Весело

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Не си по темата! Само да ти кажа, де! :-)

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  [quote#23:"JsT"][/quote]

  Не знам бе, не ги разбирам, ама нали сега има Кьовеши дето ще се занимава с евро средства и ДДС измами. Тя да му мисли :)

 26. 26 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Решение ECLI:EU:C:2021:908 от 11.11.2021 г., по дело C-852/19, на Съдът на Европейския съюз в Люксембург, (ЕС) с предмет преюдициално запитване, отправено на основание член 267 ДФЕС от Специализирания наказателен съд (България) с акт от 7 ноември 2019 г., постъпил в Съда на 21 ноември 2019 г., в рамките на наказателно производство срещу Иван Гаванозов.

  Диспозитив на съдебното решение :


  1) Член 14 от Директива 2014/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 година относно Европейска заповед за разследване по наказателноправни въпроси във връзка с член 24, параграф 7 от Директивата и член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на издаваща европейска заповед за разследване държава членка, която не предвижда никакви правни средства за защита срещу издаването на европейска заповед за разследване за претърсване и изземване и за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка.

  2) Член 6 от Директива 2014/41 във връзка с член 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз и член 4, параграф 3 ДЕС трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска компетентният орган на държава членка да издаде европейска заповед за разследване за претърсване и изземване и за разпит на свидетел чрез видеоконферентна връзка, ако правната уредба на тази държава членка не предвижда никакви правни средства за защита срещу издаването на такава европейска заповед за разследване.

 27. 27 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 635 Неутрално

  хаха кое ли ни е европейско !?

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  Опааааа...................и какво прави сега Каскетът на Републиката..................?!

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Крайно време е за това.

 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Медийното правосъдие се оказа не европейско! Сега ще има безкрайно учудени.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Въпреки И това, едни 24% пак ще гласуват за ГЕРБ!
  Те се радват на 50 лв всеки месец, нищо, че ги крадат с милиони, пак за месец!
  Простотията и нагаждачеството когато намалеят в масата българи, тогава имаме шанс да живеем нормално, а не всеки ден, постоянно, един престъпник и простак, горд, че е прочел една книга в живота си, да лъже, че ако не е той, сме за никъде!Втори - наглост и безочие дори над каскета му - да се смята за инструмент на Господ!Трети - тлъст и отвратителен - да дерибейства в цяла държава, сякаш ние сме му рая!

  И зад всичките тези мекотели, едни лакеи, като БСП, уж социалисти, но желаещи и доказали се, че само могат да правят едно и също - да фалират пак и пак държавата - угодно и удобно, да им пристават и кога с действия, кога с мълчание, да ги подкрепят, защото и за тях пада келепир, все пак.

 32. 32 Профил на Petar Georgiev
  Petar Georgiev
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Демек, ако не ни слушате, какво ви казваме, ще има санкции. Нещо, като модерен европейски концлагер, в който източните държави са вечно наказани в полза на западните олигархии. :)

 33. 33 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Ами и аз се чудя какво прави БГ в ЕС? Няма общо нито с демократичните ценности, нито с Европа!

 34. 34 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Отдавна съм казал, че Магнаурската школа трябва дапсе закрие, а на завършилите да се забрани да бъдат магистрати и адвокати.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Със закони от времето на Сталин и Хрушчов е така.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK