Брюксел търси глоба за Унгария заради бежанците

Брюксел търси глоба за Унгария заради бежанците

© Associated PressЕвропейската комисия поиска в петък висшия съд на ЕС да определи дневна глоба на Унгария за неизпълнение на решение за правилата за предоставяне на убежище на мигранти, търсещи закрила в ЕС.


През декември 2020 г. Съдът на ЕС реши, че промените в унгарското законодателство за бежанците не отговарят на европейското право, което има върховенство над националното. Той се произнесе по жалба на Европейската комисия, че законодателните промени, направени от Унгария през 2015 и 2017 г., лишават кандидатите за убежище от част от правата им.


По време на миграционната криза Унгария промени националното си законодателство, като създаде транзитни зони на сръбско-унгарската граница, ограничавайки до тях местата за подаване на молби за убежище. Освен това законът даде право на властите да не прилагат част от европейските процедури за предоставяне на убежище в случай на миграционна криза. Това предизвика Европейската комисия да даде под съд унгарското правителство, а висшите магистрати на ЕС отсъдиха, че унгарските поправки нарушават европейското право. Съдът постанови, че наложените ограничения правят практически невъзможно подаването на молба за убежище и че обжалващите решенията на унгарските власти нямат право да останат в страната, докато унгарските съдилища не излязат с окончателно решение, което е в противоречие с международното право.
Сега комисията казва, че 11 месеца след произнасянето на Съда на ЕС Унгария все още не е изпълнила няколко аспекта на съдебното решение, свързани с даването на възможност за подаване на молби за убежище, и не е изяснила условията, при които кандидатът за убежище може да остане в страната, докато съдът гледа жалбата му по отказ за предоставяне на убежище, когато няма миграционна криза. След произнасянето на Съда Унгария затвори транзитните зони в Рьоске и Томпа, но отказва да изпълни останалите решения, като твърди, че те противоречат на конституцията й. През февруари 2021 г. унгарското правителство отнесе въпроса до унгарския конституционен съд и сега настоява, че не може да действа, преди той да се произнесе.


През януари европейската гранична агенция "Фронтекс" обяви, че прекратява операциите си в Унгария заради отказа на Будапеща да се съобрази с решението на Съда на ЕС.


При подобно развил се сценарий Еврокомисията поиска глоба срещу Полша за отказа й да изпълни друго решение на Съда на ЕС за дисциплинарния режим спрямо магистратите. В края на октомври съдът фиксира дневната глоба, която Варшава трябва да плаща, на 1 млн. евро.


Повече за спора между Полша и Европейската комисия вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK