Съдът на ЕС: Помощта за бежанците не е престъпление

Унгария беше един от основните транзитни маршрути към Западна Европа по време на миграционната криза от 2015 г., първа вдигна телена ограда по границата си със Сърбия и впоследствие прие редица ограничения за оставането на мигранти в страната

© Associated Press

Унгария беше един от основните транзитни маршрути към Западна Европа по време на миграционната криза от 2015 г., първа вдигна телена ограда по границата си със Сърбия и впоследствие прие редица ограничения за оставането на мигранти в странатаПредоставянето на помощ на хора, които търсят международна закрила, не може да бъде криминализирано. Това постанови Съдът на ЕС по дело на Европейската комисия срещу Унгария във вторник.


Според висшите магистрати на ЕС, като е инкриминирала организационната дейност, извършвана с цел да се създаде възможност за започването на процедура за предоставяне на убежище от лица, които не отговарят на националните критерии за предоставяне на такава закрила, Унгария е нарушила правото на съюза.

"Инкриминирането на тази дейност накърнява упражняването на гарантирани от законодателя на съюза права в областта на подпомагането на кандидатите за международна закрила", се казва в решението на съда, което има задължителна сила при гледане на подобни дела на територията на ЕС.


Делото на Европейската комисия срещу Унгария съдържа искане за мнение на съда за преследването на организациите, помагащи на бежанците, както и за ограничаването на възможностите за подаване на молби за убежище в Унгария. Законовите промени, които са обект на решението, са направени през 2018 г. , когато Унгария въвежда ново основание за недопустимост на молбите за убежище - пристигането в страната от държава, в която кандидатът не би бил преследван, и започва да преследва неправителствени организации, които помагат на кандидати за бежанци, неотговарящи на унгарските критерии за даване на закрила, да поискат такава, като им помагат с подготовката и внасянето на документите. Според унгарското право такова съдействие се класифицира като опит за измама и злоупотреба.
Магистратите на ЕС смятат, че законовите промени са в нарушение на две европейски директиви за процедурите за даване на убежище и затова противоречат на европейското право и трябва да бъдат отменени.


Решението на Съда идва по-малко от седмица, след като Европейската комисия поиска от него да определи размера на глобата на Унгария по друго дело за миграцията, при което Будапеща ограничи възможностите за подаване на молби за убежище и за изчакване в страната на решения при обжалване на откази.


Съгласно международното и европейското право всеки пристигнал в ЕС мигрант има право да подаде молба за предоставяне на бежански статут или закрила, като трябва да докаже, че би бил преследван в своята страна. Европейските институции са задължени да разглеждат всички подобни молби, като кандидатите имат право да изчакат приключването на процедурата в държавата, където са подали искането.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Това пък ако е съд...
  Те ще кажат коя държава какво да прави с навлеците от Азия и Африка.
  Закривай.

 2. 2 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 984 Неутрално

  на самолети и директно в САЩ, дето ги забъркаха тея лайна

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  По логиката на този съд, ако дойдат 2 милиона такива, ти си длъжен да ги храниш и поиш, естествено и да отвориш широко границите си.
  После може и да си закриеш държавата.

 4. 4 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6394 Неутрално

  Съдът на ЕС: Помощта за бежанците не е престъпление
  ____________________________________________________________________

  Само тази помощ трябва да се прави от правилните хора, НПО през Средиземно море, дето ги вземат от либийския браг и ги стоварват в Италия МОЖЕ, но през Беларус НЕ МОЖЕ!

  ДБ: Време е да спечелим България
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  "Инкриминирането на тази дейност накърнява упражняването на гарантирани от законодателя на Съюза права в областта на подпомагането на кандидатите за международна закрила"
  _________________________
  Демек всеки трафикант на ислямски десант ще излезе бистра вода ненапита!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4764 Любопитно

  хайде сега всички дружно да благодарят на Европейския Съд, че отвори ШИРОКО вратите на Европа...... Хванете се за ръце и започнете да скандирате ЕССР, ЕССР и вечна дружба😂

  Тези апаратчици от Брюксел ще успеят да направят това което няколко чуми и две световни войни не успяха, а именно да унищожат Европа.......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  В контекста на тази пламенна мигрантска защита от страна на "Икономедиа" (и не само, вкл. от страна на Европейския съд), очаквам нови попълнения в редакциите на "Капитал" и "Дневник" (така че да няма през няколко месеца обяви "Търсим редактори") и въобще на всякаква работна ръка в ЕС. Иначе горните би следвало да дадат някакво разумно обяснение как, къде и с какви средства ще живеят пришълците, които идват с хиляди, години наред вече.

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  "Законовите промени, които са обект на решението, са направени през 2018 г. , когато Унгария въвежда ново основание за недопустимост на молбите за убежище - пристигането в страната от държава, в която кандидатът не би бил преследван..."
  *
  На мене това изискване ми се вижда напълно логично. Какъв е този бежанец, който минава през наколко сигурни държави за да си избере тази, която най-много му харесва?

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Мда, целта на ЕС наистина е да напълни Европа с диваци. Незаконно дошли диваци. И всяка страна трябва да е длъжна да ги приема, да ги хрантути и да търпи престъпленията им.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  А бе те на унгарската граница от какво бягат? ;)

  Начи законите важат за правителствата и белите хора, но не и за мигрантите.

 11. 11 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  На това решение на ЕС вече ще се позовават всички трафиканти. Правят го от добро сърце.

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Споко, няма да я унищожат. Просто ще обогатят генофонда с нова, свежа кръв (по препоръка на г-жа Кристалина Георгиева) и ще приемем шериата за сметка на евро-атлантическите ценности. Друга опаковка, но пак същия континент - като при османското присъствие по нашите земи.

 13. 13 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това не са бежанци, а нашественици! Даряването на храна е склоняване към мързел и с това престъпление!

 14. 14 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  В този ред на мисли мисля, че е крайно време да бъдат окончателно отменени визите и граничните проверки (вкл. на лични карти и зелени сертификати) - не само в Европа, а в цял свят. Според хуманната логика всеки човек на Земята има право да ходи където си иска, да се заселва където си иска и никакви граници и проверки не бива да спъват тези процеси.

 15. 15 Профил на its271081907
  its271081907
  Рейтинг: 256 Неутрално

  То по тая логика и прекарването през граница не е престъпление.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Унгария не трябва да се подчинява на това съдебно решение.
  Не е толкова страшно дори да напусне ЕС. Вече инфраструктурата в Унгария е построена. Унгария може да се справи без ЕС.
  ЕС трябва да се увери, че след Британците и други ще ги напуснат.

  подпис
 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Бежанец си до първата сигурна държава, след това си нагъл икономически емигрант. До границите на ЕС няма войни, т.е. в ЕС не идват бежанци и следователно ЕС няма международни задължения да приема когото и да е. То е ясно, че брюкселските зел_и и бабката искаха друго, против интересите на европейските граждани, които уж представляват. А, и твърдо заявиха, че пари за защита на границите няма да дават...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1182 Весело

  Това да го кажат на гърците😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  The great replacement в действие. Подмяна на коренното население на Европа с диваци от Африка и Азия.

 20. 20 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 279 Неутрално

  The great replacement в действие. Подмяна на коренното население на Европа с диваци от Африка и Азия.
  —цитат от коментар 19 на Мусаши

  Да, ама това не го прави Путин, а администрациите във Вашингтон, най-вече Клинтънови!

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Oрбан прекалява. Чак пък мераклия да преследва нпо-тата че помагали на мигранти живеещи в сигурни страни да подават молби за убежище. Колко ли такива да са подали мплби за приемане точно в Унгария?

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  Съдът на ЕС: Помощта за бежанците не е престъпление
  *****************************************************

  Странна работа, когато Лукчшенко помага на бежанците да стигнат до Обетованата земя - това вече си е 100% престъпление...

  Мараба, С-ДС доносници!
 23. 23 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Хммм... с подобни „законови“ указания, постановления и решения ръководните инстанции на ЕС поставят позициите на евросъюза, за много общи решения и интереси под въпрос. Има явно хора, които не си дават сметка каква е разликата между беженец и мигрант, но най-опасното е, че тези хора са на ръководни постове в ЕС, магистрати и политици с голям международен опит.
  Уважаеми управници на ЕС, вие (с малка буква) ще докарате нещата до там, че и най-вярните и примерни страни членки на ЕС ще почнат да се замислят относно това членство!
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 24. 24 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Развръзват ръцете на каналджии и трафиканти. Не че това решение има някаква юридическа тежест в отделните държави ама четейки на Йовка пропагандата някой умнокрасивци може и да останат с такова впечатление.

 25. 25 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Присъствието в ЕС вече е откровено вредно за всеки един неин член, може би без Германия и донякъде Франция.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#11] от "Lazarus":

  Предполагам това решение да е продиктувано от нечие друго влияние.
  Ясно е какво ще стане, ако всееки пожелел да живее на социал и папо от всеки край на света цъфне в Европата.
  Особено тези от мюсюлманските страни и Африка.
  Просто няма да има вече Европа.
  Такова е чисто самоубийство.
  Позор за тези съдии.
  Интерсно с какво ли толкова ги държат?

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 824 Разстроено

  Кой каквото си направи сам... и то напълно ненужно...

  Разбирам, че за определена категория люде "цакането" на големия лош Орбан е вид политико-етически оргазъм, но понякога нещата стоят отвъд злободневното.

  А после, когато хората започнат не само да мрънкат, но и да си задават въпроси, че и да си отговарят - къде верно, къде грешно, виновни отново ще се наложи да се окажат Путин глобално и Копейкин локално.
  Но не, скъпи приятели, няма да са те.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  " Помощта за бежанците не е престъпление"
  То си е казано, кой е със статут на бежанец. Само в първата държава си бежанец, нататък вече си имигрант и никой не ти е длъжен.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Нужен ни е внимателен анализ за международните закони за безконтролна миграция.
  Вероятно няма отделни текстове забраняващи да бъдат отблъсквани на територията от където идват.
  Ако няма точен текст, забранаващ да ги отблъскваме, трябва цялата отбрана на границата да се организира като отблъскване/изтласкване. Законът е идиотски и трябва да получи идиотска съпротива. Не е нужно да са борим срещу идиотския закон а само да изпързаляме идиотите дето са ни натресли този закон.

  подпис
 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Да обявиш за престъпление човечността - това го прави само тоталитарната държава, независимо дали комунистическа или националсоциалистическа. Не е за вярване докъде изпаднаха унгарците.

 31. 31 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4764 Любопитно

  С тази си политика (а и доста други) ЕС всеки ден демонстрират, че решението на Британците да се махнат е било много далновидно. Когато го пишех преди две/три години тук ме "изяждаха", но сега все повече и повече хора осъзнават, че Британците бяха първите, но няма да са последните с тези политики. Казвал съм го многократно преди, ще го кажа и сега. ЕС базиран на търговски споразумения и сътрудничество беше великолепен съюз, в момента в който го направиха политически започна падението.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 935 Неутрално

  "не отговарят на националните критерии за предоставяне на такава закрила", но си враг ако не предоставиш такива.
  ЕС на лицемерите.

 33. 33 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Много зависи в какво се изразява помощта. Ако е храна е едно. Но ако е подпомагане да преминат границата, това е съвсем друго нещо.

 34. 34 Профил на SofiaG
  SofiaG
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Пазете се от лицето Марио Иванов. Наркозависим е и обигран в извършването на измами.

 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Извършва значителни по размер измами – многократно е викан и задържан в службите. Профилът му е на социопат, който обича жените и прави всичко възможно да си набави средства посредством финансови измами. Марио е бил на разпити в СДВР много пъти като срещу него има много досъдебни производства.

 36. 36 Профил на Valentin Iordanov
  Valentin Iordanov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Марио използва връзките на съпругата си Моника за да си набавя информация за вложители в Уникредит Булбанк. После им звъни с предложение за инвестиций.

 37. 37 Профил на Дарина
  Дарина
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Марио Иванов е обучен от едноименните Глобал Маркетс за брокер и понеже няма друго препитание и доход използва наученото за да завлича хора с крупни суми.

 38. 38 Профил на Жаки
  Жаки
  Рейтинг: 59 Неутрално

  По никакъв повод не разговаряйте с това лице. Ако се свърже с Вас, незабавно се обадете на 112 или се свържете с дежурен на най-близкото полицейско управление

 39. 39 Профил на Калин
  Калин
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Аз работех за него, откровен женкар, нищо друго не го интересуваше.

 40. 40 Профил на  Ива
  Ива
  Рейтинг: 44 Неутрално

  И аз работех за малко под Марио Иванов – дочух, че крадял от твърдите заплати на служителите си. Прибрал част от сумите, като ги теглил в брой от сметките. Когато скандалът гръмнал, се оправдал с шефовете си. Май е свидетел срещу тях. Парите отишли за купони и пороци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK