Полша търси оспорване на глобите от ЕС, губи ново дело за съдебната реформа

Полският премиер Матеуш Моравецки и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

© Associated Press

Полският премиер Матеуш Моравецки и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенГлавният прокурор на Полша поиска от Конституционния трибунал на страната да се произнесе дали глобите, наложени на Варшава от Съда на ЕС, са конституционни.


През последните месеци на Полша бяха определени две глоби за неприлагане на европейското право от Съда на ЕС. През септември тя беше осъдена да плаща по 500 хил. евро дневно за експлоатацията на въглищната мина "Туров", която замърсява съседна Чехия, а през октомври и по 1 млн. евро дневно за отказа да отстъпи от противоречащите на европейското право съдебни реформи, свързани с дисциплинарния режим за съдиите.


Полша поставя под въпрос и двете решения, като отказва да плаща глобите, които трябва да отидат в бюджета на ЕС.
"По мнението на главния прокурор последвалите решения на Съда на ЕС неправомерно разширяват компетенциите на ЕС по договорите, нарушавайки разпоредбите на полската конституция и игнорирайки решенията на полския Конституционен трибунал", съобщава държавната информационна агенция PAP, като се позовава на изявление на прокуратурата.


Първото заседание по делото е насрочено за 24 ноември.


Трибуналът (конституционният съд на Полша) постанови по-рано, че някои елементи от правото на ЕС са несъвместими с националната конституция, оспорвайки основния принцип на интеграцията в ЕС за върховенството на европейското право пред националното.


Брюксел реагира остро, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че поведението на Полша ще бъде санкционирано, а по-късно и че Варшава няма да получи парите си по плана за възстановяване, докато не даде достатъчно гаранции за върховенството на правото. Европейският парламент също се обяви за блокиране на 36-те млрд. евро на Полша за възстановяване заради отстъпване от принципите за независимост на съдебната власт.


Във вторник Еврокомисията каза, че контактите с полските власти, които внесоха плана за възстановяване в края на април, продължават, но не се ангажира с дата за евентуалното му одобрение, въпреки че двумесечният срок за това отдавна е изтекъл. Лидерите на пет от седемте парламентарни групи в Европарламента изпратиха в понеделник писмо до Фон дер Лайен, призовавайки я да не одобрява полския план, докато всички условия за стандартите за върховенството на правото не са изпълнени. Писмото не е подписано само от крайната десница и от консерваторите, където членуват полските евродепутати от управляващата "Право и справедливост".


Нова част от съдебната реформа е отхвърлена


Във вторник Полша загуби поредното дело за съдебната си реформа в Съда на ЕС, след като европейските съдии обявиха за недопустим реда за командироване на съдии. Става дума за действащия в Полша режим, позволяващ на министъра на правосъдието да командирова съдии във висшестоящи наказателни съдилища, при което министърът, който едновременно с това е и главен прокурор, може във всеки момент, без да се мотивира, да прекрати командироването.


"Изискването за независимост на съдиите налага правилата относно такова командироване да включват всички необходими гаранции, за да се избегне напълно рискът от използване на командироването като средство за политически контрол на съдържанието на съдебните актове, по-специално по наказателни дела", се казва в решението на европейския съд.


Делото е по искане за тълкуване от Sąd Okręgowy w Warszawie (Варшавският окръжен съд), който се съмнява дали командирован от министъра съдия, без да се назовават мотиви или критерии за това, може да гледа дела и дали това не противоречи на европейското право.


Според европейските магистрати командироването на съдия в по-горна инстанция от министъра може да създаде зависимост между тях и това да повлияе на безпристрастността на съдията.


Съдът посочва, че за да се избегнат произволът и рискът от манипулации, решенията за изпращането и прекратяването на командировката трябва да се вземат въз основа на предварително известни критерии и да бъдат надлежно мотивирани. А ако командировката се прекрати без съгласието на съдията, той трябва да може да оспори по съдебен път решението на министъра.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Нищо не трябва да плащат поляците. Урсула ДГД.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Пановете отново са скарани с Източния и Западния си съсед. Знаем как обичайно завършва това в историята.

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#1] от "TPOTOAP":

  Малко хора се замислят за това до каква степен ЕК и Съда на ЕС се превръщат в чудовища.
  Честно казано едни бюрократи, подчинени на сили, които в никакъв случай не са добронамерени решават съдбата на 500 млн. души, погазвайки националните правни системи.
  Т.е. разполагат с неограничена Власт!

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на zokik
  zokik
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Коментар към редакцията на Дневник:
  Необходимо просто умение за четене на латиница, за да се напише правилно името на полския премиер - Матеуш МоравИецки (а не Моравецки)...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mateusz_Morawiecki

 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Все по-феерично става.
  Да я бъде ли националната държава или да склони главица пред чуждите чиновници.
  Веднъж съгласят ли се, после ще последват други искания, примерно да се откажат от националния флаг и химн, а защо не и да се въведе официален език английски, колко му е.
  Който си е дал задника под наем, няма начин да не съжалява за това.

  кратък
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Аз въобще се чудя защо поляците спират нашествениците. Те така или иначе не са тръгнали за Полша .... направо отваряйте границите и да си се оправят "великите" западняци ....

 7. 7 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Аз въобще се чудя защо поляците спират нашествениците. Те така или иначе не са тръгнали за Полша .... направо отваряйте границите и да си се оправят "великите" западняци ....
  —цитат от коментар 6 на Alex Ivanov


  Абсолютно. Зелен коридор за бежанците и Фон дер Лайен да им се радва.
  То вече и на най-покорните и добре уредени западняци взе да им писва да хрантутят толкова народ - визирам всички костюмари и продажници по евроинституциите плюс милионите мургави ергени, изтърсили се в Европа по покана на първите, плюс гретенистите, нямащи търпение да прилапат милиардната "глоба", за да финансират с нея следващите си (лични) екоталибански инициативи.
  После защо ли се завръщали консервативни и националистически партии при всичките им минуси и плюсове. Ми защо ли?!

 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Нищо не трябва да плащат поляците. Урсула ДГД.
  —цитат от коментар 1 на TPOTOAP


  Ми те няма наистина да плащат... Просто ще им удържат по 1,5 млн. дневно от очакваните суми по плана за възстановяване.

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Весело

  И у нас имаме сериозен проблем с командироването поради абсолютно същите причини, но Реформаторският блок успя да внесе ред в него с един от малкото си успешно придвижени законопроекти.
  Разбира се, следващото НС премахна ограниченията за командироване по предложение на МВРО, доколкото си спомням, защото е важно правилният съдия да бъде командирован в правилното съдилище, за да отсъжда правилно каквото му е казал командироващият го.
  Точно като в Полша.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#8] от "MilliVanilli":

  Което по същество прави излишен ЕС.
  Нали така.
  След като не е семейство, а всеки се спасява поединично, след като си крадат маските, след като ти спират твоите пари, а ти си ги внесъл преди това, за какво е всъщност ЕС.
  Май само за да хрантути еврозелките и да осигурява пазар за западните стоки.
  Не за източните.

  кратък
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  Не си спомням да пише в присъединителните договори, че ЕС става една държава?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alex Ivanov":

  Направо с влаковете.Като едно време.

 13. 13 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Ами така е, който не чете историята рискува да я повтори като фарс.
  Къде бяха тия европейци когато ние ядохме калъчката 45 години, а руснаците 70 ?
  Те не видяха ли докъде води механичното смесване на вода и олио ?
  Къде спаха когато хора от различни религии и различни обичаи и начин на живот бяха насила напъхвани в една структура ?
  Не видяха ли разпада на СССР, на Югославия ?
  Късно е да се оправдават със ведри идеи за светлото бъдеще.
  Реалността е друга.
  Ние, източноевропейците имаме десет пъти повече опит от западноевропейците.

  кратък
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#9] от "Darulio":

  Ъхъ. У нас др. Панов се възползваше от тази практика. Ма когато командировани съдии гледаха дела срещу негови заповеди това не беше проблем.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Дневник, що целия ЕС преди няколко години трепетно чакаше решението на немския конституционен съд? И тогава това не беше нарушение на нещо измислено?
  Как бяхме приети в ЕС с нашата конституция? И как никой не е поставил въпроса за промяната и? В нея явно е казано, че тя има предимство пред европейското право.
  Та а намалете джендърските извращения.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  "Във вторник Полша загуби поредното дело за съдебната си реформа в Съда на ЕС, след като европейските съдии обявиха за недопустим реда за командироване на съдии. "


  Това да не е майтап...?

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#15] от "Цецо":
  Баце си настъпва езика, за това ние нямаме проблеми, пък и разпродаде България.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Полша като нищо ще напусне ЕС, после и Унгария, Чехия и след това всичко ще се разпадне. Вината за това ще е изцяло в безполезните еврочиновници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK