Защо европейският COVID сертификат вече не ви гарантира почивката в чужбина

Полицейски патрул проверява сертификатите пред магазин във Виена

© Reuters

Полицейски патрул проверява сертификатите пред магазин във ВиенаОсвен ако не сте ваксинирани с три дози срещу COVID-19, вече не можете да разчитате на свободно пътуване в ЕС, дори да разполагате с цифровия сертификат. Все повече държави въвеждат допълнителни условия за достъп до обществени места на своя територия в опит да ограничат бързо нарастващите нови случаи на коронавирусна инфекция в началото на зимата.


Макар да запазват привилегиите си пред преболедувалите и особено пред тестващите се, приносителите на европейски сертификат за ваксиниране също нямат гаранция, че ще могат да влязат навсякъде, тъй като някои държави вече започват да добавят бустерната доза към условията за допускане до обществени места в навечерието на предколедното пазаруване, тържествата и предстоящите ски ваканции.


Това прави трудно планирането на почивки и може да е неприятна изненада за плановете за посещения на музеи, ресторанти, хотели, ски влекове, чайни, футболни мачове и концерти. Причината е, че европейският COVID-19 сертификат е замислен за улесняване на пътуването от една държава в друга, но след пресичането на граница местните правила са определящи за режима за достъп до събития и прояви.
Националните власти си запазиха правото да определят реда според конкретната епидемична обстановка, но досега това нямаше особено значение, тъй като вирусът беше затихнал през лятото, а през есента засягаше основно периферни държави, без особено туристическо значение. България и Румъния, които оглавиха съобщенията за смъртност и тежко боледуване, не въведоха почти никакви рестрикции за пристигащи, защото нивата на заразност бяха по-високи от тези на туристите. Гърция, опитваща се да спаси края на сезона, насочи ограниченията предимно към своето население.


Но сега, когато и западноевропейските болници започнаха да се пълнят, условията за пътуване в Европа започнаха бързо да се променят, а силата на цифровия сертификат за COVID на ЕС - да намалява. Когато той беше въведен на 1 юли, страните членки се съгласиха на координиран подход към трите категории пътници - ваксинирани, преболедували и тестващи се. Те се договориха, че ваксинираните и преболедувалите няма да се подлагат на допълнителни тестове, а за останалите PCR-ът ще важи 72 часа, а антигенният тест - 48. Тези принципи обаче имат само пожелателен характер и влошаването на епидемичната обстановка и адаптирането на ваксинационните стратегии в отделните държави правят все по-трудно предвидимо пътуването.


"Правилата за сертификата имат нещо като предпазна клауза - страните членки могат да вземат специфични мерки, ако ситуацията го налага", обясни говорител на Европейската комисия.


Той добави, че регулацията за сертификата се отнася до свободата на пътуване, но че Брюксел няма компетенции да предопределя националните мерки, които властите могат да въвеждат по собствена преценка, като единствено са задължени да предупредят два дни преди влизането им в сила партньорите си.

"Трябва да се прави разлика между използването на сертификата за пътуване между отделните държави от ЕС, което се урежда от регулацията, и ситуацията вътре в конкретна страна. Това са съвсем различни комплекти от правила", посочи говорителят, подчертавайки, че документът, с който се качвате на борда на самолета, може да не ви свърши работа, за да вечеряте в заведение след пристигането си.


Една от промените в разпоредбите за сертификата, върху която Европейската комисия и страните членки в момента работят, е изясняване на дефиницията за напълно ваксиниран. В момента такъв е човек с две поставени дози ваксина срещу COVID-19, но това определение беше написано преди изследванията за отслабването на имунитета с времето и появата на бустерните дози.


Две или три дози


Австрия и Хърватия вече обявиха, че от 3 януари няма да приемат хора, които нямат поставени две дози ваксини, което автоматично изключва от пистите и крайморските хотели туристите, които са имунизирани с едноразовата ваксина на "Джонсън и Джонсън" и не са си поставили междувременно подсилваща втора доза. Целта, разбира се, не е да се ударят туристите, а да се ускори ваксинацията, която местните власти намират за тревожно ниска. В момента 65% от австрийците и 45% от хърватите са напълно ваксинирани.


Въпреки че ЕС официално е одобрил ваксината на "Джонсън и Джонсън" като едноразова, ваксинационните стратегии са национална компетентност и Брюксел не може да нареди на Виена или на Загреб да приемат чужденци с една доза, ако вътрешните им правила признават за напълно ваксиниран само човек с две дози.


Франция отиде дори по-далеч, като реши да насърчи високорисковите възрастни да си поставят трета доза ваксина, като за тях това беше въведено като условие за получаване на сертификат за достъп до обществени места. В момента мярката важи за хората над 65 години, а след няколко седмици, когато те се извървят през ваксинационните центрове, тя ще обхване и 55-64-годишните. Тъй като няма как да се прави разграничение между местните, пребиваващите или временно намиращите се във Франция, с изискването ще трябва да се съобразяват и туристите.


Въпросът има нужда от допълнително регулиране, тъй като Европейският лекарствен регулатор не е издал препоръка за поставяне на бустер на цялото население. Той остави преценката на всяка държава, като посочи само, че възрастните и хората с отслабен имунитет трябва да се ваксинират. Европейската комисия вече съобщи, че работи по законодателни промени, които да уредят статута на третата доза. Засега комисията не се ангажира със срокове, тъй като промените трябва да бъдат съгласувани със страните членки и да се реши как третата доза ще бъде отразявана в европейския сертификат.


Тестваните изпадат в новата стратегия 2G


2G не е като 5G, но едва ли ще донесе повече успокоение сред антиваксърите. 2G стратегията е немскоезична концепция, която беше въведена първо в Австрия, но бързо си пробива път и в Германия. Тя пренебрегва статута на хората, които се тестват, за да пътуват и влизат на обществени места, като ограничава правата им, допускайки само ваксинирани и преболедували. В превод от немски 2G е обозначение за ваксинирани (geimpft) и преболедували (genesen). Тестването на входа с бърза проба не е възможност при тази концепция. Въпреки увеличаването на случаите властите в Германия не върнаха безплатните тестове именно за да окуражат повече хора да се ваксинират.


Табела на коледния базар в Хамбург, указваща, че входът е разрешен само за ваксинирани и преболедували. 2G стратегията, която вече се прилага в Австрия, цели да ускори ваксинацията преди началото на зимата

© Reuters

Табела на коледния базар в Хамбург, указваща, че входът е разрешен само за ваксинирани и преболедували. 2G стратегията, която вече се прилага в Австрия, цели да ускори ваксинацията преди началото на зимата


Целта отново е да се засили ваксинацията, тъй като статистиката показва, че в четвъртата COVID-19 вълна болничните легла се заемат основно от неваксинирани. След повече от две години битка с вируса медицинският персонал е изтощен и някои държави вече бяха принудени да съкращават броя на интензивните легла заради недостиг на медици, които да се грижат за пациентите.


Новата система вече работи във Виена в заведенията за хранене, спортните зали и за посещения на хотели, кина и събития с участието на повече от 25 души. Неваксинираните могат да ходят само на работа, на лекар и за купуване на храна.


Сертификат с валидност


В момента европейският COVID сертификат за ваксинираните е безсрочен, този за преболедувалите е валиден 180 дни, а тестващите се трябва да го правят преди всяко пътуване или на всеки 48 до 72 часа. Европейската регулация, която управлява сертификата, е валидна до средата на 2022 г., но през октомври Европейската комисия обяви, че засега няма нови научни доказателства, които да налагат промяна в сроковете.


Въпреки това още през юли Хърватия стана първата европейска държава, която сложи срок на сертификатите за ваксиниране, като обяви, че те ще престават да се приемат, ако имунизацията е направена преди повече от девет месеца преди влизането в страната. Като сега този срок е увеличен на една година и обхваща всички ваксинирани, тъй като първите ваксини срещу COVID-19 в Европа се появиха в края на декември 2020 г., но ситуацията ще се промени през януари.


12-месечният срок за ваксинираните е изискване и в Швейцария. От 6 декември Австрия ще промени валидността на документа за ваксинираните от 360 дни след поставянето на втората доза на не повече от 9 месеца, което ще принуди първите ваксинирали се срещу COVID-19 да си поставят трета доза, ако искат тази зима да се спускат по алпийските писти или да пият кафе във Виена.


Подобна тенденция на намаляване на валидността се наблюдава и при тестовете за неваксинирани, непреболедували. Франция току-що обяви, че намалява на 12 часа срока, в който признава направен PCR тест за пътници от Белгия и Нидерландия - мярка, която вече се прилага към българите, румънците и гражданите на трите балтийски държави.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK