Еврокомисията удължи до юли COVID помощите за бизнеса

Еврокомисията удължи до юли COVID помощите за бизнеса

© European commission (audiovisual service)Европейската комисия удължи възможността националните власти да дават помощи на икономическите оператори, за да ги компенсират за загубите им, причинени от пандемията от коронавирус.


Временните промени на правилата, допускащи отпускане на държавна помощ, които трябваше да бъдат отменени в края на годината, сега ще продължат да действат до 30 юни 2022 г., съобщи еврокомисията в четвъртък.


Въвеждат се и две допълнителни мерки, които позволяват правителствата да насърчават и частните инвестиции, и платежоспособността. Те ще позволят на държавите да насърчават инвестициите за ускоряване на природосъобразния и цифровия преход и да предоставят гаранции на частните посредници при инвестиции в малки и средни предприятия, включително нови и малки дружества със средна капитализация, за да имат фирмите по-лесен достъп до дялово финансиране, което трудно биха привлекли самостоятелно.
До 30 юни 2023 г. се удължава възможността държавите да преобразуват подлежаща на възстановяване помощ, предоставена по временно облекчените правила - като гаранции, заеми, подлежащи на възстановяване аванси - в други форми на помощ, например преки безвъзмездни средства. Временните правила за държавната помощ бяха приети през март миналата година и досега бяха променяни пет пъти, се отбелязва в съобщение на комисията.


В последните седмици Европейската комисия одобри три български схеми за подпомагане заради COVID-19. Беше разрешено със 72 млн. лв. да се компенсират селските стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчеларите и производителите на плодове и зеленчуци, с 30 млн. лв. туристическите фирми и с 40 млн. лв. автобусните превозвачи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK