Фондовете срещу законност: Брюксел готви стъпка срещу Полша и Унгария

"Политико" пише в петък, че премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки са получили писма от Брюксел с искане за обяснения за отклонения от върховенството на правото

© Associated Press

"Политико" пише в петък, че премиерите на Унгария Виктор Орбан и на Полша Матеуш Моравецки са получили писма от Брюксел с искане за обяснения за отклонения от върховенството на правотоЕвропейската комисия е подготвила писма до Полша и Унгария като неформална първа стъпка към задействането нанеизползвания досега механизъм, обвързващ достъпа до европейско финансиране с върховенството на правото.


Излизащото в Брюксел издание "Политико" пише в петък, че в писмата Комисията да задава въпроси относно независимостта на съдебната власт и спазването на правото на ЕС в Полша, както и за обществените поръчки, риска от конфликт на интереси и корупцията в Унгария. Държавите ще имат два месеца, за да отговорят. След това Еврокомисията ще прецени дали да започне официална процедура по новия Механизъм за върховенството на закона, обвързващ достъпа до еврофинансиране със съблюдаването на законността.


Говорител на Еврокомисията практически потвърди съществуването на писмата, но отказа да ги коментира преди те да бъдат прочетени в двете столици. Председателят Урсула фон дер Лайен беше подложена на силен натиск от Европейския парламент да приложи новия Механизъм за върховенството на правото, който влезе в сила на 1 януари. Тя обаче заяви, че формални стъпки няма да бъдат правени преди Съда на ЕС да се произнесе по исканията на Варшава и Будапеща дали новият финансов инструмент не противоречи на Лисабонския договор.
На 30 октомври Европейският парламент подаде иск срещу Европейската комисия пред Съда на ЕС за неизпълнение на правомощията й по прилагането на новия механизъм.

Унгарският евродепутат Каталин Чех коментира в "Туитър", че "атаките на Качински и Орбан (лидерите на управляващите партии в Полша и Унгария) застрашават правния ред в ЕС. Европейската комисия има ефективен инструмент да предприеме действия от 1 януари. 11 месеца по-късно тя изпраща неформални писма, искайки информация? Това е гротескно".


Двете държави подадоха искове през май, след като миналия декември изтръгнаха обещание на европейските лидери за отсрочка, срещу оттеглянето на ветото си върху многогодишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване от коронакризата. Полша и Унгария смятат, че политически орган като Съвета на ЕС, в който заседават правителствата на страните членки, не може да прави оценка дали върховенството на правото в една държава се спазва и че такава преценка може да се прави само от съда. Освен това те смятат, че са несправедливо набеждавани в отклонения от законността и че ще са първите жертви на механизма.


Съгласно правилата Европейската комисия може да предложи замразяване или отнемане на средства от бюджета на ЕС за държави, в които има сериозни отклонения от законността, водещи до ощетяване на европейските финансови интереси.


Повече за различните възможности на Европейската комисия да наблюдава спазването на върховенството на правото в ЕС, можете да видите тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK