Никой не може да спре съдиите да се допитват до Съда на ЕС

Никой не може да спре съдиите да се допитват до Съда на ЕС

© European commission (audiovisual service)На националните съдии в страните от ЕС не може да бъде забранено да търсят тълкувания на европейското право от Съда на ЕС. Това постанови висшият съд на съюза по дело делото на унгарски съдия, който беше наказан, че се е допитал до магистратите в Люксембург.


Тълкуванията на европейското право са едно от основните правомощия на висшия съд на ЕС, в който заседават магистрати от всички страни членки. Техните насоки са задължителни за всички съдилища в ЕС, гледащи сходни дела.


Върховният съд на Унгария обяви за незаконно искане на унгарски съдия до Съда на европейските общности да бъде насочен за европейските разпоредби за предоставянето на преводачи за чужденци, обвинени в престъпления. Заради запитването съдията е бил дисциплинарно наказан в Унгария и е потърсил правата си.
"Правото на ЕС не позволява да бъде образувано дисциплинарно производство срещу национален съдия на основание, че той или тя е отправил преюдициално запитване до Съда на европейските общности", каза съдът на ЕС, добавяйки, че подобно дисциплинарно производство може да подкопае независимостта на съдебната власт.


"Предвид върховенството на правото на ЕС националният съд трябва да пренебрегне всяка национална съдебна практика, която накърнява правото (на магистрата) да сезира Съда на европейските общности", се казва още в публикувано във вторник решение.


"Принципът на върховенството на правото на ЕС изисква по-ниската инстанция да пренебрегне решението на върховния съд на съответната държава членка", добавя още топ съдът на ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK