Брюксел предлага COVID сертификатът да важи по-кратко, нови правила за пътуване с деца

Монахиня наблюдава поставянето на коледната елха на площад "Св. Петър" във Ватикана. Плановете за коледните и новогодишните празници стават по-несигурни заради рязкото повишаване на новите случаи в Европа

© Associated Press

Монахиня наблюдава поставянето на коледната елха на площад "Св. Петър" във Ватикана. Плановете за коледните и новогодишните празници стават по-несигурни заради рязкото повишаване на новите случаи в ЕвропаЕвропейската комисия предложи скъсяване на валидността на COVID сертификата за пътуване в ЕС и ново разбиране за напълно ваксиниран, което ще изисква трета доза.


Сертификатите на ваксинираните ще се признават до 9 месеца след втората доза от Нова година, ако страните членки одобрят предложението. След влизане в сила на промените за напълно ваксинирани ще се смятат хората, които имат три дози, а не както досега две дози от ваксините на "Бионтех"/"Пфазер", "Модерна" и "Астра Зенека" и тези с две дози, ако първата поставена е едноразовата "Джонсън и Джонсън", стана ясно в четвъртък.


Досега за пътуване на ваксинираните не се предвиждаше срок за валидност, докато за преболедувалите той беше фиксиран на 180 дни, а за тестващите се между 48 и 72 ч в зависимост от теста.
Новите данни за намаляване на имунитета от ваксините след шест месеца, публикувани в сряда от европейската здравна агенция, са причина Комисията да предложи ревизия на правилата за европейския сертификат, които сега трябва да бъдат одобрени от страните членки.


Бустерни дози


Еврокомисията е решила да даде допълнителни три месеца на държавите да реорганизират ваксинационните си кампании, така че ваксинираните да имат възможност да си сложат бустер и да продължат да пътуват. Така се получава срокът на валидност от девет месеца, обясни еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс, който отговаря и за свободното пътуване.


Засега валидността на сертификатите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със срок в очакване на научни данни, които да потвърдят продължителността на имунитета, създаван от подсилващата доза. Европейският лекарствен регулатор заяви в сряда, че броят на антителата се утроява след бустера и вероятно ще е достатъчен за предпазване до края на студения сезон в Европа.


Комисията препоръча на всички държави да отворят ваксинационните си кампании за поставяне на бустерни дози до цялото си население над 18 г., а не само до възрастните хора и до уязвимите, каквато беше първоначалната препоръка на европейските здравни власти.

"Много е важно националните стратегии за ваксиниране да се адаптират, така че всеки да може да получи достъп до трета доза шест месеца след първоначалната си ваксинация", заяви Дидие Рейндерс.


Пътуване с деца


За семейните пътувания с деца се предлага децата до 6 г. да не бъдат обект на проверки и да могат да пътуват според условията, при които са допускани родителите или придружителите им. Децата от шест до 12 години ще трябва да имат европейски COVID сертификат за ваксиниране, преболедуване или тестване, ако идват от тъмночервени зони с висок риск от разпространение на инфекциите.За останалите зони с по-нисък риск те ще могат да пътуват без документ за COVID статус. За децата над 13-годишна възраст ще важат условията за пълнолетните граждани, обясни Рейндерс.


Хората, които нямат европейски сертификат, също ще могат да пътуват, но ще трябва да се тестват преди и след пътуване и да се самоизолират в карантина според изискванията на държавата, до която пътуват.


Карта на риска


Европейската комисия предлага промяна и в оценката на риска от COVID-19 да се включи и степента на ваксиниране на населението. Досега като критерии се използваха заболеваемостта, процентът на положителни тестове и общият брой на извършвани тестове спрямо броя на населението. Европейската здравна агенция публикува всяка седмица карта на риска, в която той се оценява в четири цвята според разпространението на вируса.


Европейската здравна агенция всяка седмица издава карта на риска от COVID-19, в която той се оценява като най-нисък в зелените зони, а най-висок в тъмночервените. Над 500 заразени на 100 хил. население е прагът за влизане в тъмночервена зона. Сега фактор за оцветяването става и степента на ваксинация

© ecdc.europa.eu

Европейската здравна агенция всяка седмица издава карта на риска от COVID-19, в която той се оценява като най-нисък в зелените зони, а най-висок в тъмночервените. Над 500 заразени на 100 хил. население е прагът за влизане в тъмночервена зона. Сега фактор за оцветяването става и степента на ваксинация


Най-ниска опасността за заразяване е в зелената зона - от 50 до 75 инфектирани на 100 хил. население и под 4% положителни тестове. В оранжевата разпространението на вируса е от 75 до 200 на 100 хил. жители, а в червената от 200 до 500. За най-високорисковата, тъмночервена зона, където заразените са над 500 на 100 хил. жители, страните членки могат да въвеждат допълнителни изисквания за тестове и карантиниране на пристигащите, съобщи Европейската комисия. Неваксинираните от тъмночервени зони могат да бъдат задължително карантинирани след пристигането си.


Европейската комисия очаква новите правила да влязат в сила от 10 януари.


Рейндерс обаче подчерта, че те ще важат само за пътуване, но не и за пребиваването в европейските държави, където в сила са национални правила.

"Това, че можете да пътувате от една страна в друга, не означава, че ще имате достъп до всички места в нея. Това е национално решение", каза еврокомисарят.

Наскоро Австрия обяви, че след Нова година няма да допуска неваксинирани и имунизирани с една доза "Джонсън и Джонсън" до ски курортите, а Франция изисква три дози за хората над 55 г., които искат да посещават културни средища и заведения.


Пътуване до Европа


Комисията призова европейските правителства да разрешат несъществени пътувания като туризъм, гостуване и др. от държави извън ЕС, на хора, ваксинирани с препарати срещу COVID-19, които са признати от СЗО, но не и от ЕС.


Става въпрос за китайските ваксини "Синофарм" и "Синовак", както и за индийските "Барат" на Bharat Biotech и индийският вариант на "Астра Зенека", произвеждан от Серумния институт в Делхи. Понастоящем повечето страни от ЕС не приемат хора, ваксинирани с ваксини, които не са одобрени в ЕС. Като допълнителна предпазна мярка Комисията предложи да се изисква доказателство за отрицателен тест за всички пътници, които са били ваксинирани с тези четири ваксини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK