Алтернатива на Китай: ЕС ще инвестира 300 млрд. евро в проекти по света

Урсула фон дер Лайен

© European commission (audiovisual service)

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия обяви в сряда инвестиционна стратегия, която предвижда до 2027 г. да бъдат вложени 300 млрд. евро в проекти по света.


"Държавите вече имат опит с китайските инвестиции и са разбрали, че се нуждаят от по-добри и различни предложения", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на "Глобален портал" (Global Gateway) в сряда в Брюксел.


Фон дер Лайен посочи, че светът изпитва голяма нужда от инвестиции за възстановяване след пандемията, за борба с климатичните промени, за устойчиво развитие, здравна и транспортна инфраструктура и за укрепване на веригите за доставки, но парите на разположение са ограничени и често "идват с много дребен шрифт с големи политически, финансови и социални последици".
За разлика от китайската стратегия за инвестиране по света "Един пояс, един път", която разчита само на заеми, ЕС ще предлага на държавите, в които строи и безвъзмездна помощ. Парите ще бъдат осигурени от европейския бюджет, от вноски на страните членки, европейските финансови институции- ЕИБ и ЕБВР, както и от частния бизнес. През следващите шест години ЕС ще отдели около 145 млрд. евро чрез европейски програми за външна помощ и за развитие и ще разчита на около 100 млрд. от частния бизнес, обясни еврокомисарят за международните партньорства Юта Урпилайнен.


Освен сигурност заради участието на ЕС частните компании, които ще инвестират в проекти на "Глобалния портал", ще участват и в подбора на проектите чрез присъствие в съветническия борд, който ще селектира кандидатите за инвестиране.


"Глобалният портал" на ЕС ще влага средства в своите приоритети, свързани със зеления и с цифровия преход, като изграждане на енергийни мощности с чист водород, подводни оптични кабели, транспортна инфраструктура, училищата и образование, здравен капацитет.


ЕС иска да се отличава от китайските инвестиции с високо качество, стандарти, прозрачност и добро управление, като ще разработва проектите съвместно с държавите, в които се намират те, така че да удоволетворяват и местните нужди, обясни Фон дер Лайен.


Пари за Балканите


Някои от вече обявените проекти, които ЕС ще подпомогне на Западните Балкани също ще бъдат включени в "Глобалния портал". Брюксел вече обяви през лятото, че ще инвестира 30 млрд. евро в региона за свързване с магистрали и жп пътища на всички столици на Балканите, а тях с ЕС. Изрично беше потвърдено и участието на проекта за изграждане на жп линия от българската граница до Истанбул, известен още като "Капъкуле"-"Халакалъ". Този проект се финансира чрез ЕБВР със 150 млн. евро за 67-километровия участък.


ЕС се ангажира и с прокарването на оптичен кабел до Грузия и Армения, както и с проекти в Севрна Африка, в рамките на програмите си по политиките за добросъседство, съобщи еврокомисарят за разширяването Оливер Верхей.


САЩ и Великобритания вече огласиха подобни програми за инвестиции по света, но Фон дер Лайен каза, че те няма да се конкурират с европейската, а ще са й партньорски.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  С тия пари спокойно може да се възцари мир в Северна Африка и да се залеси Сахара. Даже ще останат.

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Поредната тъпотия. Тези еврокалинки всеки ден снасят нова идиотщина. Бетер герберастите са!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  В качеството на каква ЕК ще "инвестира" по света?

 4. 4 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Що за глупости - не може ли да решим първо належащите проблеми на ЕУ и България в частност, преди да залесяваме Сахара ?!!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Весело

  " Държавите вече имат опит с китайските инвестиции и са разбрали, че се нуждаят от по-добри и различни предложения", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при представянето на "Стратегически портал" (Global Gateway) в сряда в Брюксел."

  Черна гора със сигурност може да потвърди въпросната констатация, изпитвайки я на собствения си гръб с китайския заем за магистралата, която строи, водеща наникъде........

 6. 6 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 293 Неутрално

  С тия пари спокойно може да се възцари мир в Северна Африка и да се залеси Сахара. Даже ще останат.
  —цитат от коментар 1 на ivanpopov


  Е те може пак в Северна Африка да ги натикат за някой нов соларен проект дето да има нужда от милиони кубици вода за охлаждане

 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3077 Любопитно

  Какъв % от тези средства ще бъдат реализирани (присвоени) у нас?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 288 Неутрално

  ЕС може да либерализира пазара в самия ЕС, може да насърчи предприемачеството и стартъпите, може да инвестира в дигитализация и образование. Вместо това, обаче, брюкселските зелки са решили да похарчат едни 300 000 000 000 евра пари на данъкоплатците си за да ''конкурират" Китай.
  Има си много причини Европа да не е родина на нито един технологичен гигант. Нито един от тези проблеми няма да се реши като се пропилеят тези пари ''по света".
  От сега мога да позная, че таргет групата на тези пари ще се определя по цвета на кожата и какво имаш между краката.

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 762 Любопитно

  А, така, удри, Уши!

  По опит от добрите практики на славния СССР, почваме да изнасяме грантов зеленизъм в отговор на китайския износ на комун... упс, простете - тов. Си не изнася комунизъм, а само отпуска бързи кредити срещу влияние, като дори и работниците си доставя от дома.
  И един юан да не отиде зян!

  Почвам да се бъркам вече кой е комунистът, кой - капиталистът в схемата.

 10. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Стига дотации , инвестиция е когато трябва да се възвърнат средствата . Дотациите избиват нормалната конкураенция .

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Трудно е да се конкурираш с глобална тоталитарна система, която корумпира и вкарва в дългове и зависимости държави и купува цели правителства...

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Любопитно

  Ама нали 30 години си говорихме, че държавата е лош стопанин .... а сега изведнъж едни държавни пари събрани в ЕС ще се инвестират извън ЕС?!?

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#12] от "georgievb":

  Очевидно четенето, Ви се получава доста по-успешно от разбирането!!!
  Кой колкото може!!!

 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Весело

  "е инвестиции и са разбрали, че се нуждаят от по-добри и различни предложения" - как ли пък са го разбрали след като с дребен шрифт ЕС им казва съвсем друго?! Намеренията са като мечтите, но при нас достигат само фантазиите. Китай бавно и последователно завладява света, но ЕС, САЩ и сие се държат като велможи, разчитащи, че миналото им ще носи ползи и за света, и за тях.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Първото изискване към страните, които ще получават парите е да признаят 32-та пола.

 16. 16 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 786 Неутрално

  А, така, удри, Уши!По опит от добрите практики на славния СССР, почваме да изнасяме грантов зеленизъм в отговор на китайския износ на комун... упс, простете - тов. Си не изнася комунизъм, а само отпуска бързи кредити срещу влияние, като дори и работниците си доставя от дома.И един юан да не отиде зян!Почвам да се бъркам вече кой е комунистът, кой - капиталистът в схемата.
  —цитат от коментар 9 на forza


  Те отдавна са се обърнали. Едните говорят за комунизъм и развиват див държавен капитализъм, другите твърдят че либералният пазар е "висш и последен стадий" на капитализма (спомняте си кой друг строй беше такъв ;-) ), а задължават все повече със социалистическите политики ...

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivanpopov":Що за глупости - не може ли да решим първо належащите проблеми на ЕУ и България в частност, преди да залесяваме Сахара ?!!
  —цитат от коментар 4 на schwimmwagen


  По-скоро ще повярвам, че в руслото на река Таманрасет отново ще се лови риба, отколкото в това, че пари, отпуснати на България, ще се усвоят по предназначение.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#3] от "telqk":

  В качеството си на инвеститор!!!
  Въпреки, че Вие сте фен на североизточните "инвеститори" от "вагнер" и армиите на готвача...

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Тези брюкселски бюрократи са маниаци, жадни за власт и за все нови и нови програми с бюджети, които да управляват.
  Уши, председателка на комисия, която никой не е избирал, щедро обещава 300 милиарда от парите на данъкоплатците - никой от които не е гласувал за нея. Нито има възможност да гласува за махането й - само да плаща.
  Веднъж като влязат тези структури, няма излизане цял живот - докато не се пенсионират, както дядо ти Юнкер преди нея вече едвам ходеше прав (може би от пиянстване все пак, не от старост). Толкова органи и комисии имат, и програми с големи бюджети, та все ще се намери някъде местенце - скачат от клон на клон и цял живот така.
  Добре направи Великобритания...

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Вече ти обясниха какво е инвестиция и какво е дотация и все още не си го разбрал. Не се учудвам защото това е просто разхищение. Само дето няма жипка като баце на когото сте фен и да хвърля пари от прозорчето.

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#20] от "telqk":

  Слава Богу не сте в позицията да ми обяснявате каквото и да било...

 22. 22 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Защо да ги инвестираме в нещо полезно, като може да ги хвърлим на вятъра?

 23. 23 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 535 Любопитно

  Това е европейския АЕЦ Белене - бездънна корупционерска яма.. през която ЕК си пере парите, като взима от бюджета и ги харчи при добре подбрани европейски изпълнители.. не за друго, ами просто само те знаят как се прави.. само те владеят "зелената магия".

 24. 24 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Четете между редовете: ще ви вдигаме данъците.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":

  Американците хвърлиха 5 повече пари в Афганистан с нулев успех, но ти вярваш, че в Северна Африка ще е различно, и то под ръководството на брюкселсите чиновници ? Ми вервай си, Коледа иде. В България има далеч по голям шанс за оползотворяване по предназначение. Дори да краднем част - пак по добре, от някой негърски вожд в комбина с евроляв амбреаж ,да го направят.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Бъдещето е на ядрената енергетика.
  Всичко друго е ала-бала на разни зелени недорасляци.

  кратък
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#22] от "zxp53317185":

  Колко хубаво, че изобщо не сте Вие критерия коя инвестиция е смислена и коя "на вятъра"!!!

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Вече писах коментар по темата защо надали ще излезе нещо.

  Първо - я се отделят парите - я не.
  Пример - "най-богатите страни" от Запада не успяха за пет години да съберат обещаните 100 млрд. за фонда за Третия свят.
  Пример втори - обещанията за ваксините за Третия свят

  И второ - защото, както изплака Блинкен, "африканците са станали цинични".
  Не кълвяли на лакардиите за "ценностите".
  А и вече открито роптаят, че с "инвестициите" им се пробутват и налагат "условия" за прословутите "ценности".

  А ЕК и ЕП си продължават по същия начин!
  Те', съвсем прясно:

  Politico:
  ЕК се отказа от „инклузивния език“ за Рождество след обвинения, че иска да изтрие Коледа

  Брюксел. Европейската комисия беше принудена да направи обратен завой във вторник, след като ръководството й за вътрешна комуникация беше обвинено, че се опитва да отмени Коледа и че предприема атака срещу „здравия разум".

  Ръководството от 30 страници за това как да се използва по-неутрален по отношение на пола, приятелски настроен към ЛГБТК+ език в Комисията беше представен от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали в края на октомври.
  Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което доведе до ярост в социалните медии, както и от високопоставен служител във Ватикана, крайнодесни политици и бивш еврокомисар.
  В резултат на това Дали беше принудена да отстъпи. „Беше изразена загриженост по
  отношение на някои примери, предоставени в Насоките за инклузивна комуникация, които, както е обичайно с такива насоки, са в процес на работа“, написа комисарят на Малта в Туитър.

  „Разглеждаме тези опасения с оглед да ги развием в актуализирана версия на насоките.“
  Документът е част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на „Съюз на равенството“ и гарантиране, че „всеки се оценява и признава във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждания, възраст или сексуална ориентация“.
  Той призовава служителите „никога да не се обръщат към публиката с „дами и господа“, а да използват изрази като „Скъпи колеги“.Той също така призова служителите на Комисията да се въздържат от използването на термините „госпожица или госпожа, освен ако това не е изричното предпочитание на лицето, към което се обръща“ и вместо това да използвате „г-жо универсално“.

  Най-противоречивата част от съвета беше да „избягвате да приемате, че всички са християни“.

  „Не всички празнуват християнските празници и не всички християни ги празнуват на едни и същи дати“, се казва в документа.
  Той съветва служителите да избягват изречения като „Коледното време може да бъде стресиращо“ и вместо това да използва „Почивните дни могат да бъдат стресиращи“.
  Той също така казва да не се използва фразата „християнски имена“ и вместо това да се използва „собствено име“ или „име“, както и да не се използват имена, „които обикновено са от една религия“. Той дава пример за използване на „Малика и Хулио“ вместо „Мария и Джон“, за да се опише „международна двойка“.
  Насоките също препоръчват да се избягва използването на „полови думи“ като „изработени от човека тъкани“, които трябва да бъдат заменени с по-общи термини като „синтетични тъкани“.

  Насоките не бяха посрещнати с ентусиазъм. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и един от най-висшите служители в Светия престол, каза пред Vatican News: „Разбира се, ние знаем, че Европа дължи своето съществуване и своята идентичност на многобройни приноси, но със сигурност не можем да забравим, че един от основните приноси, ако не и основният, е самото християнство.”

  Един настоящ служител на Комисията, който не искаше да бъде назован, също критикува Дали
  и нейния документ. „Комисар Дали компенсира пълната си липса на тежест в Колегиума [на
  комисарите], като извади от шапката си „инклузивни насоки“, които деконструират найелементарните правила“, каза служителят. „Полудяваме. С Дали преживяваме сюрреализъм."

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Тия милиарди за нищо ги немате, ей ! Пеерази.

 30. 30 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 626 Неутрално

  В ЕК май изобщо не могат да се разберат със себе си. До преди месец друга песен пееха ...

 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Хаха еврата на Ханс, които са изкарани с гъз и пот ще се наливат у Африка, за да конкурираме китайците, за сърцата на африканците. Не знам да се смея или да плача, честно!

  Китайците тези инвестиции ги правят със строга икономическа логика, дават заеми с които осигуряват бизнес инфраструктурни проекти на фирмите си, като печалбите отиват пак у Китай а дълговете остават за съответнте държави, а ифраструктурата се ползва от Китай за да им продават телефончета и друга пластмаса и да им взимат ресурсите с които да правят още телефончета и пластмаса. Китаеца добре си е направил сметката, докато тази тетка на снимката подарява пари на данъкоплатеца без да и дреме изобщо.

 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Парите в Африка ще бъдат 100% окрадени, Китай изобщо не раздава заеми на калпак. Основно китайски фирми с китайски работници с китайски материали ги усвояват. Една друга част от заемите и даренията са за подкупи и имидж, която част също има възвращаемост под различна форма - печелене пазар, находища и тн.

 33. 33 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Ясно е че ЕК трябва да има визия, но ми е все по-трудно да виждам разликата с решенията на Партията от предните времена. Прави впечатление че ще им се дават пари не за това което те искат, а за това което ЕК иска те да искат.

 34. 34 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Весело

  В качеството на каква ЕК ще "инвестира" по света?
  —цитат от коментар 3 на telqk


  И то парите от твоите данъци??? То инвестициите вече започнаха извън ЕС. Германия и Франция са инвестирали с 19% повече през 2020 във Великобритания отколкото до сега. Инвестициите на само тези две държави се очакват да напастнат с още 18% през тази година. Та толкова за Брекзита 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":

  Човек ще си помисли, че тези пари са на България. Ние все още повече вземаме , отколкото даваме и трябва да сме последните, които ще казват, как да се харчат европейските пари. Ако питат нас, всич1ки трябва да се дадат на България, че да ги окрадем.

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":Американците хвърлиха 5 повече пари в Афганистан с нулев успех, но ти вярваш, че в Северна Африка ще е различно, и то под ръководството на брюкселсите чиновници ? Ми вервай си, Коледа иде. В България има далеч по голям шанс за оползотворяване по предназначение. Дори да краднем част - пак по добре, от някой негърски вожд в комбина с евроляв амбреаж ,да го направят.
  —цитат от коментар 25 на schwimmwagen


  А какво те кара да мислиш, че тези 300 милиарда ще имат друга съдба, на друго място в света?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK